Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to nie za wysoka cena za stan surowy ?

kuba2001

Recommended Posts

Witam wszystkich. Jestem tu nowy i to jest mój pierwszy post.

Właśnie zaczynam etap budowy własnego domu. Prosze o opinie czy cena robocizny nie jest za wysoka. A wiec - Dom podpiwniczony całkowicie, parter, poddasze, garaż na 2 samochody. Powierzchnia domu 320 m2. Do tego taras 30m2. Dach koperta (wg mnie dosyc skomplikowany,) pow dachu 350m2. Za te prace od ław fundametowych, schody, komin, sciany dzialowe a wiec wszystkie prace w srodku po wiezbe z deskowaniem.

Majster za te prace chce 45 tyś zł.

Czy to dobra cena? Bedzie robic tylko on i pomocnik. 4 do 5 miesiecy. Czas dla mne nie gra roli, nie przeszkadza mi to. Fachowosc tez gwarantowana.

Co sadzicie o cenie ?

Majster za te prace chce 45 tyś zł.

też jestem nowy, dom co prawda sporo mniejszy - 185m2

buduje majster a ja jestem pomocnikiem :)

do zimy zrobimy piwnice (już ściany stoją, tylko jeszcze szalunek, zbrojenie i wylać beton). Za

za piwnicę majster dostanie ok. 3-4tys. złotych, ja ledwo żyję (praca w nocy + w dzień budowa) ale generalnie jestem zadowolony.

spostrzeżenie - jednak jak inwestor jest na budowie to i praca idzie szybko i materiały nie giną :)

Cześć, może jestem bezczelny ale.. wczoraj utargowałem 3 tysiaki.. :lol:

Anzys, wiesz jak masz czas i siły to ok, to jest najlepsze wyjście. Ja nie mam takiego komfortu ale mam inny bo znam gościa od lat i fachowość i uczciwość nie podlega dyskusji. Ale i tak Cie podziwiam bo ja raczej nie dałbym rady tak naginać.. :)

jak dla mnie to podejrzanie mało , w dodatku ma pracować tylko majster i jeden pomocnik ? ciekawe jak robota będzie im szła , u mnie pracuje średnio 4-8 osób (zależy jakie prace są do zrobienia , od 8.00 do 16.00) , nie wiem za bardzo jaki masz projekt ale u mnie sami cieśle i zbrojarze robią już drugi tydzień , fundamenty robili 3 tygodnie (19x16 i wysokie na jakieś 1,8m) .

co do ceny to rzeczywiście może być okazja , zastanawia mnie tylko ilość pracowników :-? , uważaj żeby z tych 4-5 miesięcy nie zrobiło się 10-12 .

Witajcie

Cena jak na taki domek jest bardzo niska :)

Ja w przyszłym roku zamierzam rozpoczać budowe Koralgola II 2G.

http://www.dominanta.pl/oferta/Koralgol_II_2G.html

Będzie troszke zmian ale nie wiele, na razie jestem na etapie warunków zabudowy.

I właśnie rozmawiałem z wykonawcą - orientacyjna cena ok. 50 tys. za stan surowy (od fundamentów po dach - bez ścianek działowych). Budowa teoretycznie w tanim rejonie Polski - Podkarpacie.

W przyszłym tygodniu będę znał szczegółowe wyliczenia.

Wykonawca miejscowy i poleacany przez tych co u nich budował.

Mój przyszły kierownik budowy mówi że jak na tego wykonawcę cena jest niezła, troszkę jeszcze spróbuję sie targować.

Firma robi kilka budów rocznie (na każdej 4 - 6 pracowników) w zalezności od tego co robia.

U mnie mają zacząć w czerwcu i majster mówi że w pażdzierniku będzie po zabawie :D

W zasadzie nie szukam innych ekip bo widziałem kilka ich budów i nikt nie miał żadnych zastrzeżeń.

Pozdro

jak dla mnie to podejrzanie mało , w dodatku ma pracować tylko majster i jeden pomocnik ? ciekawe jak robota będzie im szła , u mnie pracuje średnio 4-8 osób (zależy jakie prace są do zrobienia , od 8.00 do 16.00) , nie wiem za bardzo jaki masz projekt ale u mnie sami cieśle i zbrojarze robią już drugi tydzień , fundamenty robili 3 tygodnie (19x16 i wysokie na jakieś 1,8m) ..

Mam pytanie - ile masz m2? Jezeli Ci 4-8 osób na budowie robią fundamenty 3 tyg to ich wywal ( mam tez cos w podobie ) mi fundamenty robili 2 dni - jednego dnia wykopała je koparka , drugiego dnia zrobili beliki i gruszka zalała - 3 tyg robić fundamenty to chyba jakas kpina?????

widze ze niektórzy to chyba wspierają lobby budowlane - jak będziecie tak rozpieszczac budowalańców to bedziecie płacic i po 100tys zł za domek za którego wybudowanie kto inny zapłaci 10tys , a reszta to się chyba wogóle nie targuje - 60tys netto za 125m ??????????? to chyba w stanie developerskim

darekpt - to zostań budowlańcem jak ci tak gul na ich zarobki skacze :lol:

tak samo z samochodami kupujecie okazje a potem płaczecie :lol:

Najlepiej zeby oni jeszcze wam dopłacali za to że moga wam dom postawić :lol:

Tylko na prowincji w Polsce tak sie robi - zaglada sie do portfela - chcesz cos miec - płać - ty pracujesz za darmo?

Jeszcze troche i w Polsce sie to zmieni - byle pijaczek bez odpowiedniej szkoły nie będzie mógł zostac budowlańcem, to samo z elektrykami i hydraulikami....ale będziesz wtedy płakał...