Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodi - Komentarze

Sanyaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 157
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam i pozdrawiam. Piekny RODO, ja z moim jestem kilka miesiecy do tylu jesli chodzi o postepy w pracach(dopiero wylane stropy). Mam do was pytanie, czy z perspektywy czasu powiekszylibyscie okna z frontu (w pom.gos. i kuchni) na wieksze?. moje wymiary takie jak u was ale wydaja mi sie za male. Co o tym myslicie?. Duzo ludzi tak robi !!

Witaj Wojtku,

Widziałam wasze osiągnięcia wczoraj. Iglaki mnie zauroczyły i okolica działki :)

Zostawiliśmy takie okna można by powiedzieć celowo. Jak szukaliśmy projektu to zależało nam na tym aby był maksymalnie "ciepły" i ekonomiczny w utrzymaniu. Okna duże z tyłu domu mamy wystawione tak aby łapały jak najwięcej światła z południa, a te od frontu tak aby traciły jak najmniej ciepła od północy (nie udało się idealnie ustawić ze względu na ustawienie działki względem stron świata więc jest to bardziej tył na południowy zachód a front na północny wschód).

Okna od frontu co prawda nie są może fajne (poza tym jednym w sypialni:) ale nie narzekamy bo może się to zwróci choć trochę.

Aha co mogę poradzić co do okien to zastanówcie się czy chcecie ze szprosami lub poziomym poprzeczkami w oknach. My mamy bez co wygląda super. Ale w salonie niestety z bliska widać, że łączenie dwóch skrzydeł pośrodku wygląda nierówno na całej wysokości (na środku szyba która nie jest ściągana poprzeczką czy szprosem bardziej dociska do środka, a na dole i na górze jest luźniej bo szyba tak nie ciągnie). Nam i tak bardziej się podoba bez szprosów :)

Pozdrawiam

Witam!!, czy mozecie pochwalic sie cena tych okien? no i jakiego producenta?. Jesli chodzi o nadporoze w drzwiach garazowych to obnizylem o 10 cm, ale tylko dlatego ze dowiedzialem sie o tym na forum, gdyby nie to, to to nawet bym o tym nie pomyslal. Mam nadzieje ze wystarczy?, no ale dzieki za ostrzezenie na pewno przyda sie innym. Pozdrowienia

Okna kosztowaly nas trochę ponad 14 000. Firma Veka. Okucia Vinkhaus a profil półokrągły - tyle pamiętam. Okleinowane tylko z zewnątrz.

Od początku chcieliśmy PCV więc nie traciliśmy czasu przynajmniej na decyzje.

Przebieraliśmy w ofertach dość długo (jak potrzebujesz porównania to mogę podesłać co zebraliśmy) a Veka miała i dobrą cenę i była polecona przez naszego "doradcę od okien" czyli kuzyna mojego Piotrka. No i widzieliśmy jak zamontowane bo akurat skończyli okna w przedszkolu w okolicy.

Mała dygresja - Wzięliśmy sobie mleczną szybę w łazience żeby nas nikt nie podglądał - wcale nieładna ale praktyczna - front mamy wystawiony na przyszłych sąsiadów więc....

A nadproże no cóż - my nie wiedzieliśmy a też po wybraniu projektu chodziliśmy po forum - tylko akurat wtedy prawie nikt nie budował Rododendronów(znaleźliśmy cały jeden dziennik sprzed roku).

Obniżenie o 10 cm powinno być ok. Trzeba i tak zmierzyć czy wychodzi około 16 cm na schowanie bramy.

Pozdrawiam

Witaj Sanyaa, widze ze najbardziej potrzebna rzecz do zycia jest :D gratulacje. U mnie na dzialce mamy wode miejska, ale tez chcialbym miec swoja, tak do uzytku na dzialce. Moje pytanie ile kosztuje cala ta impreza tzn. poszukiwania, odwiert, doprowadzenie do domu. I jeszcze jedno czy bedziecie miec hydrofor taki z duzym zbiornikiem na wode (taki mam w moim starym domu) czy taki maly bez duzego zbiornika???. No i oczywiscie jaka cena takiej pompy?

Pozdrowienia!!!!

Czesc Wojtku :) Jest woda i to chyba jednak nie najgorsza bo jus 2go dzien stoi w butelce i wyglada na to ze osadu z zelaza za duzo nie ma.

My nie mamy tego szczescia z wodociagiem wiec mozna powiedziec ze na studnie bylismy skazani i nie odstraszyly nas koszty.

A sa one niestety niemale:

120 m wiercenia - u nas x30

pompa bedzie najprawdopodobniej taka: http://www.allegro.pl/item443987526_pompa_glebinowa_4sr_6_13_1_5_3f_150l87m_pedrollo.html

wiec 1550 zeta

hydrofor okolo 1000

plus kregi, pokrywa i wlaz (nie jestem pewna jaki koszt ale kilkaset zł) plus hydraulik do podlaczenia pompy i zrobienia instalacji do budynku (tak z 800 zł pewnie)

no i najgorsze: odżelaziacz (czy inne filtry jeśli są potrzebne ale chyba rzadko nie są) - i tu możesz szaleć ale co najmniej 2000 jak nie 5000 (ale to wam powinno odpasc bo rozumiem ze woda raczej do celów ogrodkowo- gospodarczych bedzie wam potrzebna?)

no i jeszcze trzeba kupić głowicę i resztę materiału czyli uszczelki, złączki, rura taka niebieska pe40 (jeszcze nie wiem jaki koszt)

no i badania w sanepidzie wody zrobić, żeby dobrać odpowiedni filtr - koszt 500 zł około

Jak szukałam ekipy do wiercenia to naiwnie myslałam, że wywiercenie będzie najdroższe ale "kto szuka nie błądzi" i pytanie "a ile mnie tak naprawde bedzie kosztowac studnia" nie pozostało bez odpowiedzi "DUŻO KOSZTUJE" :(

A hydrofor to będzie dobierany pod pompę i dziś rozmawialiśmy o takim 300 l otwartym, ma być ocynkowany ale powiem ci że jeszcze za dużo o hydroforach nie wiem wiec ci nic wiecej o nim nie powiem :roll: - bedziem czytać tylko juz nie dziś chyba - na pewno napisze wiecej jak tylko kupimy sprzet

Pozdrawiam :)

Ania

Cześć Junona :)

Oj dzieje się dzieje :) Chcemy się wprowadzić w przyszłym roku - tak pewnie w połowie jeśli się uda - dużo zależy od tego czy nam podłączą prąd. Umowę podpisaliśmy - uwaga uwaga - w czerwcu 2007 roku!

Planowany termin czerwiec 2009.

Wielkie dzięki Wojtku :)

Wreszcie się coś dzieje - a jeszcze tak niedawno jak mantrę sobie powtarzaliśmy: "okna, drzwi, pompa ciepła, studnia" i tak w kółko.

Ale u Ciebie też tak będzie :) Niedługo - zobaczysz jak szybko zleci.

Witaj Sanyaa :) fajnie popatrzeć że u Was cos sie dzieje na budoowie. Tak trzymać.

Mam pytanko co do studni. Studnie zrobilismy jeszcze w zeszłym roku, 45 metrów, woda była troche mętna (mąz tłumaczył że to przez kamień którego jest potąd) ale wracając do mojego pytania: Jakie kwestie i gdzie trzeba załatwić żeby podłączyć studnie?? Pytalismy naszego kierownika, nie wiedział, miał sprawdzić no ale chyba nie ma czasu na takie błachostki. Więc może Wy juz coś się dowiadywaliście?

Pozdrowionka.

Matysia

Czesc Matysia :)

domyslam sie ze jestescie na tym samym etapie co my czyli wywiercona rura w ziemi i moze w jakies kregi zakopana?

Bo jesli tak to najpierw musicie postanowic jaka pompe musicie kupic i tu info nt parametrow(Q, H, odległość do lustra wody) powinniscie dostac od studniarza który musial robic probne pompowanie (my tak dostalismy). Jak macie parametry to tylko wybieracie studnie.

Potem ktos musi podlaczyc studnie do budynku i zamontowac pompe i robi to hydraulik (tylko podpytaj czy ma doswiadczenie w tym). Potrzeba do tego jeszcze pare gadźetów ale to najlepiej juz znalezc doswiadcznego hydraulika ktory albo sam zalatwi material albo dokladnie ci powie co kupic.

Aha no i trzeba kupic i podlaczyc hydrofor (powinni ci poradzic tam gdzie kupujesz pompe)

A jak juz masz studnie podlaczona to wode oddajesz do badania do sanepidu (koszt tak z 450) i na tej postawie bedziesz wiedziala czy potrzebujesz filtrow i jakich.

Napisz czy rzeczywiscie na takim etapie jestesmy to ci napisze co jeszcze wiem apropos studni :)

Pozdrawiam

Ania

cytat Uwaga na nadproże w garażu które wg projektu właściwie nie istnieje (mamy 8 cm może a musi być minimum 16 na gotowo z otynkowaniem, żeby brama miała jak się złożyć). Wszyscy którzy przyjeżdżali obejrzeć garaż przed złożeniem oferty na bramę garażową to się podśmiewali. Tutaj nawet system obniżonego nadproża nie pomoże tylko musimy dosztukowywać styropianem.

My będziemy mieli segmentowego Hormanna 4750 na 2125 w końcu no i ten system obniżonego nadproża będzie. Tylko zabawa dodatkowa niepotrzebnie.

Witam

Zaglądam z przyjemnością zeby zobaczyc postepy w pracy. Jestesmy prawie na tym samym etapie. Okna kosztowaly u nas podobnie i tez mamy z PCV .Obecnie pracuje elektryk. Dziennka nie prowadzimy - kilka razy wklejalam fotki na postach " rododendrony 5 " i "rododendrony 6 "

Jak prace ruszą do przodu to mam nadzieje, że wiecej coś wkleje.

Powyżej wklejam Wasz wpis z dziennika - mamy ten sam problem. Nadproze u nas 9cm. Tez nam powiedziano, że powinno być minimum 16 cm.

Jak postanowiliscie rozwiązac ten problem. Macie może fotki? Nam również zaproponowano żeby to uzupełnić styropianem.

Troche za pozno zaczęlismy sie zastanawiac nad pompą ciepla. chociaż i na tym etapie mozna jeszcze to wprowadzić. Ile was kosztowala pompa ciepla - calosc - czyli materialy z robocizną?

Serdecznie pozdrawiam

Czesc Vanka,

Jeszcze nie mamy fotek żadnych niestety ale pewnie w przyszlym tygodniu beda nam chlopaki doczepiac styropian i tynkowac wiec pokaze jak tylko zrobimy.Wazne zeby otwor zostal odpowiedni pod brame czyli aby od tynku na górze do podlogi z wylewkami i ociepleniem bylo tyle ile ci powiedza zeby zostawic pod brame (u nas to bedzie 2125).

A pompa ciepla to wydatek rzedu 70 - 85 tys mniej wiecej tak (na takie kwoty mielismy oferty). I w tym masz kolektor w ziemi, podlogówke w domu, hydraulike w domu i jednostke, czyli sama pompe. Placisz w etapach - my na razie jestesmy po pierwszym etapie czyli po wkopaniu kolektora. Pozniej bedzie podlogowka i hydraulika, montaz jednotki, ustawianie parametrow i testowanie.

Za pozno to chyba nie jest bo my tak naprawde jakies 2 tyg temu podjelismy decyzje jaka firma i udalo nam sie dosc szybko zalatwic wszystko bo terminy byly elastyczne. Zreszta nie dziwie sie biorac pod uwage jaka kasa wchodzi tutaj w gre :(

Pozdrawiam i postow bede szukac :)

Ania

Witam Was serdecznie :-) Baszkówka - piękne miejsce :D tez kiedyś (...10 lat temu?...) oglądałam tam działki i do dziś żałuję, że sie nie zdecydowaliśmy :-( A zwłaszcza, ze jak widać na Twoich fotkach, sąsiedzi interesujący :-)

No i rodo - śliczny domek - też takiego mam, tylko mniejszego, bo 2 :-) Gratuluję postępu prac z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy!

Pozdrawiam :p

Witam :) jesli chodzi o naszą studnie to mamy już podłączona pompe, hydrofor stoi i czeka na podłączenie czyli zostało nam pobrac próbke naszej "źródlanej" i oddac do sanepidu. mam jeszcze pytanko czy nie trzeba załatwiac jakis papierków co do studni w urzedzie gminy lub starostwie teraz lub przy odbiorze budynku? Pozdrawiam

Czesc Vanka,

Jeszcze nie mamy fotek żadnych niestety ale pewnie w przyszlym tygodniu beda nam chlopaki doczepiac styropian i tynkowac wiec pokaze jak tylko zrobimy.Wazne zeby otwor zostal odpowiedni pod brame czyli aby od tynku na górze do podlogi z wylewkami i ociepleniem bylo tyle ile ci powiedza zeby zostawic pod brame (u nas to bedzie 2125).

A pompa ciepla to wydatek rzedu 70 - 85 tys mniej wiecej tak (na takie kwoty mielismy oferty). I w tym masz kolektor w ziemi, podlogówke w domu, hydraulike w domu i jednostke, czyli sama pompe. Placisz w etapach - my na razie jestesmy po pierwszym etapie czyli po wkopaniu kolektora. Pozniej bedzie podlogowka i hydraulika, montaz jednotki, ustawianie parametrow i testowanie.

Za pozno to chyba nie jest bo my tak naprawde jakies 2 tyg temu podjelismy decyzje jaka firma i udalo nam sie dosc szybko zalatwic wszystko bo terminy byly elastyczne. Zreszta nie dziwie sie biorac pod uwage jaka kasa wchodzi tutaj w gre :(

Pozdrawiam i postow bede szukac :)

Ania

Fakt - pompa ciepła nie jest tania ale za to pozniej nie jest się uzależnionym od źródeł grzania - jest wolność w kwestii ogrzewania i ciepłej wody. Kolega męża kilka lat temu zainstalował to u siebie i jest zadowolony. Drobnym minusem pompy ciepła ( oczywiście według mnie ) jest to, że trzeba zastosować w całym domu podłogówkę. Nie mozna zastosować np parkietów.

Z jednej strony kusi nas to ale z drugiej trochę za duzo kasy. :wink:

Pozdrawiam i będę podglądać jak wam idzie budowanie.

Vanka

Witam wszystkich i bardzo dziękuje za komentarze :)

Fajniej się buduje w towarzystwie.

AMFI to gdzie sie w końcu wybudowałaś? My w niedziele mamy sie spotkac z sasiadami działkowymi ktorzy nie moga sie zdecydowac gdzie sie wybudowac bo maja jeszcze druga dzialke do wyboru - ja tam juz wiem jaka powinni podjac decyzje ale zobaczymy co oni na to :) Baszkowka jest naprawde fajnym miejscem - dosc daleko od Wawy czyli spokojnie ale nie na tyle daleko zeby sie zalamac, blisko do parku krajobrazowego, my mamy blisko do rodzicow.

I pomyslec ze mielismy kupic mieszkanie :)

Matysia - wiem tylko ze na studnie powyzej 30 m sa procedury pozwolenia. Zajrzyj tu:

http://www.muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/pozwolenie-na-studnie-glebinowa,7222_2985.htm

A powiedz mi jak woda w waszej okolicy? Ma taki" bagienkowy" zapach żelaza czy nie?

Eelii ogladam sobie i kibicuje Waszemu Rodo. Fajny macie balkon ten półokrągły z przodu. No i męża masz pracowitego z dobrymi znajomościami :) Gdzie się budujecie?

Vanka - z podlogami juz sie pogodzilam - na dole beda plytki (poza gabinetem) reszta albo jakies panele przystosowane do podłogówki (chociaz tez nie wierze ze to dobrze bedzie cieplo przewodzic) albo wykładziny.

Szkoly sa rozne - juz od kilku osob slyszalam ze maja podlogowke i i tak na podlogi klada panele i to nawet zwykle a nie specjalne.

Bedziemy kombinowac :)