Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodi - Komentarze

Sanyaa

Recommended Posts

A teraz będzie trochę mniej przyjemnie - zbiera nam się woda w kręgach wokół studni co było do przewidzenia (glina) ale mamy też wrażenie że ziemia nam się trochę wokół rury obsunęła i boimy się, żeby nam wody gruntowe nie przeciekały (to chyba niemożliwe ale...) - lustro wody mamy na 10 metrach w rurze - jesli ktos cos moze poradzić to będę bardzo wdzięczna.

http://images31.fotosik.pl/387/30561f7d97dd6a7cm.jpg

Witam

Niestety nie pomogę - bo się nie znam ale znalazlam na forum link na temat pomp ciepla, może sie przyda .

Pozdrawiam

http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-spostrzezenia-uwagi,t66186-5340.htm?highlight=pompa%20ciepła

• Odpowiedzi 157
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich i bardzo dziękuje za komentarze :)

Fajniej się buduje w towarzystwie.

Matysia - wiem tylko ze na studnie powyzej 30 m sa procedury pozwolenia. Zajrzyj tu:

http://www.muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/pozwolenie-na-studnie-glebinowa,7222_2985.htm

A powiedz mi jak woda w waszej okolicy? Ma taki" bagienkowy" zapach żelaza czy nie

Sanyaa, co do wody to u nas bezzzapachowa. choc zaraz po wybiciu studni przeraziłam siię ze tyle kasy utopiliśmy. a to dlatego że z rury popłynęło "mleko" zamiast wody (sprawcą jest wszedzie obecny kamień). na szczęcie po kilku miesiącach, jak zaczęlismy uzywac wody na budowie kolorek znikł i woda jest juz czyściusieńka jak łza :)

witaj Sanyaa.

mam prośbe :) czy mogłabyś umiescic zdjęcia z bliska (jesli sie da) swojego dachu na łączeniu części garażowej z resztą domu od frontu.

dzis moi dachowcy tłumaczyli mi że mogą to zrobic na 2 sposoby ale ja i tak nie zawiele zrozumiałam dlatego chetnie bym zobaczyła jak to wygląda u was. pozdrawiam :)

Vanka - wielkie dzieki, poprzegladalam troche - tak mi sie nawet pomarzylo przez moment ze moze jakies dofinansowanie sie zalatwi do pompy ale watpie z tego co czytalam...podzwonimy troche moze.

Matysia, sorki ze tak pozno ale juz prezentuje co mamy

zobacz np tutaj:

http://images45.fotosik.pl/25/579f669f9550bb98m.jpg

http://images28.fotosik.pl/290/838d8c80c5a3f758m.jpg

http://images43.fotosik.pl/25/6acfb09407d4bb5fm.jpg

Tak wyglada tyl z kolei

http://images34.fotosik.pl/391/00ff380c75e410e7m.jpg

Poradze Wam jeszcze zebyscie dokladnie obejrzeli caly dach po tym jak Wam skoncza - my jestesmy bardzo zadowoleni z ekipy ale i tak pojawily sie pojedyncze dachowki ktore trzeba bylo poprawic.

A woda jak stała tak stoi - tylko parę wiader żwiru w nią wchlupalismy i nas trochę uspokoili studniarze ze nic zlego nie powinno sie z woda stac. Fajnie by byla ja podlaczyc do budynku ale nie mamy za bardzo jak bo kregi od pompy stoja zaraz obok i nie ma jak kopara sie przebic do budynku z rurami. A Ty co robisz z pozwoleniem na studnie?

dzieki Sanyaa za zdjęcia. Kłopot z dachem mam juz z głowy bo jak panowie pomierzyli jeszcze raz to okazało się że jednak nie da się zrobić tak jak oni myśleli. wyszło na to że z tyłu dach jest tak jak u Was (mniej więcej) a z przodu schodzi się "do kupy". troche to śmiesznie wygląda ale zbyt dużo by było przeróbek żeby było identycznie z obydwu stron. mi tam nie przeszkadza :D

a co do studni to przeczytałam link od ciebie :) ale żeby bawić się w pozwolenia to u nas już za późno (studnia już jest). więc stanęło na tym, po rozmowie ze znajomym który też ma taką studnie, że oficjalnie na papierze mamy 30m. podobno w okolicy każdy tak ma wiec mysle że nie bedzie problemu, mam taką nadzieje. :)

Tak myślałam że tak Ci będzie najłatwiej :) Tylko nie chciałam "głośno" mówić :)

Matysia - a kto Wam podłączył pompę, zbiornik itp? mieliście wiercenie już od razu z tym wszystkim wykupione czy robił Wam to inny fachowiec/hydraulik?

I czy ktoś wie dlaczego jak umieszczam nowy post to nie pokazuje sie na czerwono ikonka na liście dzienników? Ta po lewej zaraz przy nazwie dziennika? Tka jakbym coś źle robiła - bo przecież nowy post umieściłam a tu szare :(:(

AMFI to gdzie sie w końcu wybudowałaś?

ojjj wywiało nas nna drugą (tę lepszą!!!) strone Wisły :-) od ponad 10 lat mieszkamy w Wawrze, a teraz trafiliśmy na rodo w okolicach Wiązowny... i wyglada na to, ze tam utkniemy :D śliczne okolice, chociaż Baszkówka... mniam, mniam bardzo fajnie i do rodzinki bliżej :roll:

a u Was widze prace wrą, doganiacie nas :lol: do dachu na elewacje pasowłby chyba jakis jasny kremik :p

witam

co do naszej wody to pompe montowała ekipa która wierciła studnie, ale coś tam źle zrobili i trzeba było po nich poprawiać, reszte zrobił mąż z kolegą hydraulikiem

Sanyaa u mnie na kompie masz czerwony kwadracik przy nazwie dziennika. sama nie wiem od czego to zależy bo mój jest ciągle szary :-?

Uwaga uwaga - uczę się cytować :) - czas już najwyższy

ojjj wywiało nas nna drugą (tę lepszą!!!) strone Wisły od ponad 10 lat mieszkamy w Wawrze, a teraz trafiliśmy na rodo w okolicach Wiązowny... i wyglada na to, ze tam utkniemy śliczne okolice, chociaż Baszkówka... mniam, mniam bardzo fajnie i do rodzinki bliżej

a u Was widze prace wrą, doganiacie nas do dachu na elewacje pasowłby chyba jakis jasny kremik

Tam tez fajnie :) Iglasto wszędzie :) Moi bracia mieszkają po tej stronie i mnie tez tam ciągnęło ale działek nie było :(:(

No właśnie bym chciała ten kremik a raczej cappuccino żeby było smacznie bo dach mam do złudzenia czekoladę przypominający :):) Czekam aż mi odpowiesz na swojej galerii co Wy macie za kolorek jeśli wiesz :)

No i to jak skutecznie cytuję :)

A co tam - jeszcze raz

co do naszej wody to pompe montowała ekipa która wierciła studnie, ale coś tam źle zrobili i trzeba było po nich poprawiać, reszte zrobił mąż z kolegą hydraulikiem

U nas dzięki temu że ekpia tylko wierciła było taniej - tylko 120 zł na metr - standard tu to 200 tylko teraz się będziemy bawić samemu w resztę - jak widać nawet jeśli ekipa robi wszystko to gwarancji nie ma ...

Sanyaa u mnie na kompie masz czerwony kwadracik przy nazwie dziennika. sama nie wiem od czego to zależy bo mój jest ciągle szary

U mnie i mój i Twoj jest szary - i gdzie tu jakas reguła?

jestem "genialna" hehe

odkryłam dlaczego zawsze moja ikonka jest szara. czerwone są tylko te jeszcze nie przeglądane dzienniki z danego dnia, no a przecież żeby coś napisac w swoim to musze do niego wejsc.

szkoda że jestem brunetką

Czerwone są nie przeglądane przeze mnie czy nie przeglądane wcale na forum?

Bo też o tym myślałam ale nawet z dziś mam sporo szarych i czerwonych dzienników a nic nie przeglądałam poza Twoim i swoim jeszcze :)

Tez jestem brunetką ale chyba nie dziś :)

Czerwone są nie przeglądane przeze mnie czy nie przeglądane wcale na forum?

Bo też o tym myślałam ale nawet z dziś mam sporo szarych i czerwonych dzienników a nic nie przeglądałam poza Twoim i swoim jeszcze :)

Tez jestem brunetką ale chyba nie dziś :)

hiii hiii w tych sparwach to chyba nawet kolor włosów nie pomoże... ;-)

czerwone są dla postów, których Ty jeszcze nie czytałaś (tj. jak sa nowe wpisy, jak nie ma nowych od ostatniej wizyty - pozostaja szare)

Uwaga uwaga - uczę się cytować :) - czas już najwyższy

.................

No właśnie bym chciała ten kremik a raczej cappuccino żeby było smacznie bo dach mam do złudzenia czekoladę przypominający :):) Czekam aż mi odpowiesz na swojej galerii co Wy macie za kolorek jeśli wiesz :)

Cytowanie zaliczone na 5! Bedzie szóstka, jak nauczysz się cytowac z nazwą "cytowanego' ;-)

Kolorku naszego nie znam, ale chyba i tak nie pasowałby do Waszych brązów. Poszukam jutro w moich zbiorach foto (ale nie obiecuję, ze znajdę ) rodo naszych sasiadów - jest w brązach :)