klekacz 11.10.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 może ktoś pomoże ofiarze wykonawcy i podpowie co można zastosować na podłogę zamiast styropianu. Musi być dużo cieńsze ale o podobnych właściwościach cieplnych. A to wszystko dlatego że mam zbyt nisko obsadzone okno balkonowe z fixami i jak ułożę zbyt grubo styropianu(8cm) i wyleję posadzkę to już drzwi nie otworzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 11.10.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 styrodur (Polistyren ekstrudowany XPS)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 11.10.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Jest ok 30% cieplejszy, a więc o tyle można by zredukować grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 12.10.2008 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 może ktoś pomoże ofiarze wykonawcy i podpowie co można zastosować na podłogę zamiast styropianu. Musi być dużo cieńsze ale o podobnych właściwościach cieplnych. A to wszystko dlatego że mam zbyt nisko obsadzone okno balkonowe z fixami i jak ułożę zbyt grubo styropianu(8cm) i wyleję posadzkę to już drzwi nie otworzę. No i nie zapomnij przesłać faktury wykonawcy od fuszerki. A poważnie to współczuję, mnie takie omyłki doprowadzają do myśli o morderstwie (wykonawcy oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klekacz 12.10.2008 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 jasne, wolałbym go wykastrować przynajmniej dłużej by pamiętał. Ale tak naprawdę to wina przedstawiciela handlowego okien. On sam mierzył za duże okno wyprodukowali, zbyt nisko obsadzili i jeszcze jak poszedłem do nich to mi mówią a gdzieś Pan był jak zmierzyliśmy i mówiliśmy jakie wymiary będą. " Kontrola najwyższą formą zaufania" hasło cały czas aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.10.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Ecotherm też robi płytu z PU - cena jeszcze dla człowieka, a właściwości b. dobre. Styrodur ma właściwie takie, jak twardy styropian, więc można tę radę sę wrażyć w rzyć. Czy ja dobrze rozumiem, że planowałeś dać 8cm styro? Nie jest to raczej zbyt dużo - schodzić faktycznie nie masz z czego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klekacz 12.10.2008 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Jak myślicie. Co będzie lepsze wykuć z powrotem okno balkonowe (z fixami) i wyżej obsadzić czy na szerokość otwarcia drzwi balkonowych zrobić uskok i wyłożyć płytkami półkole? (otynkowane jest już od zewnątrz i wewnątrz)http://img410.imageshack.us/img410/9170/hpim3770pq2.jpg' alt='hpim3770pq2.jpg'>http://img410.imageshack.us/img410/hpim3770pq2.jpg/1/w796.png[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.10.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Ecotherm też robi płytu z PU - cena jeszcze dla człowieka, a właściwości b. dobre. Styrodur ma właściwie takie, jak twardy styropian, więc można tę radę sę wrażyć w rzyć. Czy ja dobrze rozumiem, że planowałeś dać 8cm styro? Nie jest to raczej zbyt dużo - schodzić faktycznie nie masz z czego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klekacz 12.10.2008 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 nadproże trzeba by było przyciąć ok 3cm bo było 2cm luzu jeszcze. Tylko czy to okno się nie zwichruje i nie wiem czy to jest najlepsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.10.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Najlepsze rozwiązanie to było prawidłowe okno wyegzekwować od dostawcy. Wszystkie inne są już tylko gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 13.10.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 może ktoś pomoże ofiarze wykonawcy i podpowie co można zastosować na podłogę zamiast styropianu. Musi być dużo cieńsze ale o podobnych właściwościach cieplnych. A to wszystko dlatego że mam zbyt nisko obsadzone okno balkonowe z fixami i jak ułożę zbyt grubo styropianu(8cm) i wyleję posadzkę to już drzwi nie otworzę. Ja miałem ten sam problem. Tyle że cały dom wyszedł za nisko. Drewniak z deską podwalinową grubości 5cm. Po zamontowaniu drzwi wejściowych i balkonowych miałem tylko 11cm do dyspozycji. Klepka z klejem ok. 3cm wylewka 4,5cm i 0,5 cm marginesu. Zostało mi tylko 3 cm na ocieplenie. Dałem piankę poliuretanową 3cm. Koszt w 2006r. to ok. 20zł/m2 - płyty o wym 1x2m. Drogo jak cholera ale izolacyjność takiej 3cm pianki odpowiada 6cm styropianu. Kupawałem w firmie CHEMABUD w Grodzisku Mazowieckim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klekacz 15.10.2008 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 zostaję przy takim rozwiązaniu. Na szerokość drzwi balkonowych robię niżej i terakotą dalej drewno. Trudno będzie uskok ale wykucie okna gdy już są tynki i nadcięcie nadproża to za duże ryzyko. Liczę tylko że nie będzie tak źle bo jest to salon z jadalni gdzie częściowo będą płytki to i z drugiej strony kilka płytek nie zaszkodzi. Tylko ten uskok.... ehhhh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.10.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 nie wldze ryzyka tniesz nadproże, podnosisz drzwi - i tak są w jakby innej scianie tym samym linia nadprozy nie ma wizualnie znaczenia jesli nie sp... czy stropu to 25 cm nad nadprożem masz wieniec wiec realnie nadproże ma ci trzymać te jedna warstwę pustaków - kurde Keinem moznaby je nawet zrobić a tu belka jak pod Kolumnę Zygmunta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 15.10.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 zostaję przy takim rozwiązaniu. Na szerokość drzwi balkonowych robię niżej i terakotą dalej drewno. Trudno będzie uskok [...] No i co? Całe zycie będziesz się potykał. A jak nie Ty to Twoi goście. To nie jest wyjście na balkon tylko na taras. Latem to główny ciąg komunikacyjny. U mnie nawet główniejszy niż wejście do domu. I co najpierw susik hop przez próg drzwi balkonowych a potem malutki ząbek metr dalej? Przemyśl jeszcze raz podkucie nadproża albo zmianę okna na mniejsze (może w rozliczeniu wezmą stare i dadzą sensowny rabat?). Pamiętaj że do końca życia bedziesz sie o ten prożek potykał a kazde wypowiedziane przy tej okazji "k... mać" to zły przykład dla dzieci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 16.10.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 A mi juz kilka razy wykonawca mówił, że wystarczy 5 cm styropianu pod podłogę (bez podłogówki) i że więcej nie trzeba - a w projekcie mam 8 cm. No i nie wiem, czy mu przyznać rację. Tez gdzieś na forum czytałam, ze 5 to absolutne minimum, ale czy to nie za mało. Często powtarza sie, ze minimum 8cm. Czy ktos ma 5 cm i jest zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 16.10.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Minimum styropianu określone normą na podłogę na gruncie to 6cm.U mnie musi być właśnie 6cm + 5cm wylewka. Tam gdzie podłogówka dam pewnie płytę poliuretanową, a tam gdzie nie będzie podłogówki najlepszy twardy styropian jaki znajdę lub styrodur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 28.12.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 no widze ze niejestesmy sami, u nas to samo zamontowali okna i co sie okazuje bedzie probelmz wylewka,mialo byc 5+5 styropianu na zakładkę czy jak to sie tam zwie plus 5 wylewka ale i z tym juz moze byc problem no bo gdzi jeszcze podłoga?i to nietyczy sie jednego okna ale 4i co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izolator_pir 17.03.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ecotherm też robi płytu z PU - cena jeszcze dla człowieka, a właściwości b. dobre. Styrodur ma właściwie takie, jak twardy styropian, więc można tę radę sę wrażyć w rzyć. Czy ja dobrze rozumiem, że planowałeś dać 8cm styro? Nie jest to raczej zbyt dużo - schodzić faktycznie nie masz z czego... tylko w celu sprostowania informacji: EcoTherm produkuje wszystkie swoje płyty w technologii PIR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 17.03.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Udało mi się kupić płyty poliuretanowe Ecotherm XR 6cm po ok. 28zł/m2. Kupowałem od firmy Król Izolacji z Poznania około 2 miesiące temu i sprzedawca miał jeszcze trochę na magazynie. Zadzwońcie, może jeszcze mają... Mieli też 4cm. Płyty są w większości równe i bardzo dobre jakościowo, mimo iż to końcówki magazynowe. Płyty trzeba odbierać własnym transportem. Ja tam jestem bardzo zadowolony http://lmgtfy.com/?q=kr%C3%B3l%20izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 17.03.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 A odnosnie styroduru to też układam go w dwóch warstwach na przemian tak jak styropian,i czy dostane grubość 3cm,w projekcie 6cm styropianu+4cm wylewki czy to nie za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts