avanzip 11.10.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Jestem od 4 dni szczęsliwym posiadaczem kolektorów słonecznych (3 szt) zamocowane na stropodachu i ogrzewajace 300 l zbiornik cieplej wody.Ekipa montująca ustawiła je tak,ze "łapią" slońce od rana do godziny 12 w pazdzierniku.Zastanawiam sie,jak wykonać obrotnice do tego ustrojstwa...ma ktos doświadczenie w tym względzie..? Jestem pewny,ze jesienia i wiosna na pewno by zwróciło sie intensywnością pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 12.10.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Jestem od 4 dni szczęsliwym posiadaczem kolektorów słonecznych (3 szt) zamocowane na stropodachu i ogrzewajace 300 l zbiornik cieplej wody. Ekipa montująca ustawiła je tak,ze "łapią" slońce od rana do godziny 12 w pazdzierniku.Zastanawiam sie,jak wykonać obrotnice do tego ustrojstwa...ma ktos doświadczenie w tym względzie..? Jestem pewny,ze jesienia i wiosna na pewno by zwróciło sie intensywnością pracy... A z czego tu się cieszyć? W najlepszym układzie z m2 kolektora rocznie masz 450 kWh czyli równowartość 50m3 gazu (80zł) odejmij od tego zużycie energii na cyrkulację . odśnieżanie. Teraz kasę za materiala i montaż wpłać na 5 czy 8 % do banku i zarabiasz! mając ciepłą wodę za darmo i parę groszy w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.10.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 A z czego tu się cieszyć? W najlepszym układzie z m2 kolektora rocznie masz 450 kWh czyli równowartość 50m3 gazu (80zł) odejmij od tego zużycie energii na cyrkulację . odśnieżanie. Teraz kasę za materiala i montaż wpłać na 5 czy 8 % do banku i zarabiasz! mając ciepłą wodę za darmo i parę groszy w kieszeni. http://forum.muratordom.pl/post2797697.htm#2797697 Dnia 25.09.2008 byłem sobie, jak co roku, na przeglądzie następującej instalacji: kolektor próżniowo-rurowy CPC Star o powierzchni netto 4,5m^2 (4,9m^2 brutto), zbiornik 400l, kocioł Modula II 6...30, rocznik 2003. Uzysk jaki dał kolektor to 2850kWh co daje jakieś 633kWh/m^2*a, pompa pracowała 1657h (60W), temperatura powyżej maksymalnej (130stC) wynosiła 14h. Z cwu korzystają 4 osoby: Tata rodziny, Mama rodziny i dwie córy, które zużywają podobno niewyobrażalne ilości wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 14.10.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 http://www.itw.uni-stuttgart.de/ITWHomepage/TZS/Berichte.html 633kWh / to jeden z lepszych kolekorów , maksymalne uzyski wyżej z południa Niemiec ale nawet 2850kWh : 9kWh ( z m3 gazu)=316 m3 gazu p 1,60 = 500zł - 50 zł pompka cyrkulacyjna daje nam roczny zysk 450zł za 5m2 super kolektora! kasę za kolktor (.... ) wpłacić na konto 7% Koletory słoneczne przynoszą ogromne oszczędności jak ich n montujemy. Nikt na świecie nie montuje kolekorów inaczej za dotacje państwowe ( chyba, że niumie liczyć i wpuszą go w kan... kolektor, Czyli tam gdzie jest silne lobby instalacyjne (np Niemcy) wszyscy płacą za picekologię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 14.10.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Czekam na tanie monokryształy półprzewodnika. Prąd (prawie) za darmo. Albo: patenty i pomysły wykupione i schowane w sejfach bandytów od gazu i ropy.Jak sie skończą paliwa kopalne to bandyci wyciągną królika z sejfu. Ale nigdy nie będzie za darmo.Przywalą odpowiedni podatek : od słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majjo 15.10.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 A z czego tu się cieszyć? W najlepszym układzie z m2 kolektora rocznie masz 450 kWh czyli równowartość 50m3 gazu (80zł) odejmij od tego zużycie energii na cyrkulację . odśnieżanie. Teraz kasę za materiala i montaż wpłać na 5 czy 8 % do banku i zarabiasz! mając ciepłą wodę za darmo i parę groszy w kieszeni. Widzisz kolego Wgregor, należysz do grupy osób (dużej grupy w tym kraju), którzy na wszystkim chcieliby zarobić. Wydaje im się, że jeśli nie zaoszczędzą choćby złotówki, to inwestycja jest do d.... Nie na tym polega ekologiczne podejście! Za ekologię się płaci. Zyski są niewymierne i twój ścisły, gotówkowy umysł nie pojmuje tego. Jestem pełen podziwu i szacunku dla ludzi, którzy inwestują w takie urządzenia, bo choć płacą więcej, mają zdroworozsądkowe podejście do przyrody i kontaktu z nią. Avanzip, tak trzymać! Gdyby było więcej takich ludzi jak ty, można by odetchnąć pełną piersią. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 15.10.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Odwracasz kota ogonem. Własnie z powodu ekologii piszę. Solary to cyrkulacja. Sam mam wszystkie krany sensorowe i termy tam gdzie krany. Zużycie wodu spada 3-5 czy więcej razy . To jest oszczędność.Prosty przykład : coraz częściej montujemy zmywarki, w związku z tym odkręcenia ciepłej wody w kuchni są dosłownie sekundowe. Zużycie prądu na cyrkulację i straty na "transporcie" są większe niż zużycie ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 16.10.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 avanzip budowanie kolektora podążającego za słońcem może się okazać skórką za wyprawkę. Koszt utrzymania maszynerii będzie wyższy niż dodatkowy uzysk. Lepiej i przyjemniej postawić drugie pole kolektorów na które będą padały promienie od 12 do wieczora. Straty energii na cyrkulację są duże. Ja stosuje czasowe i termiczne wyłączenie pompy cyrkulacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 16.10.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Chciałbym zapytać zorientowanych ile można zarobić montując katalizator w samochodzie ? Katalizatory drogie są bo zawierają w sobie metale rzadkie ale jednak warte są montażu. Przypominamy sobie o nich kiedy przed nami stanie jakiś maluszek albo inne auto bez. Myślę że bardzo podobnie jest z kolektorami. Słońce grzeje i tak. Może przy okazji zrobić coś dobrego dla nas i naszego środowiska. Jeśli to zmniejszy ilość produkowanych spalin, to już jest zysk. Niech co 5-ty tak pomyśli a będzie więcej tlenu, kiedy będzie więcej tlenu... wtedy przeciwnicy też się dotlenią i dołączą To czego szukasz nazywa się "układ nadążny za Słońcem" (Solar Tracker), wbrew pozorom wcale nie jest energożerny. Podam jeden z najprostszych, oczywiście trzeba go adaptować do innych napędów, ale zasada jest wszędzie dość podobna (choć są wyjątki ). http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/prad/elektr/neuron.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 16.10.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Jeśli nie piszemy o kasie, a o ekologii to kolektory też nie są atrakcją. Przecież to element systemu gdzie jest cyrkulacja. A taki system zawsze więcej zużywa niż potrzeba. Przecież przy prysznicu i kanach sensorowych zużywamy do ciepłej wody mniej kWh niż pompka cyrkulacyjna? A i oszczędność samej wody! Czy więc chodzi ci o ekologie czy zachęcenie do wyrzucania kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.10.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Jeśli nie piszemy o kasie, a o ekologii to kolektory też nie są atrakcją. Przecież to element systemu gdzie jest cyrkulacja. Cyrkulacja przy kolektorze być może, ale nie musi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 16.10.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Jeśli nie piszemy o kasie, a o ekologii to kolektory też nie są atrakcją. Przecież to element systemu gdzie jest cyrkulacja. Cyrkulacja przy kolektorze być może, ale nie musi... Ja bym nawet posunęła sie dalej ze stwierdzeniem, że przy instalacji solarnej nie powinno być cyrkulacji, szkoda tej zmagazynowanej energii ze słońca na znikomy komfort posiadania ciepłej wody w kranie po sekundzie od otwarcia. Jestem szczęśliwą posiadaczką kolektorów słonecznych rurowych i żadne osoby pokroju Wgregora nie są w stanie mnie zniechęcić. Nie ważne ile kosztowały, cieszą oko, oszczędzają energię cieplną i dają mnóstwo ciepłej wody w sezonie od kwietnia do września. My akurat mamy instalację solarną połączoną z centralnym poprzez zbiornik buforowy 750l, w lato (czerwiec-sierpień) woda w zbiorniku miała 80st.C ! a cały mijający weekend ogrzewałam dom tylko za pomocą solarów! Czy to nie jest miłe? Zaraz posypia sie na mnie gromy. Ale mam to gdzieś. Cieszę się, że są poza mną jeszcze inne osoby, które decydują się na montaż kolektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 16.10.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Czy więc chodzi ci o ekologie czy zachęcenie do wyrzucania kasy? Słońce dostarcza (w naszej szerokości geograficznej) około 1000 W/m2 (w tzw. miesiącach ciepłych) My jednak tego odebrać nie możemy, bo tyle idzie w bezchmurny dzień, po drugie kolektor ma określoną sprawność. Przyjmijmy dla bezpieczeństwa że dostaniemy statystycznie jedynie 200 W/m2 (sprawność samego kolektora poniżej 0,8 ) przez powiedzmy 6 godzin dziennie. Przy 5 metrach kwadratowych kolektora możemy otrzymać 1000 W w każej godzine grzewczej przez 6 godzin, czyli 6 kW/h. Pompa ma moc średnio powiedzmy 100 W - (nie zawsze tą moc wykorzystuje). Pytanie: Jak długo musi pracować pompa żeby pobrać 6 kW/h z sieci energetycznej ? Odpowiedź: 6000 :100 = 60h Wychodzi z tego, że żeby pompa zjadła zysk energetyczny z jednego statystycznego dnia pracy kolektora 5 m2, musiałaby pracować dzień i noc bez przerwy przez 2,5 doby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 16.10.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Z m2 solara w Stuttgarcie ( znacznie cieplej niż u nas) mają 450kWh z m2 solara. Czyli z 3m2 w zaokrągleniu 1500kWh Ile gdzin w roku chodzi pmpka 100W?Ile godzin chodzi pompka zasobnik - krany? http://www.itw.uni-stuttgart.de/ITWHomepage/TZS/Berichte.html Dodam że 1500 kWh to 160m3 gazu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.10.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Ile gdzin w roku chodzi pmpka 100W? Ile godzin chodzi pompka zasobnik - krany? Zrozum wreszcie, że W OGÓLE obie te pompy mogą nie chodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 16.10.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Doskonale to rozumiem. Jestem za tym by nie chodziły. Służą one do transportu "ciepła " . Dlatego ich ja również nie zamontowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 16.10.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Ile gdzin w roku chodzi pmpka 100W? Ile godzin chodzi pompka zasobnik - krany? Piszesz że Stuttgarcie mają 450 kW/h z metra czyli wychodzi 2,5 kW/h dziennie (sezon 180 dni). Ja celowo nie doszacowałem (żeby nie było żadnych wątpliwości) i podałem nie 2,5, tylko 1,2 kW/h z metra w Polce, to jest wynik mocno niedoszacowany, ale niech będzie. Zatem tu błędu (optymistycznego) z całą pewnością nie ma. Jeśli chodzi o pompy to pompą używaną w tych instalacjach jest np.GRUNDFOS UPS 25 - 60 180 moc od 50 do 70 W. Może ona pracować w cyklu sterownika 3 min praca 15 min postój co daje około 70 minut pracy dziennie, to jest średnio 0,08 kW/h pomnożone przez 180 dni daje 14,4 kW/h pobranej mocy w ciągu całego sezonu, to będzie jakieś... 7,20 zł. Druga pompa podobnie, więc razem niecałe 30 kW/h, niech stracę, pomnożę to jeszcze przez 2 co da 60 kW/h za 30 zł. Na koniec. Jeśli ktoś nie chce płacić trzydziestu złotych za podgrzewanie wody (za 180 dni ) to można zaprojektować układ bez pomp jak proponuje kolega KrzysztofLis2. Można tak zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 16.10.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Doskonale to rozumiem. Jestem za tym by nie chodziły. Służą one do transportu "ciepła " . Dlatego ich ja również nie zamontowałem Widzę że niepotrzebnie pisałem o pompach, ale kiedy pisałem posta, to twojego jeszcze nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 16.10.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Ile gdzin w roku chodzi pmpka 100W? Ile godzin chodzi pompka zasobnik - krany? Piszesz że Stuttgarcie mają 450 kW/h z metra czyli wychodzi 2,5 kW/h dziennie (sezon 180 dni). Ja celowo nie doszacowałem (żeby nie było żadnych wątpliwości) i podałem nie 2,5, tylko 1,2 kW/h z metra w Polce, to jest wynik mocno niedoszacowany, ale niech będzie. Zatem tu błędu (optymistycznego) z całą pewnością nie ma. Jeśli chodzi o pompy to pompą używaną w tych instalacjach jest np.GRUNDFOS UPS 25 - 60 180 moc od 50 do 70 W. Może ona pracować w cyklu sterownika 3 min praca 15 min postój co daje około 70 minut pracy dziennie, to jest średnio 0,08 kW/h pomnożone przez 180 dni daje 14,4 kW/h pobranej mocy w ciągu całego sezonu, to będzie jakieś... 7,20 zł. Druga pompa podobnie, więc razem niecałe 30 kW/h, niech stracę, pomnożę to jeszcze przez 2 co da 60 kW/h za 30 zł. Na koniec. Jeśli ktoś nie chce płacić trzydziestu złotych za podgrzewanie wody (za 180 dni ) to można zaprojektować układ bez pomp jak proponuje kolega KrzysztofLis2. Można tak zrobić... 3 minuty praca - 15 minut przerwa, myślałem, że to zależy od nasłonecznienia. Przecież w takim cyklu nie odbierzesz "ciepła " z kolektora. A pompka zaobnik - krany też ma pracoać w takim cyklu? Poza tym ekologia, to też oszczędznie wody, dlatego ja wybrałem termy blisko kranów i krany z sensorami . Podlicznik pokazuje między 30 a 40kWh miesięcznie na dwie osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 16.10.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 To wszystko zależy od nasłonecznienia, histerezy ustawionej na sterowniku oraz pojemnościwodnej kolektora. Pompa ma wypchnąć gorącą wodę z rurek kolektora, do tego wystarczy 15 sekpracy pompy, ja to uśredniłem.. Pompa druga czyli zasobnik - krany taki cykl ma ustawionyjako fabryczny (oczywiście można zmienić). Naturalnie masz rację że wodę należy oszczędzaći nie ma powodów żeby ciepłą wodę prowadzić przez cały dom. Kran z sensorem to dobra rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts