adam_mk 01.11.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 WgregorJesteś nienaprawialny! Latem, to ciepełka mamy takie nadmiary, że WCALE nie muszę, a nawet nie powinienem optymalizować tego solara na uzysk letni!DLATEGO ta ściana!Było! Wiele razy było. Dla mnie dom to wiele mechanizmów, które mogą i powinny się wzajemnie wspierać w celu zapewnienia mi komfortu klimatycznego wnętrz. Dom ma 20 x 15 m ściany południowo-zachodniej i CAŁĄ planuję pokryć solarem.Cieczowego trochę a reszta - powietrzny.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.11.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 W gruntowych magazynach ciepła, podgrzanie i podtrzymanie w sezonie grzewczym 1m3 gruntu o jeden stopień to od 400 do 700 kWh (zależy od gruntu dane z Instytutu Geologii) Mógłbyś podać jakieś konkrety co do tych danych ? Gdzie to można je znaleźć ? W jakim kontekście były one podawane ? Może w googlach " ciepło właściwe gruntu" lub na geologii o magazynowaniu ciepła.Taka odpowiedź, to żadna odpowiedź . Jeżeli podajesz jakieś informacje, to masz je chyba z pewnego źródła, a Ty każesz mi ich szukać w Googlach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 HenoK Pamiętasz Jana Profesora Stanisławskiego? Miał chyba bardzo pilnego słuchacza! Pan Jan Profesor Stanisławski (jak go tytułowano) wykładał mniemanologię stosowaną... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.11.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 HenoK Pamiętasz Jana Profesora Stanisławskiego? Miał chyba bardzo pilnego słuchacza! Pan Jan Profesor Stanisławski (jak go tytułowano) wykładał mniemanologię stosowaną... Adam M.O wyższośći Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 To tylko jeden z wielu bardzo mądrych wykładów! Był tego cały bardzo długi cykl! Ciekawe, dlaczego akurat TEN tak ludziom w pamięć zapadł... Ale - Tak! To o TEGO wykładowcę chodzi! Adam M. Wielki Człowiek odszedł od nas w zeszłym roku... Niestety, nie On jeden... http://www.youtube.com/watch?v=wxl_KU-k9I0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 01.11.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 W gruntowych magazynach ciepła, podgrzanie i podtrzymanie w sezonie grzewczym 1m3 gruntu o jeden stopień to od 400 do 700 kWh (zależy od gruntu dane z Instytutu Geologii) Mógłbyś podać jakieś konkrety co do tych danych ? Gdzie to można je znaleźć ? W jakim kontekście były one podawane ? Może w googlach " ciepło właściwe gruntu" lub na geologii o magazynowaniu ciepła.Taka odpowiedź, to żadna odpowiedź . Jeżeli podajesz jakieś informacje, to masz je chyba z pewnego źródła, a Ty każesz mi ich szukać w Googlach . Czy wiesz, że 3000 litrowa terma izolowana fabrycznie pianką poliuretanową gr 6cm potrzebuję by utrzymać 50 st róznicy między wodą 70st a powietrzem 20st 18kWh / 24 h, a metr kw kolektora na południu Europy daję maksymalnie 500w i to na dachu nie ścianie. Na ścianie w Polsce to max 300kWh rocznie! Do tych 18 kWh dziennie dodaj pompkę cyrkulacyjne kolektor - bufor i bufor - zasobnik Przecież takie coś co rysujecie to może wpaść do głowy jakiemuś prtzedszkolakowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 01.11.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Adamie ile min objętości powinien mieć ten zbiornik pośredni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.11.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 metr kw kolektora na południu Europy daję maksymalnie 500w i to na dachu nie ścianie Udowodnij. Skąd te dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 01.11.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Nie mam wszystkiego zapisanego, dom budowałem 8 lat temu i wcześniej wymyślałem różne cuda, skończyło się na zaizolowaniu.. Ale w googlach jes wszystko co za problem zobaczyc?np mam termy atlantic w katalogo który zanalazłem jest terma 3000l dobowe straty to 17.7kWh. http://www.atlantic-polska.pl/listing_chauffe_eau.asp# kliknij metryczke 3000l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.11.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Ale w googlach jes wszystko co za problem zobaczyc? Skoro masz źródło tych 500 W/m^2 to nie odwołuj mnie do Google'a. Jeśli nie masz a tylko zdaje Ci się, że ta wartość jest poprawna, daruj sobie jej przytaczanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 WgregorJa nie mam zamiaru stosować byle badziewia!Jak zrobię - to dobrze zrobię, albo się za to brał nie będę. Liczyć mnie nauczyli. Rozum od samego początku noszę ze sobą a nawet nauczyłem się go używać!Nie masz monopolu na nieomylność. Odśwież swoje starutkie doświadczenia!8 lat to bardzo długo przy tak lawinowym postępie myśli technicznej. No i jeszcze jedno. Nigdy nie byłem normalny, to rzeczy niemożliwe wykonuję na poczekaniu.Tylko cuda zajmują mi trochę czasu, bo nie wszystko do ich sprawiania zawsze mam na miejscu.(taki żart!) Adam M. A! Ten pośredni..Ze 20-30 literków?Ale w ciągłym "przeciągu"!Da się uszyć w jedno popołudnie, nawet jak bardzo zazwojnicowane..."Gorsze" już robiłem...A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
octagon2 01.11.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Bbuhahahaha adam_mk jestem Twoją fanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2008 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 02.11.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 No pewnie, podobnie jak z gwc, gdy wychodzi czarno na białym, że zupełnie nie jesteś techniczny, zaraz przechodzisz do spraw nie merytorycznych. erytrystyka, no cóż. Miałem znaleźć znalazłem dane kolektor ścinny w Polsce bardzo optymistycznie to 400kWh rocznie minus cyrkulacja 3000 litrowa terma Atlantic - straty dobowe to 17,7 kWh !!!! nawet jak zbudujesz tańszą i 5 razy lepszą TO BILANS JEST UJEMNY Już tu spotykano takich oszołomów z domami "zeroenergetycznymi" a teraz mają procesy i ukrywają się za granicą. Technologia ta sama - magazynowanie energii słonecznej zobacz na tym forum isomax. I naucz się najpierw dodawać potem dzielić się doświadczeniem z dodawania a nie, ludzi w maliny wpuszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.11.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Jedno pomieszczenie, przeznaczone na magazyn ciepła, wypełniam buforami.Potem zasypuję je do pełna perlitem lub pyłem styropianowym i zapominam o nim zamykając na dobre.Izolacji będzie z 60cm lub miejscami i lepiej!Co to za izolacja- 5cm byleczego?Adam M. Jeszcze coś!Nikomu niczego nie nakazuję czy nie zakazuję.Moim celem nie jest wpuszczanie w maliny. Znam lepsze zajęcia...A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 02.11.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 http://www.atlantic-polska.pl/listing_chauffe_eau.asp# wysokiej klasy bufor za 28000 zł na dobowe straty 17,7 kWh10 m2 solara na polskiej ścianie (pionowego) 3000kWh Już to robili z pół metrowym styropianem, zobacz na tym forum isomaxPojedź do zrobionych takich domów! Co tu jeszcze wymyślić by nie izolować - izolowanie domu to takie prymitywne zajęcie. 30 - 40 cm w podłogę ścianę 50 cm w dach to obciach, ale 60 cm do bufora ściamy udekorowane solarami, cyrkulacja rurki , o to jest właściwy kierunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.11.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Miałem znaleźć znalazłem Miałeś znaleźć źródło tych 500 W/m^2 kolektora na dachu na południu Europy, znalazłeś źródło strat w buforze. Na dane o kolektorze wciąż czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.11.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Usiądź, głęboko pooddychaj i...Zastanów się, o co Ci chodzi!A potem nam powiedz. Nijak nie potrafię z Twojej wypowiedzi właśnie tego jednego wywnioskować!Chcesz pomóc? Chcesz wykpić? Chcesz podnieść swą samoocenę? Chcesz poniżyć czyjąś? Chcesz objawić nam jakiś cud-sposób na problem? Zrozum. Wymieniamy się tu doświadczeniem, jakie nam się udało zgromadzić i pomysłami, na jakie wpadamy - aby zrealizować pewne cele, które sobie stawiamy.Bywa, że mamy podobne cele to i podobne doświadczenia się przydają! Bądź sobie kim chcesz. Wyglądaj tak, jak sobie życzysz.Powiedz nam jednak co chcesz wykazać. Poprzyj to jakąś wiedzą, argumentami, którym się przyjrzymy, zweryfikujemy czy nie zawierają niedostrzeżonego błędu i przyjmiemy lub nie. Powtarzanie jednych i tych samych, dawno przedyskutowanych, jest mało twórcze! Wysokiej klasy bufor - dla mnie to taki, który spełnia stawiane zadania w sposób nieomalże idealny.Wcale nie wyrób firmy X czy Y.Mam możliwość wstawienia kilku beczek spawanych z grubych rur i napełnienia ich wodą z własnego ujęcia. Zładem. Pił zładu nie będę! Mam możliwość zasypania tych beczek (po sprawdzeniu szczelności i poprawności połączeń) naprawdę sporą warstwą termoizolacji, która nie jest przeźroczysta dla podczerwieni, nie przewodzi termicznie i nie pozwala na konwekcję otaczających bufor warstw powietrza. Mam jak to wszystko zagrzać! Mam jak odebrać ciepło tam zmagazynowane.Taki znalazłem sobie sposób na przechowanie "na potem" wolnodostępnej i obfitej w pewnych chwilach energii.Każdemu wolno! Każdemu wolno nawet lepiej to sobie obmyśleć i wykonać!Lub nie robić podobnych urządzeń! Kierunek na termoizolowanie wszystkiego bardzo grubymi warstwami daje bardzo nieestetyczne, nienaturalnie wyglądające kształty ogólnie znanych rzeczy.Domów, wnętrz....Można spróbować zbilansować dostarczanie i ucieczkę ciepła tak, aby ceną utrzymanie tego procesu nie zabijało i nie budziło odczucia "nienormalności".Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.11.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Na 1m2 powierzchni u nas pada około 1350W w postaci strumienia energii ze Słoneczka. Atmosfera sporo z tego zabiera (para wodna w powietrzu, zapylenie itp). Realnie dociera tak z 1000W/1m2. To, ile z tego potrafimy "schować na potem" zależy od rodzaju urządzeń, które do tego zatrudniamy i sposobu ich działania.Najwyższe sprawności mamy, gdy odbieramy CAŁE 1000W a to się dzieje wtedy, gdy jednostkowe przegrzanie jest rzędu 0,1stC. Energia się leje tam, gdzie każemy, choć WCALE tego nie widać!Wcale nie trzeba grzać kolektora do 100stC aby działało dobrze!Za to można go grzać DŁUGO. Całymi dniami."Naciągnie" z pewnością!A że ludzie czekać nie lubią, to robią coś "w pół drogi" i idą z temperaturami do góry tracąc sprawność. Zyskują skuteczność.Podobne , ale nie to samo. Mosty, rurociągi i większe konstrukcje liczy się na średnie 400W/m2 i tak buduje kompensacje wydłużeń. U nas.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.11.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Czy wiesz, że 3000 litrowa terma izolowana fabrycznie pianką poliuretanową gr 6cm potrzebuję by utrzymać 50 st róznicy między wodą 70st a powietrzem 20st 18kWh / 24 h, a metr kw kolektora na południu Europy daję maksymalnie 500w i to na dachu nie ścianie. Na ścianie w Polsce to max 300kWh rocznie!Tym się różnimy, że ja nie wierzę ślepo we wszystko, co gdzieś znajdę. Weźmy pod uwagę Twój przykład. Terma 3000l, czyli 3m3 pojemności. Taką pojemność będzie miał walec o średnicy D=1,4m i wysokości h=2m (pi*D*D/4*h=3,1415*1,4*1,4/4*2=3,08 m3) Taki walec ma powierzchnię dna i wierzch pi*D*D/4=3,1415*1,4*1,4/4=1,54m2 Powierzchnia boczna pi*D*h=3,1415*1,4*2=8,80m2 Całkowita powierzchnia walca 2*1,54+8,80=11,88m2. Wiem, zarzucisz mi jeszcze mostki termiczne, ale jeżeli policzymy powierzchnię zewnętrzną zaizolowanego walca dodając 1cm grubości zbiornika to otrzymamy : 3,1415*(2*1,54*1,54/4+1,54*2,14)=14,08 m2. Zakładając izolację o lambda=0,04W/(mK) - pianka poliuretanowa ma lepszą nie uwzględniając nawet oporów przejmowania ciepła otrzymamy przewodność izolacji gr. 6cm = 0,04/0,06=0,67W/(m2*K). Stąd ucieczka ciepła ze zbiornika w ciągi doby wyniesie 14,08*0,67*50*24=11320Wh=11,32kWh czyli w stosunku do tego co podałeś 62%. Jakieś dziwne porównania podajesz. Z jednej strony dom izolujesz 40cm wełny mineralnej i nie wydaje Ci się to dziwne, ale izolacja 6cm w trmie, jest dla Ciebie normalna ? Taką metodą możesz udowodnić każdą swoją tezę? Jednak obroni się ona bardzo krótko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts