ex404 11.01.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Największy sens ma - być bogatym! To bardzo ułatwia życie... Prosze pana, bogatym to ja mogę być co najwyżej w doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.01.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Bingo! Dziel się tym, co masz, obficie! Garściami zgarniaj wdzięczność i bogać się sympatią otoczenia! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcemydom 16.01.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Pięknie powiedziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon_arch 05.02.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Największy sens ma - być bogatym! To bardzo ułatwia życie... Prosze pana, bogatym to ja mogę być co najwyżej w doświadczenie Gratuluje bardzo trafnej riposty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiek74 01.12.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Kolektory podążające są produkowane i opatętowane przez Górala z Nowego Targu (10tys. za 2 rurowy- 1 rurka = 1000W). Zasilanie około 14V - okło 57zł rocznie. Można dołożyć rurek (budowa modułowa). Mi wystarcza i 4 osobowej rodzinki kolektor zbiornikowy 400l ,36 rurek. Nie ma ani jednej pompki bo nie potrzebuje (potrzebne kilka watów do serownika i czujnika) . Grawitacja jest za darmo . No i dobrze grzeje ( 6-8 miesięcy ,40-87stopni C) cena 6.7tys. BRUTTO. Pozatym są kolektoty z wbudowanymi ogniwami fotowoltaicznymi produkującymi enrgię dla zestawu pompowego (osobiście znam 2 firmy oferujące takie rozwiązanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.12.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 To niezła ta rurka, gromadzi energię z metra kwadratowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiek74 02.12.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 W tym podążającym jest zwierciadło skupiające promienie na rurce. A rurka ma okło 2m długości.Wpisz elfran lub zajżyj do muratora . A w kolektorze zbiornikowym ktury mam woda użutkowa jest ogrzewana w rurce. W klasycznym kolektorze (rurowy) jest tak absorwer-aluminium-miedziana rurka-mieszanka glikolu-wężownica-woda użytkowa, w zbiornikowym absorwer-szkło-woda użytkowa (w prostocie siła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 09.12.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Za bardzo nie widzę korzyści z tej instalacji (cytowana tyle razy , że nie będę powtarzał).Układ działa dopóki pracuje pompka i duży bufor odbiera ciepło z małego a poza tym, ten mały wcale nie może być taki mały bo inaczej możemy go zastąpić zwykłym wymiennikiem płytowym i tracimy całą równowagę temperaturową.Takie systemy o których piszesz zawsze mają bufor nad kolektorem, u siebie przeniosłeś go do piwnicy (rozumiem powody) i dołożyłeś pompkę defakto tracąc wszystkie zalety które układ wyjściowy posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał webi 21.02.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Witam. widzę ze rozkręciła się konkretna rozmowa na temat opłacalności lub nie systemu kolektorów słonecznych i dobrze bo od dłuższego czasu chodzą mi po głowie myśli o kolektorach słonecznych i ich opłacalności , wszelkie za i przeciw. nasuwa mi się jedna myśl, a mianowicie oszczędność finansowa przy zastosowaniu kolektorów takich bądź innych będzie zawarta w przedziale 1400 - 1100 pln rocznie w stosunku do ogrzewania elektycznego, 800 pln przy ogrzewaniu gazem i około 500 pln przy grzaniu wody grzejąc kotłem na miał lub węgiel. mam pytanie czy ktoś porównywał oszczędności finansowe w przypadku zastosowania pompy ciepła z COP w granicach 4? czy nie będzie to czasem bardziej opłacalne niż zastosowanie kolektorów? dodatkową zaletą pompy jest praca całoroczna. proszę o wasze opinie.pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.02.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Pompa ciepła tylko do ciepłej wody na 99% będzie to pompa typu powietrze woda. W takim przypadku pompa ciepła jako pompa ciepła cały rok na pewno nie będzie pracować - będzie potrzebne wspomaganie grzałką elektryczną lub innym źródłem.COP 4 to jest osiągalne przez pompy typu solanka-woda. My w firmie posiadamy Viessmanna Vitocal 160-A o teoretycznym COP 3,6. Powiem ci, że te COP to tylko jak jest odpowiednio ciepło osiągniesz. Zimą albo wykradniesz ciepło z ogrzewanych pomieszczeń, które wcześniej ogrzałeś, albo masz jednostkę typu split i się po głowie drapiesz ile prądu weźmie jak temperatura na dworze spadnie poniżej -10*C.Solary biorą zdecydowanie mniej prądu, ale też nie pracują zawsze więc ja te systemy stawiam na równi choć osobiście wolę solary ot takie moje przekonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts