Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor słoneczny

avanzip

Recommended Posts

• Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lepszym rozwiązaniem jest optymalne doświetlenie pomieszczeń (okna stanowiące 8 - 12% powierzchni połogi w pomieszczeniu) i wykorzystanie pozostałej części elewacji na kolektory słoneczne. Najlepiej działające w instalacji grawitacyjnie. Dlaczego tak? Okna to mimo wszystko najsłabszy element termiczny przegród zewnętrznych (najlepsze mają 0,6-0,7W/(m2K) podczas gdy dla ścian 0,3W/(m2K) uznawane jest za standard). Nie neguję tego, że przy dużym przeszkleniu uzyskamy dodatni bilans energetyczny, jednak przy kolektorach słonecznych ten bilans może wyjść znacznie lepszy. Koszt 1m2 dobrych okien jest porównywalny do kosztu 1m2 kolektora słonecznego.

1m2 okna trzyszybowego U=0,7 to koszt 650 zł/brutto. W tej cenie to znajdziemy najmarniejszy kolektor płaski który w zimie ..... hmmmm... Moze nie ruszyć :D A dolicz koszty bufora, instalacji itd. Myslę że uzysk niewspółmierny do kosztów inwestycji. Poza tym takie okna mają swój urok. :wink:

Koszt 1m2 dobrych okien jest porównywalny do kosztu 1m2 kolektora słonecznego.

1m2 okna trzyszybowego U=0,7 to koszt 650 zł/brutto. W tej cenie to znajdziemy najmarniejszy kolektor płaski który w zimie ..... hmmmm... Moze nie ruszyć :D A dolicz koszty bufora, instalacji itd. Myslę że uzysk niewspółmierny do kosztów inwestycji. Poza tym takie okna mają swój urok. :wink:

Nie napisałem, że równy lub mniejszy, ale porównywalny.

Jeżeli w zimie kolektor słoneczny (nawet najmarniejszy) nie uzyska energii, to okno tym bardziej :). Z pewnością jednak w zimie przez okno zostanie wypromieniowana z domu spora dawka energii, a przez kolektor nie stracisz nic.

Biorąc pod uwagę to, że kolektory mogą przez cały rok służyć do przygotowania ciepłej wody, a w okresach przejściowych do wspomagania systemu grzewczego zysk może być całkiem spory.

Uuuuuuu ale sie temat rozwinał... :D

Zaczne po kolei: układ mnie kosztował okolo 10.tys.PLN i powstal przy okazji remontu łazienki w mieszkaniu na piętrze.Odległości od punktów odbioru ciepłej wody są takie,ze nie potrzeba pompki curkulacyjnej jest tylko jedna w ukladzie pompujacym glikol ale ta uruchamiana jest sterownikiem i czasy jej pracy są nawprawdę kruciutkie.Układ w zamyśle ma służyć głównie w okresie od póżnej wiosny do wczesnej jesieni jako żródło ciepłej wody.W pazdzierniku jednego slonecznego dnia a raczej przez polowę dnia woda mimo normalnego bieżącego rozbioru przez mieszkańców osiągnęła temperature 56 stopni.

Układ obrotnicy to bardziej ćwiczenia..nad zwiększeniem wydajności solarów niż super uzysk ekonomiczny.Bardzo mi sie podoba idea forumowicza adam_mk u mnie niestety pewnie nie do zrealizowania ale kto wie może sie uda kiedys tam w przyszlości kolektory tanieją..:) Zadne alternatywne żródło energii nie jest idealne tradycyjne zresztą też nie dlatego ciągle szukamy.....:)

Uuuuuuu ale sie temat rozwinał... :D

Zaczne po kolei: układ mnie kosztował okolo 10.tys.PLN i powstal przy okazji remontu łazienki w mieszkaniu na piętrze.Odległości od punktów odbioru ciepłej wody są takie,ze nie potrzeba pompki curkulacyjnej jest tylko jedna w ukladzie pompujacym glikol ale ta uruchamiana jest sterownikiem i czasy jej pracy są nawprawdę kruciutkie.Układ w zamyśle ma służyć głównie w okresie od póżnej wiosny do wczesnej jesieni jako żródło ciepłej wody.W pazdzierniku jednego slonecznego dnia a raczej przez polowę dnia woda mimo normalnego bieżącego rozbioru przez mieszkańców osiągnęła temperature 56 stopni.

Układ obrotnicy to bardziej ćwiczenia..nad zwiększeniem wydajności solarów niż super uzysk ekonomiczny.Bardzo mi sie podoba idea forumowicza adam_mk u mnie niestety pewnie nie do zrealizowania ale kto wie może sie uda kiedys tam w przyszlości kolektory tanieją..:) Zadne alternatywne żródło energii nie jest idealne tradycyjne zresztą też nie dlatego ciągle szukamy.....:)

Poza cyrkulacją są jeszcze straty na zasobniku - jaki masz?

A tak w zasadzie w domu dobrze zaizolawanym jakie znaczenie mają straty ciepła przez zasobnik? Przecież te parę kWh na dobe nie ucieka w kosmos tylko ogrzewa dom - nieprawdaż? :wink:

No pewnie dlatego małe termy 10-15l mam tam gdzie baterie, natomiast te duże termy są czesto w poza pokojami.

ale ja mówię o tym że nie ma co się skupiać bo wszak i tak to ciepło jest wykorzystane. Tak potępiana przez Ciebie cyrkulacja jest bardzo pożądana i sensowna w domu zaizolowanym - wszak ogrzewasz pomieszczenia. Im więcej cyrkulacji tym lepiej. Tak czy nie?

A tak w zasadzie w domu dobrze zaizolawanym jakie znaczenie mają straty ciepła przez zasobnik? Przecież te parę kWh na dobe nie ucieka w kosmos tylko ogrzewa dom - nieprawdaż? :wink:

No pewnie dlatego małe termy 10-15l mam tam gdzie baterie, natomiast te duże termy są czesto w poza pokojami.

ale ja mówię o tym że nie ma co się skupiać bo wszak i tak to ciepło jest wykorzystane. Tak potępiana przez Ciebie cyrkulacja jest bardzo pożądana i sensowna w domu zaizolowanym - wszak ogrzewasz pomieszczenia. Im więcej cyrkulacji tym lepiej. Tak czy nie?

Praktyka wykazała , ze nie.

Tak potępiana przez Ciebie cyrkulacja jest bardzo pożądana i sensowna w domu zaizolowanym - wszak ogrzewasz pomieszczenia. Im więcej cyrkulacji tym lepiej. Tak czy nie?

Tylko prądu szkoda. ;)

Na dwie osoby przy braku cyrkulacji rachunki za "prąd do wody" nie przekraczają 200 zl rocznie trzy termy a w nich 40stC.

to mniej niż straty na 300l zasobniku. jak więc cyrkulacja czy poronione solary mogą być w ogóle opłacalne?