mario_k 19.11.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Na dwie osoby przy braku cyrkulacji rachunki za "prąd do wody" nie przekraczają 200 zl rocznie trzy termy a w nich 40stC. to mniej niż straty na 300l zasobniku ...nie chcesz chyba powiedzieć, że mniej energii tracisz na trzech 100 litrowych niż jednym 300 litrowym? Porównaj powierzchnie. jak więc cyrkulacja czy poronione solary mogą być w ogóle opłacalne? ...tja... Nie wiem jaką Ty instalację z cyrkulacją opisujesz... niezaizolowane rury biegną dookoła domu na ścianach zewnętrznych? Jeśli mamy zamiar zastosować cyrkulację i ma działać sprawnie to: 1. Minimalizujemy odległości źródło(a) odbiornik(i). 2. stosownie ocieplamy rurki. 3. Pompa cyrkulacyjna chodzi w godzinach największego prawdopodobieństwa korzystania z CWU, przez dwie minuty co pół godziny. (zależy od realizacji punktów 1 i 2) I jeszcze policz sobie jak długa może być rurka CWU aby osiągnęła powierzchnię Twojej termy? ...a się dałem naciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 20.11.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 trzy małe termy 10l 15l 30 l z temperaturą 40 st ( do baterii sensorowych) mają straty w sumie mniej niż 0.3 kWh/24 300-tu litrowa - 2,5kWh/24Nie pisałem o cyrkulacji zasobnik baterie a kolektory zasobnik, a tu 100W chodzi 1500-2000h rocznie.Nic sie nie naciągnie - pzry 100% dofinansowaniu woda z solarów jest drozsza niz term elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fantom72 20.11.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Na jakiej zasadzie, w takim razie, działają domy pasywne w Niemczech? Czy różnica klimatu jest aż tak duża? Czy tej różnicy nie zniweluje układ grawitacyjny o b.dużej pojemności z kominkiem z płaszczem o odpowiedniej mocy? Wiem, w kominku trzeba palić, trzeba go czyścic, rąbać drzewo itp. Osobiście bardzo to lubię. Myślę, że jest to niewielka cena jaką trzeba zapłacić za niezależność od gazu. Poza tym jest to chyba najtańsze źródło ciepła. Może ktoś z was słyszał o kominku z płaszczem działającym grawitacyjnie? To była by bajka... Nie mamy gazu, wyłączyli nam prąd a wszystko działa samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.11.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Da się! Jak postawisz niemały bufor nieco powyżej kominka (lokalizacja kotłowni) i połączysz całość 2" rurami... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 20.11.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Na jakiej zasadzie, w takim razie, działają domy pasywne w Niemczech? Czy różnica klimatu jest aż tak duża? Czy tej różnicy nie zniweluje układ grawitacyjny o b.dużej pojemności z kominkiem z płaszczem o odpowiedniej mocy? Wiem, w kominku trzeba palić, trzeba go czyścic, rąbać drzewo itp. Osobiście bardzo to lubię. Myślę, że jest to niewielka cena jaką trzeba zapłacić za niezależność od gazu. Poza tym jest to chyba najtańsze źródło ciepła. Może ktoś z was słyszał o kominku z płaszczem działającym grawitacyjnie? To była by bajka... Nie mamy gazu, wyłączyli nam prąd a wszystko działa samo. domy pasywne to biznes. Ginter Shlagoski sprzedaje certyfikaty, firmom. Weź u nas niektóre firmy zapłacily kasę do PASS.... H... dostały certyfikat na np rekuperator i mimo, że jest on taki ( a czesto gorszy ) jak inne to sprzedawca liczy na klienta idiotę, który za to zapłaci sporo wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.11.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 A tak w zasadzie w domu dobrze zaizolawanym jakie znaczenie mają straty ciepła przez zasobnik? Przecież te parę kWh na dobe nie ucieka w kosmos tylko ogrzewa dom - nieprawdaż? No pewnie dlatego małe termy 10-15l mam tam gdzie baterie, natomiast te duże termy są czesto w poza pokojami. ale ja mówię o tym że nie ma co się skupiać bo wszak i tak to ciepło jest wykorzystane. Tak potępiana przez Ciebie cyrkulacja jest bardzo pożądana i sensowna w domu zaizolowanym - wszak ogrzewasz pomieszczenia. Im więcej cyrkulacji tym lepiej. Tak czy nie? Praktyka wykazała , ze nie. Mógłbys rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 21.11.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Cyrkulacja jest do ciepłej wody, nie do grzania pomieszczeń. W zimie może mniej boli ale w lecie już owszem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.11.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Cyrkulacja jest do ciepłej wody, nie do grzania pomieszczeń. W zimie może mniej boli ale w lecie już owszem. pozdrawiam ja to wiem. Czekam jak Wgregor to uzasadni w kontekście do teori o izolowanym domu i np jego niechęci do żarówek energoosczędnych. Bo wszak zwykłe oprócz świecenia to jeszcze grzeją. I to jest pozytywne. Ciekawe dlaczego mniej pozytwne wydaje Mu się ogzrewanie za pomocą cyrkulacji - wszak praktycznie to to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 21.11.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 nie spotkałem rurek po pokojach. a w ścianie.. ciepło poleci tam gdzie zmniej. zresztą robiono doświadczenia porównawcze. utrzymanie 60st w 300litrowym zasobniku + cyrkulacja (miesiąc letni , intalacja solarna viss..) bez odkręcaia wody! 90kWh . zaś trzy termy małe (40stC) baterie i prysznic sensorowe w tym samym czasie ( ale trzy osoby normalnie wodę użytkowały ) zużyły 87kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 21.11.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 ... zresztą robiono doświadczenia porównawcze. utrzymanie 60st w 300litrowym zasobniku + cyrkulacja (miesiąc letni , intalacja solarna viss..) bez odkręcaia wody! 90kWh ... A ile było bez cyrkulacji albo z inteligentną ? Producenci podają straty poniżej 1 K/h = zbiornik nieużywany stygnie przez 2 dni. 8,7 kWh / dziennie. Wydaje się że duże zużycie, to bardziej wada źle rozwiązanej cyrkulacji niż cyrkulacji w ogóle. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 21.11.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 a o której cyrkulacji piszesz? wewnetrzna zużywa niewiele ale ta zewnetrzna musi być bardzo wydajna. przy małych termach bez cyrkulacji 8.7kWh w dwa dni nie zużyjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 21.11.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Małe termy nie sumują się do 300l więc i straty mniejsze. To taki ukryty koszt używania kolektora. Co do cyrkulacji - znam tylko jedną, w której rurka z ciepłą wodą wraca do zbiornika. Nie wiem czy to "zewnętrzna" ale z pewnością może być sterowana inteligentnie (tzn. nie naokrągło) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.11.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Pompy obiegowe glikolu (to ta "zewnętrzna") mają moc rzędu 30 - 50W. Może przetłaczać do 2.000l/min, średnio w instalacji około 20 litrów glikolu. Maksymalny czas pracy to nie wiecej niż 10h w ciągu doby (pracuje kiedy świeci słońce i kiedy włączy ją czujnik systemowy).Daje to około 15kWh misięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 21.11.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Dużo więcej zużywa cyrkulacja, której nie znasz, kolektory-zasobnik. 100W musi chodzi gdy choć trochę słońcaa suma trzech term 30+15+10 ....x 4 czy 5 (zmniejszone zyżycie wody dzięki prysznicowi i kranom sensorowym), i już nic się nie ukrywa. a jeszcze oszczędności bo w termach jest 40st a nie 60! To są fakyczne oszczędności energii i wody a nie solary z ujemnym bilansem energetycznym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.11.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Dużo więcej zużywa cyrkulacja, której nie znasz, kolektory-zasobnik. 100W musi chodzi gdy choć trochę słońca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 21.11.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 sSiwy pisałem do ZW wysłaliśmy razem nawet jak 15kWh to rocznie 150 + 1000 (straty zsobnika) = 3m2 koletora rocznieinwestycja podobna co w Orasa elektra - a zysk NIEPORÓWNYWALNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 21.11.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Wgregor ale musisz mieć choć jedną dużą (>100l) termę. Inaczej jak się wykąpiesz w wannie ? Wtedy 15+10+100. No i straty większe. edit: baterie automatyczne to jest to. jak patrzę na używanie przez dzieciaki.... I wcale nie chodzi o ciepło bo jest jeszcze tanie . Ale to ch..ne szambo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 21.11.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 nie mam wanny! Brat sobie zrobił - żona się uparła - mała nie ma sensu , dużą ma., na początku kilka raz była używana, teraz tylko prysznic. dobrze, że po namowie zrobił oddzielną termę 150l ,z wył. w przedpokoju. więc raz na parę miesięcy jak coś komuś odbije to wychodząc rano - pstrykną tematyka jest eklogia i energooszczędność. nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko. nawet codzienne kąpiele w wannie (które jeśli są to raczej zimą) nie uzasadniają urzdzenia z ujemnym bilansem energetycznym w domu energooszczędnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 21.11.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Masz ekologiczną żonę. Moja musi co dzień nieekologicznie zrzucić 100l wrzątku W końcu dom jest dla nas a nie dla ekologii ani dla oszczędności. Nie zmienia to jakościowo obliczeń. Baterie sensorowe i małe-średnie termy wyjdą z pewnością taniej niż centralny bojler z najmądrzejszą cyrkulacją. Także bardziej niezawodnie. Bo pad jednej termy nie wyłączy ciepłej wody wszędzie. Tylko głupio rozgrzebywać nowy dom... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elias 21.11.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Witam Przeczytałem posty w tym wątku i mam do Was pytanie Widzę, że kilku kolegów ma dużą wiedzę na temat kolektorów i ilości energii którą można z nich uzyskać. Mam do ogrzania wodę użytkową - około 150 - 200 litrów na dobę (rodzina 5 osobowa), oraz wodę w basenie krytym - powierzchnia lustra wody 21 m2 (objętość 31,5 m3 wody). Dopóki nie poczytałem postów na tym forum, byłem przekonany, że solary w dużej mierze rozwiążą mi problem podgrzewania wody (zarówno basenu jak i Co) Wyliczono mi, że muszę zainstalować około 12m2 pow. czynnej kolektorów (czyli około 5-6 paneli). Temperatura wody w basenie powinna być utrzymywana cały rok na poziomie około 27-28 stopni, więc nawet latem trzeba będzie ją dogrzewać.Średnia strata na 24 H to około 1,5 stopnia (basen) Ilość energii która wyszła z obliczeń, potrzebna do ogrzania wody w ciągu doby to 53 kWh (tak mi wyszło z obliczeń) Może ktoś z Was jest mi w stanie przeliczyć jakie oszczędności uda się uzyskać korzystając z kolektorów przy takim zapotrzebowaniu na energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts