Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustaki MAX jakiej firmy polecacie? Niekoniecznie najtańsze.

Recommended Posts

Pytanko jak w tytule,

Przez zimę chciałbym się zaopatrzeć w materiał, żeby na wiosne jak tylko pogoda pozwoli ruszyć z budową parteru i poddasza.

Budować będe z maksów, i tu moja prośba.

Jakie formy polecacie?

Bo jak patrze na pustaki z marketów lub na te z promocyjnych ogłoszeń w skłądach to ręce opadają, strach do ręki wziąć żeby się nie rozsypał.

Znajomy z doświadczenia radził żeby rozejżeć sie za czymś "porządniejszym", bo zrobienie prostej w miare gładkiej ściany z tych tanich granuiczy z cudem, wiadomo że jakaś tolerancja jest ale bez przesady, no i żeby nie były takie że pękają w rekach.

Jakiej formy polecacie?

Pozdro !!!

Zdecydowanie polecam Kozłowice. Dobrze wypalone, porządnie na paletach ułożone. Mój wykonawca również bardzo je chwalił - poprzedni dom budował z max-ów z Odonowa i mówi że różnica kolosalna. Tamte kruszyły się przy próbie cięcia, często popękane były. Kozłowickie bardzo ładnie się tną, nie kruszą się, proste.

Proponuje pojeździć po okolicznych podmiejskich osiedlach i poprzyglądać się stawianym domom, tudzież języka zasięgnąć u ekip budujących.

Pozdrawiam

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

ja szukam tez MAX-a

i ustaliłem sobie taką kolejność jakości wg opini :)

jako ze jestem z małopolski

1. HADYKÓWKA

2. BIELOWICE

3. WIENDEBERGER

...

...

4. ODONÓW - niby ostatnio kolega dom postawil złego słowa nigdy nie powiedział

5 LEIER

ale cos zaczynam sie rozglądac za jakims betonem H+H, albo SOLBETEM - chyba taniej, albo porównywalnie a niekoniecznie gorzej

i jednak chyba będzie BK :)

Czy ktos budował z ceramiki Owczary k. Piotrkowa T. ? Mają teraz w ofercie pustak Termotomn w dosyc dobrej cenie (4.9zl szt/ 12szt m2 / 29 cm szer sciany). Przejechałem sie tam obejrzec towar, ale na paltach widziałem jak po kilka sztuk bylo peknietych lub ukruszonych i teraz sam nie wiem. Moze ktos sie z tym spotkał ?

• 6 months później...
Witam widzę dużo złych opinii o ceramice Odonów, ja buduje właśnie z tych pustaków i złego słowa powiedzieć nie można, na palecie może 3-5 szt pękniętych ,ale wszystko się wykorzysta a i cena jest super 1,96 brutto , co do wymiarów to jest OK! Polecam jak najbardziej :)

• 2 weeks później...
Ja ciągnąłem z Hadykówki - i max jak i K3 rzeczywiście bardzo ładne. Natomiast U-220 totalna porażka. Zupełnie wymiarów nie trzymała - na tych samych paletach potrafiły mieć h= między 21,5 a 24 cm. Murarz miał fajną zabawę aby zmieścić się z odpowiednią do maxów wysokością. Zwracać nie zwracałem, bo szkoda czasu, no ale reklamacja (kwotowa) się już chwilę ciągnie, i na razie brak informacji (ani be, ani me, ani kukuryku od producenta). Co ciekawe Hadykówka się chwali ręcznym sortowaniem - możliwe, że to w większości przypadków działa, choć czasami czynnik ludzki w postaci takiego Pana Czesia może się zepsuć, lub działać w trybie awaryjnym, po kilku głębszych - no a wtedy pustaki jak helikoptery wirują, więc jak i je zmierzyć. Na szczęście taki Pan Czesio chyba tylko U-220 sortuje, więc z takim maxem 29 u mnie wszystko było ok. Generalnie Hadykówkę polecam ale Czesia unikajcie. Domniemuję, że partie produkcyjne ze środka tygodnia będą ok, a tylko te poniedziałkowe (wiadomo, po weekendie), lub piątkowo/sobotnie (wiadomo, przed weekendem) mogą być narażone na rozstrzał. No a żeby być całkiem uczciwym, to muszę zauważyć, że U-220 generalnie (z małymi wyjątkami) zawierały więcej pustaka w pustaku (były wyższe niż powinny), a kupiłem je w cenie zwykłych U-220 (bez dopłat)!! :)

• 3 months później...
Czy ktos budował z ceramiki Owczary k. Piotrkowa T. ? Mają teraz w ofercie pustak Termotomn w dosyc dobrej cenie (4.9zl szt/ 12szt m2 / 29 cm szer sciany). Przejechałem sie tam obejrzec towar, ale na paltach widziałem jak po kilka sztuk bylo peknietych lub ukruszonych i teraz sam nie wiem. Moze ktos sie z tym spotkał ?

Dołączam się do pytania chrobry - czy ktoś budował z pustaków cegielni Owczary? Jakie są Wasze opinie?