Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Junony - dom w hibiskusie

Junona

Recommended Posts

witam wszystkich, nareszcie sie zebralam aby założyć dziennik. nie wiem jak bedzie z uzupełnianiem wpisów bo systematyczność napewno nie jest moim drugim imieniem.

Może zaczne od poczatku.

od dawna myslelismy juz o budowaniu domu, ale zawsze w gre wchodzila kwestia finansowa. obecnie mieszkamy na obczyznie (Glasgow) i udalo sie nam troche zaooszczedzic wiec w lipcu 2007 zaczelismy myslec o budowie domu.

troche to narazie chaotyczne ale moze sie potem rozkrece :)

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

działke posiadamy dosc duza, ok 50m x 60m to czesc budowlana oprocz tego jeszcze dwa razy tyle czesci rolnej, dzialka rowna, polozona przy drodze powiatowej, media sa, kanalizacja w planach (narazie szambo)

jedynym minusem jest to ze oprocz dwoch drzew w pasie drogi to calkowita golizna wiec w te pedy trzeba sadzic drzewa. mialo to juz byc zrobione tamtej jesieni ale oczywiscie tak nam zeszlo...

odnosnie papierow, w zwiazku z tym iz w lipcu 2007 urodzilam syna stwierdzilam, ze nie usmiecha mi sie gonienie i zalatwianie formalnosci po urzedach.

wszelkie papierkowe sprawy zlecilam naszej znajomej, ktora sie tym zajmuje na codzien i wie z czym to sie je i z kim nalezy rozmawiac.

efektem tych zalatwien jest otrzymane w styczniu 2008 pozwolenie na budowe, huraaaaa.

kurcze, czytam te moje wypociny i wyglada to tak, ze sama to wszystko buduje, oczywiscie tak nie jest :D

budujemy razem z mezem, ale w zwiazku z tym iz ja czesciej jestem w kraju niz on to ja zajmuje sie dogladaniem wiekszosci rzeczy zwiazanych z budowa.

nawet bedac tam, jak junior spal to zalatwialam formalnosci w Polsce.

internet to swietna rzecz, bo bedac w Szkocji moglismy dokonywac wyboru np materialow bud, robic wyceny dachu i takie rozne tam pierdoly.

podsumowanie: jest maz, glowny inwestor, bo ja jako drugi inwestor po macierzynskim zrezygnowalam z pracy i jestem "utrzymanka" :D

z wyborem projektu mielismy duzo problemow, bo np mnie sie podobal, a mezusiowi nie i odwrotnie.

w koncu padlo na dom w hibiskusie z pracowni archon, juz teraz widze, ze pewne zmiany beda, ale juz raczej kosmetyczne niz w kwesti ulozenia pomieszczen.

ale tak jak czytam dzienniki to raczej malo kto buduje dokladnie tak jak w projekcie :)

dzialka lezy w okolicach bochni, gmina rzezawa.

jezeli chodzi o ulozenie domu na dzialce to poczatkowe chcielismy go umiescic na srodku dzialki budowlanej, byloby daleko i do jednego i do drugiego sasiada, ale potem zmienilismy plany i zostawilismy "mniejsza polowe" niezabudowana, w razie W bedzie mozna sprzedac lub wybudowac drugi dom., takze elewacje garazowa mamy 7 m od granicy dzialki, dom ok 15 m od drogi (garaze, wiec czesc mieszkalna jeszcze troche dalej)

chcielismy jeszcze dalej od drogi, ale nas media nie puscily.

jako, ze mamy dosc skomplikowany dach, to potrzebny byl dobry ciesla. zdecydowalismy sie na ekipe miejscowa, widzielismy domy ktore oni stawiali i dosc dobrze wykonuja dachy, panowie tez zadowoleni bo do pracy maja pol kilometra.

wiec po rozmowach w styczniu okazalo sie, ze maja juz zajete terminy w tym roku beda na jesieni tylko fundamenty, a na wiosne 2009 dalej.

w maju okazalo sie jednak, ze ktos zrezygnowal z budowy i moga zaczac calosc od 1 wrzesnia.

z jednej strony fajnie ale z drugiej strony troszke inaczej rozplanowalismy finanse na ten rok i trzeba zacisnac pasa.

takze od 1 wrzesnia rozpoczelismy budowe naszego wymarzonego domku.

28 sierpien- budynek wytyczony przez geodete,

wczesniej byl zdzierany humus ale troche sie chlopaki rozpedzili i troche za duzo tego pozdzierali, mezus mial wrazenie ze nasz dom to dwor i wyszla ogromnapowierzchnia bez humusu :)

geodeta za wytyczenie wzial 500 zl.

koparkowy 150zl

1 wrzesnia 7 rano zjawila sie koparka i zaczela kopac fundamenty, efekt taki,ze po poludniu lawy byly zazbrojone i zalane, ale oprocz ekipy sztuk 5 pracowal moj maz i tesciu.

2 wrzesnia szalowanie fundamentow i zbrojenie

3 wrzesnia szalowanie zbrojenie, zalanie fundamentow, ekipa sztuk 5 + 5 sztuk ludzi (maz, tesc, tato, wujek i kuzyn), potrzebna byla pomoc bo tak to by sie to wszystko przeciagnelo, a maz chcial sobie dopilnowac fundamentow, bo 9 wyjezdzal juz do Szkocji.

4 wrzesnia- kanalizacja, fachowiec sztuk 1, rozszalowanie fundamentu od srodka-maz sztuk 1

5 wrzesnia- wozenie piachu do fundamentow- traktory z przyczepami sztuk 2, koparka sztuk 1, maz sztuk 1, ubijanie piachu pod beton

6 wrzesnia- ubijanie piachu, wylanie chudego betonu.

niestety jakos sie zapomnialo robic zdjecia i z fundamentow posiadamy tylko 1 zdjecie.

no i sprobowalam, czy widac zdjecie, bo ja mam tylko x, juz nie wiem co zle robie.

a moze po prostu zdjecie jest za duze, moze ktos mnie oswieci, jakie moga byc max rozmiary zdjecia, bo ze mnie informatyk to raczej kiepski.

bartolinka, Sanyaa dzieki za pomoc, ale albo kiepski ze mnie uczen, albo moze komp nawala :) (uczen kiepski, bo moj zawod to nauczyciel )