Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ORZECHY WŁOSKIE - co z nich zrobić?


JANINKI-AMORKI82

Recommended Posts

Mam pytanko - macie jakieś ciekawe (nie trudne i nie drogie) przepisy wykorzystujące orzechy włoskie? Najlepiej duże ilości orzechów.

W ogrodzie mam ich tyle, że nie wiem co z nimi zrobić, tym bardziej, że nie bardzo je lubię (nie lubię tej goryczki - może da się jakoś wyeliminować ten smaczek? oczywiście nie wchodzi w grę sparzanie i obieranie ze skórki - za dużo roboty ;-)).

acha i będę też wdzięczna za rady dotyczące przechowywania tych orzechów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Orzechy włoskie - podobnie jak migdały, świetnie zastępują najdroższy składnik pesto jakim są orzeszki pini.

 

Teraz potrzebujesz tylko duży bukiet bazylii, trochę oliwy i ewentualnie odrobinę czosnku i/lub parmezanu. I masz pyszności do makaronu (bardzo pomocny blender z ostrymi nożami). Pod warstwą oliwy to się bardzo dobrze przechowuje w słoiczku w lodówce.

 

Goryczka powinna zginąć w obliczu innych wytrawnych aromatów :)

 

Same orzechy najlepiej chyba przechowywać w lodówce, bo szybko jełczeją albo mole się w nich lęgną. Ale tu może ktoś bardziej doświadczony Ci jeszcze coś podpowie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Goryczka "znika" wraz z brązową skórką. Orzechy wystarczy zalać wrzątkiem , chwilę odczekać i bez problemowo ją zdjąć.

Orzechy sa słodziutkie i mięsiste.

Orzechy ze skórką można po wysuszeniu zmielić i dodawać do ciast i (ja dodaję ) sosów w zastępstwie mąki (wołowina w sosie orzechowym - mniammmmmmm).

 

Mam też gdzieś przpis na keks - który w 80% to orzechy włoskie.

Poszukam - napisze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bardzo dziękuję i chętnie poczekam na przepis na keks.

o zdejmowaniu skórki po sparzeniu wiem - tyle, że mam tych orzechów już ze 25 kilo (a to jeszcze nie koniec) i nie uśmiecha mi się tyle obierania :-D.

a pomysł w mięsem z orzechami wydaje mi się dość ciekawy - muszę spróbować ;-).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Keks"

 

25 dkg orzechów włoskich ze skórką

25 dkg margaryny dobrej jakosci lub masła (ja daję "kasię" - masło zbyt tłuste i ciasto ciężkie sie robi :D

2 szklanki mąki

1 szklanka "mączki" z orzechów włoskich1 łyzeczka proszku do pieczenia

1 op cukru waniliowego

1 i 1/2 szklanki cukru

7 białek

 

 

Margaryne rozpuscić, białka ubic na lekko sztwną pianę.

Mąkę, "mączkę" orzechową wymieszac z proszkiem do pieczenia - pomału wsypywac do piany, na przemian z ostudzona margaryną lekko mieszając.

Dodać cukry, wymieszać.

Do masy wsypywac orzechy (lekko potłuczone, ale nie na "miazgę" ) - wymieszać.

Piec ok 45 minut w srednio nagrzanym piekarniku.

Gdy ciasto jest lekko ciepłe polac polewą - polecam orzechową (Schwartau) czekoladowa "zabija smak" :-? lub posypać cukrem pudrem

 

SMACZNEGO :D

 

Elutek - zawsze można założyć rękawiczki :wink: - a jak orzechy sa dobrze sparzone -nie brudzą, i prawie same "wyskakuja" ze skórek :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję malka - chyba zagonię połówka do łupania ;-).

A jeszcze mi powiedzcie jak ta mączkę zrobić (i czy ja można przechowywać?)? bo przecież orzechy są tłuste i pewnie po zmieleniu breja wychodzi - czy się mylę? Poradźcie niedoświadczonej ;-).

 

Wrzucam do blendera i mielę, nie przechowuję , bo się zbryla i łatwo o skrzydlatych lokatorów (mole spożywcze).

Masz rację breja się zrobi jak orzechy będa mokre (świeże), jak mam takie dopiero co ze skorupek - wrzucam na suchą patelnię , na bardzo malutkim ogniu i suszę (uwaga - bardzo łatwo przypalić - będą gorzkie).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...