JANINKI-AMORKI82 12.10.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Mam pytanko - macie jakieś ciekawe (nie trudne i nie drogie) przepisy wykorzystujące orzechy włoskie? Najlepiej duże ilości orzechów. W ogrodzie mam ich tyle, że nie wiem co z nimi zrobić, tym bardziej, że nie bardzo je lubię (nie lubię tej goryczki - może da się jakoś wyeliminować ten smaczek? oczywiście nie wchodzi w grę sparzanie i obieranie ze skórki - za dużo roboty ). acha i będę też wdzięczna za rady dotyczące przechowywania tych orzechów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 12.10.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Orzechy włoskie - podobnie jak migdały, świetnie zastępują najdroższy składnik pesto jakim są orzeszki pini. Teraz potrzebujesz tylko duży bukiet bazylii, trochę oliwy i ewentualnie odrobinę czosnku i/lub parmezanu. I masz pyszności do makaronu (bardzo pomocny blender z ostrymi nożami). Pod warstwą oliwy to się bardzo dobrze przechowuje w słoiczku w lodówce. Goryczka powinna zginąć w obliczu innych wytrawnych aromatów Same orzechy najlepiej chyba przechowywać w lodówce, bo szybko jełczeją albo mole się w nich lęgną. Ale tu może ktoś bardziej doświadczony Ci jeszcze coś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 12.10.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 orzechówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 12.10.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 orzechówkę hmmm, mrrr, goryczka nawet wskazana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 12.10.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Zobacz tutaj. Jakoś tak w połowie stronki są przepisy na orzechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.10.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Z orzechów można robić drobne ciasteczka na święta Bożego Narodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotruspan 13.10.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 zdecydowanie orzechówka ....najlepsza jest z orzechów.tylko mały problem,orzechy dojrzałe raczej nie nadają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 15.10.2008 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Z orzechów można robić drobne ciasteczka na święta Bożego Narodzenia poproszę o przepis . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 15.10.2008 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Zobacz tutaj. Jakoś tak w połowie stronki są przepisy na orzechy. ooo bardzo dziękuję - zaraz przejrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 16.10.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Goryczka "znika" wraz z brązową skórką. Orzechy wystarczy zalać wrzątkiem , chwilę odczekać i bez problemowo ją zdjąć.Orzechy sa słodziutkie i mięsiste.Orzechy ze skórką można po wysuszeniu zmielić i dodawać do ciast i (ja dodaję ) sosów w zastępstwie mąki (wołowina w sosie orzechowym - mniammmmmmm). Mam też gdzieś przpis na keks - który w 80% to orzechy włoskie.Poszukam - napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 17.10.2008 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 bardzo dziękuję i chętnie poczekam na przepis na keks. o zdejmowaniu skórki po sparzeniu wiem - tyle, że mam tych orzechów już ze 25 kilo (a to jeszcze nie koniec) i nie uśmiecha mi się tyle obierania . a pomysł w mięsem z orzechami wydaje mi się dość ciekawy - muszę spróbować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 17.10.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 przy ściąganiu tej skórki bardzo brudzą się ręce /palce/ - ciężko potem domyć szczególnie przy dużej ilości orzechów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 17.10.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Moja siostra co roku na Boże Narodzenie robi ciasteczka, do których zamiast mąki dodaje właśnie zmielone orzechy - są pyszne , aż się rozmarzyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.10.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 "Keks" 25 dkg orzechów włoskich ze skórką 25 dkg margaryny dobrej jakosci lub masła (ja daję "kasię" - masło zbyt tłuste i ciasto ciężkie sie robi 2 szklanki mąki 1 szklanka "mączki" z orzechów włoskich1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 op cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki cukru 7 białek Margaryne rozpuscić, białka ubic na lekko sztwną pianę. Mąkę, "mączkę" orzechową wymieszac z proszkiem do pieczenia - pomału wsypywac do piany, na przemian z ostudzona margaryną lekko mieszając. Dodać cukry, wymieszać. Do masy wsypywac orzechy (lekko potłuczone, ale nie na "miazgę" ) - wymieszać. Piec ok 45 minut w srednio nagrzanym piekarniku. Gdy ciasto jest lekko ciepłe polac polewą - polecam orzechową (Schwartau) czekoladowa "zabija smak" lub posypać cukrem pudrem SMACZNEGO Elutek - zawsze można założyć rękawiczki - a jak orzechy sa dobrze sparzone -nie brudzą, i prawie same "wyskakuja" ze skórek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 18.10.2008 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Bardzo dziękuję malka - chyba zagonię połówka do łupania . A jeszcze mi powiedzcie jak ta mączkę zrobić (i czy ja można przechowywać?)? bo przecież orzechy są tłuste i pewnie po zmieleniu breja wychodzi - czy się mylę? Poradźcie niedoświadczonej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 24.10.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Bardzo dziękuję malka - chyba zagonię połówka do łupania . A jeszcze mi powiedzcie jak ta mączkę zrobić (i czy ja można przechowywać?)? bo przecież orzechy są tłuste i pewnie po zmieleniu breja wychodzi - czy się mylę? Poradźcie niedoświadczonej . Wrzucam do blendera i mielę, nie przechowuję , bo się zbryla i łatwo o skrzydlatych lokatorów (mole spożywcze). Masz rację breja się zrobi jak orzechy będa mokre (świeże), jak mam takie dopiero co ze skorupek - wrzucam na suchą patelnię , na bardzo malutkim ogniu i suszę (uwaga - bardzo łatwo przypalić - będą gorzkie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.