Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POROTHERM czy MAX ?

djwaca

Recommended Posts

Mam w projekcie POROTHERM 25 zastanawiam się nas zamianą na pustak U-220 z Wienerbergera ściana też będzie 25 cm.

Proszę o rady co wybrać, jakie są współczynniki przenikalnoście cieplnej tych dwóch materiałów ?

Wspolczynnik nie ma wiekszego znaczenia bo i tak to bedziesz ocieplal :) Ale mysle, ze cala sciana z porothermu 25 bedzie cieplejsza od maxa (chociazby przez kilkukrotnie wieksza ilosc zaprawy na m2 sciany.

Porotherm ma pioro-wpust, wiec nie wypelniasz spoin pionowych - to daje calkiem sporo oszczednosci na zaprawie. Oprocz tego Poro 25 ma duzo wieksze bloczki - zuzycie ok 10,5 szt / m2, a u-220 - az 22 szt / m2. To daje oszczednosci w roboczogodzinach :)

Ja bym wybral na Twoim miejscu Porotherm 25. Tydzien temu skonczylem parter wlasnie tez z Poro25, a tez myslalem o MAXie, ale krotko ;-)

pozdr.

Nie mam zbytnio czasu na przeszukiwanie, chcę po prostu otrzymać klarowne odpowiedzi na konkretny temat i takie moje prawo na forum.

Jeśli nie odpowiadasz na temat nie odpowiadaj wogóle.

pozdrawiam

To, że chcesz, nie oznacza, że je otrzymasz.

Możesz się zwrócić o pomoc i jak ktoś będzie miał czas (którego Ty nie masz) to da Ci odpowiedź.

Każdy mówi co chce. I nie rób błędów.

PS, PTH 25 zdecydowanie lepszy.

wlasnie też praktycznie zdecydowany bylem na PH25 ale w odmianie niemieckiej winerbergera ph24 klasa 12 gr 24 cm P+W ale po ostatniej rozmowie z potencjalnym wykonawcą doradzał mi maxa 25 lub 29cm gr ściany- zdaje sobie sprawę o dwukrotnie większej pracochłonności, ale wspominał też o rozkładzie szczelin w maxie i ph- w max układ szczelin jest równoległy do sciany a w PH prostopadły...

wlasnie też praktycznie zdecydowany bylem na PH25 ale w odmianie niemieckiej winerbergera ph24 klasa 12 gr 24 cm P+W ale po ostatniej rozmowie z potencjalnym wykonawcą doradzał mi maxa 25 lub 29cm gr ściany- zdaje sobie sprawę o dwukrotnie większej pracochłonności, ale wspominał też o rozkładzie szczelin w maxie i ph- w max układ szczelin jest równoległy do sciany a w PH prostopadły...

jeśli chodzi o układ szczelin to pth 25 jest prostopadły, ale możesz budować jeszcze pth 30 ,gdzie ściana będzie grubsza a układ szczelin równoległy do ściany

i na co się zdecydowałeś ostatecznie ?

Witam,

Mam w projekcie POROTHERM 25 zastanawiam się nas zamianą na pustak U-220 z Wienerbergera ściana też będzie 25 cm.

Proszę o rady co wybrać, jakie są współczynniki przenikalnoście cieplnej tych dwóch materiałów ?

Max. Jest mocniejszy. Lepiej trzyma kolki ocieplenia. Jak juz ktos pisal wspolczynniki cieplne sa bez znaczenia.