djwaca 12.10.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Witam, Mam w projekcie POROTHERM 25 zastanawiam się nas zamianą na pustak U-220 z Wienerbergera ściana też będzie 25 cm. Proszę o rady co wybrać, jakie są współczynniki przenikalnoście cieplnej tych dwóch materiałów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 12.10.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Mam w projekcie POROTHERM 25 zastanawiam się nas zamianą na pustak U-220 z Wienerbergera ściana też będzie 25 cm. Proszę o rady co wybrać, jakie są współczynniki przenikalnoście cieplnej tych dwóch materiałów ? Wspolczynnik nie ma wiekszego znaczenia bo i tak to bedziesz ocieplal Ale mysle, ze cala sciana z porothermu 25 bedzie cieplejsza od maxa (chociazby przez kilkukrotnie wieksza ilosc zaprawy na m2 sciany. Porotherm ma pioro-wpust, wiec nie wypelniasz spoin pionowych - to daje calkiem sporo oszczednosci na zaprawie. Oprocz tego Poro 25 ma duzo wieksze bloczki - zuzycie ok 10,5 szt / m2, a u-220 - az 22 szt / m2. To daje oszczednosci w roboczogodzinach Ja bym wybral na Twoim miejscu Porotherm 25. Tydzien temu skonczylem parter wlasnie tez z Poro25, a tez myslalem o MAXie, ale krotko pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 12.10.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 ten temat juz byl tyle razy poruszany ze wystarczylo wziasc opcje szukaj i bys miał wszystko na ten temat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djwaca 12.10.2008 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Nie mam zbytnio czasu na przeszukiwanie, chcę po prostu otrzymać klarowne odpowiedzi na konkretny temat i takie moje prawo na forum. Jeśli nie odpowiadasz na temat nie odpowiadaj wogóle. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 12.10.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Nie mam zbytnio czasu na przeszukiwanie, chcę po prostu otrzymać klarowne odpowiedzi na konkretny temat i takie moje prawo na forum. Jeśli nie odpowiadasz na temat nie odpowiadaj wogóle. pozdrawiam To, że chcesz, nie oznacza, że je otrzymasz. Możesz się zwrócić o pomoc i jak ktoś będzie miał czas (którego Ty nie masz) to da Ci odpowiedź. Każdy mówi co chce. I nie rób błędów. PS, PTH 25 zdecydowanie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.10.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Na dobrą sprawę jedna choroba. Byle prosto wymurowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 12.10.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Na dobrą sprawę jedna choroba. Byle prosto wymurowali. Też tak myślę - dodał bym tylko, jeszcze "i co w danym momencie tańsze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 12.10.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 wlasnie też praktycznie zdecydowany bylem na PH25 ale w odmianie niemieckiej winerbergera ph24 klasa 12 gr 24 cm P+W ale po ostatniej rozmowie z potencjalnym wykonawcą doradzał mi maxa 25 lub 29cm gr ściany- zdaje sobie sprawę o dwukrotnie większej pracochłonności, ale wspominał też o rozkładzie szczelin w maxie i ph- w max układ szczelin jest równoległy do sciany a w PH prostopadły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 12.10.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Na dobrą sprawę jedna choroba. Byle prosto wymur owali. Włacha !! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arro77 12.10.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 wlasnie też praktycznie zdecydowany bylem na PH25 ale w odmianie niemieckiej winerbergera ph24 klasa 12 gr 24 cm P+W ale po ostatniej rozmowie z potencjalnym wykonawcą doradzał mi maxa 25 lub 29cm gr ściany- zdaje sobie sprawę o dwukrotnie większej pracochłonności, ale wspominał też o rozkładzie szczelin w maxie i ph- w max układ szczelin jest równoległy do sciany a w PH prostopadły... jeśli chodzi o układ szczelin to pth 25 jest prostopadły, ale możesz budować jeszcze pth 30 ,gdzie ściana będzie grubsza a układ szczelin równoległy do ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djwaca 12.10.2008 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 wlasnie też praktycznie zdecydowany bylem na PH25 ale w odmianie niemieckiej winerbergera ph24 klasa 12 gr 24 cm P+W ale po ostatniej rozmowie z potencjalnym wykonawcą doradzał mi maxa 25 lub 29cm gr ściany- zdaje sobie sprawę o dwukrotnie większej pracochłonności, ale wspominał też o rozkładzie szczelin w maxie i ph- w max układ szczelin jest równoległy do sciany a w PH prostopadły... i na co się zdecydowałeś ostatecznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 13.10.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Witam, Mam w projekcie POROTHERM 25 zastanawiam się nas zamianą na pustak U-220 z Wienerbergera ściana też będzie 25 cm. Proszę o rady co wybrać, jakie są współczynniki przenikalnoście cieplnej tych dwóch materiałów ? Max. Jest mocniejszy. Lepiej trzyma kolki ocieplenia. Jak juz ktos pisal wspolczynniki cieplne sa bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 13.10.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 tak max tylko jakiego producenta bo bywaja rozne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 13.10.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 wlasnie przed tym samym dylematem stanąłem;) pierwotnie miał być PH25P+W, ale jednak edzie max uni- jaki producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 14.10.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 O witam masz ten sam problem co ja, tylko u mnie bedzie sciana 3w wiec dochodzi jeszcze modularna. W profilu masz miejsce zamieszkania andrychow i tam tez masz cegielnie! pozdrawiam daro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 16.10.2008 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Mam ten sam problem, za 3 dni podpisujemy umowę z wykonawcą a nie wiem, z czego ściany ma postawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadzia633 16.10.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Mam pytanko. Kupiłam sobie pustak POROTON Wienerbergera . Czy można używać zwykłego cementu czy musi być specjalna zaprawa do łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.10.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Mam pytanko. Kupiłam sobie pustak POROTON Wienerbergera . Czy można używać zwykłego cementu czy musi być specjalna zaprawa do łączenia. Cementu to moze nie, ale moze byc zwykla zaprawa pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts