Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C183b FAWORYT wariant 2

Recommended Posts

• 2 months później...

Witam,

my przymierzamy się do tego projektu w wersji lustrzanej. Właściwie to teraz został nam wybór między Barwnym a Faworytem. Wersje z podwójnym garażem - lustrzane. Barwny ma bardziej dla nas atrakcyjną powierzchnię, Faworyt jest większy, spiżarnia taka jak potrzebujemy, tylko że będzie więcej kosztował w budowie... Mamy jeszcze trochę czasu na decyzję ale Faworyt ma na razie przewagę. Są już jakieś realizacje tego projektu ?

Nie udało mi się na nic takiego natrafić na forum.

Pozdrówka z Lublina

• 3 weeks później...

:D Witaj,fajnie że masz zamiar budować taką wersję jak my.

Też się zastanawiamy nad tymi słupami-ale jeżeli ich nie widać w rzucie-to już nas cieszy .My nie mamy zamiaru zmieniać ustawienia pomieszczeń(no poza schodami) na górze.Pasuje nam taki wariant.

To co chcemy zmienić na dole to:

*łazienkę nr8 przenieść do części wiatrołapu -chcemy żeby łazienka miała okno :p ,wiem będziemy mieli mały wiatrołap-ale coś za coś;

*schody przesunąć na miejsce łazienki nr9-i tym uzyskujemy miejsce żeby wejść do łazienki nie z wiatrołapu tylko z holu -no i do garażu

(taka mała śluza)

*w miejscu łazienki nr8 planujemy garderobę ;

*wstawić drzwi w kotłowni na zewnątrz;

W sumie myślimy nad górą -gdzie zrobić pralnio-suszarnię.Każdego kąta nam szkoda ,a przyda się nam to.

A co Ty masz zamiar zmieniać-może nam podsuniesz jakąś ewentualność.?

Pozdrawiam ,pa,pa :D

• 4 weeks później...

My też się cieszymy z tego że akurat ten projekt. Choć mało realizacji jak na razie. Ale może coś drgnie. W końcu to dosyć nowy projekt.

Co do schodów na górę to wydaje mi się że słupy będą akurat w tym miejscu gdzie schody planujecie wypuścić. Dostałem mailem dzięki uprzejmości projektanta egzemplarz pokazowy projektu i te słupy są w każdej ścianie na poddaszu. Mogę się dokładniej przyglądnąć ale tam jest na prawdę ciasno. Wyrysowałem sobie dla swoich potrzeb rzuty parteru i poddasza nałożone na siebie i to wtedy widać bardzo wyraźnie :

Parter - ściany ciemniejsze, te blade to poddasze. W poddaszu wszędzie są słupy , akurat w tej właśnie ścianie która wypada w miejscu planowanych przez Was schodów są dwa słupy + kanał wentylacyjny( chyba z łazienki więc tego się da usunąć jak zniknie łazienka)

http://images44.fotosik.pl/66/11e647c17b6dd1f5m.jpg

A tutaj ściany ciemniejsze-poddasze, ściany blade - parter.

http://images42.fotosik.pl/62/c8b83eea1e09912cm.jpg

obydwa obrazki to wersja lustrzana bo taką my będziemy mieli.

Sam pomysł zmiany łazienki na parterze bardzo mi się podoba ale będzie bardzo ciasno. Od krawędzi drzwi wejściowych do ściany garażu jest tylko 208 cm ( no może 210 ) a łazienka w miejscu oryginalnym ma w tym wymiarze 250 cm, więc o 40 będzie mniej.

Muszę sie poważnie zastanowić bo może i my pójdziemy w tym kierunku. Kusi mnie to podwójnie bo pion wodno-kanalizacyjny wyjdzie w "kupie". Łazienki na parterze i tak chcemy połączyć.

Jeśli cokolwiek pomogłem tymi rzutami to się ucieszę. Mam to 3d wiec mogę Wam zrobić jakieś wizualizacje mojej wersji na razie bez zmian.

Znowu nocka będzie nie przespana przez tą łazienkę... :)

Pozdrf

Witaj.

Siedzę i wpatruję się w te rzuty.Te moje zmiany chyba nie będą kolidować z tymi słupami i wentylacją(komin wentylacyjny jest w tej"dużej" łazience).

Te schody chcę przesunąć tylko na miejsce tego wc na parterze.Z łazienką obok nic nie robię-tzn.chcę tam zrobić ew.garderobę.

Przesunięcie na poddaszu tęż z niczym nie koliduje -tak mi się wydaje.Słupy sobie stoją nie naruszone.Schody chcę by znalazły się pod włazem na dach-a tu przecież jest hol.Popraw mnie jeżeli czegoś nie dostrzegłam w tych rzutach.Jutro wydrukuję rzuty w A3-wyraźniej wszystko zobaczę.

Pozdrawiam.

Na tych rzutach będzie wszystko widać jak uda się przez kalkę obie konygnacje nałożyć na siebie. Można dostać kalkę kreślarską A4 ( około 55gr strona ) a najlepiej z narzuconą siatką milimetrową i na tym sobie wydrukuj, nałożysz na siebie i będzie wszystko co do centymetra jasne ( pomijając błąd drukarki w przekłamaniu skali lub krzywy wydruk ) U mnie taka kalka jest w sklepie z materiałami plastycznymi ale i w papierniczym pewnie dostaniesz.

Ściana na dole między WC a Łazienką stoi w innym miejscu niż ta ściana na poddaszu i jest faktycznie miejsce na przesunięcie tych schodów.

Jeśli przesuwacie schody i będzie to do krawędzi ściany poddasza to luzik. Nie wiem tylko jak to zmieni konstrukcję stropu ale to już nie powinien być jakiś wielki problem dla architekta. No i się zrobi trochę klatka schodowa. Spróbuję to zmienić sobie w 3D i zobaczę jak wyjdzie. Ale to jak będzie wolna chwila. Dzisiaj już padam.

Pozdr

• 1 month później...

Witam,

Czy juz może ktoś z Was zaczął budowę tego domku?? Ostatnio wpadłam na ten projekt i przypadł mi do gustu (wersja II), wczesniej bylismy z męzem zdecydowani na M31a tez z muratora ale dużo zmian tam planowalismy. A ten jakby zaprojektowany dla nas :) Na razie to projekt nr 1!!!

Chcemy zakupić projekt na dniach ale z decyzją ostateczną cięzko. zdjecia juz takiego "stojącego" domku na pewno by pomogły :) Macie jakies linki do takich zdjęć ????

Jacekh mogłbyś przesłac mi na maila rzuty?

Pozdrawiam

Monika

• 2 weeks później...

Jacekh wysłałam ci moj mail na priva.

Kochani muszę sie pochwalić ze ZDECYDOWALISMY sie i wczoraj zamówilismy projekt Faworyt wariant II odbicie lustrzane, jutro będzie juz u nas w domu !!!!! Niektórzy znajomi ktorym pokazywalismy nasz wybór marudzili ze balkonu nie ma, ze dach czterospadowy z łamaniem wiec drogi ale co tam to jest MOJE WYMARZONE CUDO !!!!!!

Moze juz czas dziennik budowy w muratorze zacząć :)

Maz mi gada o pompach ciepła, rekuperatorach ale na razie to dla mnie czarna magia ........ może powoli się obeznam i w tych tematach.

Wybralismy w koncu projekt co to za ulga po tylu miesiacach szukania czegos własciwego.

Wyślę chętnie ale musicie podac maila. Dorzucę Wam parę wizualizacji, może to pomoże. Jak chcecie jakieś konkretne widoki ze środka np to dajcie znać.

Tego jak na razie nikt z forumowiczów nie wybudował. Tak więc zostaja jedynie wizualizacje./

Gratulujemy ;)

Bedzie nas więcej. My też na dniach powinniśmy dostać projekt.

Dach dwu/czterospadowy dla nas ma mniejsze znaczenie, gorzej że przy dwuspadowym robią się jakieś balkoniki, loggie ( czy jak się to pisze ) i takie różne klocki które komplikują wszystko.

Każdy robi co lubi i nie zamierzam krytykować wyboru jeśli ktoś woli dwuspadowy, nam nie odpowiada i już. A na balkonie leżakują tylko jakieś graty i generalnie syf jest i stare doniczki z uschnietymi kwiatkami. ( Tak to jest teraz u mnie - wolę nie robić balkonu bo u nas to martwe miejsce, nawet pranie suszy się w innym miejscu )

Wolę duży taras z widokiem na duży ogród.

Trzymamy kciuki ;)

Pozdr

Dopiszcie się do mapki

• 2 months później...

Witam wszystkich na forum :)

Ja także wybrałem ten wariant Faworyta. Mam juz pozwolenie, więc czas wbic łopatę w ziemię :) Na razie trwają poszukiwania wykonawcy i trwa walka z szokiem cenowym. Czyżby ten domek był aż tak duzy i drogi w realizacji jak mi to dookoła wmawiają? Moze ktoś już zakończył np fundamenty i podliczył koszty? Moze w rozsadnej okolicy od Bielska-Białej ktos buduje?

pozdrawiam

• 1 month później...

No kochani ...... 21.07 złożone papiery w starostwie i teraz czekamy na pozwolenie ....

A w miedzy czasie rozglądamy się za kredytem i tutaj dopiero przezywamy szoki

Mamy już umówionego kierownika budowy, mamy zaklepana ekipę i cierpliwie czekamy zastanawiając się w jakim banku brać kredyt.

Tom Budowniczy wbiłeś już pierwszą łopatę ???? My na razie zbieramy wstępne ceny materiałów aby być zaopatrzonym w orientacyjne kosztu kazdego etapu budowy przy wypełnianiu kosztorysu dla banku.

• 8 months później...