Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KREDYT W DOMBANKU :-(

bambus23

Recommended Posts

Witam,

Proszę o radę...Staram się o kredyt hipoteczny w DOMBANKU ok. 220tys.Wszystko z mojej strony jest OK, warunki spełnione. Po 8 mc starań podpisaliśmy umowę 4 WRZEŚNIA 2008r.I tu zaczyna się mój problem...Minął miesiąc i wypłaty 1 transzy nie ma! Mój doradca twierdzi,że bank nie ma środków na wypłatę. W banku info,że mają całą masę wypłat i przekładają termin wypłaty co kilka dni.W umowie mam jasno napisane, że wypłata ma być do 7 dni! Minął miesiąc...Powpłacałam zaliczki na materiał i dla wykonawców. Jestem stratna ok 7 tys.Jest szansa na pokrycie choć części tej kwoty przez bank???BĘDĘ OGROMNIE WDZIĘCZNA ZA KAŻDĄ RADĘ.

Z tego, co mi wiadomo, DOM BANK ma kłopot z wypłatą kredytów hipotecznych i w tej chwili w ogóle ustanowił duże ograniczenia w przyznawaniu kredytów (chyba podobnie jak inne banki). O ile wiem, osobom starającym się o kredyt, dają teraz kredyty tylko do 80% wartosci inwestycji. Z pewnością to kłopot, jesli czekasz tyle czasu na wypłatę transzy :roll:

Prawda jest taka, że banki przestały sobie ufać.

Właściwie zamarł rynek kredytów międzybankowych.

Banki pożyczają klientom tyle ile same zebrały w formie spłacanych kredytów i umiejscowionych w ich bankach lokatach.

W lepszej kondycji finansowej są te banki, które aktywnie "ściągają" z rynku pieniądze w formie lokat bankowych.

Prawdą jest także i to, że łatwość z jaką można było otrzymać kredyt w USA innych krajach Europy Zachodniej była powodem zaistniałego kryzysu.

Inną sprawą jest to, że już zawartych umów należy dotrzymywać.

Nawiasem mówiąc; DomBank jest marką hipoteczną GETIN Banku SA. W piątkowej Rzeczpospolitej (na zielonych stronach) jest artykuł potwierdzający tezę, że GetinBank pozycza tyle ile sam uzbiera. Stąd też ewentualne zatory finansowe.

• 2 weeks później...