grave 12.10.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Co może być przyczyną, ze moja prawie 5letnia pralka AMICA , przy wirowaniu huczy jak odrzutowiec rozgrzewający się do startu??? Poza tym trochę ją tez nosi... W serwisie powiedzieli, że łozyska mogą być do wymiany i rzekomo to koszt taki, że mogę spokojnie tą "dojeździć" , bo nie opłaca już się jej naprawiać?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 12.10.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 witaj w klubie, moja co prawda nie amiki a INDESIT ale huczy jak odrzutowiec i gdyby nie wnęka w której stoi to by wylazła na środek łazienki. W serwisie mi powiedzieli w tym modelu pralki uszkodzone łożysko wymienia się z całym bębnem, tak ma i już . Koszt naprawy około 700 zł, a ma dopiero małpa 3 lata.......więc ją zajeżdżę na amen i kupię nową. Pranie zawsze nastawiam jak niema nikogo w domu, a francę tak słychać , że będąc na ogrodzie przy zamkniętych oknach w łazience nie da się przejść obojętnie..........ciekawe co na to sąsiedzi ?????aż muszę zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 12.10.2008 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 heh to rzeczywiście witam w klubie! Ja mieszkam w bloku na ostatnim piętrze i nawet nie myśle co sasiedzi moga sobie myslec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 12.10.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Moja Candy też zaczęła wyć. Zajrzę niebawem co jej dolega. Jak się uda coś zrobić to Wam odpiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.10.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 zdejmij wszystkie zabiezpieczenia ? wypoziomuj ? kup inną ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 12.10.2008 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 mnie raczej nurtuje pytanie: co jej naprawde moze dolegać i czy warto to robic.../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 16.10.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 ...HE my też mamy amice z dzwiękiem odrzutowca ...now...ale była tania...więc mysle ze temu tak głosno wiruje ....właśnie latem tego roku nam siadła 3-letnia też AMICA ale dużo lepszej klasy...więc teraz wybralismy tanią ...zobaczymy ile pochodzi (potańcuje po łazience ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 16.10.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Gdybym tego nie rozebrał, to nigdy bym się nie dowiedział jak bardzo źle był wyważony bęben mojej pralki (od nowości tak było), właściwie to źle napisałem. On nie był wyważony wcale. Obserwując czasem pralki znajomych myślę że chyba nikt ich nie wyważa, a to ważna sprawa jest. Bęben bije, trochę prania i pralka skacze (moja wybiła mi w końcu płytkę na ścianie). Do tego oczywiście ten dźwięk pracującej w mieszkaniu zagęszczarki połączony z rozlatującym się odkurzaczem. Rozebrałem pralkę, uszkodzone było łożysko. Przyczyną uszkodzenia było wcześniejsze uszkodzenie pierścienia gumowego który miał blokować dostęp wody do łożyska. Woda jednak się dostała i łożysko po prostu zardzewiało. Ponieważ bęben był już wyjęty, to postanowiłem że go wyważę. Musiałem przykręcić sporej wagi śrubę (nierdzewną) żeby zrównoważyć masę. Teraz podczas wirowania, słyszę tylko cichy szum, to szlachetny dźwięk jest... mówię wam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 17.10.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Gdybym tego nie rozebrał, to nigdy bym się nie dowiedział jak bardzo źle był wyważony bęben mojej pralki (od nowości tak było), właściwie to źle napisałem. On nie był wyważony wcale. Obserwując czasem pralki znajomych myślę że chyba nikt ich nie wyważa, a to ważna sprawa jest. Bęben bije, trochę prania i pralka skacze (moja wybiła mi w końcu płytkę na ścianie). Do tego oczywiście ten dźwięk pracującej w mieszkaniu zagęszczarki połączony z rozlatującym się odkurzaczem. Rozebrałem pralkę, uszkodzone było łożysko. Przyczyną uszkodzenia było wcześniejsze uszkodzenie pierścienia gumowego który miał blokować dostęp wody do łożyska. Woda jednak się dostała i łożysko po prostu zardzewiało. Ponieważ bęben był już wyjęty, to postanowiłem że go wyważę. Musiałem przykręcić sporej wagi śrubę (nierdzewną) żeby zrównoważyć masę. Teraz podczas wirowania, słyszę tylko cichy szum, to szlachetny dźwięk jest... mówię wam. no dokładnie jak jest pralka dobrze wyważona i wypoziomowana to nie ma problemu a jak jest zrobiona na odwal się to są problemy no i jeszcze sprawa łożyska które samo może walnąć prędzej czy później i też są problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 17.10.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Myślę że przeciętnej jakości łożysko mogłoby pracować w takiej pralce przez 30 lat, obciążenie małe, obroty małe, temperatury brak, drgań krótkich (jak w samochodach) brak. Problemem jest woda, a właściwie to co w wodzie jest, czyli proszek. Na dłuższą metę działa on destrukcyjnie na gumę uszczelnienia, (gorąca woda o zasadowym odczynie) uszczelka puszcza, potem woda dostaje się do łożyska, wymywa smar i to jest już koniec łożyska........ a początek tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 17.10.2008 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Fajnie, to co teraz radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 17.10.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Osobiście radziłbym po prostu pralkę naprawić, zrobisz to samodzielnie, potrzebujesz parę kluczy i jakiś ściągacz do łożysk, jeśli takiego nie masz, to za dwie puszki piwa pożyczysz go od pobliskiego mechanika samochodowego. Przy okazji wyważysz bęben. Pralka po takim zabiegu będzie lepsza od nowej. To będzie taki Mercedes wśród pralek. , zrobi się prawie nieśmiertelna ponieważ wałek w miejscu uszczelnienia został już dobrze wypolerowany przez starą uszczelkę i nowa guma nie będzie się już tak ścierać (wałki w fazie produkcji powinny być polerowane w tym miejscu, ale nie są). A za parę zaoszczędzonych stówek, możesz sobie kupić duuuuużo proszku do prania i piwo... potrzebne do kontemplacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli_2 18.10.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 do Grave Też mam Amicę ... w której były uszkodzone łożyska + wymiana simeringu(osłony łożyska) objawem były trzaski i chrzęszczenie bębna podczas obracania ja za usługę zapłaciłem 220zł i byłem tym trochę wk... ale... przynajmniej zobaczyłem jak się do tego zabrać rada : konstrukcja pralki jest złożona ,taka że przy wymianie łożysk trzeba 1/2 pralki rozebrać 1. dokładnie nie odpowiem ale trzeba odkręcić od góry obudowę górną i następnie każdą część która jest na drodze do wyjęcia bębna poczynając od ...betonowej szarej płyty obciążenia bębna + kilka innych rzeczy 2.odkręć jeszcze obudowę dolną pod dźwiczkami to będziesz widzieć że bęben jest osadzony na 3 amortyzatorach (podczas osadzania bębna z powrotem na amortyzatorach będzie potrzebna druga osoba ) Bęben jest wyjmowany i zakładany od góry 3.przy wymianie łożysk potrzebne są wysoce wyspecjalicowane narzędzia (np ... 3kg młotek i kawałek dopasowanej rurki ) 4.sprawdź czy pasek klinowy nie nadaje się do wymiany 4a.myślę że drobne sklepiki z częściami do urz gosp domowego mają jakieś katalogi dzięki którym zbierzesz wszystkie potrzebne części do pralki 5. majstrowi przy mojej pomocy zajęło to 1,5 godz 6. myślę że na dobrą sprawę dla amatorów przy samodzielnej wymianie czegokolwiek w tym typie dobrze jest zrobić kilka zdjęć podczas kolejnych etapów demontażu pralki mogą się przydać podczas składania (teraz gdy apararty foto elektroniczne są nawet w komórkach to nie będzie większy kłopot) 6. podczas demontażu zwróć baczniejszą uwagę na podłączenia elektryki i elektroniki trzeba trochę kabli odłączyć by dobrać się do bębna 7.pralka dalej huczy i skacze ... ale chrzęszczenie ustało Majster mówił że amica jest bardziej pracochłonna w naprawie od innych pralek (może to jego sprawdzona formuła słowna)..ale 220 zł za 1,5 godz pracy gdzie sam biegałem do garażu po młotek i inne narzędzia + własna asysta to przesada (części to koszt około 20zł) Prośba do Last Rico Jak sprawdzić i wyważyć bęben w domowych warunkach myślę że taki opis przydałby się nie jednemu forumowiczowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 18.10.2008 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 do Grave Też mam Amicę ... w której były uszkodzone łożyska + wymiana simeringu(osłony łożyska) objawem były trzaski i chrzęszczenie bębna podczas obracania ja za usługę zapłaciłem 220zł i byłem tym trochę wk... ale... przynajmniej zobaczyłem jak się do tego zabrać 7.pralka dalej huczy i skacze ... ale chrzęszczenie ustało Oli za przeproszeniem napierniczyłeś się z robotą i pralka dalej skacze i huczy???/!!!!!!!! nie kumam... Rico z Ciebie złota rączka widzę nie jesteś może z/ spod W-wy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli_2 18.10.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Oli za przeproszeniem napierniczyłeś się z robotą i pralka dalej skacze i huczy???/!!!!!!!! nie kumam... Pralka huczała i skakała praktycznie od nowego powodem do naprawy był charakterystyczny chrzęst podczas obracania bębna najpierw ledwie słyszalny a po dwóch/trzech tygodniach coraz głośniejszy słyszalny był nawet gdy ręką zakręciło się bębnem po rozkręceniu okazało się że przepuścił symering i jedno z łożysk zamokło wymieniono dwa na wszelki wypadek Przypuszczam że dziwne zachowanie pralki to przyczyna wyważenia bębna i nie miało związku z wymianą łożysk typu pralki nie pamietam (jestem w pracy) ale jest to 5-letnia Amica 1000/obr z pojemnością 6kg prania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 18.10.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Grave, niestety dzieli nas trochę kilometrów, ale nie przejmuj się - pomogę ci zdalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 18.10.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Jak sprawdzić i wyważyć bęben w domowych warunkach myślę że taki opis przydałby się nie jednemu forumowiczowi Oli_2 Wyważanie bębna pralki jest 5 x łatwiejsze niż centrowanie koła rowerowego (dobrze się zaczyna co?) Bęben wyważymy statycznie, bo do wyważenia dynamicznego potrzebna by była specjalna maszyna, to jednak nie będzie konieczne, wyważenie statyczne całkowicie tu wystarczy (małe obroty bębna). Całą pracę podzielimy na dwa osobne kroki, kolejność ich jest pokazana na rysunku. Potrzebujesz aparat cyfrowy, dość dużą płytę, sklejkę lub ścianę - po prostu coś masywnego do czego będziesz mógł bęben przykręcić. Pralkę należy otworzyć i przed każdym ważniejszym ruchem – robić zdjęcia, zwłaszcza przewodów elektrycznych i złączek - żeby potem móc łatwo wszystko poskładać. Krok 1 Przed pracą koniecznie ODŁĄCZ przewód zasilający pralkę z gniazda 230V ! - musiałem to napisać. Wyjmujemy więc bęben, USUWAMY uszczelkę, (łożyska zostawiamy, chyba że hałasowały to trzeba je wymienić teraz). Uszczelki na razie nie zakładamy gdyż nowa uszczelka zwiększyłaby opory ruchu. Mocujemy gotowy bęben wraz jego oryginalnym uchwytem łożyskowym do płyty OSB i poziomicą sprawdzamy pion (samej płyty). Teraz stajemy z boku i zakręcimy bębnem. Ustalamy bicie bębna i wadę prostujemy. Prostowanie polega na silnym ręcznym naciąganiu - napychaniu. Jeśli ten sposób nie daje skutku (grube wzmocnienia), to trzeba użyć dość ciężkiego młotka (5kg), oczywiście uderzamy nie wprost, a przez miękkie drewno. Czujnik zegarowy nie jest potrzebny do właściwego ustawienia bębna, wystarczy drut wbity w płytę docierający do bębna oraz dobre oko (stosunkowo małe obroty maszyny). Jeśli uznamy że bęben obraca się równo, przechodzimy do kroku drugiego. Krok 2 Bęben mamy już WYRÓWNANY, ale jeszcze nie wyważony. Teraz tym wyważeniem się zajmiemy. Popychamy bęben tak, żeby koniecznie wykonał jeden pełny obrót (najmniej jeden), czekamy aż się zatrzyma i zaznaczamy kredą najniższy dolny punk na bębnie. To jest najcięższe miejsce na obwodzie. Przykładamy pionową listwę i na górze bębna przyklejamy kawałek plasteliny. Puszczamy bęben i badamy w którym miejscu zatrzyma się zaznaczony wcześniej kredą najcięższy punkt. Dodając lub ujmując plastelinowe odważniki doprowadzimy w końcu do tego że bęben będzie stawać za każdym razem w INNYM miejscu. To było naszym celem. Teraz należy dobrze zaznaczyć miejsce przyklejonej plasteliny, następnie ją zdjąć i zważyć na wadze o dokładności najmniej 1g. Kupujemy odpowiednią śrubę (waga) nierdzewną i przycinając ją lub dokładając podkładki otrzymujemy wagę zdjętej plasteliny, czyli plastelinę - zastępujemy śrubą. Śrubę przykręcamy do bębna. Po ostatecznym sprawdzeniu, odkręcamy wszystko od OSB. Teraz dopiero można założyć nową uszczelkę. Bęben hop do pralki. http://img264.imageshack.us/img264/5954/wywaaniebbnarg5.jpg POWODZENIA ! To mój równo tysięczny post, dziękuję, dziękuję heheee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 18.10.2008 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Rozwaliłeś mnie Rico.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 19.10.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Last Rico - kocham Cię /zaraz to wszystko sobie wydrukuję i będziemy działać/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 19.10.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts