Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka AMICA huczy przy wirowaniu jak odrzutowiec i nosi ją.

grave

Recommended Posts

Co może być przyczyną, ze moja prawie 5letnia pralka AMICA , przy wirowaniu huczy jak odrzutowiec rozgrzewający się do startu??? Poza tym trochę ją tez nosi...

W serwisie powiedzieli, że łozyska mogą być do wymiany i rzekomo to koszt taki, że mogę spokojnie tą "dojeździć" , bo nie opłaca już się jej naprawiać?!

witaj w klubie, moja co prawda nie amiki a INDESIT ale huczy jak odrzutowiec i gdyby nie wnęka w której stoi to by wylazła na środek łazienki. W serwisie mi powiedzieli w tym modelu pralki uszkodzone łożysko wymienia się z całym bębnem, tak ma i już . Koszt naprawy około 700 zł, a ma dopiero małpa 3 lata.......więc ją zajeżdżę na amen i kupię nową. Pranie zawsze nastawiam jak niema nikogo w domu, a francę tak słychać , że będąc na ogrodzie przy zamkniętych oknach w łazience nie da się przejść obojętnie..........ciekawe co na to sąsiedzi ?????aż muszę zapytać. :D :D :D :D

...HE my też mamy amice z dzwiękiem odrzutowca :D ...now...ale była tania...więc mysle ze temu tak głosno wiruje ....właśnie latem tego roku nam siadła 3-letnia też AMICA ale dużo lepszej klasy...więc teraz wybralismy tanią ...zobaczymy ile pochodzi (potańcuje po łazience :lol: )

Gdybym tego nie rozebrał, to nigdy bym się nie dowiedział jak bardzo źle był wyważony bęben

mojej pralki (od nowości tak było), właściwie to źle napisałem. On nie był wyważony wcale. :D

Obserwując czasem pralki znajomych myślę że chyba nikt ich nie wyważa, a to ważna sprawa jest.

Bęben bije, trochę prania i pralka skacze (moja wybiła mi w końcu płytkę na ścianie). Do tego

oczywiście ten dźwięk pracującej w mieszkaniu zagęszczarki połączony z rozlatującym

się odkurzaczem. Rozebrałem pralkę, uszkodzone było łożysko. Przyczyną uszkodzenia było

wcześniejsze uszkodzenie pierścienia gumowego który miał blokować dostęp wody do łożyska.

Woda jednak się dostała i łożysko po prostu zardzewiało. Ponieważ bęben był już wyjęty, to

postanowiłem że go wyważę. Musiałem przykręcić sporej wagi śrubę (nierdzewną) żeby zrównoważyć

masę. Teraz podczas wirowania, słyszę tylko cichy szum, to szlachetny dźwięk jest... mówię wam. ;)

Gdybym tego nie rozebrał, to nigdy bym się nie dowiedział jak bardzo źle był wyważony bęben

mojej pralki (od nowości tak było), właściwie to źle napisałem. On nie był wyważony wcale. :D

Obserwując czasem pralki znajomych myślę że chyba nikt ich nie wyważa, a to ważna sprawa jest.

Bęben bije, trochę prania i pralka skacze (moja wybiła mi w końcu płytkę na ścianie). Do tego

oczywiście ten dźwięk pracującej w mieszkaniu zagęszczarki połączony z rozlatującym

się odkurzaczem. Rozebrałem pralkę, uszkodzone było łożysko. Przyczyną uszkodzenia było

wcześniejsze uszkodzenie pierścienia gumowego który miał blokować dostęp wody do łożyska.

Woda jednak się dostała i łożysko po prostu zardzewiało. Ponieważ bęben był już wyjęty, to

postanowiłem że go wyważę. Musiałem przykręcić sporej wagi śrubę (nierdzewną) żeby zrównoważyć

masę. Teraz podczas wirowania, słyszę tylko cichy szum, to szlachetny dźwięk jest... mówię wam. ;)

no dokładnie

jak jest pralka dobrze wyważona i wypoziomowana to nie ma problemu a jak jest zrobiona na odwal się to są problemy

no i jeszcze sprawa łożyska które samo może walnąć prędzej czy później i też są problemy

Myślę że przeciętnej jakości łożysko mogłoby pracować w takiej pralce przez 30 lat, obciążenie małe,

obroty małe, temperatury brak, drgań krótkich (jak w samochodach) brak. Problemem jest woda,

a właściwie to co w wodzie jest, czyli proszek. Na dłuższą metę działa on destrukcyjnie na gumę

uszczelnienia, (gorąca woda o zasadowym odczynie) uszczelka puszcza, potem woda dostaje się

do łożyska, wymywa smar i to jest już koniec łożyska........ a początek tego wątku :D

Osobiście radziłbym po prostu pralkę naprawić, zrobisz to samodzielnie, potrzebujesz parę kluczy

i jakiś ściągacz do łożysk, jeśli takiego nie masz, to za dwie puszki piwa pożyczysz go od pobliskiego

mechanika samochodowego. Przy okazji wyważysz bęben. Pralka po takim zabiegu będzie lepsza

od nowej. To będzie taki Mercedes wśród pralek. :), zrobi się prawie nieśmiertelna ponieważ

wałek w miejscu uszczelnienia został już dobrze wypolerowany przez starą uszczelkę i nowa guma

nie będzie się już tak ścierać (wałki w fazie produkcji powinny być polerowane w tym miejscu,

ale nie są). A za parę zaoszczędzonych stówek, możesz sobie kupić duuuuużo proszku do prania

i piwo... potrzebne do kontemplacji :D

do Grave

Też mam Amicę ... w której były uszkodzone łożyska + wymiana simeringu(osłony łożyska) objawem były trzaski i chrzęszczenie bębna podczas obracania ja za usługę zapłaciłem 220zł i byłem tym trochę wk... ale... przynajmniej zobaczyłem jak się do tego zabrać

rada :

konstrukcja pralki jest złożona ,taka że przy wymianie łożysk trzeba 1/2 pralki rozebrać :)

1. dokładnie nie odpowiem ale trzeba odkręcić od góry obudowę górną i następnie każdą część która jest na drodze do wyjęcia bębna poczynając od ...betonowej szarej płyty obciążenia bębna + kilka innych rzeczy

2.odkręć jeszcze obudowę dolną pod dźwiczkami to będziesz widzieć że bęben jest osadzony na 3 amortyzatorach (podczas osadzania bębna z powrotem na amortyzatorach będzie potrzebna druga osoba )

Bęben jest wyjmowany i zakładany od góry

3.przy wymianie łożysk potrzebne są wysoce wyspecjalicowane narzędzia (np ... 3kg młotek i kawałek dopasowanej rurki )

4.sprawdź czy pasek klinowy nie nadaje się do wymiany

4a.myślę że drobne sklepiki z częściami do urz gosp domowego mają jakieś katalogi dzięki którym zbierzesz wszystkie potrzebne części do pralki

5. majstrowi przy mojej pomocy zajęło to 1,5 godz

6. myślę że na dobrą sprawę dla amatorów przy samodzielnej wymianie czegokolwiek w tym typie dobrze jest zrobić kilka zdjęć podczas kolejnych etapów demontażu pralki mogą się przydać podczas składania (teraz gdy apararty foto elektroniczne są nawet w komórkach to nie będzie większy kłopot)

6. podczas demontażu zwróć baczniejszą uwagę na podłączenia elektryki i elektroniki trzeba trochę kabli odłączyć by dobrać się do bębna

7.pralka dalej huczy i skacze ... ale chrzęszczenie ustało

Majster mówił że amica jest bardziej pracochłonna w naprawie od innych pralek (może to jego sprawdzona formuła słowna)..ale 220 zł za 1,5 godz pracy gdzie sam biegałem do garażu po młotek i inne narzędzia + własna asysta to przesada (części to koszt około 20zł)

Prośba do Last Rico

Jak sprawdzić i wyważyć bęben w domowych warunkach myślę że taki opis przydałby się nie jednemu forumowiczowi

do Grave

Też mam Amicę ... w której były uszkodzone łożyska + wymiana simeringu(osłony łożyska) objawem były trzaski i chrzęszczenie bębna podczas obracania ja za usługę zapłaciłem 220zł i byłem tym trochę wk... ale... przynajmniej zobaczyłem jak się do tego zabrać

7.pralka dalej huczy i skacze ... ale chrzęszczenie ustało

Oli za przeproszeniem napierniczyłeś się z robotą i pralka dalej skacze i huczy???/!!!!!!!! :o nie kumam...

Rico z Ciebie złota rączka widzę :wink: nie jesteś może z/ spod W-wy ? 8)

Oli za przeproszeniem napierniczyłeś się z robotą i pralka dalej skacze i huczy???/!!!!!!!! nie kumam...

Pralka huczała i skakała praktycznie od nowego

powodem do naprawy był charakterystyczny chrzęst podczas obracania bębna najpierw ledwie słyszalny a po dwóch/trzech tygodniach coraz głośniejszy

słyszalny był nawet gdy ręką zakręciło się bębnem

po rozkręceniu okazało się że przepuścił symering i jedno z łożysk zamokło

wymieniono dwa na wszelki wypadek

Przypuszczam że dziwne zachowanie pralki to przyczyna wyważenia bębna i nie miało związku z wymianą łożysk

typu pralki nie pamietam (jestem w pracy) ale jest to 5-letnia Amica 1000/obr z pojemnością 6kg prania

Jak sprawdzić i wyważyć bęben w domowych warunkach

myślę że taki opis przydałby się nie jednemu forumowiczowi

Oli_2

Wyważanie bębna pralki jest 5 x łatwiejsze niż centrowanie koła rowerowego (dobrze się zaczyna co?)

Bęben wyważymy statycznie, bo do wyważenia dynamicznego potrzebna by była specjalna maszyna,

to jednak nie będzie konieczne, wyważenie statyczne całkowicie tu wystarczy (małe obroty bębna).

Całą pracę podzielimy na dwa osobne kroki, kolejność ich jest pokazana na rysunku.

Potrzebujesz aparat cyfrowy, dość dużą płytę, sklejkę lub ścianę - po prostu coś masywnego do czego

będziesz mógł bęben przykręcić. Pralkę należy otworzyć i przed każdym ważniejszym ruchem – robić

zdjęcia, zwłaszcza przewodów elektrycznych i złączek - żeby potem móc łatwo wszystko poskładać.

Krok 1

Przed pracą koniecznie ODŁĄCZ przewód zasilający pralkę z gniazda 230V ! - musiałem to napisać.

Wyjmujemy więc bęben, USUWAMY uszczelkę, (łożyska zostawiamy, chyba że hałasowały to trzeba

je wymienić teraz). Uszczelki na razie nie zakładamy gdyż nowa uszczelka zwiększyłaby opory ruchu.

Mocujemy gotowy bęben wraz jego oryginalnym uchwytem łożyskowym do płyty OSB i poziomicą

sprawdzamy pion (samej płyty). Teraz stajemy z boku i zakręcimy bębnem. Ustalamy bicie bębna

i wadę prostujemy. Prostowanie polega na silnym ręcznym naciąganiu - napychaniu. Jeśli ten sposób

nie daje skutku (grube wzmocnienia), to trzeba użyć dość ciężkiego młotka (5kg), oczywiście

uderzamy nie wprost, a przez miękkie drewno. Czujnik zegarowy nie jest potrzebny do właściwego

ustawienia bębna, wystarczy drut wbity w płytę docierający do bębna oraz dobre oko (stosunkowo małe

obroty maszyny). Jeśli uznamy że bęben obraca się równo, przechodzimy do kroku drugiego. :)

Krok 2

Bęben mamy już WYRÓWNANY, ale jeszcze nie wyważony. Teraz tym wyważeniem się zajmiemy.

Popychamy bęben tak, żeby koniecznie wykonał jeden pełny obrót (najmniej jeden), czekamy

aż się zatrzyma i zaznaczamy kredą najniższy dolny punk na bębnie. To jest najcięższe miejsce na

obwodzie. Przykładamy pionową listwę i na górze bębna przyklejamy kawałek plasteliny. Puszczamy

bęben i badamy w którym miejscu zatrzyma się zaznaczony wcześniej kredą najcięższy punkt.

Dodając lub ujmując plastelinowe odważniki doprowadzimy w końcu do tego że bęben będzie

stawać za każdym razem w INNYM miejscu. :) To było naszym celem. :D Teraz należy dobrze

zaznaczyć miejsce przyklejonej plasteliny, następnie ją zdjąć i zważyć na wadze o dokładności

najmniej 1g. Kupujemy odpowiednią śrubę (waga) nierdzewną i przycinając ją lub dokładając

podkładki otrzymujemy wagę zdjętej plasteliny, czyli plastelinę - zastępujemy śrubą. Śrubę

przykręcamy do bębna. Po ostatecznym sprawdzeniu, odkręcamy wszystko od OSB. Teraz dopiero

można założyć nową uszczelkę. Bęben hop do pralki.

http://img264.imageshack.us/img264/5954/wywaaniebbnarg5.jpg

POWODZENIA ! :D

To mój równo tysięczny post, dziękuję, dziękuję heheee