Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka AMICA huczy przy wirowaniu jak odrzutowiec i nosi ją.

grave

Recommended Posts

Co może być przyczyną, ze moja prawie 5letnia pralka AMICA , przy wirowaniu huczy jak odrzutowiec rozgrzewający się do startu??? Poza tym trochę ją tez nosi...

W serwisie powiedzieli, że łozyska mogą być do wymiany i rzekomo to koszt taki, że mogę spokojnie tą "dojeździć" , bo nie opłaca już się jej naprawiać?!

dobij dzi.wkę i kup boscha :roll:

Co może być przyczyną, ze moja prawie 5letnia pralka AMICA , przy wirowaniu huczy jak odrzutowiec rozgrzewający się do startu??? Poza tym trochę ją tez nosi...

W serwisie powiedzieli, że łozyska mogą być do wymiany i rzekomo to koszt taki, że mogę spokojnie tą "dojeździć" , bo nie opłaca już się jej naprawiać?!

Heh, takoż będzie ! :lol:

albo siemensa

albo siemensa

o siemensie myślałem początkowo, bo ma ładne srebrne drzwiczki! :) niestety bardzo podatne na zarysowania, z czasem może to brzydko wyglądać... wezmę więc boscha

Moja Amica najbardziej skacze, gdy w pranie zawieruszy się jakiś twardy drobiazg, np. grosik. Pomyślałam więc teraz, że może w przypadku sporego zakamienienia bębna też tak będzie skakać, bo bęben zdecydowanie nie będzie dobrze wyważony. Spróbujcie najpierw uprać spora ilość odkamieniacza - a wodę wylejcie do jakiegoś wiadra, bo inaczej od kawałków kamienia może Wam się zapchać filtr odprowadzający - czy co tam est przy rurach...

• 1 year później...

Witam

Nie mam pojęcia o co chodzi ale mąż mnie prosi bym zapytała więc pytam.

Właśnie wymienia łożyska w Amice PA5560A411. Zakupił oryginalne łożyska ze strony firmowej i do tego jeden Simering (czy coś takiego). Rozkręcił pralkę, a tam były jakby dwa te Semeringi, jeden większy, a w nim jakby mniejszy. Mąż ma tylko jeden. Czy to ok. Czy to jakiś nowy i będzie dobrze, czy też czegoś nie zamówił i lepiej nie składać dalej.

Proszę o szybką odp.

Dzięki

• 6 months później...

""

W serwisie powiedzieli, że łozyska mogą być do wymiany i rzekomo to koszt taki, że mogę spokojnie tą "dojeździć" , bo nie opłaca już się jej naprawiać?! " Sąsiadowi też tak powiedzieli, więc nie mając nic do stracenia, rozebrał pralke nie znając się nic na tym, kupił łożyska za 36 zł. i wymienił je! pralka działa....

• 2 months później...
  • 2 months później...
Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc mam amice PC5580B425 wywalała kod o zapchaniu filtra czyściłem teraz wypompowuje wodę ale tylko raz potem buczy musze puszczac wode do miski i rusza pierze jest dobrze do następnego wypompowania.Rozebrałem pompę wyczyścilem czysta jest ,węże też nie wiem czego jeszcze szukać dlaczego robi pierwsze odpompowanie a dalej nie z góry dziekuję za pomoc.

• 11 months później...

Ja zrobilem tak:

Po kolei

Zakręcamy wode,odłączmy wtyczke z sieci.

1 spuścić wode z pralki kładąc wąż na ziemi.

2 odkręcamy górna pokrywe pralki zdejmując ja.

3 odkręcamy przednia osłonę pod drzwiczkami pralki

4 wyjmujemy dozownik na proszek i odkrecamy cały zdejmujac węzyki

5 odkręcamy przedni panel sterujacy, nie musimy wypinac wtyczek zawiśnie on z boku pralki.przy okazji odkręcamy górny odwaznik

6 odkręcamy opaske na łączacą bęben z pralka.

7 odkręcamy odwaznik z przodu

8 odkręcamy reszte przedniej osłony wraz z drzwiczkami do pralki(stawiamy z boku nie wypinajac przewodów

9 wypinamy wtyczki z grzałki

10 odkręcamy osłonę bębna na około (sporo wkrętów)

11 zdejmujemy spręzyne trzymajaca pralkę z góry.

12 Wyciagamy cały beben wraz z silnikiem z obudowy pralki.zdejmujemy silnik

13 Zdejmujemy(odkrecamy) koło pasowe klucz 18 normalny gwint.radze psiknąć WD 40 wczesniej.

14 Rozdzielamy bęben od obudowy.

15 Wybijamy łozyska ,kazde na zewnątrz, przednie wyjdzie wraz z uszczelniaczem.

16 Montujemy nowe łozyska sprawdzajac wczesniej jakie były

17 Składamy wszystko do kupy odwrotnie jak rozbieraliśmy (:

Po drodze jest pare węzyków i wtyczek,radze zapamiętac ich połozenie.

Nie kupowałem łozysk wczesniej bo w serwisie Amicki powiedzieli mi ze stosowano do nich rózne łozyska i uszczelniacze.

Koszt kompletu w sklepie 35 pln w serwisie 50 pln.

Wadą pralki jest brak dostepu od jej tyłu..wszystko rozkrecamy z góry albo produ.

Życzę powodzenia (: