Luśka 27.03.2002 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Ale numer - przeczytaam we wczorajszej Wyborczej, ze od 1 stycznia 2002 placi sie 22% VATu od projektu i zupelnie nie wiem, jak mi to umknelo! Cos na ten temat bylo zatwierdzone ponoc 20 grudnia 2001. Umowe z architektem podpisalam w pazdzierniku, ale projekt i reszte kasy bede placic teraz. Chyba na starcie jestem juz w tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 27.03.2002 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Nie chcą wiedzieć barany, że tam gdzie jest VAT i ogólnie wysokie podatki, to co się da kupujemy bez rachunków.Przy fundamentach - koparka, piasek, kamień, a nawet stal i bloczki mozna kupić bez rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.03.2002 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Ale takie materialu z 22% Vat-em mozesz kupi tylko od pierwszego wytworcy, W zwiazku z tym jak bedziesz chcial kupi np. granit na parapety od firmy kamieniarskiej to nie koniecznie sie moga zgodzic, bo przeciez zakupionu material musza fakturowac.W ogole jak cos ma 22% Vat- to faktycznie lepiej nie brac rachunkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.03.2002 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Pitbull - nic nie muszą. Nie musi przepuszczać przez firmę. Spokojnie da się kupić bez VAT. Polak wszystko obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.03.2002 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 To prawda, ale jak wszytskie materialy skocza na 22 to bedziesz mial problem, poniewaz nie uda ci sie pewnych materialow (wysoko przetworzonych) kupic bez rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 28.03.2002 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Bedzie się zamawiać pod Klienta. Ja w obliczu podwyżki VAT na materiały dostałem ofertę, że skład mi ściągnie od producenta na konkretny dzień i godzinę towar bez faktury.Oni oczywiście kupią też bez faktury u producenta. A producent? Na pewno sobie poradzi. Można kręcić ze stratami mataczyć o technologiach itp.Jeżeli rząd i minister nie chce pewnych 7% to nie dostaną 22%.CHYTRY ZAWSZE TRACI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 28.03.2002 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Ale ja od VATu za projekt nie ucieknę; ciekawe czy zgodne to z zasadą vacatio legis, żeby decyzja z 22.12.2001 obowiązywała już od 01.01.2002? Pewno tak, bo by chyba jej nie wprowadzili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts