Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzęt AGD z IKEA

JANEK J

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a która masz płytę i dlaczego 3 na szynach ?

Zastanawiam sie od jakiegos czasu nad płytą z Ikei pięciopalnikową

Te pięciopalnikowe są b.efektowne, być może też są lepsze niż mój 4palnikowy model (nie znam numeru, na zewnątrz nie jest napisane). Dlaczego 3 na szynach? Otóz jest tam taki patent (ochrona pzred dziećmi), że aby właczyć gaz musisz jedną ręką przekręcić kurek wciskając go jednocześnie a następnie potrzymać wciśnięty przez 5 sekund, drugą ręką naciskając iskrownik i dopiero wtedy bucha płomień. Szkopuł jest taki, że ten mechanizm w palniku się zacina, czyli powtarzasz opisaną sekwencję czasem kilka razy i płomień ciągle gaśnie, mimo że trzyma się przepisowe 5 sekund lub dłużej. Wtedy trzeba zdjąć plastikowy kurek, stuknąć trzonkiem noża w metalowy trzpień kurka i próbować od nowa. Do skutku. Czasem odpalenie palnika trwa 2-3minuty. Cholery można dostać. Czynne warunkowo mam 2 palniki, jeden wcale a jeden odpala z dużym trudem. Czyli w zasadzie mam płytę 2palmikową i to źle działającą. Moja mama ma róznież płytę gazową z ikei (inny model) i również ma dokładnie ten sam problem. Gazownik twierdzi, ze to bład konstrukcyjny , nie do usunięcia.

a która masz płytę i dlaczego 3 na szynach ?

Zastanawiam sie od jakiegos czasu nad płytą z Ikei pięciopalnikową

Te pięciopalnikowe są b.efektowne, być może też są lepsze niż mój 4palnikowy model (nie znam numeru, na zewnątrz nie jest napisane). Dlaczego 3 na szynach? Otóz jest tam taki patent (ochrona pzred dziećmi), że aby właczyć gaz musisz jedną ręką przekręcić kurek wciskając go jednocześnie a następnie potrzymać wciśnięty przez 5 sekund, drugą ręką naciskając iskrownik i dopiero wtedy bucha płomień. Szkopuł jest taki, że ten mechanizm w palniku się zacina, czyli powtarzasz opisaną sekwencję czasem kilka razy i płomień ciągle gaśnie, mimo że trzyma się przepisowe 5 sekund lub dłużej. Wtedy trzeba zdjąć plastikowy kurek, stuknąć trzonkiem noża w metalowy trzpień kurka i próbować od nowa. Do skutku. Czasem odpalenie palnika trwa 2-3minuty. Cholery można dostać. Czynne warunkowo mam 2 palniki, jeden wcale a jeden odpala z dużym trudem. Czyli w zasadzie mam płytę 2palmikową i to źle działającą. Moja mama ma róznież płytę gazową z ikei (inny model) i również ma dokładnie ten sam problem. Gazownik twierdzi, ze to bład konstrukcyjny , nie do usunięcia.

Może trochę nie na temat,ale miałam kiedyś taką kuchenke "Amika". \Po prostu tak z gazem bywa,zawsze coś zapaskudzi te kurki :)

Teraz mam płytę elektryczną z IKEA i zapomniałam co to kuchenka gazowa.I jak bywa kłopotliwa.

Witajcie,

potrzebuję pomocy/porady odnośnie podłączenia elektrycznego kuchni Whirlpoola (piekarnik+płyta grzewcza ceramiczna).

Niestety dostaję sprzeczne informacje z różnych źródeł i sam nie wiem, kto ma rację.

Czy można podłączyć płytę z piekarnikiem do 1-fazowego przyłącza 230V?

Mam już 3 głosy na ten temat:

1. TAK, można, tylko trzeba zrobić zabezpieczenie 25A

2. NIE, trzeba podłączyć 3-fazowo

3. NIE, konieczna jest siła.

Niestety jestem laikiem. Wolałbym, żeby opcja "1" była prawdą, bo wtedy nie musiałbym modyfikować instalacji elektrycznej.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,

Bartek

• 1 year później...
Ja użytkuję od roku cały sprzęt Ikea, łącznie z płytą pięciopalnikową. Rzeczywiście, kurKi trzeba nieco przytrzymać przy zapalaniu palników, ale w moim egzemplarzu na szczęście się nie zacinają. Jeśli chodzi o utrzymanie w czystości - no to nie jest najszczęśliwszy wybór. Ale sposobem na smugi pozostające po umyciu jest oliwka (skorzystałam z rad szanownych Forumowiczek), sprawdza się doskonale. A ruszt od czasu do czasu do zmywarki - i po kłopocie. :wink:

A dla mnie ta płyta to porażka i poważnie zastanawiam się nad jej wymianą.

I nie chodzi mi o czyszczenie, ale o bezpieczeństwo, z tych rusztów najnormalniej w świecie spadają garnki i wbrew pozorom nie mogę swobodnie postawić na niej czterech garnków :evil:

Po dwóch latach użytkowania serdecznie odradzam...

też chciałam tę płyte gazową z 5 palnikami, znalazłam inną whirlpoola i nie wiem czy będzie pasowała do szafki,chociaż z drugiej strony i tak będzie wycięty na nią otwór w płycie więc nie wiem czy rozmiar szafki pod spodem ma znaczenie.

http://www.oleole.pl/plyty-do-zabudowy/whirlpool-akt-797-ix.bhtml?from=nokaut&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-03&utm_content=110183

jak myslicie?

• 2 weeks później...