Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnat do gresu tanio - mozliwe?

popcarol

Recommended Posts

• 6 months później...

Impregnowałem tym produktem HG gres, co prawda w pomieszczeniu gospodarczym, więc tam szału nie oczekuję, ale "efektu" jakiegoś super nie ma. Na czyste płytki ( przed fugowaniem ) rozprowadziłem małym wałkiem płyn, wsiąkł i tyle :lol: Plam, czy zmiany koloru po impregnacji nie zostawił.

pozdrawiam, majki

• 1 month później...
Ale jest HG impregnat i HG ochrona przed plamami. Którym zabezpieczyć gres polerowany, plissss....

Też ten temat przerabiałam jakis czas temu i takie informacje znalazłam na stronie producenta.

Do zabezpieczenia piaskowca ( nasiąkliwy i porowaty kamień) należy zastosować HG "impregnat" Preparat należy nanieść na powierzchnię pędzlem lub wałkiem, w takiej ilości aby po paru minutach wniknął w kamień (powierzchnia powinna być matowa). Czynność dla lepszego efektu można powtórzyc po około 2-3 godzinach. Zabezpieczenie impregnatem HG jest zabiegiem trwałym.

HG "ochrona przed plamami" służy do powierzchniowej ochrony nienasiąkliwych płytek ceramicznych - zwłaszcza gresowych oraz kamieni naturalnych jak marmur, granit itp. Preparat ma za zadanie stworzenie na zabezpieczanej powierzchni powłoki chroniacej ją przed substancjami plamiącymi, wnikającymi w mikropory.

Gresy impregnuje się przed położeniem fugi, żeby jej nie wetrzeć w pory gresu, bo potem mogą być problemy z jej usunięciem - to już moje :wink: .

Majki, dzięki wielkie. Też bym wolała tym "ochrona przed plamami"i, bo jest bardzo wydajny. Ten, który ma napis impregnat starcza na małą powierzchnię, a ja mam 70 metrów tego gresu.

Jesteście zadowoleni? Nic nie dzieje się z podłogą?

Nie ma sprawy :wink:

Na razie nie dzieje się nic, podłoga testowana na obecność chlapania kleju do płytek, lania czegokolwiek, gdziekolwiek itp - bo to kotłownia :lol:

Na razie - 0 plam :D

pozdrawiam, majki

• 1 year później...

właśnie stoję przed wyborem preparatu do impregnowania. Skłaniam się właśnie ku HG. Czyli mówicie, ze do gresu polerowanego bardziej nadaje się "Ochrona przed plamami" niz "Impregnat"?

Kurde, w ogole się na tym nie znam, a musze szybko podjac decyzje :(

A pozniej - juz po zafugowaniu czym mozna jeszcze zaimpregnowac calosc?? Płytki sa koloru jasno-bezowego i w jednym pomieszczeniu fuga bedzie szara a w drugim bezowa.

Blagam, pomozcie :(