Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PARAPETY DREWNIANE (WYMIAR)

alladyn71

Recommended Posts

Mam prosbe :p

Czy mozecie mi Panstwo polecic jakiegos stolarza, ktory wykonuje godne polecenia parapety drewniane, za godna polecenia cene :wink:

Chdz mi o firme badz stolarza z dolnegoslaska, okolice Walbrzych, Swidnica, Dzierzoniow itd.

Kazde okno w moim domu ma inny wymar :-? (tak to jest jak sie remontuje, poczciwe stare kostki 8) ) takze parapety musza byc zrobione pod wymiar :x

I jezelii to nie za duzo klopotu, to czy wraz z poleceniem, mogliby Panstwo pochwalic sie wlasnymi parapetami?

Z gory dziekuje za pomoc :p

Ps. Okna mam koloru zloty dab, takze nie wiem czy zamawiac parapety debowe ( a ceny sa kosmiczne :o ) czy moze z jakiegos innego drewna (tylko jakiego?) i jedynie zamowic malowanie na kolor zloty dab?

Odrazu zaznacze, ze sosna odpada. Jest za miekka a ja znajac siebie, nastawiam jakies pierdoly na te parapety :oops:

Witam,

W temacie parapetów drewnianych można spotkac przede wszystkim sosnę, mahoń i dąb. Z tych trzech sosna będzie na pewno najbardziej miękka i podatna na uszkodzenia (i jednocześnie tańsza o ok. 25 %).

Dąb jest najtrwardszy i nieco droższy od mahoniu. Osobiście odradzam jednak dąb jako drewno najbardziej podatne na odkształcenia. Jeżeli parapety są szerokie, to przy podwyższonej wilgotności mogą pojawić sie z nimi problemy.

Cena parapetu mahoniowego powinna wynosić ok. 500 zł / m2 dla grubości 32 lub 34 mm.

Pozdrawiam,

Polecam dab na parapety tylko nie klejony z jednej warstwy,przy oknie parapet jest narazony na ciepło od grzejnika i zimno od okna czyli trzeba zastosowac 3 lub 5 warstw drewna ,wtedy se stabilne ,jestem stolarzem z bolesławca ale terminy wykonania sa długie trzeba wpisac sie w kolejke min rok. cena 200 zł mb przy szerokosci 30-35 cm z 5 warstwowego debu.

Polecam dab na parapety tylko nie klejony z jednej warstwy,przy oknie parapet jest narazony na ciepło od grzejnika i zimno od okna czyli trzeba zastosowac 3 lub 5 warstw drewna ,wtedy se stabilne ,jestem stolarzem z bolesławca ale terminy wykonania sa długie trzeba wpisac sie w kolejke min rok. cena 200 zł mb przy szerokosci 30-35 cm z 5 warstwowego debu.

Może by stabilny dąb modyfikowany termicznie tzw. termoholz. Jest stabilniejszy, spokojniejszy od merbau. No i tańszy. Również można zastosowa buk termiczny. Kolory obu gatunków do wybrania od ciemno-miodowego do czarnego.

Witam - no coz my robilismy parapety z najbrzydszego chyba drewna - bo z desek szalunkowych :) Efekty wg nas jak najbardziej zadowalajace i tez dopasowywalismy do okien zloty dab (z tym, ze parapety traktowalismy 3-ktornie lakierem koloru tek :) )

http://images24.fotosik.pl/284/adb611256311851c.gif

Wiecej zdjec w dzienniczku - zapraszam ;)

Może by stabilny dąb modyfikowany termicznie tzw. termoholz. Jest stabilniejszy, spokojniejszy od merbau. No i tańszy. Również można zastosowa buk termiczny. Kolory obu gatunków do wybrania od ciemno-miodowego do czarnego.

Wszystko super, ale gdzie takie parapety sie kupuje? Probowalam googlowac ale znalazlam tylko deski tarasowe i podlogowe.

W domu ma ok. 14 mb parapetow do zalozenia i juz mi rece opadaja :roll:

Mamy parapety z dębiny klejonej gr. 4cm. Robił mi to stolarz w małym warsztaciku, ale koło Suwałk (trochę daleko od Śląska). Koszt robocizny to 120 zł za parapet 1,5m dł i ok 25cm szer. Ale teraz mam dylemat: jak je mocować?

Wiem, że w drewnianych oknach są specjalne wpusty do parapetów, ale ja mam plastiki. Jeśli ktoś się na tym zna, proszę o jakieś wskazówki. Interesuje mnie zwłaszcza odległość parapetu od skrzydła okna (tzn jak się to robi standartowo) i czy trzeba zachować jakiś spadek parapetu czy mocujemy go poziomo?