alladyn71 13.10.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Mam prosbe Czy mozecie mi Panstwo polecic jakiegos stolarza, ktory wykonuje godne polecenia parapety drewniane, za godna polecenia cene Chdz mi o firme badz stolarza z dolnegoslaska, okolice Walbrzych, Swidnica, Dzierzoniow itd. Kazde okno w moim domu ma inny wymar (tak to jest jak sie remontuje, poczciwe stare kostki ) takze parapety musza byc zrobione pod wymiar I jezelii to nie za duzo klopotu, to czy wraz z poleceniem, mogliby Panstwo pochwalic sie wlasnymi parapetami? Z gory dziekuje za pomoc Ps. Okna mam koloru zloty dab, takze nie wiem czy zamawiac parapety debowe ( a ceny sa kosmiczne ) czy moze z jakiegos innego drewna (tylko jakiego?) i jedynie zamowic malowanie na kolor zloty dab? Odrazu zaznacze, ze sosna odpada. Jest za miekka a ja znajac siebie, nastawiam jakies pierdoly na te parapety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talent. 14.10.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Witam, W temacie parapetów drewnianych można spotkac przede wszystkim sosnę, mahoń i dąb. Z tych trzech sosna będzie na pewno najbardziej miękka i podatna na uszkodzenia (i jednocześnie tańsza o ok. 25 %). Dąb jest najtrwardszy i nieco droższy od mahoniu. Osobiście odradzam jednak dąb jako drewno najbardziej podatne na odkształcenia. Jeżeli parapety są szerokie, to przy podwyższonej wilgotności mogą pojawić sie z nimi problemy. Cena parapetu mahoniowego powinna wynosić ok. 500 zł / m2 dla grubości 32 lub 34 mm. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 14.10.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Polecam dab na parapety tylko nie klejony z jednej warstwy,przy oknie parapet jest narazony na ciepło od grzejnika i zimno od okna czyli trzeba zastosowac 3 lub 5 warstw drewna ,wtedy se stabilne ,jestem stolarzem z bolesławca ale terminy wykonania sa długie trzeba wpisac sie w kolejke min rok. cena 200 zł mb przy szerokosci 30-35 cm z 5 warstwowego debu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 16.10.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Polecam dab na parapety tylko nie klejony z jednej warstwy,przy oknie parapet jest narazony na ciepło od grzejnika i zimno od okna czyli trzeba zastosowac 3 lub 5 warstw drewna ,wtedy se stabilne ,jestem stolarzem z bolesławca ale terminy wykonania sa długie trzeba wpisac sie w kolejke min rok. cena 200 zł mb przy szerokosci 30-35 cm z 5 warstwowego debu. Może by stabilny dąb modyfikowany termicznie tzw. termoholz. Jest stabilniejszy, spokojniejszy od merbau. No i tańszy. Również można zastosowa buk termiczny. Kolory obu gatunków do wybrania od ciemno-miodowego do czarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anirac 16.10.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Witam - no coz my robilismy parapety z najbrzydszego chyba drewna - bo z desek szalunkowych Efekty wg nas jak najbardziej zadowalajace i tez dopasowywalismy do okien zloty dab (z tym, ze parapety traktowalismy 3-ktornie lakierem koloru tek ) http://images24.fotosik.pl/284/adb611256311851c.gif Wiecej zdjec w dzienniczku - zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 16.10.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Bardzo ładne i bdb pomysł..na dodatek dosyc tani..Ja swe zrobiłem..z odpadów tarcicy zaolejowałem dwa razy..i wyszedł piekny rustykalny dąb zdj nie wkleje ponieważ ...już tam nie mieszkam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 16.10.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 my z braku kasy (wiadomo jak to na finiszu) kupiliśmy gotowe klejone w castoramie i teraz się akurat malują bondexem na kolor masakar - nawet to ciekawie wygląda. jak bedzie gotowe to postaram sie wkleic zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patusia 16.10.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 anirac piękne parapety. Wszystkie są równe ze ścianą? Nie masz wystających nad kaloryfer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anirac 17.10.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Patusia, milo, ze i Tobie przypadaly do gustu moje oszczednosciowe parapety Nie, nie robilam wystajacych bo szkoda mi bylo miejsca, a do tego pewnie mialabym ciagle siniaki na biodrach od obijania sie o ich rogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 17.10.2008 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Polecam dab na parapety tylko nie klejony z jednej warstwy,przy oknie parapet jest narazony na ciepło od grzejnika i zimno od okna czyli trzeba zastosowac 3 lub 5 warstw drewna ,wtedy se stabilne ,jestem stolarzem z bolesławca ale terminy wykonania sa długie trzeba wpisac sie w kolejke min rok. cena 200 zł mb przy szerokosci 30-35 cm z 5 warstwowego debu. Może by stabilny dąb modyfikowany termicznie tzw. termoholz. Jest stabilniejszy, spokojniejszy od merbau. No i tańszy. Również można zastosowa buk termiczny. Kolory obu gatunków do wybrania od ciemno-miodowego do czarnego. Wszystko super, ale gdzie takie parapety sie kupuje? Probowalam googlowac ale znalazlam tylko deski tarasowe i podlogowe. W domu ma ok. 14 mb parapetow do zalozenia i juz mi rece opadaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sziel 17.10.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Mamy parapety z dębiny klejonej gr. 4cm. Robił mi to stolarz w małym warsztaciku, ale koło Suwałk (trochę daleko od Śląska). Koszt robocizny to 120 zł za parapet 1,5m dł i ok 25cm szer. Ale teraz mam dylemat: jak je mocować?Wiem, że w drewnianych oknach są specjalne wpusty do parapetów, ale ja mam plastiki. Jeśli ktoś się na tym zna, proszę o jakieś wskazówki. Interesuje mnie zwłaszcza odległość parapetu od skrzydła okna (tzn jak się to robi standartowo) i czy trzeba zachować jakiś spadek parapetu czy mocujemy go poziomo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts