Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kapiący problem-pocenie się spłuczki

Pablo80

Recommended Posts

Witam,

Pewnie wielu z Was ma lub miało problem ze skraplającą się zimą wodą na spłuczce. Chciałbym się dowiedzieć jak to zlikwidowaliście.

U mnie zaczyna się pojawiać mgiełka na spłuczce, myślałem że po zmianie z plastikowej na ceramiczną to zniknie ale niestety jest to samo, po prostu jest za zimna woda. Zastanawiam się nad jakimś mini podgrzewaczem przepływowym, ale nie potrzebuje mieć w spłuczce wody o temperatyrze 40°C tylko 18-20°C maksymalnie, a te podgrzewacze przeważnie nie mają takiej regulacji. Spłuczka 4-5l napełnia się u mnie w 36s. Może da się jakos dobrać mini podgrzewacz. Znacie jakieś ciekawe modele lub inne rozwiązania?

Przyczyną jest nadmierna wilgoć w łazience. Trzeba pomyśleć o dobrej wentylacji (np. wentylatorek z higrometrem- koszt około 100 zł).

Wentylatorek z higrometrem już jest, w mieszkaniu mam normalnie wilgotność na poziomie 50-60%, nie wiem czy to dobrze, zimą spada natomiast do ok 40%, łazienkę mam małą i nie wiem jak mam zmniejszyć wilgotność do poziomu 25% (wtedy punkt rosy wynosi poniżej 4°C). W tej chwili temperatra w łazience wynosi 21°C, wilgotność ok 60%, ciśnienie 1003hPa punkt rosy wypada mniej więcej na 13°C a zimna woda ma u mnie teraz dokładnie 13°C i mam teraz narazie tylko mgiełke na spłuczce. Mieszkam na parterze a rura z wodą idzie prosto z piwnicy 1m w góre i wlatuje do spłuczki, nawet nie ma jak sie ogrzać.

Może problemem jest wysoka wilgotność w mieszkaniu? Jaka wilgotność powinna być aby było dobrze dla mieszkania i dla mojego zdrowia? Wspomne że byłem jakiś czas temu u laryngologa i pani doktor powiedziała mi że moje problemy zdrowotne związane są m.in. z suchym powietrzem które się wdycha przy klimatyzacji oraz w okresie zimowym.

To może oszuszać jakimś sprzętem powietrze w mieszkaniu?

Co do rad andre59: szukałem przed remontem łazienki ale nie miałem za dużo czasu i kupiłem zwykły ceramiczny kompakt, (myślałem że ceramika będzie lepsza od samego plastiku), nie mam zamiaru narazie zmieniać spłuczki.

• 5 weeks później...

Sama spłuczka nie dała by dużo bo na sama muszla u dołu robiła się wilgotna.

A co do wentylacji bo może być za słaba, bo mam wybitą dziurę na zewnątrz. Rura wentylacyjna jest prostokątna, ma długość ok 50cm, po drodze jest jeden zakręt i zabezpieczenie przeciw powrotowi powietrza. Ogólnie prosta konstrukcja złożona z części kupionych w castoramie. Wentylator jest firmy domus, nie wiem jaką ma wydajność, jak się zepsuje to będę szukał mocniejszego.

Kupiłem mały podgrzewacz do wody HOTMAN 2-3.5kW (23cmx14cmx4cm!) i teraz woda w spłuczce zamiast 9°C ma ~18°C i jest OK. Jedyne co musiałem zrobić to wywalić ograniczniki na wlocie wody, aby mi nie leciała woda o temp. 40°C do spłuczki.

Kupiłem mały podgrzewacz do wody HOTMAN 2-3.5kW

3,5 kW? :o to nieźle Cię trzepnie po kieszeni to podgrzwanie

To przecież cały czas nie pracuje, tylko podczas napełniania. Będzie pracować przez 5 miesięcy (ok 150 dni) codziennie ok 15min i wychodzi mi 133kWh, czyli nawet porównujšc moje coroczne rachunki za pršd to nie zauważe.

• 2 years później...

Witam

Piszę z taki zapytaniem,co można zrobić w prypadku gdy, spłuczka od WC (kompakt) dosłownie ocieka wodą.Temperatura w łazience oscyluje w okolicach 20 stopni.Łazienka ma dwie sciany zewnetrzne,przy czym spłuczka akurat umiejscowiona jest na jednej z tych scian.Cos mi sie kojarzy,ze wczesniej przed remontem,gdy dolnopłuk był plastikowy,to problem nie występował.

Proszę o poradę co można zrobić,aby z tym zawalczyć,ewentualnie czy sa spłuczki z wkładem styropianowym.Ewentualnie jesli ktos mnie utwierdzi ze zmiana na plastikowy dolnopłuk zlikwiduje problem,to tez bedzie dobrze.

Pozdrawiam serdecznie

Mam ten sam "problem". Po przejściu ze starego plastikowego na nowy ceramiczny obserwuje to samo zjawisko.

Moim zdaniem to normalne w takich warunkach. Ciełe pomieszczenie i zimna woda musi dać taki efekt w postaci skraplania się wilgoci na ściankach zbiornika.

Przestałem zaprzątać sobie tym głowę.

Wydaje mi się że można temu zaradzić ogrzewając wodę, lub obniżając temp. w łazience, ale to bez sensu...

.... Wydaje mi się że można temu zaradzić ogrzewając wodę, lub obniżając temp. w łazience, ale to bez sensu...

Raczej poprzez udrożnienie wentylacji z jednoczesnym podwyższeniem temperatury w pomieszczeniu.

Łazienka z założenia winna być najcieplejszym pomieszczeniem w budynku.

To zdecydowanie wina tego, że woda w spłuczce jest za zimna w stosunku do temperatury panującej w łazience i zawartości wilgoci w powietrzu.

Na plastikowej spłuczce problem mógł nie występować ze względu na inne współczynniki wymiany ciepła plastiku i ceramiki.

Kwestia do rozwiązania przez ogrzewanie i wentylację, jak wspomniał powyżej Wowka.

Mam ten sam "problem". Po przejściu ze starego plastikowego na nowy ceramiczny obserwuje to samo zjawisko.

Moim zdaniem to normalne w takich warunkach. Ciełe pomieszczenie i zimna woda musi dać taki efekt w postaci skraplania się wilgoci na ściankach zbiornika.

Przestałem zaprzątać sobie tym głowę.

Wydaje mi się że można temu zaradzić ogrzewając wodę, lub obniżając temp. w łazience, ale to bez sensu...[/quote]

Żeszywiście to bez sensu. Wokół zbiornika jest za niska temperatura, czyli pomóc może ogrzanie pomieszczenia (a dokładnie przestrzeni wokół zbiornika) to para przestanie się wykraplać. Wentylacja pomieszczenia też pomoże.

• 5 years później...

Też przerabiałem ten problem, wyklejenie cienkim styropianem ( 0,8cm- wysoka gęstość) pomogło tylko na krótki czas ponieważ w środku po paru miesiącach styropian zaczął się kruszyć i zapychać zawór spustowy.

Pomogło wysmarowanie izolatorem do spłuczek ceramicznych. Są teraz gotowe wkłady, ale do mojego modelu wtedy nie było.

Pozdrawiam

Edytowane przez WIESIEK1212