Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna na poddaszu - pytania

barzuc

Recommended Posts

Witam,

chciałem rozprowadzić instalację elektryczną na nieużytkowym poddaszu - oświetlenie, gniazdko itp, żadnych dużych obciążeń - takie tam dodatki, czasem tylko wykorzystywane. Generalnie zasilanie mam tam wyprowadzone (przygotowane do podłączenia do oświetlenia zewnętrznego), jeszcze niepodłączone w skrzynce.

Mam pytanie, na które niestety nie znalazłem odpowiedzi w archiwum forum. Jak zamocować kable (i generalnie osprzęt - IP44, bo wilgotno tam czasem może być) na drewnianej więźbie. Czy można montować bezpośrednio do drewna, czy jakoś izolować (gdzieś widziałem rozwiązania z cyklu blacha, ebonit itp. jako warstwa izolacyjna pomiędzy osprzętem a drewnem), czy kable układać w plastikowych rurkach (tego co mi zostało wystarczy), czy nie ma sensu.

Chodzi mi generalnie o względy bezpieczeństwa a nie koszty czy łatwość wykonania, bo odcinki do położenia to zaledwie kilka metrów.

Witam,

chciałem rozprowadzić instalację elektryczną na nieużytkowym poddaszu - oświetlenie, gniazdko itp, żadnych dużych obciążeń - takie tam dodatki, czasem tylko wykorzystywane. Generalnie zasilanie mam tam wyprowadzone (przygotowane do podłączenia do oświetlenia zewnętrznego), jeszcze niepodłączone w skrzynce.

Mam pytanie, na które niestety nie znalazłem odpowiedzi w archiwum forum. Jak zamocować kable (i generalnie osprzęt - IP44, bo wilgotno tam czasem może być) na drewnianej więźbie. Czy można montować bezpośrednio do drewna, czy jakoś izolować (gdzieś widziałem rozwiązania z cyklu blacha, ebonit itp. jako warstwa izolacyjna pomiędzy osprzętem a drewnem), czy kable układać w plastikowych rurkach (tego co mi zostało wystarczy), czy nie ma sensu.

Chodzi mi generalnie o względy bezpieczeństwa a nie koszty czy łatwość wykonania, bo odcinki do położenia to zaledwie kilka metrów.

Witam

Ja mam na poddaszu nieuzytkowym oswietlenie oraz gniazdko. Kabel bezposrednio z rozdzielni z osobnym zabezpieczeniem. Pod wszystkie puszki przybilem blache. Cala instalacja w rurkach. Ladnie to wyglada, kable zabezpieczone takze mechanicznie. Jedno popoludnie i gotowe (takze robilem z tego co zostalo). U znajomych elektryk z 20-letnim doswiadczeniem powiedzial ze nigdy nie kladl w rurkach, tylko bezposrednio i jakos zaden dom sie nie spalil;] Ja w kazdym badz razie robilem w rurkach i tak wszystkim proponuje zrobic.

Mi niestety żadna blacha nie została po budowie... bo oddałem na złom wszystkie resztki... jedyne co mi zostało to jakieś kawałki profili aluminiowych, ale to się za bardzo raczej nie nada :(

Stąd moje pytanie co najlepiej dać - skoro i tak raczej będę musiał kupić.

Jedno pytanie jeszcze. Jak mocowałeś rurki do krokwi? Wieszaki jak do rur od wody, czy jakiś inny sposób?

Z blacha nic mi na mysl nie przychodzi z czego innego mozna by wykorzystac. Moze popytaj znajomych co robili dachy lub parapety blaszane, moze w salonach z blachodachowka dadza ci probki kolorow do przymierzenia :) Rurki do krokwi mocowalem za pomoca uchwytow takze znalezionych w piwnicy. To byly takie polokragle blaszki z mocowaniem po obu stronach na gwozdzie. Mniej wiecej górna czesc takiego mocowania: http://www.allegro.pl/item455329715_nr_221_uchwyt_mocowanie_obejma_wymiar_12.html chyba wiesz co mam na mysli.

Co do uchwytów - wiem co masz na myśli, próbowałem coś takiego znaleźć ale jak na razie znalazłem mocowania do odkurzacza centralnego - za droga impreza, więc chyba coś pokombinuję we własnym zakresie. :) Z blachą - dobry pomysł sprawdzę, tym bardziej że właściwie dużo nie potrzebuję :)

Dzięki za pomoc.

Co do uchwytów - wiem co masz na myśli, próbowałem coś takiego znaleźć ale jak na razie znalazłem mocowania do odkurzacza centralnego - za droga impreza, więc chyba coś pokombinuję we własnym zakresie. :) Z blachą - dobry pomysł sprawdzę, tym bardziej że właściwie dużo nie potrzebuję :)

Dzięki za pomoc.

Dzięki za pomoc.

Co do uchwytów - wiem co masz na myśli, próbowałem coś takiego znaleźć ale jak na razie znalazłem jedynie mocowania do odkurzacza centralnego - za droga impreza, więc chyba coś pokombinuję we własnym zakresie. :)

Z blachą - dobry pomysł z próbkami - sprawdzę, tym bardziej że właściwie dużo nie potrzebuję :)

Dzięki za podpowiedzi i pomoc.

Co do uchwytów - wiem co masz na myśli, próbowałem coś takiego znaleźć ale jak na razie znalazłem jedynie mocowania do odkurzacza centralnego - za droga impreza, więc chyba coś pokombinuję we własnym zakresie. :)

Z blachą - dobry pomysł z próbkami - sprawdzę, tym bardziej że właściwie dużo nie potrzebuję :)

Dzięki za podpowiedzi i pomoc.

• 2 weeks później...
Ja dalem kawalki o 0.5 cm wieksze z kazdej strony od puszek. Blacha z obrobki dekarskiej, brazowa, lakierowana (mam dach kryty blachodachowka). Taka blacha nie powinna zardzewiec, jest zabezpieczona, pasuje do brazowych krokwi :)

Prawidłowo. Można stosować dowolny ocynk.

Blachę stosuje się ze względów pożarowych.

Uchwyty do ruru PCV - z hurtowni elektrycznej - prawidłowo.

Zalecane lampy - na podstawie niepalnej, najlepiej porcelana, szczelne.

• 1 month później...