desmo 09.12.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 czy możecie wrzucić jakieś foto tech instalacji elektycznej na poddaszu? chciałem zobaczyć jak to wygląda , bo jestem na etapie położonej wełny i za chwilę przyjdzie druga wełna , folia i nida a ja się zastanawiam jak pochować kable żeby nie kolidowały z profilami ? znalazłem kilka foto na forum ale nie widać w jaki sposób jest to zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Electron 10.12.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Jak robisz w wełnie to zauważ, że wełna mineralna jako taka jest już sama dobrym izolatorem i jest niepalna więc aby ukryć kable ja bym je wsadził w rurki plastikowe i dał dokładnie pomiędzy wełnę (najlepiej pośrodku jej grubości bo wtedy mamy najlepsze zabezpieczenie przed ewentualnym zwarciem i pożarem) ... a końcówki pod gniazdka i puszki rozwidlające wyprowadził na zewnatrz (jeśli warstwa zewnętrzna ma być z drewna) lub wpuścił do środka (jeśli z płyt gipsowych). A więc główną cześć instalacji najlepiej zrobić jeszcze przed położeniem wełny bo trzeba wywiercić ewentualne otwory przez więżbę, rozprowadzić rurki, itp. Oczywiście przy przejściach przez elementy drewniane najlepiej w tych miejcach dla bezpieczeństwa przeciwpożarowego zastosować jakieś krótkie rurki metalowe(ca 10 cm, lub zwiniętą w rurkę blachę metalową lub nawet okleił kilkoma warstwami samoprzylepnej taśmy aluminowiowej), w które dopiero potem wkładamy te plastikowe. Strzeżonego p. B. strzeże Ja będę strych ocieplał dopiero na wiosną i chyba zastosuję taki wariant. Na razie mam nieużytkowy z ocieploną podłogą i b. podstawowową instalacją: tylko 1 punkt oświetleniowy + 1 puszka + włącznik przy wejściu piętro niżej a kable lecą po dodatkowej listwie drewnianej przybitej do krokwi, mocowane (co ok. 20 - 30 cm) specjalnymi uchwytami do kabli w izolacji starego typu - już takich nie produkują)... Bardzo to spartańskie jest, nie ma specjalnie czego pokazywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmo 10.12.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Electron strych to nie problem , dziękuje za poradę , ale mi chodziło o poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek40lodz 11.12.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 czy możecie wrzucić jakieś foto tech instalacji elektycznej na poddaszu? chciałem zobaczyć jak to wygląda , bo jestem na etapie położonej wełny i za chwilę przyjdzie druga wełna , folia i nida a ja się zastanawiam jak pochować kable żeby nie kolidowały z profilami ? znalazłem kilka foto na forum ale nie widać w jaki sposób jest to zrobione kable schowaj w peszel i taśmą przyłap do profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts