Viki 12.10.2003 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 Pytanko czy drenaż trzeba zawsze robić czy wystarczy obsypać fundamenty drobnymi kamykami tym bardziej jeżeli woda jest nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 12.10.2003 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 Drenaż się robi w zależności od poziomu wody gruntowej lub rodzaju gruntu. Jaki masz rodzaj gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.10.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Jeżeli woda jest nisko (poniżej posadowienia) to po co drenaż? Wystarczy wodę opadową zebrać z dachu i odprowadzić poza budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 13.10.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Jeżeli woda jest nisko (poniżej posadowienia) to po co drenaż? Wystarczy wodę opadową zebrać z dachu i odprowadzić poza budynek. To wybuduj piwnicę na glinie bez drenażu, a nie będziesz miał takiego pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.10.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Yeyo zwracam honor. Jak masz glinę to należy odprowadzić wodę przenikajacą z powierzhni terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Nowy Gość 09.11.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Ja mam podłoże z piasku i też polecono mi drenaż wokół budynku. Do tego namówiono mnie na podłaczenie do tego drenażu rur odprowadzajacych wodę opadową. Czy postapiłem słusznie? Proszę o Waszą opinię.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 09.11.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Ja mam podłoże z piasku i też polecono mi drenaż wokół budynku. Do tego namówiono mnie na podłaczenie do tego drenażu rur odprowadzajacych wodę opadową. Czy postapiłem słusznie? Proszę o Waszą opinię. Pozdrawiam U mnie też podłoże z piasku, ale z niespodziankami w postaci kurzawek. W czasie wykopu fundamentów pod garaż na głębokości 0,9 m zaczęła pojawiać się woda. Dla świętego spokoju zrobiłam porządny drenaż z odprowadzeniem do studzienki deszczówki i śpię spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 09.11.2003 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Ja mam podłoże z piasku i też polecono mi drenaż wokół budynku. Do tego namówiono mnie na podłaczenie do tego drenażu rur odprowadzajacych wodę opadową. Czy postapiłem słusznie? Proszę o Waszą opinię. Pozdrawiam To największa głupota jaką można zrobić. To tak jakbyś dodatkowo nawadniał grunt który masz odwodnić. A kto Ci coś takiego doradził ? A może nasz zrobione odwodnienie a nie drenaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 10.11.2003 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 VikiObsypka fundamentów kamykami, to też jest drenaż, kiedyś stosowany dosyć często.YEYODrenaż opaskowy,to właśnie odwodnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Nowy Gość 10.11.2003 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Dzięki za Wasze informacje. Utwierdziły mnie w przekonaniu, że nie można poprzez instalację odwadniającą fundamenty (drenaż opaskowy) odprowadzać również wody opadowej. Informacje na ten temat znalazłem również w Muratorze nr 5/2003. Jeszcze raz dzięki za wsparcie.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 11.11.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 Viki Obsypka fundamentów kamykami, to też jest drenaż, kiedyś stosowany dosyć często. YEYO Drenaż opaskowy,to właśnie odwodnienie. Ja zrozumiałem to tak, że opaska zrobiona jest rurami drenarskimi, a donich dołączone są rury spustowe z dachu. I to jest głupota. Ja rozumiem odwodnienie jako zebranie wody z dachu lub odwodnienie liniowe napowierzniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts