Bart30 13.10.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 ...(podnioszenie terenu, czynnik finansowy) musze na dzialce czesc ogrodzenia wykonac z siatki na slupkach modrzewiowych lub swierkowych wkopanych w ziemie. Czym najlepiej zabezpieczyc czesc wkopywana?? O ile sie orientuje najbardziej na uszkodzenie bedzie narazone drewno na styku z gruntem. Taki plot przewiduje na 3-5 lat a nie wiem czy tyle niezabezpieczone drewno wytrzyma. Grunt glownie mieszanina ziemi i gliny. Czy wkopanie na 50 cm wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciupag 13.10.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 też się zastanawiałem na zabezpieczeniem. Ja w sobotę skończyłem zakładać 150 metrów ogrodzenia ze stempli sosnowych (chyba) 50 szt. o długości 150cm. Na to poszła siatka leśna 125 cm wysokości. Grunt miałem ilasty i dołki robiłem świdrem ręcznym. Myśle, że 3 lata to wytrzymają bez żadnego zabezpieczenia. Gdzieniegdzie miałem słupki drewniane i potrafiły wytrzymać z 8 lat zanim się rozpadły.Aha, ja średnio wkopywałem na 40 cm, żeby jakoś jeszcze złapać siatkę 125cm. Po zagęszczeniu ziemi w otworze po wsadzeniu słupka i ubiciu ubijakiem trzymają się sztywno i nie ma mowy o przewróceniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.10.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Opal w żarze słupki na takiej długości jaka maja być w ziemi. Zaimpregnowanie słupków przepracowanym olejem też pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart30 13.10.2008 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Dzieki za info...o oleju tez myslalem Do pawciupag, czy faktycznie kopanie albo raczej wiercenie otworów pod słupki sprawdza sie w takim terenie?? Ile czesu zajmuje 1 otwor? Widzialem taki swider (wiertlem chyba tego nie nazwe) w centrum ogrodniczym, cos kolo 100pln, czy warto to kupic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.10.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Ja mam taki grunt jak ty i jak byłem dzieckiem ojciec takie ogrodzenie tymczasowe zrobił wytrzymało ok 10 lat, a ile czasu kopanie dołków zajmuje to tylko zależy od twoich umiejętności. Za 100zł to bym się nawet nie zastanawiał i kupił taki świderek jednak chyba Ci się o jedno zero pomyliło. Wypożyczenie takiego świdra kosztuje coś koło 100zł dzień. Ja jednak jak bym miał robić ogrodzenie nawet tymczasowe na taki okres jak podajesz 3-5 lat to bym się chyba nie zdecydował na słupki drewniane tylko wstawił bym stalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 13.10.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Opalenie słupków to najlepszy sposób. Olej też jest dobry tyle że przed szkodnikami a nie przed pleśnią i butwieniem. Natomiast mogę Ci powiedzieć JAK NIE ROBIĆ. Niech Ci nie wpadnie do głowy wstawiać słupki w folię i zakopywać. Sąsiad tak zrobił i po 6 latach wymieniał ogrodzenie na nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciupag 13.10.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Z wierceniem dziur to zależy od warunków pogodowych i gruntu. Przy moim ilastym, po 10 cm czarnej ziemi miałem już zbity grunt i wtedy musiałem wydłubywać ze świdra ziemię po wyjęciu. Kupiłem świder 12 cm średnicy (3 zwoje) fajnie się tym wierciło. Jeden Otwór 4 minuty bez pośpiechu. Jednego dnia zrobiłem 50 otworów. Później wrzuciłem do nich stemple i zagęściłem dookoła ziemią żeby stały na baczność. W Twoim gruncie pewnie podobnie się będzie kopać, ale wybierz okres bardziej suchy. Po deszczu lub przy deszczu miałbym ładną plastelinę i babranie z czyszczeniem świdra, a przy suchym gruncie szło szybko. Na jeden otwór 3 razy wyciągałem urobek z ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart30 14.10.2008 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 hmm, nie zero mi sie nie pomylilo, swider jest reczny Po drugie slupkow stalowych na razie nie za bardzo moge, gdyz podnosze teren nawet mozliwe ze od 30-50 cm, wiec nie wyobrazam sobie jakos tego....na fundament za duzo poszloby betonu, a podmurowywac same slupki jakos nie ma sensu wtym wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart30 14.10.2008 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 hmm, nie zero mi sie nie pomylilo, swider jest reczny Po drugie slupkow stalowych na razie nie za bardzo moge, gdyz podnosze teren nawet mozliwe ze od 30-50 cm, wiec nie wyobrazam sobie jakos tego....na fundament za duzo poszloby betonu, a podmurowywac same slupki jakos nie ma sensu wtym wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart30 14.10.2008 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 hmm, nie zero mi sie nie pomylilo, swider jest reczny Po drugie slupkow stalowych na razie nie za bardzo moge, gdyz podnosze teren nawet mozliwe ze od 30-50 cm, wiec nie wyobrazam sobie jakos tego....na fundament za duzo poszloby betonu, a podmurowywac same slupki jakos nie ma sensu wtym wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts