dziwny 13.10.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Zwiedzając to forum wzdłuż i wszerz obejrzałem chyba z tysiąc projektów i mam wrażenie, że znaczna większość z nich mówiąc najdelikatniej jak potrafię jest nieładna (!) Z przykrością również stwierdzam, że w czołówce tej brzydoty i bezguścia są projekty bardzo popularne... Podobno "uroda to rzecz gustu" i "nie to jest ładne co ładne, tylko to co się ludziom podoba" ale jeśli ktoś chce podzielić się swoimi uwagami na ten temat lub po prostu ponarzekać... to c`mon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszAER 13.10.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Nie ma brzydkich domów tylko czasem wina brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 13.10.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Zwiedzając to forum wzdłuż i wszerz obejrzałem chyba z tysiąc projektów i mam wrażenie, że znaczna większość z nich mówiąc najdelikatniej jak potrafię jest nieładna (!) Z przykrością również stwierdzam, że w czołówce tej brzydoty i bezguścia są projekty bardzo popularne... Podobno "uroda to rzecz gustu" i "nie to jest ładne co ładne, tylko to co się ludziom podoba" ale jeśli ktoś chce podzielić się swoimi uwagami na ten temat lub po prostu ponarzekać... to c`mon Popieram. Do narzekania na ten temat jestem pierwsza. Przy czym mam swoją teorię, skąd to się bierze. Uważam, że to źle pojęty wysilony indywidualizm (owocujący nadmiarem udziwnień) oraz brak funkcjonalności. Tak jak skrajnie niewygodne krzesło nigdy nie będzie ładne - tak dom, w którym określone funkcje są pokręcone i nie harmonizują - też od razu razi (bo np. ma 3-4 kominy). Do tego dochodzi jeszcze brak zdolności przewidywania objawiający się upartym malowaniem na żółto lub biało co po 2-3 latach wygląda... jak wygląda, zwłaszcza gdy droga pyląca w pobliżu a okapy maleńkie. Jakoś tak się składa, że większość domów "regionalnych" wygląda ładnie - bo ma właśnie przez długie lata wyszlifowaną pewną spójność i wynikającą z funkcji logikę. Niczego nie udają. Wszystko jedno czy będą to holenderskie domy z kilkupiętrowym strychem (bo piwnic tam się nie dało robić) czy norweskie domeczki z trawiastym dachem, czy alpejskie płaskodache a przestronne domy - to jakoś to się kupy trzyma zwykle i zęby od tego nie bolą. Można lubić jedne bardziej lub mniej niż inne - ale nie złoszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 13.10.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Mnie nie podoba sie duzo domów ale nie twierdze , ze sa brzydkie czy nieładne.To przesada.Za komuny to sie brzydko budowało.Dzis jest o wiele lepiej .... jesli chodzi o domy jako takie.Osiedla niestety to wciaz "misz masz" , dach czerwony obok zielonego , elewacja żółta obok różowej itp itd .. a przestrzen publiczna to juz nikogo nie obchodzi.W dodatku wszystko rozrzucone "po całym krajobrazie" jak komu pasuje.Wystarczy spojrzec na Polske z perspektywy okna samolotu.Nad innymi krajami wydaje sie byc bardziej zwarta zabudowa.Oczywiscie pogadac sobie o tym mozna , ale by to zmienic potrzeba zmian w prawie i jakiejs wizji ..... niestety mam wrazenie , ze jeszcze długo bedzie tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 13.10.2008 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Pewnie, ze te domy sa brzydkie bo w wiekszosci nie osadzone w lokalnej tradycji budowlanej..... Niby projekt sam w sobie jako tako, ale jak przystawi sie go do okolicy w ktorej ma byc zbudowany to jak piesc do nosa.... Jest tylko jeden projekt na tym forum, ktory zainspirowany zostal lokalnymi tradycjami i wyglada przepieknie - w zgodzie z otaczajacym srodowiskiem, ale nie bedacy bezmyslna kopia a jednoczesnie oddajacy zainteresowania inwestora ... to dom kogos chyba ze Slaska o nicku hawkmoon. Jedyny dziennik godny zainteresowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.10.2008 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 ja się nie znam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 14.10.2008 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Na linii radzyminskiej budowalo sie domy nieco inaczej niz na linii otwockiej.....ale teraz to mniej wiecej to samo ...... tak zwane wsio rawno. Nie mowiac juz o Warszawie......cud arcitektoniczny i pulsujaca zyciem aglomeracja miejska.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 14.10.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Moim zdaniem te wszystkie domy są cholernie do siebie podobne. I tylko dobre pomysły inwestora np. na elewację mogą uratować projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jullka.r 14.10.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 A ja się zgadzam z uwagą lumpa praskiego.Warto brać pod uwagę otoczenie, w którym stawia się dom.Nic gorszego jak psuć krajobraz czymś zupełnie nie przystającym do reszty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 14.10.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Ale ale...Zeby brać pod uwagę otoczenie, trzeba by zamawiać projekt indywidualny, bo większość domów to tzw. gargamelki.Ktoś kiedyś na tym forum budował Nowy dom dziewiętnastowiczny czy coś w tym stylu. Założenie było właśnie takie, żeby pasował do otoczenia. Projekt oczywiście indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jullka.r 14.10.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Jeżeli kolejny (posługując się Twoją terminologią) gargamelek stoi na osiedlu gargamelków, to uważam, że wszystko jest w porządku. Wszyscy budują w zbliżonej stylistyce. Takie jest moje zdanie. Poza tym, indywidualne projekty, jak kogoś stać, to super sprawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 14.10.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Pokrętne rozumowanie.Bo:Jeżeli na głębokiej wsi stanie gargamelek, potem kolejny i kolejny (bo pasują do siebie) to będziemy mieć w Polsce same gargamelki z takimi samymi kolumienkami, obowiązkowo ogrodzenie z kamienia, a za ogrodzeniem obowiązkowo tuje wysokie.I to jest przerażające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jullka.r 14.10.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Ale już ten pierwszy "gargamelek" nie pasuje do "głębokiej wsi" prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 14.10.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Zanim hawkmoon zbudowal dom - rozejrzal sie po okolicy ........byc moze byl z nia zwiazany wczesniej i na tyle inteligentny i spostrzegawczy, ze szybko sie zorientowal, ze projekt gotowy zeszpecil by krajobraz w promieniu 5 km ......... Z tego co pamietam, napisal, ze projekt indywidualny byl troche drozszy, ale nie jakos drastycznie......... Jedyny napisal, ze buduje ten dom, ale w nawiazaniu do tych, ktory byli, mieszkali, tworzyli i budowali przed nim - projekt jego niewielkiego domu i nie jest to bezmyslna kopia - jako j e d y n y na tym forum - nawiazal do tego co najpiekniejsze i lezy u podstaw dobrej architektury i stanowi o pieknie krajobrazu - lokalnych tradycji budowlanych. Jest to dom p i e k ny - bo w zgodzie i w nawiazaniu do otoczjacego go swiata , krajobrazu , ludzi jacy mieszkali i budowali zanim ten dom powstal . Harmonijny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michauek 14.10.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Co to znaczy gargamelek? Możecie dać jakiś przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 14.10.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Jest to np dom za wielki w stosunku do dzialki, nieproporcjonalny, z oknami " skaczacymi" po elewacji , projekt gotowy bez zadnego nawiazania architektonicznego do regionu w ktorym powstaje. Kazdy na tym forum , oprocz domu hawkmoon'a. Mam na mysli domy nowe a nie restaurowane dworki bo takie tez sa na tym forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 14.10.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Problem jednak jest taki , ze czesto nie ma do czego nawiazac , wkoło same typowe domy.Chociaz jak dla mnie typowe nie znaczy , ze brzydkie.Napietnowanie tutaj "brzydoty" nic nie da.Potrzeba zmian w prawie ...... które nalezy konsekwentnie egzekwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 14.10.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Tak, wy tu pierdu-pierdu, a i tak każda potwora znajdzie swojego amatora. Albo: każdy garnek znajdzie swoją pokrywkę (o! to nie o tym?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 14.10.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Jakbyśmy teraz mieli takie prawo, które zmuszałoby do nawiązywania do tego co jest w okolicy, to u mnie wszyscy musieliby budować kostki gierkowskie. I wtedy dopiero byłoby pięknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 14.10.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Nie piszemy tu o tym wstydliwym architektonicznie okresie w ktorym budowano kostki - przeczytajcie dziennik hawkmoon'a - wyraznie pisze co to jest dobra architektura . Tak mi zal , ze jadac w kierunku Radzymina widac to co widac - ohydna brzydote - oprocz paru pieknych w proporcjach przedwojennych kamienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts