lump praski 19.11.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 O , chociaz raz Unia sie na cos przydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 25.11.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 U nas w gimnie (czyt. u nas we wsi )) nawet zaczęli o tym myslec i powoli dochodza do dobrych wnioskow. Dwa lata temu na wiekszosci osiedli zakazali budowania dachow kopertowych i niesymetrycznych. Narzucili tez kolory elewacji (jasna) i dachow. Tylko ludzie z odbiorami domow nijak maja sie do tych przepisow Teraz urzednicy podchodza jeszcze lepiej...mozna starac sie o dotacje z UE na wybudowanie domu w stylu regionalym! Chodzi tu glownie o mur pruski kaszubski. Dziala! Juz takie domy rosna i ja sama zaluje ze dopieo w tym roku sie o tymdowiedzialam. Z pewnascia moj dom wygladalby inczej. Aga - a z której kaszubskiej gminy Ty jesteś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 10.12.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 A co powiecie na te cudeńka?: http://projekty.dom.pl/kbp_rwl-02.htm http://projekty.dom.pl/kbp_sokolowiec.htm Chciałabym zobaczyć osobę która je zbuduje oraz usłyszeć od architekta co nim kierowało tworząc takie cudeńka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 10.12.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 A co powiecie na te cudeńka?: http://projekty.dom.pl/kbp_rwl-02.htm http://projekty.dom.pl/kbp_sokolowiec.htm Chciałabym zobaczyć osobę która je zbuduje oraz usłyszeć od architekta co nim kierowało tworząc takie cudeńka Aneczkab, śliczne przecież, dostojne takie, i duże gdybym miała ogromną działkę, to czemu nie... http://images29.fotosik.pl/303/7de3efce5b63ebc4.jpg http://images31.fotosik.pl/417/a5814deabaecf5d4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian588 29.08.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Sami zobaczcie.. http://www.archiszopa.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.08.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 (edytowane) Taką kostropatą purchawkę mozna zobaczyć w Londynie przy A4 prowadzącej z centrum przez Hammersmith. Ile razy tam przejeżdżałem nie mogłem się nadziwić "pomysłowości" architekta. Z troszkę dalszej perspektywy wygląda jakby duży piesek zrobił dużą kupkę . http://i38.tinypic.com/4rdues.jpg Edytowane 30 Sierpnia 2010 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowa 30.08.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Jest takie powiedzenie; cudze chwalicie swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie. Ja w zupełności się z tym zgadzam. KAŻDY dom polski czy to z bali, czy kostka, czy pod strzechą, czy może dwupiętrówa, czy dworek czy nie wiadomo co jeszcze jest PIĘKNY. Mieszkam w UK i tu dopiero zauważyłam jak okropne i bezgustowne mogą być domy. Te domy budowane są na ilość nie na jakość, są stare, nie odnawiane, szeregówki są poprostu obskurne to chyba najlżejsze słowo. Nie mówię tu o domkach gdzieś na wsi, wykończonych kamieniem, które wyglądają bardzo efektownie, mówię o domach hm codziennego użytku? Takie na które patrzysz to cię na mdłości zbiera.Domy są nie zadbane, syf, kiła i mogiła.Poprostu. Nikt nie dba o ogródki, czy o kwiaty w doniczkach, co można by postawić w oknach, zamiast firanek, lepiej powiesić jakąś szmatę, albo nie myc okien przez kilka lat bo po co? Znałam kobietę,angielkę, która nigdy nie sprzątała swojego domu- była zajęta prowadzeniem firmy. Gdy byłam u niej w domu to zwymiotowałam. Koty robiły co chciały i gdzie chciały, łazienka nie widziała szczotki od kilku lat a odkurzacz sam potrzebował odkurzenia. Jak tak można żyć? Ano można. Są i gorsze przypadki, ściany obskórne, gdzie 3 warstwy tapet odchodzą, za ścianą wilgoć i pluskwy w domu, WSZĘDZIE NAWET W KUCHNI WYKŁADZINY PODŁOGOWE!!!!!!!!!!!! Człowiekowi w Polsce o takich rzeczach się nie śniło- przynajmniej mi dopóki nie zobaczyłam obcego syfu z Angielskich włości. Przeto, gdy jestem w Posce to każdy dom to uśmiech na moich ustach, co jeden to piękniejszy, i ludzie dbają o swoje domki, o obejścia, piękne ogrody,KAŻDY polski dom ma swój urok , nie ważne czy stary czy nowy. nie boję się użyć stwierdzenia, że Polskie domy należą do najpiękniejszych jakie widziały moje ślepka a widziały wiele:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda1 31.08.2010 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 - Nie wiedziałam, że o jakości architektury świadczą firanki w oknach . - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda1 31.08.2010 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 A nie ma tak od razu wszystko na widelcu .... Tylko technokratycznego stosunku do budowanego domu nie lubie - rozklad pomieszczen, finanse ( wiadomo wazne, ale....), kolor tynku. a tak w ogole zeby bylo jak najbardziej katalogowo..... a moze by tak troche indywidualnego podejscia.... Te projekty ( a moze i inne tylko mi umknely ) i dzienniki ktore zwrocily moja uwage a ktore wymienilam to sa domy ludzi, ktorzy podeszli do s w o j e go przeciez domu z pewna doza w r a z l i w o s c i ..... na to co ich otacza, na tych , ktorzy mieszkali tam przed nimi, na tych, ktorzy mieszkaja wokol nich......na krajobraz, przyrode , ludzi. I te projekty sa dla mnie najbardziej udane ( i te domy naprawde sa udane )i dlatego sa na m o j e j liscie najladniejszych domow. iStacje metra ( przynajmniej jedna w kazdej dzielnicy ) powinny miec swoja specyfike - inny jest Ursynow, inny Mokotow , inne Srodmiescie, inny Zoliborz - i inne niesie ze soba skojarzenia - a oni na to t e l e w i z o r . - Ach .....................to było życie ................. ............teraz to jakby przeszłość tylko ja nadal pijam z lumpem czerwone wino i włóczę się po świecie Lump praski nie zmienił swoich poglądów na architekturę i chyba nie zmienił rankingu najładniejszych nowo budowanych domów na tym forum - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowa 31.08.2010 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 - Nie wiedziałam, że o jakości architektury świadczą firanki w oknach . - Ja to podałam jako przykład , wnętrze domu też dużo mówi domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda1 31.08.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 No wiec jedziemy z tym koksem, miejsce 1sze - hawkmoon 2gie - rydzu 3cie - przebudowana kostka ( ale nie pamietam kto ) 4te - madd * klasyfikacja by lump praski wszystkie prawa z zastrzezone Reszta nijaka i albo pretensjonalna albo udziwniona . Remontowane dworki, chalupy, stodoly sa klasa sama w sobie i ocenie nie podlegaja Sa the best - Lubię lumpa hehehehe - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 01.09.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Jest takie powiedzenie; cudze chwalicie swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie. Ja w zupełności się z tym zgadzam. KAŻDY dom polski czy to z bali, czy kostka, czy pod strzechą, czy może dwupiętrówa, czy dworek czy nie wiadomo co jeszcze jest PIĘKNY. Mieszkam w UK i tu dopiero zauważyłam jak okropne i bezgustowne mogą być domy. Te domy budowane są na ilość nie na jakość, są stare, nie odnawiane, szeregówki są poprostu obskurne to chyba najlżejsze słowo. Nie mówię tu o domkach gdzieś na wsi, wykończonych kamieniem, które wyglądają bardzo efektownie, mówię o domach hm codziennego użytku? Takie na które patrzysz to cię na mdłości zbiera.Domy są nie zadbane, syf, kiła i mogiła.Poprostu. Nikt nie dba o ogródki, czy o kwiaty w doniczkach, co można by postawić w oknach, zamiast firanek, lepiej powiesić jakąś szmatę, albo nie myc okien przez kilka lat bo po co? Znałam kobietę,angielkę, która nigdy nie sprzątała swojego domu- była zajęta prowadzeniem firmy. Gdy byłam u niej w domu to zwymiotowałam. Koty robiły co chciały i gdzie chciały, łazienka nie widziała szczotki od kilku lat a odkurzacz sam potrzebował odkurzenia. Jak tak można żyć? Ano można. Są i gorsze przypadki, ściany obskórne, gdzie 3 warstwy tapet odchodzą, za ścianą wilgoć i pluskwy w domu, WSZĘDZIE NAWET W KUCHNI WYKŁADZINY PODŁOGOWE!!!!!!!!!!!! Człowiekowi w Polsce o takich rzeczach się nie śniło- przynajmniej mi dopóki nie zobaczyłam obcego syfu z Angielskich włości. Przeto, gdy jestem w Posce to każdy dom to uśmiech na moich ustach, co jeden to piękniejszy, i ludzie dbają o swoje domki, o obejścia, piękne ogrody,KAŻDY polski dom ma swój urok , nie ważne czy stary czy nowy. nie boję się użyć stwierdzenia, że Polskie domy należą do najpiękniejszych jakie widziały moje ślepka a widziały wiele:) W pełni popieram wypowiedz kolezanki,domy w Uk to jest dopiero prawdziwa masakra architektoniczna a te u nas w Polsce dopoki nie są zbyt pretensjonalne to są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowa 02.09.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 My chyba jesteśmy przywiazani do tradycji, może inaczej u nas tradycja przeplata się z nowoczesnością. W UK do tradycji mało kto przywiązuje uwagę. W dom w Polsce wkładasz całe serce ( i nie tylko;0;) i pielęgnujesz tak jak potrafisz najlepiej. Dla Anglika dziś ten dom, jutro inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 03.09.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Domowa dokłądnie tak ,tam raczej mało kto przywiazuje wage do wyglądu swojego domu,nie mowie tu o zadnym bogactwie tylko ogolnie o wyglądzie,czystosci ......a juz kompletną masakra sa dla mnie te ich ogrodeczki z pousychanymi krzewami czy tam kwiatami:-(...i same domy z architektury tez mi sie nie ppdobają ,komletnie bez zadnego polotu budowane,nie ma na czym oka zawisic:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 03.09.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Ja właśnie kończę koncepcję domu. Z przodu, od storny ulicy, jeszcze jako tako to wygląda, ale kiedy rozplanowałem wszystkie pomieszczenia, to od strony ogrodu okna są w zupełnie losowych miejscach, bez żadnej symetrii. Zastanawiam się, czy rozpoczynać od nowa projektowanie pomieszczeń, czy wzruszyć ramionami (w końcu z tamtej strony i tak nikt nie będzie mi domu oglądał.. tylko w sercu będzie trochę boleć, że brzydko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 03.09.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 wiesz no to chyba zalezy jak bardzo Ciebie to boli,jezeli masz się całe zycie tym zadręczac to lepej rozpocznij od nowa i zaprojektuj tak zeby Ci sie podobało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowa 03.09.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 aha26 dokładnie tak szkoda gadać jak to mówią co kraj to obyczaj. Ja na naszej ulicy jestem jedyną osoba co ma kwiaty doniczkowe na parapetach lol. Angielska architektura -mowa tu o domach powszedniego użytku, jest bardzo stara, zapuszczona a niektóre domostwa straszą widokiem. Nikt się nie przejmuje że ma np. grzyba i wilgoć nad prysznicem w łazience bo to normalka. Za to wszelaką ozdobę stanowią meczety wysadzane kamieniami i obkładane marmurem z zewnątrz bądż też fontannami "dodającymi im uroku". A w koło obskurne dziury i szczury łażące, duże jak koty, po ulicach. Syf. temat rzeka:) Książkę by można było napisać. Anglicy nie mają w zwyczaju budowac domów, raz że ziemia bardzo droga, dwa nawet farmerzy wynajmuja farmy dożywotnio, trzy lepsza płaca, , lepsze warunki kredytowe na mieszkanie. Polacy znów nie mają w zwyczaju kupować gotowych domów. Budowanie dla siebie wciąż jest bardzo popularne. Gdy pokazałam swój projekt Anglikom w pracy, było zdziwienie- jak ty zamierzasz ten dom zrobić to tyle pracy!!!!!!! Rzecz dla nich nieosiągalna. W polsce jest powiedzenie że starych drzew się nie przesadza- w anglii to powiedzenie nie ma prawa bytu. Coś z architektury? prosze bardzo- u nas w domu, odkąd się wprowadziliśmy byłą wilgoć w pokoju - powód? Jak to nasza właścicielka określiła-"ściana się poci".Trzeba było pokój odświeżyć, , 4 warstwy tapet zedrzeć i co ujrzeliśmy? okno było tylko wsadzone w otwór okienny nie było otulone pianką , niczym , dobrze by pchną i wyleciało by z futryna . Dziura między futryną a ścianą była szeroka na pięść i trzeba było dopiero okno obsadzać.. Dla niepoznaki wszystko było obklejone tapetą. Gorszych chałp chyba na świecie nie ma, chyba , że jakieś lepianki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.09.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Ja właśnie kończę koncepcję domu. Z przodu, od storny ulicy, jeszcze jako tako to wygląda, ale kiedy rozplanowałem wszystkie pomieszczenia, to od strony ogrodu okna są w zupełnie losowych miejscach, bez żadnej symetrii. Zastanawiam się, czy rozpoczynać od nowa projektowanie pomieszczeń, czy wzruszyć ramionami (w końcu z tamtej strony i tak nikt nie będzie mi domu oglądał.. tylko w sercu będzie trochę boleć, że brzydko). Ja też zrobiłem koncepcję domu i podobnie jak u ciebie wyszło coś może i funkcjonalne ale bez wdzięku. Moja architekt poprawiła to wszystko, poprzesuwała minimalnie okna, zwęziła i wydłużyła je, poprzesuwała trochę ścianki działowe i wyszedł bardzo zgrabny domek. Przy okazji zlikwidowała niektore kąty, załamania ścian. Dom jest prostszy, równie albo i bardziej funkcjonalny i o wiele ładniejszy. To jednak sztuka zgrać wszystko by było ładnie i wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 03.09.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 aha26 dokładnie tak szkoda gadać jak to mówią co kraj to obyczaj. Ja na naszej ulicy jestem jedyną osoba co ma kwiaty doniczkowe na parapetach lol. Angielska architektura -mowa tu o domach powszedniego użytku, jest bardzo stara, zapuszczona a niektóre domostwa straszą widokiem. Nikt się nie przejmuje że ma np. grzyba i wilgoć nad prysznicem w łazience bo to normalka. Fajnie, tylko,że mówisz o dwóch różnych rzeczach. Jakość architektury i jej walory, to jednak nie to samo co jakość wykonania czy dbałość. Polska architektura, była przez ponad 45 lat obligatoryjnie (i jest niestety jeszcze nadal z rozpędu) na manowcach. Podejrzewam , że trochę czasu upłynie, zanim naprawdę będzie ona ciekawa a marzenia inwestorów nie będą zabijać przestrzeni durno-dworkami, siedliskami rodem z cygańskiej Dynastii, czy chatynkami z czółkiem kretyna pomalowanymi w oczojebne, meksykańskie kolorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowa 03.09.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Fajnie, tylko,że mówisz o dwóch różnych rzeczach. Jakość architektury i jej walory, to jednak nie to samo co jakość wykonania czy dbałość. Polska architektura, była przez ponad 45 lat obligatoryjnie (i jest niestety jeszcze nadal z rozpędu) na manowcach. Podejrzewam , że trochę czasu upłynie, zanim naprawdę będzie ona ciekawa a marzenia inwestorów nie będą zabijać przestrzeni durno-dworkami, siedliskami rodem z cygańskiej Dynastii, czy chatynkami z czółkiem kretyna pomalowanymi w oczojebne, meksykańskie kolorki. Masz racje, rozgadałam się nie na temat:) może przez to , że, na widok anglomieszczańskich " chałpach" tak jak mówiła aha26 nie ma poprostu oka na czym zawiesić z czym się zgadzam w zupełności. Każdy człowiek jest inny, teraz jest moda na "wszystko" jedni budują , jak to mówisz durno-dworki, jeszcze inni cygańskie hawiry, gdzieś się znajdzie dom pod strzechą, itd., Ile ludzi tyle pomysłów i problem polega na tym , że dlaczego on ma mieć ładniej odemnie???!!!!! i każdy na swoją modłę chce upiększać posiadłość własną, najlepiej jak potrafi.Jednakże muszę powiedzieć z czystym sercem, że jadąc wzdłuż i wszerz Polski, można spotkać tak piękne domy , że dech zapiera. Całego świata nie zmienimy a każdy ma swoje upodobania, w których czuje się najlepiej, Gdyby wszystko było takie samo - tak jak jest w uk - np obskurne szeregówki, to świat byłby nudny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts