Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niestety nie moge byc codziennie na necie.

Garaż chcę przeniesć na druga strone po całej długośic budynku, nie w lustrzanym odbiciu.

Pomieszcenie gospodarcze do likwidacji.

Opisałam co chciałabym zmienic w pierwszym poście. Czy ktos może mi odpowiedziec co o tych zmainach sądzi. Naprwde się na tym nie znam.

Pozdarwiam

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeniesienie garażu na dłuższą ścianę domku to fajna sprawa. Zobacz link: http://www.gamber.pnet.ws/ w którym opisują swoją budowę ci co już go wybudowali (mam nadzieję, ze nie naruszam ich prywatności podając za nich ten link :) ).

Z tego co widzę to są zalety i wady takiej adaptacji garażu. Do zalet można zaliczyć jego wielkość, bo zmieszczą się dwa auta lub w garażu można założyć instalacje wszelakiego rodzaju. Jednak przy tym rozwiązaniu traci sie okno w łazience (do przeżycia) okno w sypialni można przenieść na stronę ogrodowa. My natomiast w sypialni 14m2 postanowiliśmy mieć dwa okna, na ogród i to z projektu, na ścianę boczną. Co więcej, pojawia się problem przejścia do garażu. Albo go nie ma, albo robimy przejście do garażu z któregoś z pokoi.

Musisz na spokojnie przemyśleć za i przeciw, co Tobie odpowiada, a co by przeszkadzało.

Co do płaskiego dachu. IMHO domek straciłby na wyglądzie... raczej wyglądałby jak większy garaż ;)

Pozdrowionka

• 8 months później...
  • 4 months później...
  • 2 weeks później...
  • 1 year później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 8 months później...
  • 2 months później...

Witam wszystkich,

Dopiero zaczynam poważne myślenie o budowie domu, określiłem swoje wymagania i mam w planie postawienie niewielkiego parterowego domu, tak około 100m2. Oczywiście koszty mają pierwszorzędne znaczenie i szukam taniego, prostego projektu. Obecnie rozważam dwa:

1) Z8 z biura projektowego Z500: http://www.z500.pl/projekt/z8.html

2) D09 z Muratora: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=25

Zastanawiam się, czy będzie duża różnica w kosztach postawienia tych domów. Oba nie mają garażu i nie są podpiwniczone, mają prosty fundament, brak wewnętrznych ścian nośnych, drewniany strop. Chyba różnica jest tylko w konstrukcji dachu, który w D09 będzie pewnie droższy. Czy zakładając te same technologie (beton komórkowy, blachodachówka itd.), koszty zbudowania do SSZ + instalacje będą bardzo się różniły?

Pozdrawiam

@mjakob: myślałem o adaptacji, na przykład dla Z8 (wariant A) zrobienie większego pomieszczenia gospodarczego z dostępem do komina, kosztem przejścia do kuchni i zrezygnowania z toalety. To chyba nie powinien być wielki problem?

Pewnie nie, ale do kuchni będziesz chodzić przez salon. stracisz WC (zależy ile osób w domu). No i kocioł na węgiel cichy nie jest, do tego kurz z węgla, ktory i tak będzie trzeba nosić z zewnątrz. Ja jestem przeciwnikiem stawiania kotłów węglowych blisko pomieszczeń gdzie przebywa się na co dzień - stąd takie moje zdanie.

Nie masz gazu w pobliżu?? energooszczędnie wybudowany mały domek nie będzie potrzebował wiele energii.

• 7 months później...

Witam,

Może ktoś z Was podsunie mi pomysł jak można by rozbudować w/w dom. Mamy zbudowaną wersję z garażem, ale bez użytkowego poddasza. Potrzebny nam jest jednak jeszcze dodatkowy pokój przeznaczony na gabinet. Tak myślimy, żeby ewentualnie zrezygnować z garażu i zaadoptować go na pokój, jednak trochę nam go szkoda, bo nie będzie gdzie trzymać samochodu. Może ktoś ma lepszy pomysł? Może jakaś dobudówka?

• 6 years później...