lafela 11.12.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Niestety nie moge byc codziennie na necie.Garaż chcę przeniesć na druga strone po całej długośic budynku, nie w lustrzanym odbiciu.Pomieszcenie gospodarcze do likwidacji.Opisałam co chciałabym zmienic w pierwszym poście. Czy ktos może mi odpowiedziec co o tych zmainach sądzi. Naprwde się na tym nie znam. Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moominek 13.12.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Przeniesienie garażu na dłuższą ścianę domku to fajna sprawa. Zobacz link: http://www.gamber.pnet.ws/ w którym opisują swoją budowę ci co już go wybudowali (mam nadzieję, ze nie naruszam ich prywatności podając za nich ten link ). Z tego co widzę to są zalety i wady takiej adaptacji garażu. Do zalet można zaliczyć jego wielkość, bo zmieszczą się dwa auta lub w garażu można założyć instalacje wszelakiego rodzaju. Jednak przy tym rozwiązaniu traci sie okno w łazience (do przeżycia) okno w sypialni można przenieść na stronę ogrodowa. My natomiast w sypialni 14m2 postanowiliśmy mieć dwa okna, na ogród i to z projektu, na ścianę boczną. Co więcej, pojawia się problem przejścia do garażu. Albo go nie ma, albo robimy przejście do garażu z któregoś z pokoi. Musisz na spokojnie przemyśleć za i przeciw, co Tobie odpowiada, a co by przeszkadzało. Co do płaskiego dachu. IMHO domek straciłby na wyglądzie... raczej wyglądałby jak większy garaż Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 20.08.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 I tak gazem wyjdzie drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaa 12.01.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Poszukuje kogoś, kto buduje Dom na 102 w wersji z garażem, chciałabym obejrzeć zdjęcia z realizacji, jakich zmian dokonał?Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 17.01.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Nie bardzo umiem posługiwać się po forum, bo nie udało mi sie odnaleźć żadnego wątku o projekcie dom na 102 z muratora. Może sa tu osoby budujące ten domek? A może podpiwiecie mi, jak wyszukać wąki o tym projekcie?.Pozdrawiam Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz-13 28.01.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 zbudoeałem ten dom ,zrobiłek kilka przeróbek, np zlikwidowałem podciag, zmieniłem więzbe dachowa z deskowej na belkowa przesto mam strych,super dom dla 4os. rodziny.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiaa29 28.01.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 przydatne linkihttp://forum.muratordom.pl/kaaj-domek-na-102,t79128.htmhttp://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/oni-juz-zbudowali/historia-budowy-_domu-na-102_,6316_3858.htm http://www.gamber.pnet.ws/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 03.04.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Te domy już chyba wybudowane. Jeśli ktoś jeszcze buduje, proszę o odzew. ma mamy stan surowy domu na 102. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 14.05.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Witam jestem nowym użytkownikiem ale od dawna czytam to forum. Ja właśnie od dawna rozmyślam nad tym projektem. A możecie mi mniej wiecej jakie są koszty postawienia takiego domu (czy kosztorys w projekcie miał odzwierciedlenie w rzeczywsistości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 14.05.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Witam jestem nowym użytkownikiem ale od dawna czytam to forum. Ja właśnie od dawna rozmyślam nad tym projektem. A możecie mi mniej wiecej jakie są koszty postawienia takiego domu (czy kosztorys w projekcie miał odzwierciedlenie w rzeczywsistości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbrojarz 24.05.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 kto buduje dom murowany na 102 d09? proszę o info i opinię bo jestem zainteresowany tym projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 11.07.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Dziennik co prawda sprzed kilku lat, ale... może ktoś buduje/ zbudował dom na 102? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badzia 31.03.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Witam, Planuję budowę domu na 102 (projekt Muratora D09) - konstrukcja szkieletowa.Czy ktoś budował taki dom? Jak się mieszka? Proszę podzielcie się swoimi sugestiami i radami związanymi z tym domem SZUKAM TAKŻE FIRMY KTÓRA WYBUDUJE DOM W KONSTRUKCJI SZKIELETOWEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulisty 09.06.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witam wszystkich, Dopiero zaczynam poważne myślenie o budowie domu, określiłem swoje wymagania i mam w planie postawienie niewielkiego parterowego domu, tak około 100m2. Oczywiście koszty mają pierwszorzędne znaczenie i szukam taniego, prostego projektu. Obecnie rozważam dwa: 1) Z8 z biura projektowego Z500: http://www.z500.pl/projekt/z8.html2) D09 z Muratora: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=25 Zastanawiam się, czy będzie duża różnica w kosztach postawienia tych domów. Oba nie mają garażu i nie są podpiwniczone, mają prosty fundament, brak wewnętrznych ścian nośnych, drewniany strop. Chyba różnica jest tylko w konstrukcji dachu, który w D09 będzie pewnie droższy. Czy zakładając te same technologie (beton komórkowy, blachodachówka itd.), koszty zbudowania do SSZ + instalacje będą bardzo się różniły? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulisty 09.06.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Aha, dom ogrzewany byłby kotłem na paliwo stałe (węgiel), byłoby CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 10.06.2010 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Niestety ale w obu nie widać miejsca na kocioł na paliwo stałe.Porównaj nie tylko z zewnątrz ale i rozkład pomieszczeń. W D09 pralnia razem ze spiżarnią - jakoś średnio to widze. Chociaż z zewnątrz D09 ładniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulisty 10.06.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 @mjakob: myślałem o adaptacji, na przykład dla Z8 (wariant A) zrobienie większego pomieszczenia gospodarczego z dostępem do komina, kosztem przejścia do kuchni i zrezygnowania z toalety. To chyba nie powinien być wielki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 10.06.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 @mjakob: myślałem o adaptacji, na przykład dla Z8 (wariant A) zrobienie większego pomieszczenia gospodarczego z dostępem do komina, kosztem przejścia do kuchni i zrezygnowania z toalety. To chyba nie powinien być wielki problem? Pewnie nie, ale do kuchni będziesz chodzić przez salon. stracisz WC (zależy ile osób w domu). No i kocioł na węgiel cichy nie jest, do tego kurz z węgla, ktory i tak będzie trzeba nosić z zewnątrz. Ja jestem przeciwnikiem stawiania kotłów węglowych blisko pomieszczeń gdzie przebywa się na co dzień - stąd takie moje zdanie. Nie masz gazu w pobliżu?? energooszczędnie wybudowany mały domek nie będzie potrzebował wiele energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julzab30 02.02.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Witam, Może ktoś z Was podsunie mi pomysł jak można by rozbudować w/w dom. Mamy zbudowaną wersję z garażem, ale bez użytkowego poddasza. Potrzebny nam jest jednak jeszcze dodatkowy pokój przeznaczony na gabinet. Tak myślimy, żeby ewentualnie zrezygnować z garażu i zaadoptować go na pokój, jednak trochę nam go szkoda, bo nie będzie gdzie trzymać samochodu. Może ktoś ma lepszy pomysł? Może jakaś dobudówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Projekty Gotowe MURATOR 08.08.2017 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Zapraszamy do wnętrza D09 http://muratordom.pl/filmy/budowa-domu/stan-surowy/wizyta-w-domu-na-102-dorota-i-filip-buduja-dom,0_y1dklj13/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts