Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Polecam poczytac o zasobnikach

http://www.instalator.pl/archi/mi3(43)/50.html

oraz nastepna strona (51).

Co do skarajnych przypadkow - Ty zwracasz uwage na czas grzania zalozonej przez Ciebie calej pojemnosci, wg mnie bardziej niekorzystne jest zjawisko niewoznosci "wyciagniecia" calej poj. zasobnika o stalej temp. jako ze przy poborze c.w. do zasobnika doplywa zimna i zaczyna sie mieszac. wiecej w w/w skrocie.

Co do moich odpowiedzi a raczej ich braku - Forum stalo sie bardzo uciazliwe do przegladania nie mowiac o odpisywaniu. Nie mam tyle czasu by codziennie przez 1.5h przegladac Forum wiec z niego rezygnuje - jeszcze tylko czasami zagladam i pisze jak juz nie wytrzymam - czasami nawet nie warto.

Na pewno uciazliwosc te poteguje rozwijanie prywatnej dyskusji zamiast odpowiedzi na konkretne pytanie - a to ma miejsce coraz czesciej. Dla mnie nie potrzeba Anonima by wykonczyc Forum :sad:

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Długi - czyli rozumiem, że zalecasz większy zasobnik, bo wtedy świeża woda nam tak nie zamiesza. Teraz zaczynam rozumieć też sens dwufunkcyjnych kotłów z zasobnikiem - woda podgrzewana przepływowo (bo stąd chyba ich nazwa) szybciej nabierze temperatury niż ta grzana przez wymiennik. Jedna wracając na dobre do wątku, to moje założenie wynikało z chęci obalenia twierdzenia, że potrzeba aż tak duży kocioł i w zasadzie utwierdziłeś mnie w tym, z dokładnością do wielkości zasobnika - musi być 150l (Hugo - przeanalizuj swoje zdanie jeszcze raz).

Wszedłem na link i jestem pod wrażenie - uprzedziłeś moje pytanie o kruczki związane z mieszaniem się wody. Wielkie dzięki - poszukam takiego typu zasobnika. Podpis na końcu artykułu wsazuje na Vaillanta, ale mam nadzieję, że za rok będzie już kilku producentów do wyboru i nie tylko z kotłami kondensacyjnymi.

Co do Forum i Twojej obecności - po to powstał Klub i Redakcja przenosi tam wątki towarzyskie jeżeli je ktoś umieści tutaj, żeby nie zaśmiecać tego fora. Tu faktycznie chodzi o konkrety. Może wpadniesz chociaż od czasu do czasu tutaj. Ilość wypowiedzi musiała rosnąć i co gorsza (lub może i lepsza) - będzie rosnąć. Może środkiem na to może być lepsza wyszuiwarka? Dla tego fora zagrożeniem może być brak chęci udzielania odpowiedzi, a zwłaszcza takich jak Twoje. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

A ja właśnie z uporem maniaka będę się upierał przy kondensacyjnym. Długi odpowiedział super. konkretnie aż miło.

Jak już gdzieś pisałem nastawiłem się na Urlicha kondensacyjnego dwufunkcyjnego z zasobnikiem. Do tej pory mieli zasobniki takie jak opisane w Instalatorze, natomiast ostatnio wprowadzili jeszcze wężownicę która stabilizuje temperaturą w zasobniku. Nie wiem czy to już nie przesada? Ale cieszę się że nie kupiłem w zeszłym roku, teraz będę miał coś nowszego.

pzdr. Michał

• 3 months później...
W poniedziałek zaczynam kopać dołek pod dom na 102, nie mam nic wspólnego z budownictwem, a wtym roku chciałbym zrobić stan surowy otwarty, chcę budować scianę jednowarstwową z betonu komórowego 37,5 cm może ktoś ma jakieś przestrogi lub dobre rady dla mnie

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam

Wlasnie zostalem szczesliwym (jeszcze) posiadaczem projektu D09a, Dom na 102 - wariant II.

I mam kilka pytanek.

Czy ktos probowal poszerzac domek poprzez dodanie 90 cm w kuchni i salonie.

Jezeli tak to jak rozwiazal sprawe komina ?

No i drugie (wazniejsze) pytanie jak rozwiazaliscie sprawe kominka i rozprowadzenia ciepla?

pozdrawiam

ciuSma

• 4 weeks później...

D09L bez poddasza

Ja wydłużyłem dom o 75 cm do przodu. Ale w kwestii komina to mimo wszystko został przesuniety w głąb kuchni bo tak wychodził w krokwii na dachu . Najpierw wylałem fundament pod komin i wybudowałem część podstawy, a potem jak zrobilismy krokwie i przesunelismy cały komin. Teraz komin jest obok krokwii a nie przechodzi przez nia srodkiem.

Zrezygnowałem z ogrzewania kominkiem bo przy samym parterze korzysci mogłyby być nie do końca współmierne do nakładów na wykonanie takiego kominka.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Grabek dnia 2003-01-03 12:05 ]

ja mam gaz ziemny i ogrzewam przy użyciu pieca Buderus logano g124 (20kW). Przy obecnych temp, srednie zużycie gazu to do 15m3 na dobę (srednie zużycie w okresie miesiąca 6,7m3/dobę)- temp. wew.+10st C, podgrzewacz wody wyłączony. Dom jest na etapie wykańczania się (i właścicieli).

Kominek jeszcze nie wybudowany ale już czeka na blizszym planie.

Kominek jako dodatkowe źródło ciepła, oraz planowane ogrzewanie

elektryczne podłogi w kuchnii (to dla komfortu domowników)

My budyjemy d09 z dobudowanym garażem, jeżeli chodzi o ogrzewanie to poddasze nieużytkowe aż prosi się o jakieś zagospodarowanie, u nas będą tam kanały do ogrzewania powietrzem. Źródłem energii będzie gaz ziemny. Kominka nie będzie, bo jakoś za nim nie przepadamy, a że piec do ogrzewania przenieśliśmy do garażu to komin okazał się niepotrzebny, przez co zrobiło się sporo miejsca w kuchni.