Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

widzę, że już kończycie wasze domki na 102, a ja się właśnie coraz cieplej przyglądam temu projektowi.Może moglibyście podzielić się ze mną informacją : ile taki dom kosztuje ?(wybaczcie, jeśli pytanie niezbyt eleganckie..). I jeszcze : czy poddasza da się używać jako stryszka?

Aga

Jest też wielu, którzy marzą o domku na 102 od bardzo dawna i chyba już wkrótce im się to ziści. To jest wspaniały projekt. Dom, który można postawić przy niewielkich nakładach i oczywiście przy sprzedaży dotychczasowego mieszkania, nie głodząc rodziny i nie pozbawiając się radości z budowania.

Witaj S.P., zycze powodzenia w realizacji marzen :smile:

Domek jest wedlug mnie naprawde udany. Mieszkamy od kilku miesiecy i jest nam bardzo wygodnie. Faktycznie koszty budowy (jak i utrzymania) sa do przyjecia dla przecietnego (sorry) inwestora, a my takimi jestesmy.

My dodatkowo, z mysla o przyszlosci, podnieslismy nieco dach, wedlug nas dodalo to domkowi uroku.

Jedynym jak dotad mankamentem jest dla mnie brak garderoby.

Pozdrawiam. Agnieszka

• 2 months później...

Mam pytanie do was, jak sądzicie DUŻO to czy MAŁO, a może TYLE co TRZEBA:

Rozpoczynam budowę domu wg lekko przerobionego projektu MURATORA D09 "Dom na 102". Zmiany polegają głównie na tym, że powiększono o 5% wymiary poziome (długość i szerokość), dobudowano garaż z małą graciarnią, dodano właz na poddasze (w stropie garażowym), zmiana (w zasadzie niewielka) rozmieszczenia ścianek działowych, wykonanie ścianek działowych z bloczków BK zamiast płyt GK na szkielecie metalowym, a sam dom wykonany będzie jako lustrzane odbicie oryginału.

Wstępny kosztorys doprowadzenia domu do stanu jak poniżej opiewa na 70 tyś.

W tej cenie wykonane jest:

- roboty ziemne (zdjęcie humusu, wykopy),

- fundament,

- rozłożenie instalacji kanalizacyjnej,

- wylwki podłogowe z chudego betonu,

- ściany zewnętrzne (YTONG 36,5 cm),

- ściany działowe (YTONG 11,5 cm),

- komin (cegła + rura z kwasówki),

- więźba dachowa (wiązary stanowiące z belkami stropowymi),

- pokrycie dachu dachówką cementową BRASS,

- rynny i inne pierdołki na dachu,

Nie wspomniałem, że w cenie zawarte są materiały i robocizna, oraz, że na GRUBE materiały (dachówka, bloczki BK, cegła) będą faktury. Dom budowany będzie w odległości około 30 km od centrum Warszawy. Ekipa sama przywozi swój kontener mieszkalny. Jeżeli chcecie zobaczyć jak wygląde rzut poziomy parteru po dokonanych zmianach możecie sobie luknąć "TUTAJ"

Napiszcie co sądzicie o tej cenie (widziałem efekty pracy tej ekipy i są one raczej (a nawet więcej niż tylko raczej) dobre (ocena około 4+)

:wink: :wink: :wink:

BARDZO MI ZALEŻY NA WASZEJ OPINII!!!!

TomcioCh

Tak na szybko wyliczylem ze to okolo 170m2??

Ja mam kilka wycen na dom o powierzchni calkowitej podlog (parter i poddasze uzytkowe) 409m2 za ta sama kase 70-75kzł ten sam stan tylko dachowka ceramiczna i wiem ze mozna taniej chce zejsc do okolo 60kzł.

Wedlug mnie i tego co czytam tutaj od dluzszego czasu to troche za duzo.

Chyba ze firma odpowiada za wszystko od a-z a Ciebie nie wiele obchodzi i bedziesz gosciem na budowie. Z tym ze wiekszosc ekippolecanych i bioracych mniejsza kase jest troche zajeta.

Mimo wszystko poszukaj jeszcze albo cos ponegocjuj.

Powiem tyle ze za ten sam dom chcieli ode mnie 140kzł oraz 100kzł wiec rozrzut jest olbrzymi.

Pzdr

Fugas

Czesc - ja zaczalem juz budowe "na 102", bez dobudówek i zmiany powierzchni, przerobiony nieco uklad pomieszczen, sciany dzialowe

z BK 11.5/600, sciany nosne z BK 36.5/500 (mialy byc Zelislawice ale

chyba bedzie Ytong). Buduje firma i ona kupuje materialy i organizuje

wszystko. Sciany jednowarstwowe (moze kieys ocieple, jak mi bedzie

zimno :-). Za podobny zakres prac wyniesie ok. 115 kzl. Dachówka

Braas, bez modyfikacji konstrukcji dachu. Aha - w/w cena bez okien.

Uwazam ze to nie bardzo tanio, ale coz ... - TomcioCH - uwazam, ze

jesli tam firma juz cos zbudowala i to widziales -> to bierz te oferte !

Aha - w umowie spisz sobie dokladnie z czego co bedzie zbudowane :-)

Powodzenia -

Krzysiek

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
Gość misiek9

W ostatnich dniach kolega zaczął budować dom 14x14 m - fundamenty, ściany, więźba, deski, papa - robocizna 29 tys. w Warszawie, ekipa sprawdzona, ma jeszcze wolne moce, jakby co przed zimą zdążą.

Służę namiarami

W ostatnich dniach kolega zaczął budować dom 14x14 m - fundamenty, ściany, więźba, deski, papa - robocizna 29 tys. w Warszawie, ekipa sprawdzona, ma jeszcze wolne moce, jakby co przed zimą zdążą.

Służę namiarami

Czy posiadaja cały sprzęt? jeżeli tak to proszę o namiar.

[email protected]

jestem na etapie wieńca zastanawiam się nad konstrukcją dachu czy opłaca się ją przeprojektować bo drzewa idzie aż 10 m i jak to się załatwia czy trzeba zgłaszać zmiany bo dekarz powiedział mi że przeliczy sam i będzie taniej czy to prawda

Gość interpuk
sam nie wiem co na tak postawione pytanie odpowiedzieć można bo niby skąd my tu na forum mamy wiedzieć czy twój dekarz przeliczy taniej czy nie i czy w ogóle on jest prawdomówny czy nie a pozatym co ty masz mieć na tym dachu i dlaczego aż tyle drzewa na niego idzie pewnie coś ciężkiego leży nie więc jak przeprojektować to żeby mniej drewna było i tyle samo ciężaru udźwignęło generalnie za mało danych żeby udzielić odpowiedzi na twoje pytanie no i teraz ty mi odpowiedz po co wymyślono duże litery kropi i przecinki i czy dobrze ci się czytało moją odpowiedź