Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie z telekonkursu

piterazim

Recommended Posts

Witam

Ostatnio w jakimś dziwnym teleturnieju słyszałem głupie pytanie i do teraz nie daje mi spokoju. Prawidłowej odpowiedzi nie znam bo musiałem wyjść z domu

W autobusie jadą 4 dziewczynki, każda ma 4 kosze, w każdym koszu są 4 kotki i każda kotka ma 4 kociątka. Na przystanku wysiadają 3 dziewczynki. Ile zostało w autobusie nóg?

Moim skromnym zdaniem wychodzi że 4. dziewczynka i kierowca - sierściuchów się nie liczy, bo one mają łapy a nie nogi :D

co o tym myślicie?

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 weeks później...

Z punktu widzenia anatomii, rozróżniamy kończyny: u ssaków naczelnych dolne i górne, a u pozostałych przednie i tylne.

Biorąc to pod uwagę, to w autobusie nie ma nóg - no chyba, że ktoś przewozi krzesło lub stół. :lol:

Ps. Bez związku ale przypomniała mi się zagadka: " jeśli wróbel siedzi na gałęzi, to siedzi, czy stoi?"

Z punktu widzenia anatomii, rozróżniamy kończyny: u ssaków naczelnych dolne i górne, a u pozostałych przednie i tylne.

Biorąc to pod uwagę, to w autobusie nie ma nóg - no chyba, że ktoś przewozi krzesło lub stół. :lol:

Ps. Bez związku ale przypomniała mi się zagadka: " jeśli wróbel siedzi na gałęzi, to siedzi, czy stoi?"

No dobra, wiem, ale noga to noga... :D

A wróbel siedzi???

Kiedyś natknąłem się na taką zagadkę. Na początku byłem przekonany, że nie może mieć jednoznacznego rozwiązania. A jednak...

Spotyka się dwóch facetów, którzy bardzo dawno się nie widzieli.

- Co słychać?

- Ożeniłem się, mam trzech synów.

- A ile lat mają twoi synowie?

- Jeżeli ich wiek pomnożysz przez siebie, to otrzymasz liczbę 36.

- Niestety, mam za mało informacji, żeby ustalić ich wiek.

- Wobec tego dodam, że suma ich lat równa jest liczbie okien domu, przed którym stoimy…

- ??? Hmmm, niestety nadal nie wiem.

- Nadal nie wiesz? To powiem ci jeszcze, że najstarszy ma zeza.

- Aaaa, teraz już wiem.

Gość elutek

No dobra, wiem, ale noga to noga... :D

A wróbel siedzi???

Jak by siedział, to by mu "nogi dydnały" :o

no chyba, że na drugim wróblu siedzi :oops: 8) :wink:

Kiedyś natknąłem się na taką zagadkę. Na początku byłem przekonany, że nie może mieć jednoznacznego rozwiązania. A jednak...

Spotyka się dwóch facetów, którzy bardzo dawno się nie widzieli.

- Co słychać?

- Ożeniłem się, mam trzech synów.

- A ile lat mają twoi synowie?

- Jeżeli ich wiek pomnożysz przez siebie, to otrzymasz liczbę 36.

- Niestety, mam za mało informacji, żeby ustalić ich wiek.

- Wobec tego dodam, że suma ich lat równa jest liczbie okien domu, przed którym stoimy…

- ??? Hmmm, niestety nadal nie wiem.

- Nadal nie wiesz? To powiem ci jeszcze, że najstarszy ma zeza.

- Aaaa, teraz już wiem.

2,3 i 6?