RadziejS 14.11.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Majka, to nie to. Dla ułatwienia dodam, że ten najstarszy jest mańkutem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.11.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 ...a wróbelek kuca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 16.11.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Naprawdę jest rozwiązanie tej łamigłówki Jedyne i logiczne, i nie oparte na jakiejś magii czy jasnowidzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 16.11.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Naprawdę jest rozwiązanie tej łamigłówki Jedyne i logiczne, i nie oparte na jakiejś magii czy jasnowidzeniu no to zaryzykuję facet ma trojaczki w wieku 6 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 16.11.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 1-3-12? w innym wieku byłoby mało prawdopodobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.11.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 już wymyśliłam bliźnięta np 2+2+9 ale co mają do tego okna w domu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 17.11.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Naprawdę jest rozwiązanie tej łamigłówki Jedyne i logiczne, i nie oparte na jakiejś magii czy jasnowidzeniu ja bardzo proszę o podanie rozwiązania /cała rodzina się głowi / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 17.11.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Naprawdę jest rozwiązanie tej łamigłówki Jedyne i logiczne, i nie oparte na jakiejś magii czy jasnowidzeniu ja bardzo proszę o podanie rozwiązania /cała rodzina się głowi / Jeszcze nie. Chce to sam rozgryzsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 17.11.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Bedac upierdliwie dociekliwym nalezaloby jeszcze spytac co oznacza "njastarszy" i ewentualnie znac date spotkania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 17.11.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 "njastarszy" to oczywiście mój błąd. To nie żadan haczyk - "Najstarszy" powinno być. Natomiast istnieje kilka wersji tej zagadki. Można powiedzieć, że najstarszy syn ma: - zeza - jest rudy - jest mańkutem - ma zapalenie płuc - nigdy nie widział morza - jest słaby z matematyki Niezależnie od tego co się wybierze, zagadka ma rozwiązanie. Myk polega na tym, że nieistotne jest "na co cierpi" najstarszy, ale sam fakt odmienności jest istotny Powiem też, że bez kartki i długopisu ciężko do tego podejść (chyba nawet się nie da). To jest i tak bardzo dużo podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 17.11.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 podobna zagadka /a właściwie już rozwiązanie/z innego forum - ale czy ma ona coś wspólnego z "naszą"? Zgadujacy zna sume lat synow (to tylko my nie znamy). Zgadujacy wie, ze jest najmlodszy (Jas) czyli Jas nie ma brata blizniaka. Na starcie zakladam, ze wiek syna nie moze wynosic 0 lat. Gdyby suma lat byla 8 to mieli bysmy dwa rozwiazania: 1+2+5 lub 1+3+4 (nie ma blizniakow) Dodatkowa informacja zadajacego zadanie (o najstarszym blondynie) nie wyznaczy jednoznacznie rozwiazania czyli suma 8 odpada. Gdyby suma lat wynosila 8+ n gdzie n>0 to wskazujemy rozwiazania: 1+2+(5+n) oraz 1+3+(4+n) - ktore pozostana prawidlowe po informacji od zadajacego czyli liczby wieksze od 8 tez odpadaja. Odpadaja liczby mniejsze od 6 bo nie znajde sumy trzech roznych (nie ma blizniakow) liczb naturalnych niezerowych dajacych mniej niz 6. Zostaje 6 lub 7 Wszystkie sumy dajace 6 (niekoniecznie roznych liczb) to: 1+1+4 1+2+3 Zgadujacy od razu wie, ze pierwsze jest zle, bo Jasiu jest najmlodszy. Zna wiec rozwiazanie od razu (1+2+3) i nie mowilby, ze ma za malo informacji czyli suma 6 odpada. Zostaje tylko 7 Wszystkie sumy dajace 7 (niekoniecznie roznych liczb) to: 1+1+5 1+2+4 1+3+3 Pierwsza mozliwosc odpada - bo Jasiu najmlodszy I zgadujacy ma dwie mozliwosci, dlatego nie moze wskazac rozwiazanie i mowi, ze ma za malo informacji. Informacja o najstarszym blondynie dodana przez zadajacego wyklucza rozwiazanie 1+3+3. Zgadujacy wie wiec wszystko - synowie maja 1, 2, 4 lata. Odp. Synowie p. Malinowskiego maja 1, 2, 4 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 17.11.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 dla jasności wkleję jednak treść zagadki Rozmawia Kowalski z Malinowskim: K: Mam trzech synow. Razem maja .... (tu on poadje jakas liczbe, ktorej nie znamy) lat. Najmlodszy ma na imie Jas. Powiedz mi, ile lat ma kazdy z nich. M: Mam za malo informacji, K: Zapomnialem dodac, ze najstarszy jest blondynem. M: Aha. Teraz juz wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 17.11.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 "njastarszy" to oczywiście mój błąd. To nie żadan haczyk - "Najstarszy" powinno być. Natomiast istnieje kilka wersji tej zagadki. Można powiedzieć, że najstarszy syn ma: - zeza - jest rudy - jest mańkutem - ma zapalenie płuc - nigdy nie widział morza - jest słaby z matematyki Niezależnie od tego co się wybierze, zagadka ma rozwiązanie. Myk polega na tym, że nieistotne jest "na co cierpi" najstarszy, ale sam fakt odmienności jest istotny Powiem też, że bez kartki i długopisu ciężko do tego podejść (chyba nawet się nie da). To jest i tak bardzo dużo podpowiedzi. Znam odpowiedz ale nie bede jej zdradzal. "njstarszy " to moja literówka ..... chodzi mi o to ze mozna miec dwoje dzieci np w wieku 6 lat - jedno urodzone w lutym np a drugie w grudniu ....... i jesli mamy styczen lub grudzien po urodzinach drugiego dziecka to w zaleznosci od tego jak liczymy wiek dziecka to .... itp itd Albo dajmy na to przypadek kazuistyczny ..... kobieta moze urodzic dwoje dzieci z jednej ciazy z ktorych kazde moze miec roznego ojca i jedno bedzie "starsze" od drugiego nie tylko ze wzgledu na czas przyjscia na swiat podawany w godzinach ale i ze wzgledu na date poczecia. Reasumujac to bedac szczegolnie upierdliwym wciaz przy tych danych nie mozna podac jednoznacznego rozwiazania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 17.11.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 W przykładzie Eli jest oprócz najstarszego - najmłodszy, tutaj brak takiego elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 17.11.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Chyba wiem Moje rozumowanie jest takie = po pierwszym pytaniu facet jeszcze nie wiedział, z drugiego wyszła mu jakaś suma, na którą składaly się dwie możliwości, a po trzecim odrzucił jedną z tych możliwości jako wykluczającą najstarszego syna. Wiem też, ile okien ma dom tylko nie wiem, czy podać rozwiązanie, czy nie psuc innym zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 17.11.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 skoro jest najstarszy syn, to można przyjąć, że nie ma najmłodszego - bo ci dwaj młodsi to bliźniacy... czyli 4 lata, 3 lata i 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 17.11.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 skoro jest najstarszy syn, to można przyjąć, że nie ma najmłodszego - bo ci dwaj młodsi to bliźniacy... czyli 4 lata, 3 lata i 3 lata Nie rozumiem dlaczego z tego ze jedno z dzieci jest najstarsze wywodzisz ze dwoje pozostalych to blizniacy To bez sensu jest. A rozwiazanie to na tacy podala Stokrotka. Chociaz ja sie upieram , ze nie ma przy tych danych rozwiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 17.11.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 skoro jest najstarszy syn, to można przyjąć, że nie ma najmłodszego - bo ci dwaj młodsi to bliźniacy... czyli 4 lata, 3 lata i 3 lata Nie rozumiem dlaczego z tego ze jedno z dzieci jest najstarsze wywodzisz ze dwoje pozostalych to blizniacy a co? nie mogę? taka możliwość nie została nigdzie wykluczona tym bardziej, że wynik pasuje no to powiedzcie już, sadyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 17.11.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Pasuje to wynik , ktory podala EZS , chociaz niekoniecznie tylko ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 17.11.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 a dlaczego mój nie pasuje? u EZS też bliźniaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts