Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie schody zewnętrzne ?

mona-32

Recommended Posts

OOO, a to mnie zaintrygowałaś, niebawem mam wylewane schody zewnętrzne i właśnie w łuku... dlaczego odradzasz betonowe?

widziałaś może u kogoś albo w internecie jakieś zdjęcia takich schodów z kostki?

a wszystkich chcących pochwalić się swoimi schodami zewnętrznymi zachęcam do wklejania fotek :) ja również poszukuję inspiracji...

OOO, a to mnie zaintrygowałaś, niebawem mam wylewane schody zewnętrzne i właśnie w łuku... dlaczego odradzasz betonowe?

Ze względu na trudność w ich obłożeniu.

Na schodach tarasowych zmieścił się kamień łamany (granit), grubości 3 cm, ale na wejściowych byłoby za wysoko. Płytki klinkierowe, które mam na schodach wejściowych musiały być na łuku cięte w kliny. A nie każdy fachowiec to jest w stanie dobrze zrobić i trzeba mieć maszynę wodną.

Myślę, że parę lat wytrzymają, ale pewnie wykonane z kamienia byłyby zdecydowanie trwalsze. No i łupany lub płomieniowany granit nie jest śliski!

Jeśli ktoś planuje granitowe elementy domu (np. parapety zewn.) albo ścieżki, to uważam, że schody z grubej kostki, albo płyt granitowych są lepszym rozwiązaniem. Granit można też łączyć z kolorową kostką betonową - ciekawie to wygląda

PS. Niestety swoich zdjęć jeszcze nie mam, ale w wątku http://forum.muratordom.pl/schody-tarasowe-i-wejsciowe,t77846.htm jest fajna fotka ze schodami z kostki. Zdjęcia przykładowych realizacji mają też zwykle na swoich stronach firmy handlujące kostką granitową