wukan 13.10.2003 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 CześćJuż niedługo mam zamiar kupić działkę. W związku z tym mam pytania dotyczące podatku skarbowego (dochodowego od osób fizycznych).- kto płaci ten podatek, kupujący czy sprzedający działkę,- jaka jest jego wielkość w % ceny dziaki,- czy będę zwolniony z opaty tego podatku, jeżeli zadeklaruję budowę domu.Proszę o pilną poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 13.10.2003 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Jeśli kupujesz działkę budowlaną u notariusza zapłacisz:- podatek od czynności cywilno prawnych 2% wartości - opłatę sądową ( za wpis do KW ) wg. tabeli- taksę notarialnąI to pod warunkiem, że weżmiesz to na siebie. Nie płaci się żadnego podatku dochodowego jeśli się coś kupuje ! Ewentualnie sprzedający jeśli sprzedaje nieruchomość przed upływem 5 u lat zapłaci 10 % i to nie zawsze.Nie martw się CHŁOPIE i buduj !!! andy999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 14.10.2003 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Dzięki andy999.Kamień spadł mi z serca, szczególnie jeżeli chodzi o o ten podatek skarbowy 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 14.10.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Jeśli kupujesz działkę budowlaną u notariusza zapłacisz: - podatek od czynności cywilno prawnych 2% wartości - opłatę sądową ( za wpis do KW ) wg. tabeli - taksę notarialną I to pod warunkiem, że weżmiesz to na siebie. andy999 Te koszty zwyczajowo ponosi kupujacy, mozna ewentualnie sie nimi podzielic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts