Route 66 14.10.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Mam zielony taras (tuje, cis, hedera, rododendron, aukuba). Podlewane były z węża na tarasie. Po zakonczeniu budowy osiedla zaczął się cyrk (zdjęta rączka z hydrantu całe lato (odkręcałam kluczykiem), już na początku września zdjęte węże do podlewania (no cóż mieszkania sprzedane-koniec gry pozorów). Rośliny zimozielone trzeba podlewać też jesienia - noszę wodę z kuchni konewką 5 ltr, ale to ponad moje siły (dyskopatia 5-ciu kręgów szyjnych, w tym jeden ruchomy). Ponieważ okno kuchni mam na taras - JAK, CZY I JAKI WĄŻ PODŁĄCZYĆ DO STANDARDOWEJ KUCHENNEJ BATERII (tak, żeby można, było go zdejmować?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 14.10.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 rzuć fotkę kranu - to się wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 14.10.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Najprawdopodobniej można odkręcić sitko z wylewki (kranu) - taką możliwość ma chyba każda kuchenna bateria (u moich rodziców baterie z lat 80-tych XXw. miały, więc u Ciebie pewnie też tak będzie). Inna sprawa, że jeśli bateria jest na prawdę stara może być problem z odkręceniem - wtedy polać wrzątkiem i odkręcać kluczem (ew. kombinerkami) przez jakąś szmatkę żeby za bardzo nie porysować. Jeśli tak to kwestia kupna pasującej końcówki na kran (która nakręca się zamiast sitka) - najprawdopodobniej 1/2'' (najlepiej pójść do sklepu z odkręconym sitkiem i dobrać odpowiedni rozmiar) oraz pasującego do niej węża. Do podlewania roślin na tarasie spokojnie wystarczy wąż 3/8'' (najcieńszy). Koszt całości ~30pln (końcówka kilka złoty, wąż 20m ~25zł + zacisk żeby wąż nie spadał ~1zł). Oczywiście żeby lepiej to wyglądało i ułatwić zakładanie/zdejmowanie można założyć jakąś szybkozłączkę ogrodową.... niezależnie od zastosowanego rozwiązania raczej nie spodziewałbym się że będzie to super piękne i eleganckie - praktyczne na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Route 66 15.10.2008 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Dzięki. Racja, że nie będzie to pięknie, ale na pół godziny w razie czego wyrzucę wąż przez okno i bez łaski. Będę w Leroy, coś dobiorę. Nowy nabytek to aukuba (czy przetrwa - włóninę mam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 15.10.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 bez problemu, są złączki redukcyjne Gardeny o takim samym gwincie jak perlator nakręcany na wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.10.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 nie przyłączaj węża do wylewki okropna prowizorka poza tym prędzej czy później ją urwiesz.... zrób porządnie: baterię zamontuj na takich przedłużkach w jednej z nich będzie odgałęzieniei zawór z końcówką do przyłączania węża... /zazwyczaj jest to stosowane do podłączania wody do pralki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 16.10.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Zgadzam się z betonem44, ja zaproponowałem rozwiązanie doraźne, b.prowizoryczne, choć skuteczne - używałem do dolewania ciepłej wody do baseniku ogrodowego (i nic nie urwałem ) Skoro będziesz zawsze podlewać, to faktycznie lepiej zrobić raz a dobrze. http://www.castorama.pl/uploads/pics/3_6afea8.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts