Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

"Jakie moce" - nie mam o tym zielonego pojęcia... a właśnie również stoję przed wyborem grzejników... Nie mam też pojęcia jak na wybór wpłynie ogrzewanie podłogowe (kuchnia, jadalnia, łazienki, hall). Może mi też ktoś pomoże?... Z góry dziękuję.

"Z czego ściany" - porotherm 30.

Pozdrawiam

Janko1000

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ceny...

Robocizna stan surowy z dachem i montażem okien dachowych 31500 (2 fachowców). Ale uwaga - bez tarasu. I bez rachunku. Za to wykonanie praktycznie bez uwag.

Za montaż okien na wiosnę (wolałem powstrzymac się z montażem przed zimą... u sąsiada 2 okna dachowe "skubnęli"...) extra (tylko) 300 zł.

Miałem też oferty za 60000... Niektórzy fachowcy tak sobie żartują...

:p grzejniki...u nas fachowiec od grzejników ponownie przeliczał moce "przerobowe" i ustalił na nowo...napewno PURMO,tylko w pokojach na piętrze,klatce schodowej i garażu....reszta pomieszczeń---ogrzewanie podłogowe.

Bartek dzięki za "piąstki"..... :lol:

pozdrawiam serdecznie wszystkichhhhhhhhhhhhhhh ---starych i NOWYCH @Andromedowiczów@ :D :D :D

Witam serdecznie. Od dawna czytam Wasze posty. Buduję Andromedkę w Kaliszu systemem gospodarczym. Czy ktoś mógłby mi podać, ile wyniosły wylewki, ocieplenie dachu i karton- gips oraz tynki wewnętrzne i zewnętrzne? Przygotowuję kosztorys. Bardzo proszę o pomoc. Służę informacjami na temat tego, co już u mnie zrobione.http://img172.imageshack.us/img172/8768/obraz117copyhd5.jpg

PURMO

V22V600/1200 X3

V22 450/800 X1

V22 450/600 X2

V22 600/1000X3

V22 600/900

RURKOWY GRŁ 450/760 X2

:lol: to są grzejniki jakie będziemy instalować w naszej @Andromedce@ :p

jesli chodzi o kosztorys --chyba trudno jednoznacznie podać, bo jest to zależne od regionu Polski ....natomiast szczegółowy kosztorys inwestorski wykonany przez "DOMUS" można u nich kupić....my płacilismy 300,-w 2004r.

ale tak jak już kiedyś pisałam- u nas koszt budowy był mniejszy w 2004-2005 roku gdzieś o 1/4 do ich wyliczeń... cały koszt budowy wg "Domusa" miał wynieść 248.926,-(Andromeda II)

dziś chyba nie da się już porównywać niestety :evil:

robocizna bardzo podskoczyła, a i materiały też zmieniły cenę....

ja ostatnio usłyszałam, że tynki gipsowe są tańsze niż tradycyjne, a jeszcze na początku lata wszyscy (u nas-na Pomorzu)zaklinali,że jest odwrotnie....to się wszystko zmienia jak w kalejdoskopie :(

pozdrawiam.... :p

Witam serdecznie wszystkich miłośników projektu Andromeda.

Ten projekt też bardzo nam się podoba, chyba się zdecydujemy. Zamierzamy rozpocząc budowę na wiosnę 2007.

I w związku z tym mam 2 pytania.

1) Czy nie uważacie, że w salonie na ścianie prostopadłej do kominka powinno być okno ?

Wyjście na taras jest mocno wcięte do wewnątrz co ogranicza dopływ światła. Boję sie, ze salon będzie za ciemny.

2) Czy jest ktoś kto buduje ( wybudował ) Andromedę w woj. lubuskim lub gdzieś w pobliżu ( mieszkam w Zielonej Górze )

Nie ma to jak zobaczyć wszystko na własne oczy.

Tomek

Witam wszystkich Andromedowiczów,

Właśnie zaczynam lustrzaną Andromedę z podwójnym garażem koło Legnicy.

Na etapie adaptacji projektu "wywaliłem" balkon i ze 3 okna w dachu (cięcie kosztów), reszta na razie planowana bez zmian, no może z wyjątkiem słynnej już ścianki kolankowej, którą chyba podniosę o te 24 cm!! ;)

Formalności chwilę trwały, ale papierki przemielone, humus zgarnięty, domek wytyczony, i od jutra (mam nadzieję) wchodzi ekipa. Mam nadzieję przed zimą zamknąć stan surowy, plan ambitny, ale teoretycznie wykonalny! ;)

Zobaczymy ja będzie szło (głównie z pogodą).

Mam pytanie do męskich użytkowników Andromedy, a mianowicie chodzi o łazienkę na górze, w projekcie miejsce "do dumania" umieszczone jest od strony ukośnego sufitu, zdaję sobie sprawę, że część damska użytkowników nie ma problemów w całym zakresie obsługi, ale czy osoba płci brzydkiej o wzroście prawie 190 cm ma szansę załatwić tam mniejszą potrzebę "po Bożemu", czy trzeba siadać, ew umieścić kibelek bezpośrednio pod oknem, żeby można było "w trakcie" głowę wystawić ponad dach? ;)

Mi jakoś tak wychodzi, że trzeba by "to" przenieść na przeciwległą ścianę!

Pozdrawiam,

Też się zastanawiałem, nad tym "detalem", -póki co teoretycznie, bo zaczynamy za równo dwa tygodnie- chyba ze względu na mój średni wzrost 176 cm, przeszedłem obok tego "detalu" pewnym krokiem. Problem rzeczywiście będzie wg mnie będzie występował jeśli nie podniesiesz ścianki kolankowej. Niżej popatrz na usytuowanie niezbędnego wyposażenia każdej łazienki na zdjęciu Super Andromedy Sławinki, slide 61 :

http://pg.photos.yahoo.com/ph/slawinka68/slideshow2?.dir=d0bfre2&.src=ph&.beg=0&.spd=2

Pozdrawiam

P.S.A z okazji rozpoczęcia Twojej budowy życzę wszystkim - i sobie też- budowniczym Andromedy dobrej, budowlanej pogody!

Rutek napisał:

My też wymyśliliśmy sobie schody ażurowe, najlepiej gięte, dębowe.

Niegięte wyceniono nam na 12 tys, gięte na ok 26 z balustradami. Porzuciliśmy marzenia o giętych dopóki nie znaleźliśmy stolarza, który zrobi je za 11 tys. Mąż widział realizację - mówi, że piękne... Pozdrawiam

Rutek mam prośbę:

Czy mogłabyś dać namiary na tego fachowca, który oferował Wam wykonanie schodów drewnianych, giętych za 11tyś.

A jezeli macie takie już wykonane to fajnie byłoby zobaczyć je na jakiejś fotce. :roll:

Mój e-mail: [email protected]

Dzięki asik za odpowiedź,

widziałem fotki Sławinki, i właśnie ich oglądanie wzbudziło moje zaniepokojenie.

U Sławinki ścianka kolankowa zdaje się jest podniesiona, a mimo to przymierzając do wysokości otworu drzwiowego, to na wysokości początku kibelka nad głową jest jakieś 160 cm (góra). Teoretycznie póki człowiek w miarę młody można by "strzelać" na odległość, albo próbować pozycji mocno wygiętej w tył, ale wtedy na suficie jakieś lustro (i chyba uchwyt) raczej by było niezbędne! ;)

Chciałbym, żeby na ten temat wypowiedział się ktoś, kto już to "przećwiczył" ale coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że trzeba będzie tą łazienkę "przemeblować" ! ;))

Witam wszystkich Andromedowiczów,

Właśnie zaczynam lustrzaną Andromedę z podwójnym garażem koło Legnicy.

Na etapie adaptacji projektu "wywaliłem" balkon i ze 3 okna w dachu (cięcie kosztów), reszta na razie planowana bez zmian, no może z wyjątkiem słynnej już ścianki kolankowej, którą chyba podniosę o te 24 cm!! ;)

Formalności chwilę trwały, ale papierki przemielone, humus zgarnięty, domek wytyczony, i od jutra (mam nadzieję) wchodzi ekipa. Mam nadzieję przed zimą zamknąć stan surowy, plan ambitny, ale teoretycznie wykonalny! ;)

Zobaczymy ja będzie szło (głównie z pogodą).

Mam pytanie do męskich użytkowników Andromedy, a mianowicie chodzi o łazienkę na górze, w projekcie miejsce "do dumania" umieszczone jest od strony ukośnego sufitu, zdaję sobie sprawę, że część damska użytkowników nie ma problemów w całym zakresie obsługi, ale czy osoba płci brzydkiej o wzroście prawie 190 cm ma szansę załatwić tam mniejszą potrzebę "po Bożemu", czy trzeba siadać, ew umieścić kibelek bezpośrednio pod oknem, żeby można było "w trakcie" głowę wystawić ponad dach? ;)

Mi jakoś tak wychodzi, że trzeba by "to" przenieść na przeciwległą ścianę!

Pozdrawiam,

Może nie jestem męskim użytkownikiem :) ale chętnie Ci odpowiem jak my rozwiązaliśmy ten "problem".

Zlikwidowaliśmy na przeciwległej ścianie jeden zlew (bo uważamy, że dwa są zupełnie zbędne) i w zamian umieściliśmy tam kibelek i nawet wszedł jeszcze bidet :)

Jest to zarówno dobre rozwiązanie dla wysokich osób jak również dla tych z "romantyczną duszą" :) bo po przeniesieniu kibelka na przeciwległą ścianę siedzi się na przeciwko okien dachowych więc gdy idzie się na "dłuższe posiedzenie" to w dzień można sobie patrzeć jak latają ptaszki a wieczorkiem popatrzeć na gwiazdy i księżyc :) :) :)

pozdrawiam

Sylwunia