Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich, którzy już zapomnieli o tak "przyziemnych" sprawach - jak ławy fundamentowe, albo przerabiali temat niedawno.

Ile m3 betonu B20 "wlało" się w Wasze wykopy? Mogą być też opinie budujących Andromedę II (jest Was więcej :p ). Za około dwa tygodnie wylewam ławy, więc Wasze praktyczne uwagi będą cenne (cenniejsze od wyliczeń, czy uwag kierownika budowy). Dzięki za informacje.

Witam wszystkich, którzy już zapomnieli o tak "przyziemnych" sprawach - jak ławy fundamentowe, albo przerabiali temat niedawno.

Ile m3 betonu B20 "wlało" się w Wasze wykopy? Mogą być też opinie budujących Andromedę II (jest Was więcej :p ). Za około dwa tygodnie wylewam ławy, więc Wasze praktyczne uwagi będą cenne (cenniejsze od wyliczeń, czy uwag kierownika budowy). Dzięki za informacje.

Myśle, że zdanie majstra lub kierownika budowy będzie najblizsze prawdy (oczywiście pod warunkiem że osoby te są kompetentne).

W zalezności og głębokości, szerokości itp wykopu różnie pójdzie betonu.

Mnie chyba poszło koło 17m3 ale komus (gdzieś czytałem) że połowę tego.

Musisz wziąć miarkę i kalkulator i policzyć... niestety ;-)

Pozdrawiam

Witam,

... u mnie (Andromeda II) w ławy poszło dokładnie 16.75 m3 betonu! :)

Pozdrawiam

Piotrek

Witam wszystkich. Po długim analizowaniu projektu klamka zapadła za dwa miesiące zaczynam budowę Andromedy. Oglądałem ją jeszcze raz wspólnie z projektantem. I on zwrócił mi uwagę na ścianę garażową, a dokładnie powiedział, że wygląda ona strasznie pusto i uważa, że powinienem wstawić do garażu dwa okienka. Po pierwsze dodałyby uroku tej ścianie, a po drugie chyba bardziej znacząco rozjaśniłby się garaż. Co sądzicie na ten temat, a także chciałbym się dowiedzieć czy jeśli podnosiliście ściankę kolankową to czy również wydłużaliście dach????Pozdrowienia dla wszystkich Andromedowiczów

Witam wszystkich. Po długim analizowaniu projektu klamka zapadła za dwa miesiące zaczynam budowę Andromedy. Oglądałem ją jeszcze raz wspólnie z projektantem. I on zwrócił mi uwagę na ścianę garażową, a dokładnie powiedział, że wygląda ona strasznie pusto i uważa, że powinienem wstawić do garażu dwa okienka. Po pierwsze dodałyby uroku tej ścianie, a po drugie chyba bardziej znacząco rozjaśniłby się garaż. Co sądzicie na ten temat, a także chciałbym się dowiedzieć czy jeśli podnosiliście ściankę kolankową to czy również wydłużaliście dach????Pozdrowienia dla wszystkich Andromedowiczów

Ja na tej ścianie wstawiłem dwa "okienka" z luksferów ( po dwa rzędy ) w garażu i u góry okna 120x120 w suszarni i pokoju z lukarną. Byłem niedawno u kolegi budującego ANDROMEDĘ i tez na tej ścianie dał okna.

Rozmawiałem ze specjalistami od rekuperacji, widziałem kilkanaście fotek maskowania i chowania rur i wyprowadzenia anemostatów, wyglądało to ciekawie i przekonali mnie że w Andromedzie system wentylacji nawiewnej też da się schować. U mnie zaproponowano, aby centrala była w garażu na ścianie sąsiadującej z pom.gospodarczym. I tak chyba będzie. Myślę o centrali model ComfoAir500. Współpracuje ona z GWC, której wejście także będzie w garażu.

Ja chyba też zdecyduję się na wentylację mech. z rekuperatorem i GWC. Waham się tylko nad nast. rzeczami. Czy warto inwestować w takie bajery jak:

- automatyczna przepustnica do GWC;

- rekuperator ten, o którym pisze asik ale taki żeby można było dodać moduł klimatyzacji Artic;

- dotykowy sterownik wentylacji (do rekup. Climakomf);

- wymiennik z rur rehau thermo coś tam- czy się opłaca?;

- czy te comfoair 500 nie będzie za duży do andromedki (czy na najniższym biegu nie będzie za mocno wiało - chciałbym móc decyzdować, że np. teraz wentyluję na pół gwizdka, teraz normalnie itd...) ?

My widzieliśmy Andromedę, ale z dala od W-wy. PIękna. Na wiosnę zaczynamy. Ten dom urzekł mnie szczególnie. Porozglądaj się na forum, myślę, że w okolicach W-wy też znajdzie się ktoś, kto pokaże ci Andromedę. To zupełnie inaczej zobaczyć na "żywo". Mnie to upewniło w 100%.

Pozdrawiamy.. :wink:

Brak okna w prawej ścianie garażu daje możliwość przysunięcia budynku na 3m do granicy działki. Z oknem musi być 5m. Ma to znaczenie przy niewielkich działkach, bo zyskuje się powierzchnię na ogród z drugiej strony. Poza tym w garażu więcej jest miejsca na różne półeczki i szafki przystawione do tej ściany. Dlatego ja pozostałem przy jednym oknie, tym od ogrodu.

Pozdrawiam,

Trak

Brak okna w prawej ścianie garażu daje możliwość przysunięcia budynku na 3m do granicy działki. Z oknem musi być 5m.

No coś ty a nie 4 m? Przecież minimalna odległość od granic to co do zasady 4 m.

Sorry, masz rację - z oknem to jest 4m. Tak czy inaczej, ja wolałem ten dodatkowy metr wykorzystać na poszerzenie ogrodu. Tym bardziej że garaż mam od północy a ogród od południa.

Pozdrawiam,

Trak

Sorry, masz rację - z oknem to jest 4m. Tak czy inaczej, ja wolałem ten dodatkowy metr wykorzystać na poszerzenie ogrodu. Tym bardziej że garaż mam od północy a ogród od południa.

Pozdrawiam,

Trak

No ja też nie robiłem tam okna i dałem 3 m. Ten bok działki czy 4 m czy 3 i tak będzie takim martwym punktem, z którego się nie korzysta. Jeżeli ktoś chce naprawdę dobrze oświetlony garaż światłem dziennym, to najlepiej zrobić luksferki, ale nie mi się wydaje, że one raczej do andromedki nie pasują.

Ja prawodopodobnie zaczynam w kwietniu jeżeli uda mi się wszystko załatwić. Mój wniosek o pozowlenie już jest chyba 3 raz sprawdzany i prześwietlany w wydziale architektury jakbym budował wierze WTC. O zgrozo te wydziały to chyba ostatnie święte krowy w tym kraju, nad którymi nie ma kontroli i z którymi wszyscy wolą nie zadzierać, a szczególnie osoby pragnące zbudować dom. To takie państwo w państwie. Przydałoby się żeby ktoś im kota popędził, bo to jest żenada.

Pochwalcie sie swoimi domami.Bardzo chcialabym zobaczyc efekty waszej siezkiej pracy .Planujemy z mezem budowe ANDROMEDY na wiosne 2008 i chcielibysmy zobaczyc zdjecia jak wyglada ten domek ,ale przyznam ze nie ma zbyt duzo zdjec na forum.Bardzo prosze o jakies fotki. :D

Pochwalcie sie swoimi domami.Bardzo chcialabym zobaczyc efekty waszej siezkiej pracy .Planujemy z mezem budowe ANDROMEDY na wiosne 2008 i chcielibysmy zobaczyc zdjecia jak wyglada ten domek ,ale przyznam ze nie ma zbyt duzo zdjec na forum.Bardzo prosze o jakies fotki. :D

Zerknij w moja stopkę - tam jest wszystko do teraz :-D

Pozdrawiam i trzymam kciuki ;-)