Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Pytanie do Andromedowiczów wykonujących schody wylewane.

Czy podstawę schodów żelbetowych opieraliście o coś w rodzaju stopy fundamentowej czy też styka się ona bezpośrednio z chudym betonem podłogi parteru ?

Yo,

nie robiłem żadnej dodatkowej stopy fundamentowej, ale podczas zalewania chudziaka w tym rejonie gdzie przewidywałem, że będą schody ułożyłem siatkę z prętów zbrojeniowych!

Tak samo zresztą tam, gdzie miejsce na kominek! ;)

Pozdro

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie do Andromedowiczów wykonujących schody wylewane.

Czy podstawę schodów żelbetowych opieraliście o coś w rodzaju stopy fundamentowej czy też styka się ona bezpośrednio z chudym betonem podłogi parteru ?

U mnie nie ma żadnych fundamentów pod schodami. Nie było takiej potrzeby tym bardziej, że przestrzeń pod schodami za zakrętem, tj. przy samej posadce jest w pełni zalana betonem.

Trak

Witaj,

Co to za rurki na dachu zamiast kominów wentylacyjnych?

pozdrawiam,

Tomek

Yo,

... to wyloty wentylacji ! ;)

Nie wyciągałem szybów wentylacji ponad poziom dachu.

Doprowadziłem je w postaci murowanej do miejsca styku z płaszczyzną dachu, a ponad dach wyprowadziłem w postaci gotowych kominków dostarczonych przez producenta dachówki! ;)

Uniknąłem w ten sposób murowania z klinkieru 2 kominów, a przede wszystkim obróbki dekarskiej wokół nich. Jeśli chodzi o dach, to właśnie przy kominach najczęściej pojawiają się ew problemy z przeciekaniem, itp. W tym systemie nie ma tego problemu ;)

Takie kominki wentylacyjne z dachówki nie są tanie, ale chyba i tak w ogólnym rozrachunku wychodzi to taniej niż murowanie z klinkieru, fugowanie, dobra obróbka dekarska itp.!;)

Pozdrawiam,

Yo,

... to wyloty wentylacji ! ;)

Wielkie dzięki za odpowiedź. Ja chcę u siebie zlikwidowac te kominy wentylacyjne i założyć rekuperację. Zostanie tylko komin spalinowy. Oglądałem Twoj album, z tego co pamietam, to nie podnosiłes ściany kolankowej?

pozdr

Tomek

Ja też zostawiłem tylko spalinowy dymowy, do kominka i jeden klasyczny szyb wentylacyjny w pomieszczeniu gos., gdzie będzie kocioł, ponieważ przy odbiorze kominiarskim jest wymagany (często nawet jeżeli ma się zamkniętą komorę spalania). To samo w garażu, tylko w garażu nie robiłem szybu, a zrobię spiro i ponad dach taki kominek dachówkowy. Też robię spiro i kominek dach. w kuchni do okapu- tylko tu muszę jakąś przepustnicę zamontować, tylko na razie nie wiem jak. Kominek w salonie też musi być przy pełnej went. mech. z zamkniętą komorą spalania. Przy doprowadzeniu powietrza też musi być jakaś przepustnica zamykana na czas nie używania kominka. Tak więc jak u Syncia też mam jeden klasyczny komin, co mnie cieszy. Ale Syncio zrobił też szyby do grawitacji "na wszelki wypadek" prawda?

...Tak więc jak u Syncia też mam jeden klasyczny komin, co mnie cieszy. Ale Syncio zrobił też szyby do grawitacji "na wszelki wypadek" prawda?

Yo,

... prawda, prawda! :D

Wszystko się zgadza, mam jeden klasyczny komin w którym są 2 kanały spalinowe i jeden wentylacyjny. A oprócz tego ("na wszelki wypadek") pełen komplet kanałów wentylacji grawitacyjnej, z których każdy kończy się kominkiem dachówkowym.

Kominków dachówkowych mam nawet ciut więcej, bo jeszcze jeden dodatkowy do wywietrzania kanalizacji i dwa do wyrzutni od reku. ;)

Pozdro,

Piotrek

Witaj,

Przeczytałem na forum, że zdecydowałeś się na pokrycie dachu dachówką Nibra DS 5. Mam pytanie czy znalazłeś jakąś alternatywę dla oryginalnej dachówki z kominkiem wentylacyjnym? To co oferuje Nelskamp wygląda mało ciekawie i jest bardzo drogie.

pozdrawwiam

Marek

Ja będę miał dachówki creaton (ten model był pleiderera) terra viva - rot glazura. Czy może wiecie gdzie mogą być jakieś fotografie dachów z tej dachówki - nie koniecznie ten kolor. Może za 2-3 tygodnie sam je umieszczę jak mi zrobią dach...

Też przymierzałem się do Creatona Kera Pfanne (czy coś takiego :) ), ale cena to raczej masakra, a glazura - to nawet chyba strach pytać

Pozdrawiam

Mirek

Te "klasyczne" creatona (kera pfanne chyba do nich należy) to tak, strach pytać. Ale terra viva to model przejętego przez creatona pfleiderera i ceny tych są niższe. Też chciałbym wiedzieć ile zapłacimy (dokładnie, bo mniej więcej wiemy, że koło 31 tys. z akcesoriami). Ale jak zobaczyliśmy te, to z żoną powiedzieliśmy te i żadne inne. W ogóle szkoda, że nie ma dachówek o całkiem naturalnym kolorze pokrytych przezroczystą glazurą, bo chyba takie byśmy wtedy wybrali.

witam wszystkich,

u mnie trwają prace na poddaszu. powiem Wam, że ciekaw jestem jak daliście sobie radę ze słupami i mieczami ale jakoś mi one kompletnie nie pasują.. a tak poza tym to ilość towaru jaki wchodzi w skosy i sufity to... szkoda gadać. następny dom :-) robię bez użytkowego poddasza :)

Galeria: prace na poddaszu

Pozdrawiam

witam wszystkich,

u mnie trwają prace na poddaszu. powiem Wam, że ciekaw jestem jak daliście sobie radę ze słupami i mieczami ale jakoś mi one kompletnie nie pasują.. a tak poza tym to ilość towaru jaki wchodzi w skosy i sufity to... szkoda gadać. następny dom :-) robię bez użytkowego poddasza :)

Galeria: prace na poddaszu

Pozdrawiam

Ile kupiłeś m2 wełny ?

Ja 200 m2 i teraz wydaje mi się że z 30 zabraknie.

Ile kupiłeś m2 wełny ?

Ja 200 m2 i teraz wydaje mi się że z 30 zabraknie.

18-tki miałem 190 m2 i zostały 4 baloty po upchaniu między krokwie. Te 4 baloty weszły między jętki pod stryszkiem. 10-tki jak na razie całej jeszcze nie włożyli ale miałem chyba na 170 m2. jakby co to mam andromede z pojedyńczym garażem.

Witam wszystkich po krótkiej przerwie.

Właśnie dziś wstawili mi okna i bramę garażową, oraz drzwi wejściowe (zastępcze).

Wśckieły jestem na dekarzy, gdyż nie mają wstydu, a na budowie są gośćmi.

Najchętniej pogoniłbym ich na trzy wiatry, ale co wtedy?

Inna ekipa może nie mieć terminu nawet do zimy...

Szczegóły w galerii

Pozdrawiam

Mirek

Fajnie, już masz okna... W sumie też mógłbym niedługo mieć, ale trochę boję się zamykać dom już teraz. Po pierwsze niektóre ściany są tak zawilgocone ciągłymi deszczami, że na jednej pojawił się zielony nalot... Nie wiem czy to powód do niepokoju, ale pewnie jak już jest odcięty dostępo do wody, to powinno zniknąć. Mam nadzieję, że nie wpłynie to na właściwości suporeksu. Po drugie nie mam jeszcze przyłącza energetycznego i alarmu i boję się, że okna mogą zniknąć :(

Mojej teściowej, która buduje się równolegle do nas :roll: kierownik poradził, żeby w ogóle nic nie wstawiała tylko zabezpieczyła progi okien folią, żeby przewiało to zimą. Ale ja chcę dalej robić. Na razie chyba dam sobie spokój z oknami z ww. powodów.

Witam

Dylemat jest zawsze.

Planuję od listopada wykańczanie wnetrza i normalne ogrzewanie, ale bez ocieplenia ścian zewnetrznych (to na wiosnę). Alarm też się niedługo pojawi.

Mój dom nie stoi też w całkowitym pustkowiu. Jakoś to będzie, a ja nie mam czasu na obawy. Kwiecień 2008 - to termin bezwzględnej przeprowadzki.

Pozdrawiam

Mirek

No i stało się!

Położyli mi dziś pierwsze dachówki w liczbie pozwalającej na ocenę jak wyglądają na dachu. No, nie zupełnie chodziło mi o ten kolor. Dziwne, że z bliska wyglądają inaczej niż z daleka - co widać na zdjęciach, które dodałem do galerii. Dachówka creaton terra viva- rot glazura.

Witam

Dylemat jest zawsze.

Planuję od listopada wykańczanie wnetrza i normalne ogrzewanie, ale bez ocieplenia ścian zewnetrznych (to na wiosnę).

Niestety też mam ten dylemat. Zakładałem, że instalacje skończę w październiku a w listopadzie tynki wew + wylewki a potem 2 mc- schnięcia. Tylko mam wątpliwości czy w listopadzie jeszcze można te prace wykonywać.

Niestety też mam ten dylemat. Zakładałem, że instalacje skończę w październiku a w listopadzie tynki wew + wylewki a potem 2 mc- schnięcia. Tylko mam wątpliwości czy w listopadzie jeszcze można te prace wykonywać.

Witam

Instalacja elektryczna już się "kładzie", tynki wewnętrzne 15 - 25 września, instalacja wod-kan - październik. Posadzka (wylewka) październik/listopad (przełom). Zaraz potem grzanie i gra. Start z wykończeniem wnętrza.

Szkoda czasu.

Pozdrawiam

Mirek