Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Dodałem nowe zdjęcie z dachówką widoczną w słońcu. Mamy teraz kolejny probelm jakie okna dobrać, bo myśleliśmy o złotym dębie, ale jak tak patrzymy na tą dachówkę, to mamy wątpliwości.

Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na nast. pytanie, bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. W projekcie grubość wylewki (jastrychu) to 4 cm. Jeżeli planuję podłogówkę, to ile DODATKOWą muszę policzyć grubość tej wylewki?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam jeszcze taki problem. Jak rozwiązaliście ogrzewanie w salonie? Chcemy mieć na całym dole podłogówkę przy czym moja druga połówka uparła się, że w salonie ma być podłoga drewniana a nie płytki. Drewno na podłogówce, to wyzwanie! Chodzi tez o to, żeby nie było grzejników. Dlatego wpadłem na pomysł uzupełnienia ogrzewania poprzez rzucenie po obu stronach salonu ogrzewania ściennego. Czy ktoś z Was zetknął się z tematem? Jak to się robi :-)

Mam jeszcze taki problem. Jak rozwiązaliście ogrzewanie w salonie? Chcemy mieć na całym dole podłogówkę przy czym moja druga połówka uparła się, że w salonie ma być podłoga drewniana a nie płytki. Drewno na podłogówce, to wyzwanie! Chodzi tez o to, żeby nie było grzejników. Dlatego wpadłem na pomysł uzupełnienia ogrzewania poprzez rzucenie po obu stronach salonu ogrzewania ściennego. Czy ktoś z Was zetknął się z tematem? Jak to się robi :-)

My w całym domu daliśmy podłogówkę. A że w salonie drewno nam również wydaje się milsze dla oka i stopy, to planujemy wyłożyć go panelami. Panele znacznie lepiej niż deska przewodzą ciepło a niektóre z nich są tak dobrej jakości, że trzeba by oglądać je z nosem przy ziemi, żeby odróżnić je od prawdziwego drewna. My wybraliśmy panele Quick-Step. Nieco droższe od innych ale znacznie ładniejsze i tańsze od zwyczajnej deski.

Pozdrawiam,

Trak

Dodałem nowe zdjęcie z dachówką widoczną w słońcu. Mamy teraz kolejny probelm jakie okna dobrać, bo myśleliśmy o złotym dębie, ale jak tak patrzymy na tą dachówkę, to mamy wątpliwości.

Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na nast. pytanie, bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. W projekcie grubość wylewki (jastrychu) to 4 cm. Jeżeli planuję podłogówkę, to ile DODATKOWą muszę policzyć grubość tej wylewki?

U mnie zrobiono to zgodnie z regułą mówiącą, że powinno być 4cm powyżej górnej powierzchni rurek ogrzewania. Sama rurka, zależnie od systemu, zajmuje 2-4 cm.

Trak

Dzięki za odp.

Wracam z budowy i mam kolejny problem! Właśnie zamontowali okna dachowe w łazience. Dolna krawędź jest w tej chwili na wysokości ok. 140 cm! Tragedia to są veluxy otwierane od góry i klamka jest na wysokości grubo ponad 2 m. Nawet biorąc pod uwagę, że jeszcze wylewka to i tak wysoko. Ja jeszcze sięgnę, ale żona... Będę miał mały OPR co to znaczy? Chyba przyjdzie kupować jakieś napędy elektryczne... A wysokość jest tak, bo "tak łaty wyszły". Czy to prawda, że wysokość tego okna jest uzależniona od rzędów dachówek?

Przestrzegam wszystkich przed Veluxami tylko z górą klamką! Jest to jakieś totalne nieporozumienie. Dziwię się, że taka poważna firma forsuje takie niepraktyczne rozwiązanie. Sam projekt też proponuje veluxy 70x160 i nawet jeżeli montuje się je na tej wysokości co w projekcie (110 cm), to trudno niższej osobie dosięgnąć klamki, a montaż najczęściej wypada inaczej niż w projekcie, bo różnej wielkości są dachówki, różnie wypada długość okapu - a dekarze tak przycinają długość krokwi żeby nie ciąć dachówek. Podstawa montażu okna musi zaś zaczynać się od pełnego rzędu dachówek. Dzwoniłem do zaspanego wykonawcy i ustalenie końcowe - wymiana części okien na obrotowo-uchylne (mają też dolną klamkę) tak, żeby w każdym pomieszczeniu było co najmniej jedno "normalne" okno.

Witam fan klub Andromedy :)

Mam pytanie -co ze schodami wewnętrznymi ?Ma juz ktoś z Państwa wybudowane ?Wracam z placu budowy i jestem przerażona -schody są w ciągu komunikacyjnym !Zdecydowalismy się na schody ,które będą miały kwadratowy podest ,bo te lekko ze skosa są bardzo wąskie...Murarzowi nie chce sie robić i namawia nas na drewniane "zabiegowe",ale my ich zdecydowanie nie chcemy ,bo nam psują całą koncepcję wnętrza...

Bardzo prosze o przesłanie mi fotek schodów wewnętrznych...

Pozdrawiam

Mam pytanie -co ze schodami wewnętrznymi ?Ma juz ktoś z Państwa wybudowane ?Wracam z placu budowy i jestem przerażona -schody są w ciągu komunikacyjnym !Zdecydowalismy się na schody ,które będą miały kwadratowy podest ,bo te lekko ze skosa są bardzo wąskie...Murarzowi nie chce sie robić i namawia nas na drewniane "zabiegowe",ale my ich zdecydowanie nie chcemy ,bo nam psują całą koncepcję wnętrza...

W albumie Sławinki :

http://pg.photos.yahoo.com/ph/slawinka68/album?.dir=d0bfre2&.src=ph&store=&prodid=&.

fajnie widać gotowe żelbetowe schody wewnetrzne. Tez takie zaplanowałem.

Pozdrawiam

U mnie są schody murowane i bardzo je sobie chwalę. Są ciche, solidne i... ładne. O ciąg komunikacyjny, ten do dolnej łazienki, nie martwcie się bo w tym miejscu schody są już wysoko. Jeżeli jednak chcecie robić schody ze spocznikiem (podestem) musicie być ostrożni, bo w ten sposób traci się kilka stopni na zakręcie a to oznacza że, po pierwsze - schody sięgają dalej w kierunku jadalni, a po drugie - odległość do podciągu, o który można sobie rozwalić głową, jest niebezpiecznie niska. Długo siedziałem nad tym z moim architektem i wyliczyliśmy, że jeżeli w domu jest człowiek o wzroście powyżej 1,8m to bezpieczniej jest zrobić schody zabiegowe, tj. z płynnym zakrętem. Teraz w praktyce widzę, że są ładne i ergonomiczne. Plan mogę udostępnić.

Pozdrawiam,

Trak.

18-tki miałem 190 m2 i zostały 4 baloty po upchaniu między krokwie. Te 4 baloty weszły między jętki pod stryszkiem. 10-tki jak na razie całej jeszcze nie włożyli ale miałem chyba na 170 m2. jakby co to mam andromede z pojedyńczym garażem.

Witam Wszystkich

i mam gorące pytanie:

Kto ocieplał poddasze wełną Isover, a kto czym innym i dla czego?

Isover nie ma w ofercie 18cm (czyli takiej jak wysokość krokwi), ale tylko 10, 15, 20cm.

Czy te ceny są do przełknięcia?

ISOVER Maister mata gr. 10 - 17,76 zł/m2

ISOVER Maister mata gr. 15 - 26,78 zł/m2

ISOVER Maister mata gr. 20 - 35,53 zł/m2

Czy 15cm między krowie + 10cm na stelaż będzie OK?

Ponoć parametry tego produktu przewyższają Ursę...

Upchanie 20cm między krokwkie i 10 pod nie, to chyba lekka przesada?

Wełny nie powinno sie wciskać na siłę.

Pozdrawiam

MK

Isover nie ma w ofercie 18cm (czyli takiej jak wysokość krokwi), ale tylko 10, 15, 20cm.

Ja ocieplałem RockWoolem 18cm + 10cm. Osiemnastka nie jest zbyt popularna gdyż przyjęło się, że przy krokwiach 18cm wkłada się 15 cm wełny aby zostawić szczelinę wentylacyjną (przy deskowaniu i niektórych membranach). U mnie "ponoć" nie trzeba było robić tej wentylacji więc akurat 18cm wełny idealnie przypasowało. Cen już nie pamiętam, poza tym różnice cenowe w czasie i regionalnie są tak duże, że trzeba by w tym siedzieć dzień i noc.

Z tego co słyszę to nie ma co oszczędzać na ocieplaniu dachu tym bardziej, że kształ dachu andromedy nie zalicza się do energooszczędnych zatem czym grubiej i solidniej wykonana cała powłoka dachowa tym lepiej. Warto zwrócić uwagę na rozstaw krokwi tam, gdzie są okna dachowe, gdyż w projekcie jest ciasno i trochę mało wełny wchodzi między oknem i krokwiami, co obniża mocno izolacyjność tych rewirów. Właśnie okna dachowe i cała lukarna oraz ocieplenie wieńca (styk z dachem) to są moim zdaniem elementy krytyczne. Trzeba fachowcom patrzeć na ręce podczas prac w tych rejonach.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Witam,

... pierwotne plany przewidywały schody drewniane, ale ostatecznie stanęło na żelbetowych które mają mniej więcej taki kształt.

http://lh3.google.pl/piotr.kasz/RtZ4hb57_qI/AAAAAAAAACs/4VZYV0uOPug/s400/DSCN9172.JPG

http://lh3.google.pl/piotr.kasz/RtZ4rb57_rI/AAAAAAAAAC4/kFySL7dHzgA/s400/DSCN9173.JPG

Powiem tyle, że nie żałuję, działają, nie zepsuły się ani razu, a ruch przez nie już przeszedł dosyć pokażny! ;)

Pozdrawiam,

P.S.

Coś mam pecha do fotoalbumów, na fotosik'u niby działa, ale mam kłopoty z przesyłaniem zdjęć. Teraz próbuję PICASA, jak nie będzie problemów, to postaram się odtworzyć fotodokumentację która była na igloos (i parę nowych).

... odkąd się przeprowadziłem, ciągle coś do roboty, i czasu brakuje! ;)

Drodzy miłośnicy ANDROMEDY, zwracam się z wielką prośbą i serdecznym zapytaniem o informację dotyczącą wyboru ładnych schodów do domu ANDROMEDA.Czy mógłby jakiś miły Andromedowicz przesłać mi fotki schodów już wykonanych i ewentualne namiary wykonawców z województwa kujwasko-pomorskiego, których można polecić. Z góry dziękuję. Pozdrawaim.

Witam

Czy nie popełniam błędu?

Chciałbym, żeby było i ciepło i nie zabierać zbyt dużo dodatkowego miejsca pod skosami, więc planuję:

- między krokwie:

Isover Uni-Mata 18cm (opór cieply - Rd 4,60)

- pod krokwie:

Isover Super-Mata 5cm (opór cieplny Rd 1,50)

Super-Mata jest dość droga, ale parametry chyba jedne z najlepszych, więc te 5, a nie 8 czy 10cm może wytrzyma?

Pozdrawiam

Mirek

Witam

Czy nie popełniam błędu?

Chciałbym, żeby było i ciepło i nie zabierać zbyt dużo dodatkowego miejsca pod skosami, więc planuję:

- między krokwie:

Isover Uni-Mata 18cm (opór cieply - Rd 4,60)

- pod krokwie:

Isover Super-Mata 5cm (opór cieplny Rd 1,50)

Super-Mata jest dość droga, ale parametry chyba jedne z najlepszych, więc te 5, a nie 8 czy 10cm może wytrzyma?

Pozdrawiam

Mirek

Jezeli wystarcza Ci wsp. U ok. 0,16 to jest OK. R powinnien byc jak najwiekszy, w domach pasywnych suma oporow minimum 10.

Pzdr.

No i stało sie, czytalem ten watek, spodobała mi się Andromeda II odbicie lustrzane, więc kolejna stanie w okolicach Ożarowa Mazowieckiego. Właśnie odebrałem pozwolenie na budowę i dziennik budowy. Zaczniemy na początku października, w tym roku chyba tylko fundamenty. Szcześliwie udało nam się przeczekać panikę na rynku materialow budowlanych i brak chetnych do budowania domu. Bylismy w tym czasie zajęci zalatwianie formalności, ktore jak zwykle się przeciągały.

W naszym projekcie wprowadzilismy kilka zmian:

- likwidacja przejścia z garażu do domu

- przesunięcie łazienki na parterze

- likwidacja słupa w salonie

- likwidacja dwoch kominów - będzie rekuperacja

- garaż przedłużony o 50 cm

- ścianka kolankowa +50 cm

- przeniesienie łazienki na poddaszu nad wejście do domu, likwidacja suszarni

- likwidacja scianki za daszkiem nad wejściem, strop nad całością, więc większy metraż

- strop na jednym poziomie na całej powierzchni

W efekcie tych zmian bedą 4 pokoje na poddaszu. Zmiany są głownie efektem lektury tego watku i doswiadczen innych budujących Andromedę. Adaptacje wykonał inżynier budownictwa z Warszawy, za bardzo przyzwoite pieniądze - polecony na forum Muratora. Ja rownież go polecam, gdyby ktos byl zainteresowany, to podam namiar na priv.

W naszym projekcie wprowadzilismy kilka zmian:

- likwidacja przejścia z garażu do domu

Według mnie przejście jest dobre tym bardziej ze prowadzi do pom. gosp. Są jednak różne teorie na ten temat.

- przesunięcie łazienki na parterze

W jakie miejsce?

W efekcie tych zmian bedą 4 pokoje na poddaszu.

Rozumiem, że czwarty pokój w miejscu łazienki. Czy jest on na pewno potrzebny? Czy na przestrzeni nad wejściem zmieści się porządna łazienka?

Gość tadeusz Freudenreich

Witam,

pozbycie się wejścia do domu z garażu uważam za dużą pomyłkę, wyobraź sobie że leje deszcz a Ty ze swoją Panią chcecie do kina! pół biedy jak masz bramę garażową otwierana na pilota a co jak nie? Nie wiem czym będziesz ogrzewał swój domek, ale jeśli np eko groszkiem to woreczki będziesz wnosił przez cały dom. Zastanów się dobrze czy oszczędność około 100zł nie będzie potem kosztować Ciebie parę tysięcy

Gość tadeusz Freudenreich

Witam wszystkich budujących.

Od ponad dwóch tygodni wybieramy okna do naszej andromedki. Zdecydowaliśmy sie na plastiki wraz z żaluzjami, i tutaj nie wiemy na co sie zdecydować. Panowie doradcy poszczególnych producentów prześcigają się w chwaleniu swoich produktów i dawaniu gratisów! Chcielibyśmy mieć okna sprawdzone, takie które po dwóch latach użytkowania nie zaczną sprawiać problemów w użytkowaniu. Zwracamy się więc do Was z prośba o pomoc w wyborze, a przede wszystkim na co zwrócić uwagę przy kupnie okien?

a oto nasza andromedka http://www.euwaex.com/andromeda/index.html

Wydaje mi się, że ludzie, którzy decydują się na likwidacje przejścia z garażu mają chyba obawy o

1. bezpieczeństwo p.poż. - ciekawe, czy uzasadnione, czy dobre drzwi nie wytrzymują tyle samo albo i więcej co ten suporex albo porotherm 24 cm;

2. zapachy mogące dostawać się do pom. mieszkalnych - przy odpowiednim dbaniu o samochód nie powinien on wydawać żadnych zapachów beznzyny, olejów itd. - chyba, że ktoś chce mieć garaż tzw. brudny , połączony z miniwarsztatem, to bym się zastanawiał, chociaż i wtedy, jak się wstawi szczelne drzwi - a takie teraz najczęściej są i będzie się je zamykać, to nie powinny przenikać do pomieszczeń mieszk. żadne zapachy, tym bardziej, że między garażem a mieszkaniem jest jeszcze pom. gosp. My z żoną nie wyobrażamy sobie nowego domu bez takiego przejścia. Nie trzeba przecież zawsze z niego korzystać, ale np. czuję już tą wściekłość z jego braku jak przyjeżdżam z kilkoma zgrzewkami wody mineralnej i zamiast zanieść ją prosto do pom. gos. z samochodu, to muszę tachać przez podwórko. Moi rodzice nie mają takiego przejścia i jest to irytujące.