Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Mam pytanie do Syncia,

Oglądałem Twoje nowe fotki i zainteresował mnie wkład kominkowy. Jaki to jest ? Rozumiem, że z zamkniętą komorą spalania? Mógłbyś rzucić jakiś link na takie wkłady? To spiro do powietrza to chyab 160 cm? Gdzie ono potem idzie - do pom. gosp. a potem na zewnątrz? Masz jakąś przepustnicę do zamykania tego dopływu powietrza? Ciągle sie zastanawiam jak to rozwiązać, żeby ta przepustnica była łatwa w użytkowaniu (zamykanie-otwieranie) i szczelna. Zastanawiam się nad rozwiązaniem u mnie tego problemu, bo moje doprow. powietrza będzie wychodziło na wschód.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie do Syncia,

Oglądałem Twoje nowe fotki i zainteresował mnie wkład kominkowy. Jaki to jest ? Rozumiem, że z zamkniętą komorą spalania? Mógłbyś rzucić jakiś link na takie wkłady? To spiro do powietrza to chyab 160 cm? Gdzie ono potem idzie - do pom. gosp. a potem na zewnątrz? Masz jakąś przepustnicę do zamykania tego dopływu powietrza? Ciągle sie zastanawiam jak to rozwiązać, żeby ta przepustnica była łatwa w użytkowaniu (zamykanie-otwieranie) i szczelna. Zastanawiam się nad rozwiązaniem u mnie tego problemu, bo moje doprow. powietrza będzie wychodziło na wschód.

Hej,

... już ten temat kiedyś wałkowaliśmy, ale powtórzę. ;)

Wkład kominkowy, to PRISMA E51 firmy HAJDUK (http://www.hajduk.com.pl/).

Długo się rozglądałem za właściwym wkładem, i ... jeśli chodzi o taki w 100% przystosowany do rekuperacji, to na rynku jest (był wtedy jak kupowałem) tylko jeden, a mianowicie TEMPORIS D (chyba SPARTHERM'a), ale ... ma płaską szybę, i przy takim ustawieniu jak w Andromedzie nie bardzo mi pasował.

Szukałem wkładu z panoramiczną lub trapezową szybą, i z zewnętrznym doprowadzeniem powietrza.

Ta PRISMA ma doprowadzenie powietrza do spalania wyłącznie z zewnątrz, ale ... trzeba przerobić doprowadzenie powietrza do systemu "czystej szyby", bo w oryginale czerpie z pomieszczenia w którym się znajduje.

Ja mam zamiar "załatwić" to zabudową, której dolna część utworzy komorę do której jedyny dopływ powietrza będzie przeprowadzony przez ścianę zewnętrzną. Tu nie jest potrzebny duży otwór (wystarczy fi 50mm), i nie ma znaczenia kierunek świata. ;)

Powietrze do spalania mam doprowadzone rurką fi 160, która biegnie od kominka przez pomieszczenie gospodarcze i garaż do zachodniej ściany, czyli w moim przypadku ściany frontowej. Wylot jest umieszczony w pobliżu bramy garażowej.

W sumie ta rurka ma ok 11m długości, ale ... fachowcy od kominków przekonali mnie, że skierowanie czerpni do powietrza kominkowego z innej strony jak zachodnia (przynajmniej w moim rejonie) byłoby mocno ryzykowne! :(

Nie miałem więc jakby innego wyjścia ... , zresztą nie kosztowało mnie to wiele, gdyż wykorzystałem do tego pozostałe po instalacji kanalizacyjnej rury PCV. Jedyny w sumie mankament, to to że powstanie niska półka pod ścianą garażu, ale może się przydać do ustawiania na niej różnego rodzaju puszek i pudełeczek! :D

Przepustnicy żadnej tam nie wstawiałem, jest ona wbudowana we wkład kominkowy.

Pozdrawiam,

Piotrek

Nie chcę przejścia do garażu, bo boje sie włamania przez garaż - to będzie najsłabszy punkt w domu, a poza tym oczywiście zapachy dochodzące z garażu. Przed zapachami ostrzegali nas znajomi. Poza tym przesunelismy lazienke na dole w stronę pomieszczenia gospodarczego - w ten sposob mamy wiekszy pokoj na dole. Pomieszczenie gospodarcze będzie teraz na tyle wąskie, że drzwi zajelyby prawie całą scianę. Pomyslimy jeszcze, ale jestem na nie.

Łazienka na górze będzie miała po podlodze prawie 9 m kw. Wiem, ze są skosy i jakaś super wielka nie bedzie, ale podnosimy scianke kolankową o 50 cm, więc powinno dać radę.

Witam,

Z nowości: jest podbitka dachowa:

http://gallery.rosol.eu.org/d/7686-1/podbitka1.jpg

Pytanie: planuję na wiosnę uporządkować teren: ogrodzenie i wjazd. Myślę o kostce granitowej, najlepiej tej o takim żółtawym zabarwieniu. Skądinąd wiem, że towar ciężko znajdywalny, długo się czeka i ceny przeróżne, może ktoś ma jakieś doświadczenia...

Pozdrawiam,

Paweł

Nie chcę przejścia do garażu, bo boje sie włamania przez garaż - to będzie najsłabszy punkt w domu, a poza tym oczywiście zapachy dochodzące z garażu. Przed zapachami ostrzegali nas znajomi. Poza tym przesunelismy lazienke na dole w stronę pomieszczenia gospodarczego - w ten sposob mamy wiekszy pokoj na dole. Pomieszczenie gospodarcze będzie teraz na tyle wąskie, że drzwi zajelyby prawie całą scianę. Pomyslimy jeszcze, ale jestem na nie.

Łazienka na górze będzie miała po podlodze prawie 9 m kw. Wiem, ze są skosy i jakaś super wielka nie bedzie, ale podnosimy scianke kolankową o 50 cm, więc powinno dać radę.

Hm... Włamanie przez garaż? Nie przesadzasz? Równie dobrze, a nawet lepiej mogłoby być przez drzwi balkonowe, przez okno albo przez suporex :-)

Co do zapachów nie ma ich przy dobrze utrzymanym, czystym samochodzie.

Witam!!!! Ile płaciliście za zrobienie dachu kompletnie???Więźba+dach z obrobieniem kominow, wstawieniem okien, rynnami, podbitka... czyli full. Sprawa bardzo pilnaaaaaaaaaaaa!!!! Rzucają mi cenę robocizny wszyscy około 20 000tyś.PILNEEEEEEE!!!:):)

Pozdrawiam

Tomek

Dawno nie byłem na forum,

dekarze wrocławscy za sam dach/bez więźby/ chcą od 14 do 20 tys zł

Pozdro

Asik

Napiszcie ile płaciliście z zabudowę poddasza tz. wełna, ruszt, folia i płyta G-K.

Mi krzyczą ok. 40zł/m2 - wdaje się troche drogo jak na okolicę Konina. :-?

Witam, jeszcze nie jestem na tym etapie, ale ceny mam uzgodnione na 40 zł/m, wtym: ocieplenie wełna, rusztowanie, folia, rigipsy. Generalnie dużo, ale taniej już nie będzie, chyba że: samemu się przyuczyć , dobę wydłużyć o 12 godzin, brać prochy na bezsenność, znaleźć pomocnika do robót. :)

Pozdrawiam

P.S. Kilka nowych fotek podłączyłem do albumika. Co sądzicie o drugiej lukarnie, widocznej na zdjęciu.

Asik

Hejka!!!, To znów ja - Sławinka :D

Strasznie dawno nie zglądałam na forum, a tu proszę - Andromedowiczów coraz więcej. My budowę już zakończyliśmy, ale chciałabym podzielić się z wami wrażeniami z zamieszkiwania w Andromedzie.

Mieszkamy w naszym domku już ponad rok i zapewniam Was, nie znalazłam jeszcze ani jednej rzeczy, czy rozwiązania projektowego, które chciałabym zmienić - to jest naprawdę wspaniały projekt! :p

Wszystkich, którzy jeszcze się wahają, czy budować Andromedę gorąco do tego namawiam - nie będziecie żałować. Niebawem uzupełnię galerię zdjęć.

Czy ktoś może napisać co się stało z Jolcią?

:cry:

Witaj Sławinko, od razu zrobiło się raźniej na duszy, jak się odezwałaś i mimo chłodu i deszczu za oknem zrobiło się cieplej.

Wielu z nas jeszcze "ciągnie" budowę Andromedy, wielu z nas piszących tu na forum i jeszcze większa ilość osób tylko czytających powoli kończy swoje budowy.

Jeszcze więcej szukających projektu domku dla siebie się zastanawia nad wyborem projektu.

Twoje słowa na pewno nie pozostawią wątpliwości co do wyboru. Cieszymy się ogromnie, że jesteście z rodziną szczęśliwi.

Jak zauważyłaś Sławinko, coraz więcej albumów-będących wręcz instrukcją budowania Andromedy- pojawia się w linkach.

Niech Andromeda będzie z nami!!!

Asik

Witam serdecznie.

My także, chociaż rzadko piszemy na forum systematycznie je odwiedzamy i "podczytujemy". Jesteśmy pod wrażeniem Waszych budów, zresztą coraz więcej ludzi decyduje się na budowę Andromedy.

Ostatnio, będąc w okolicach Szczyrku jadąc samochodem wypatrzyliśmy następną Andromedkę - fajne uczucie zobaczyć że ktoś buduje to co my, w zupełnie innym miejscu kraju.

A teraz do rzeczy - pytanie które nas nurtuje - jesteśmy na etapie tynków, powiedzcie z doświadczenia lepiej położyć w środku tynki cementowo - wapienne, albo gipsowe? Co polecacie?

Serdecznie pozdrawiamy.

Sekta?! Dobre. :D Na pewno nie sekta. Choć pewne wspólne cechy są do sekty podobne: poświęcenie, oddanie, wszelkie wolne pieniążki idą na Andromedę, wolne chwile na budowie przy Andromedzie, myśli się najczęściej o Andromedzie, itp. Ale myślę, że to raczej "coś" o charakterze koła zainteresowań.

A propos Andromedy, to gdzieś wyczytałem że za już za 3 miliardy lat grozi nam od niej katastrofka z naszą galaktyką.

Tyle wtrąceń poza tematyką budowlaną. Sorki.

Jutro Energia Pro stawia szafkę energetyczną, będziemy mieli zatem już za niedługo swoje źródełko zasilania budowy. W sobotę studniarze wywiercą koło Andromedy studzienkę , zatem będzie własna woda. Cena 200zł/m wiercenia + materiały.

Asik

Sławinko! Napisz czym wykończyłaś ścianki okrągłe tarasu? Jakiś twardy tynk? (mozaikowy?)

Tak, ścianki tarasu obłożyliśmy tynkiem mozaikowym, a potem zrobiliśmy nasyp ziemny.

A co do sekty.... hmmmm.... ja bym to nazwała grupą wsparcia AA (Anonimowych Andromedowiczów). :D

Gość tadeusz Freudenreich
Sławinko! Napisz czym wykończyłaś ścianki okrągłe tarasu? Jakiś twardy tynk? (mozaikowy?)

Tak, ścianki tarasu obłożyliśmy tynkiem mozaikowym, a potem zrobiliśmy nasyp ziemny.

A co do sekty.... hmmmm.... ja bym to nazwała grupą wsparcia AA (Anonimowych Andromedowiczów). :D

A ja proponuje aby ta grupa AA spotkała się i na żywo powymieniała swoje doświadczenia. Moglibyśmy zrobić jakiś piknik? wziąć dzieciaki! Co Wy na to?