Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość tadeusz Freudenreich

W związku z tym iż każdy z nas mieszka w innym mieście proponuje aby każdy się tutaj wpisał z jakiego miasta jest i ile osób będzie mu towarzyszyć w tym dzieci. Znajdźmy lokal w dogodnej dla każdego odległości z możliwością po korzystnej cenie noclegu, wiadomo każda stówka to andromedka .

1.

2. TF wraz z żonką i 2 dzieciaków 6 i 13

3.

4.

My szczerze mówiąc nie mamy teraz za bardzo czasu. Pełno różnych wydarzeń w życiu osobistym w tym budowa domu...

Sławinko jaki masz kolor okien? Czy to jest dąb bagienny czy orzech i jakiej firmy?

Zastanawiamy się aktualnie nad oknami. Przez dłuższy czas miał być złoty dąb. Ale teraz zaczynamy skłaniać się ku orzechowi tylko chciałbym zobaczyć dom z tymi oknami i wiedzieć , że to właśnie orzech...

Mam pytanie dotyczące więźby. Moja ekipa mocuje krokwie do murłat i krokwi koszowych przy pomocy 2 długich gwoździ wbitych pod kątem z obu stron krokwi. Zastanawiam sie czy tak jest prawidłowo ? Czy nie powinno sie do tego uzywać metalowych łączników ciesielskich ? ( Twierdzą - jak zwykle - że zawsze tak robią i jest OK )

Mam pytanie dotyczące więźby. Moja ekipa mocuje krokwie do murłat i krokwi koszowych przy pomocy 2 długich gwoździ wbitych pod kątem z obu stron krokwi. Zastanawiam sie czy tak jest prawidłowo ? Czy nie powinno sie do tego uzywać metalowych łączników ciesielskich ? ( Twierdzą - jak zwykle - że zawsze tak robią i jest OK )

Moje krokwie są nacięte na styku z murłatą, a z obu stron mocowane łącznikami - tak zwanymi L-kami :)

Do krokwi koszowych chyba poza L-kami stosowali gwoździe (25 lub 30cm !!!).

Pozdrawiam

Mirek

Yo,

... spoko, tak jest OK! ;)

U mnie eLki były użyte wyłącznie do konstrukcji stolca (4 słupy).

Krokwie zarówno do murłaty, kalenicy i płatwi były nacinane, i mocowane wyłącznie za pomocą gwoździ (250 i 300 mm), i z tego co mi wiadomo tak się po prostu robi. ;)

Nawet pytałem cieśli, czy nie lepsze by były śruby, na co odpowiedział (i chyba ma rację), ze śruby są zbyt twarde, i przy pracy drewna by po prostu pękały! ;)

Pozdro,

Piotrek

My szczerze mówiąc nie mamy teraz za bardzo czasu. Pełno różnych wydarzeń w życiu osobistym w tym budowa domu...

Sławinko jaki masz kolor okien? Czy to jest dąb bagienny czy orzech i jakiej firmy?

Zastanawiamy się aktualnie nad oknami. Przez dłuższy czas miał być złoty dąb. Ale teraz zaczynamy skłaniać się ku orzechowi tylko chciałbym zobaczyć dom z tymi oknami i wiedzieć , że to właśnie orzech...

Tomku, okna mamy w orzechu, a kupiliśmy je w firmie Dziadek. Uważam, że prezentują się bardzo ładnie. :D

Tomku, okna mamy w orzechu, a kupiliśmy je w firmie Dziadek. Uważam, że prezentują się bardzo ładnie. :D

Oczywiście, że ładne. Pasują do ogólnej koncepcji domu.

Oczywiście, że ładne. Pasują do ogólnej koncepcji domu.

Witam!

Odnośnie okien - chciałabym zapytać jakie okna wybrałeś do swojego domku. Zastanawiam się nad oknami kratkowanymi tj. takimi jak w projekcie. ale wszyscy odradzają, mówią, że niemodne, nie praktyczne itp. Jeżeli miałabym się zdecydować na inne okna, to tylko szyba w całości bez podziałów. Nie wiem z kolei czy będzie to możliwe przy tak dużych oknach jak w naszej Andromedzie. Mam również pytanie odnośnie instalacji. Czy znasz już szacunkowe koszty instalacji co, elekt. wod-kan w swoim domku?

Pozdrawiam m_beata

Cześć.

Dodałem kilka nowych fotek do swojego albumu ale coś szwankuje ta strona, stare fotki widać, a nowe nie zawsze :( .

http://foto.onet.pl/20upa,yc0sk4zs405z,u.html?P=1

Dla niewtajemniczonych - mam troche pozmieniany układ pomieszczeń na poddaszu.

Napiszcie ile kosztowała Was robocizna:

- 1m2 zabudowy poddasza (40zł)

- docieolenie (elewacja)

- podbitka

- wylewki (10zł)

- tynki (10zł)

- gipsowanie

w nawiasach ceny które płaciłem :) lub zapłace :cry:

Witam, mam pytanie, nie mam jeszcze ścianek działowych na poddaszu. Zastanawiam się na grubością ścianki dzielącej przestrzeń na polowę nad garażem od komina do sciany szczytowej/ pokój i łazienka/. Czy nie dać jej o grubości 24cm? Czy przy cieńszej nie będzie problemu z montażem urządzeń, powieszenia czegokolwiek w łazience? No i przy grubszej będzie trochę ciszej :)

Pozdrawiam

Asik

Gość tadeusz Freudenreich
No dobra, to ja się dopisuję:

Płock; 2 + 1 (16 lat)

TF, pomysł był twój, to może ty to skoordynujesz? :roll: A my ci pomożemy...

Witam,

celowo czekałem na innych grupowiczów budujących andromedkę. Ale jak sama widzisz jest nas niewielu chętnych na spotkanie i wymianę doświadczeń. Może niedługo grupa zdobędzie "nowych" i wtedy zorganizujemy spotkanie.

Witaj Tadeusz, do spotkania też się dopisujemy tj. 2+2 z Wrocławia.

Myślę, że chętnych będzie dużo więcej, gdy padnie jakaś propozycja miejsca i terminu spotkania. Będzie można wtedy spojrzeć w swoje terminarze i zaplanować wyjazd i dać odpowiedź na forum w formie jakiejkolwiek deklaracji

Pozdrawiam

Asik

Witam, mam pytanie, nie mam jeszcze ścianek działowych na poddaszu. Zastanawiam się na grubością ścianki dzielącej przestrzeń na polowę nad garażem od komina do sciany szczytowej/ pokój i łazienka/. Czy nie dać jej o grubości 24cm? Czy przy cieńszej nie będzie problemu z montażem urządzeń, powieszenia czegokolwiek w łazience? No i przy grubszej będzie trochę ciszej :)

Pozdrawiam

Asik

Yo,

... nie jestem pewien, czy 24cm nie będzie za ciężka nawet na podwójną belkę terrivy?!

A co do wieszania czegoś na tej ścianie, to w/g projektu tam wisi zdaje się tylko umywalka (czy nawet dwie), a na tym bardzo rzadko się siada, ... no, chyba że po dobrej imprezie !!! :D

Jeśli więc nie zmieniasz aranżacji łazienki, to spoko, umywalka na pewno się utrzyma i na ścianie o grubości 12 cm!! ;)

Ja natomiast trochę zmieniłem aranżację łazienki, gdyż umieszczenie kibelka pod skosem niepokoiło mocno męską część domowników, z których każdy ma ponad 180 cm wzrostu.

A tak prawdę mówiąc, to mnie przede wszystkim! ;)

I tak:

- ścianę "wejściową" przesunąłem jakieś 80 cm w głąb łazienki, przez co na górze powstał całkiem miły hol, a nie tylko korytarz. ;)

- w głębi zamiast ściany z drzwiami, zrobiłem dwie ścianki-przepierzenia, i na dodatek nie są one w jednej linii

- za pierwszą ścianką (na ścianie działowej, za kabiną) zamontowałem kibelek i bidet

- za drugą ścianką (tą od strony skosu), powstało miejsce na pralkę i całą obsługę prania.

Umieszczenie kibelka pod skosem odpadało "na starcie". Z tym, że w pierwotnej wersji myślałem o umieszczeniu go w miejscu jednej z umywalek (ktoś tu na forum mówił, że ma tak zrobione), ale po chwili doszedłem do wniosku, że nawet symboliczne oddzielenie świątyni dumania od reszty łazienki umożliwi jakby wieloosobowe korzystanie z tego pomieszczenia! :D

Dodam, że to działa wyśmienicie, spoko druga osoba może się umyć, wziąć prysznic, czy nawet wleźć do wanny bez konieczności narażania się na widok kogoś mocno zajętego! Wbrew pozorom, to wcale nie jest takie nieistotne ! ;)

Mieszkając w mieszkaniu, człowiek jakby się pogodził z tym, że jest tylko jedna łazienka. Budując dom z dwoma łazienkami mogło by się wydawać, że problem się rozwiąże, ale nic bardziej mylnego. Chyba, że ilość łazienek będzie się równać ilości mieszkańców!! W mojej Andromedce łazienki są dwie, a ludzi cztery!! ;)

Fakt, wieczorkiem zajętość (brak) pomieszczeń sanitarnych jest jakby mniej odczuwalna, ale za to rano, gdy wszyscy wychodzą z domu w tym samym czasie, a np takiej nastolatce (żonę przemilczę) potrzeba jakieś od 4 do 5 godzin na samą "toaletę" przed wyjściem do szkoły, to .... zgroza!! :o

Wtedy uzyskanie dostępu do łazienki wymaga nie byle jakiego sprytu, bo numer "z telefonem" przestaje działać po jakiś 3-4 razach!! :)

... i tu wtedy, możliwość "wieloosobowego" skorzystania z choć jednej z łazienek ma wręcz kluczowe znaczenie!! :D

A już nie wspomnę, że np obserwowanie pracującej pralki podczas "tych ważnych" czynności wpływa mocno inspirująco! :D

Pozdo,

Piotrek

Witaj Tadeusz, do spotkania też się dopisujemy tj. 2+2 z Wrocławia.

Myślę, że chętnych będzie dużo więcej, gdy padnie jakaś propozycja miejsca i terminu spotkania. Będzie można wtedy spojrzeć w swoje terminarze i zaplanować wyjazd i dać odpowiedź na forum w formie jakiejkolwiek deklaracji

Pozdrawiam

Asik

... to prawda, choć przybliżony termin mocno by mógł pomóc w podejmowaniu decyzji! ;)

A jakby co, to 2 osoby z Legnicy można by wstępnie dopisać do listy! ;)

Pozdro,

Piotrek

Dzięki za podpowiedź.

Szczerze mówiąc,też takie obawy mam że ścianka o tej grubości może być po prostu za ciężka. Co prawda YTONG nie należy do najcięższych materiałów, ale na pewno nie należy do "cichych izolacji". Dylemat pozostaje.

Mam jeszcze kilka dzionków na tzw.szybką decyzję w tej sprawie.

Asik