Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Hej andromedowicze,

Ciekaw jestem, jak urządzacie dolny salon w kwestii kina domowego?

Jestem na etapie wykańczania i mam pewne dylematy jak to poustawiać. Mając na uwadze, że naprzeciw dużego okna w salonie ma stać kominek, telewizor chyba musi wylądować na ścianie między kominkiem a oknem. Kanapę główną trzeba będzie wstawić tak na 2/3 długości pokoju... No i jak tu rozmieścić głośniki od kina domowego itd. Chcę wpuścić peszle w wylewkę przed położeniem podłogi ale waham się w których miejscach. Same dylematy.....

Może ktoś z doświadczenia napisze co zrobić/czego nie robić?

THX z góry

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My szczerze mówiąc nie mamy teraz za bardzo czasu. Pełno różnych wydarzeń w życiu osobistym w tym budowa domu...

Sławinko jaki masz kolor okien? Czy to jest dąb bagienny czy orzech i jakiej firmy?

Zastanawiamy się aktualnie nad oknami. Przez dłuższy czas miał być złoty dąb. Ale teraz zaczynamy skłaniać się ku orzechowi tylko chciałbym zobaczyć dom z tymi oknami i wiedzieć , że to właśnie orzech...

Tomku, okna mamy w orzechu, a kupiliśmy je w firmie Dziadek. Uważam, że prezentują się bardzo ładnie. :D

Oczywiście, że ładne. Pasują do ogólnej koncepcji domu.

Witam!

Odnośnie okien - chciałabym zapytać jakie okna wybrałeś do swojego domku. Zastanawiam się nad oknami kratkowanymi tj. takimi jak w projekcie. ale wszyscy odradzają, mówią, że niemodne, nie praktyczne itp. Jeżeli miałabym się zdecydować na inne okna, to tylko szyba w całości bez podziałów. Nie wiem z kolei czy będzie to możliwe przy tak dużych oknach jak w naszej Andromedzie. Mam również pytanie odnośnie instalacji. Czy znasz już szacunkowe koszty instalacji co, elekt. wod-kan w swoim domku?

Pozdrawiam m_beata

Witam! Przepraszam, że tak późno się odzywam, ale nie mieliśmy ostatnio w ogóle czasu. Co do okien to rozważaliśmy (a może jeszcze rozważamy) trzy firmy oknoplast, avante i ms. Avante za drogo wyszły, nie warto przepłacać. Chyba jednak zdecydujemy się na ms. Kolor złoty dąb. Ten kolor może budzić emocje, itd, że oklepany ale po głębszej analizie stwierdzamy, że orzech wygląda zbyt ponuro a złoty dąb w cieniu wygląda najbardziej odpowiednio. Gorzej jak słońce nań poświeci, ale my front mamy od północy. Też stwierdziliśmy, że te okleiny to jeden pies, chyba nawet jeden producent tych oklein jest bo są identyczne. Pani w oknoplaście powiedziała nawet, że odcienie różnią się w zależności od dostawy. To samo kolor szprosów międzyszybowych. Tak więc będziemy mieli niezły ale jednak plastikowy złoty dąb zamiast stylowych, niepraktycznych, pięknych, kłopotliwych w utrzymaniu, dodających domowi niepowtarzalnego uroku, sypiących się po kilku latach OKIEN DREWNIANYCH. Masz na myśli kratkowanie szprosami międzyszybowymi? Nie uważam, że są niemodne. Nawet kratkowania szprosami konstrukcyjnymi są fajne pod warunkiem, że i jedne i drugie nie są za gęsto.

Hej andromedowicze,

Jestem na etapie wykańczania i mam pewne dylematy jak to poustawiać. Mając na uwadze, że naprzeciw dużego okna w salonie ma stać kominek, telewizor chyba musi wylądować na ścianie między kominkiem a oknem. Kanapę główną trzeba będzie wstawić tak na 2/3 długości pokoju... No i jak tu rozmieścić głośniki od kina domowego itd. Chcę wpuścić peszle w wylewkę przed położeniem podłogi ale waham się w których miejscach. Same dylematy.....

THX z góry

Ja dopiero beda budowal, ale juz mysle nad tym samym. Lamie sie nad sufitem. Jest to bezpieczne miejsce zeby umiescic kabelki i pozniej glosniki surround a w przyszlosci jezeli nie bede juz ich potrzebowal latwo zaszpachlowac sufit i nie widac nic. Podloga ma pewne wady, jezeli chcialbys robic impreze wieksza to moga przeszkadzac glosniki i gniazdka wystajace np. z parkietu.

Jezeli natomiast kiedys bede mial projektor to pod sufit tez go wrzuce i bedzie gicio :D

Pod sufitem mozna wykonac instalacje np. pod 7.1 a uzywac na razie 5.1 DD (albo co kto woli) a przewody nadmiarowe na razie pozostawic zaszpachlowane.

Pzdr.

Mam wycenę bramy garażowej

Wiśniowski 8000,-

Hormann 8100,-

Te same parametry (grubość 40, napęd kolor złoty dąb przetłoczenia poziome).

Którą wybrać?

Sam sobie odpowiadam. Najgorsza decyzja jest lepsza niż brak decyzji. Wybrałem hormanna. Jednak kierowałem się uznaną renomą tej firmy, mniej konkretami, bo te konkrety są takie same, a czy to była dobra decyzja to się dowiem po paru latach.

Mam tylko pytanie do osób, które zmawiały bramy w okleinie. Ja mam złoty dąb tylko powiedzieli, że rama bramy ( z boków) musi być biała i trzeba na nią założyć taką wkładkę w takiej samej okleinie jak panele (za dodatkową opłatą oczywiście 150 zł). Czy tak jest u innych firm też???

Mam tylko pytanie do osób, które zmawiały bramy w okleinie. Ja mam złoty dąb tylko powiedzieli, że rama bramy ( z boków) musi być biała i trzeba na nią założyć taką wkładkę w takiej samej okleinie jak panele (za dodatkową opłatą oczywiście 150 zł). Czy tak jest u innych firm też???

Ja mam Krispol z automatem Nice - opisz o co cho - bo za bardzo nie wiem (jakie boki ? Która wkładka ?) a napisze jak to wygląda w przypadku Krispola.

t.

Hej andromedowicze,

THX z góry

Ja dopiero beda budowal, ale juz mysle nad tym samym. Lamie sie nad sufitem. Jest to bezpieczne miejsce zeby umiescic kabelki i pozniej glosniki surround a w przyszlosci jezeli nie bede juz ich potrzebowal latwo zaszpachlowac sufit i nie widac nic. Podloga ma pewne wady, jezeli chcialbys robic impreze wieksza to moga przeszkadzac glosniki i gniazdka wystajace np. z parkietu.

Jezeli natomiast kiedys bede mial projektor to pod sufit tez go wrzuce i bedzie gicio :D

Pod sufitem mozna wykonac instalacje np. pod 7.1 a uzywac na razie 5.1 DD (albo co kto woli) a przewody nadmiarowe na razie pozostawic zaszpachlowane.

Pzdr.

Ja z kolei zrobiłem odwrotnie. Kanapa stoi w zacisznym zaułku. Nad głową będę miał 2 głośniczki od kina. TV wisi na ścianie prosto-skośnej (nie wiem jak ją opisać ale jeśli mam Andro II lustro, wejście od zachodu to na ścianie południowej a w zasadzie jej prostym kawałku - na 42'' wystarczy). Wady - TV widać od razu po wejściu do domu - ale że jest płaski, wisi na ścianie i wszystkie kable ukryte - może nie będzie tragedii. Jak zmienie zdanie to.... oprawie go w ramy i będzie udawał obraz. Zalety: Kanapa daje poczucie "zaciszności", blisko kominka, koło duzego okna. Stolik na gazety, popielniczka na cygara i podstawka pod J. Danielsa... eeeh, rozmarzyłem się...

Kable pociagnięte do pełnego kina i zakończone klasycznymi "kontaktami" ale na czincze lub taka małą dziurką z której wychodzi kabelek. Lub końcówkami głośnikowymi. Z tym nie ma problemu.

Ano wlasnie od tego trzeba zaczac, gdzie ma stac TV i cala reszka kina domowego. Ja planuje na scianie od garazu a sofy na "srodku" pokoju. Jedna skierowana na TV a druga tylem do okna (zona chce powiekszyc okno i bedzie 240x230 z dwoma slupkami konstr.) no i kominek wyjdzie na wprost tej kanapy. Moze nie bedzie tak zle :wink: W moim przypadku nie ma szans na scienne powieszenie glosnikow lub podlogowe, musze sufit wykorzystac. Moze bedzie dobrze.

Pzdr.

Ano wlasnie od tego trzeba zaczac, gdzie ma stac TV i cala reszka kina domowego. Ja planuje na scianie od garazu a sofy na "srodku" pokoju. Jedna skierowana na TV a druga tylem do okna (zona chce powiekszyc okno i bedzie 240x230 z dwoma slupkami konstr.) no i kominek wyjdzie na wprost tej kanapy. Moze nie bedzie tak zle :wink: W moim przypadku nie ma szans na scienne powieszenie glosnikow lub podlogowe, musze sufit wykorzystac. Moze bedzie dobrze.

Pzdr.

Nie wiem dlaczego (nie mieżyłem tego jeszcze) wydaje mi się że ten saloon :-) jakis taki wąski...

Mam kanapkę 3 osobową i mam wrażenie, że mało miejsca zostanie po bokach...

Mierzył to ktoś ??

dlaczego nie możesz podwiesić głośników ?

A na suficie ? Tzn ? tez podwieszone ale pod sufitem a nie na ścianach ? Tak ?

Też moze być fajnie...

t.

Pzdr.

Nie wiem dlaczego (nie mieżyłem tego jeszcze) wydaje mi się że ten saloon :-) jakis taki wąski...

Mam kanapkę 3 osobową i mam wrażenie, że mało miejsca zostanie po bokach...

Mierzył to ktoś ??

dlaczego nie możesz podwiesić głośników ?

A na suficie ? Tzn ? tez podwieszone ale pod sufitem a nie na ścianach ? Tak ?

Też moze być fajnie...

t.

Yo,

... ja wpuściłem kabelki do głośników w podłodze i wyprowadziłem w rogach plus na ukośnej ściance koło drzwi balkonowych. W długiej ścianie z oknem puściłem potrójną ilość kabelków, i w tym momencie nie musiałem już teraz decydować z której strony co będzie stało. Po prostu "skrosuję" te długie przebiegi w zależności od potrzeby. Fakt, kabelka poszło parę metrów więcej, ale ... ;)

Co do wysokości umieszczania głośników, to ... po pierwsze, z tego co wiem, to satelity powinny być umieszczone mniej więcej na wysokości uszu (w tym momencie siedzącego) człowieka, czyli ok 100 cm, a po drugie, to w miarę porządne głośniki do kina domowego nie są takie małe, toteż wiszące u sufitu chyba by się mocno rzucały w oczy!

Gdzie natomiast stoi subwoofer nie ma w sumie znaczenia, gdyż i tak człowiek nie jest w stanie określić kierunku z którego rozchodzą się niskie tony! :)

... nooo, chyba że mówimy o głośniczkach np firmy BOSE lub Bang & Oluffsen, one są wręcz malutkie, ale tu cena idzie w grube tysiączki! :(

Pozdro,

Piotrek

Witam, czytając ostatnich kilka postów, o przewodach do kina domowego, nasunęła mi się myśl, czy wielu z Was, równolegle układało także przewody do instalacji alarmowych/ czujki, sygnalizatory,itp./? Czy można je ułożyć , po otynkowaniu ścian?

Akurat alarm i inne niskonapięciowe położyłem przed tynkami, pozostały mi właśnie audio i np. kucie rury pod wiszący TV ;-)

Generalnie póki nie masz pomalowanych ścian i np. paneli na podłogach to mozna jeszcze robić bałagan - gorzej jak mieszkasz w miarę normalnie to zawsze jest problem bo pyłu i kurzu przy takich operacjach jest co niemiara...

Witam, czytając ostatnich kilka postów, o przewodach do kina domowego, nasunęła mi się myśl, czy wielu z Was, równolegle układało także przewody do instalacji alarmowych/ czujki, sygnalizatory,itp./? Czy można je ułożyć , po otynkowaniu ścian?

Akurat alarm i inne niskonapięciowe położyłem przed tynkami, pozostały mi właśnie audio i np. kucie rury pod wiszący TV ;-)

Generalnie póki nie masz pomalowanych ścian i np. paneli na podłogach to mozna jeszcze robić bałagan - gorzej jak mieszkasz w miarę normalnie to zawsze jest problem bo pyłu i kurzu przy takich operacjach jest co niemiara...

Ja wszystko mam juz położone (elektryka, zasilanie bramy, domofon, TV, alarm, internet, telefon) - czyli przed tynkami. Liczę się z tym że coś trzeba będzie przesunąć o 10-15 cm ale lepiej kuć 10 cm niż pół ściany :-)

Poza tym tak to rozlokowałem, że jhak tynkarze nie zpiep** to nic nie będę musiał kuć. Oczywiście pewne rzeczy można kłaśc po tynkowaniu ale po co: 1) kable mają iść po wierzczu, lub

2) tak jak przedmówca zaznaczył - kucie to wybuch bomby w domu.

Ja wszystko mam juz położone (elektryka, zasilanie bramy, domofon, TV, alarm, internet, telefon) - czyli przed tynkami. Liczę się z tym że coś trzeba będzie przesunąć o 10-15 cm ale lepiej kuć 10 cm niż pół ściany :-)

Poza tym tak to rozlokowałem, że jhak tynkarze nie zpiep** to nic nie będę musiał kuć. Oczywiście pewne rzeczy można kłaśc po tynkowaniu ale po co: 1) kable mają iść po wierzczu, lub

2) tak jak przedmówca zaznaczył - kucie to wybuch bomby w domu.

aha - pamietajcie, że do N-ki trzeba położyć 2 kable antenowe (do nagrywarki) i dodatkowo antena "z powietrza"

Tak samo jeśli chodzi o internet "nie_TePsowy" - kabelek telefoniczny na komin ! ;-)

aha- pamietajcie, że do N-ki trzeba położyć 2 kable antenowe (do nagrywarki) i dodatkowo antena "z powietrza"

Tak samo jeśli chodzi o internet "nie_TePsowy" - kabelek telefoniczny na komin ! ;-)

Witam

O jakim Internecie piszesz?

Widzę ten uśmiech, ale trochę jaśniej jakbyś mógł...

O co chodzi z tym kabelkiem telefonicznym na kominie?

Nie mam szans na net z TP.

Może ktoś się orientuje jaka jest szansa na net z platform cyfrowych TV?

Czy "N" TV ma taką opcję?

Pozdrawiam

Mirek

Witam

Pozdrawiam

Mirek

Nie pisze o niczym konkretnym. Generalnie o internecie "radiowym". Jeśli będziesz miał to "po telefonie" to OK, jeśli natomiast nie masz na to szans - pozostaje radiowy: czyli albo z anteny satelitarnej (chyba - trzeba sprawdzić ofertę np: Cyfry) lub typowy internet radiowy (osobna antenka). generalnie wadą tego typu rozwiązania jest to że ściągasz dane szybko (via satelita/radio/itp) a wysyłasz po kablu np: telefonicznym. Ale - wracając do sedna - nie należy zapomnieć o kabelku na kominie - kabelku specjalnie do internetu.

Witam

Pozdrawiam

Mirek

Nie pisze o niczym konkretnym. Generalnie o internecie "radiowym". Jeśli będziesz miał to "po telefonie" to OK, jeśli natomiast nie masz na to szans - pozostaje radiowy: czyli albo z anteny satelitarnej (chyba - trzeba sprawdzić ofertę np: Cyfry) lub typowy internet radiowy (osobna antenka). generalnie wadą tego typu rozwiązania jest to że ściągasz dane szybko (via satelita/radio/itp) a wysyłasz po kablu np: telefonicznym. Ale - wracając do sedna - nie należy zapomnieć o kabelku na kominie - kabelku specjalnie do internetu.

Yo,

... sorki, że się wtrącę,

ale przy braku możliwości kablowych od któregoś z operatorów telefonii stacjonarnej, to kabelek telefoniczny na kominie jakby niewiele da, a przynajmniej niewiele pomoże w uzyskaniu dostępu do Internetu! :(

Dostęp do internetu przez TV SAT, to bajer, bo owszem, można (I to z niezłą prędkością) ściągać dane przez satelitę, ale żądanie wysyłki tych danych trzeba jakoś wysłać. Raczej mało kto dysponuje w domu nadajnikiem satelitarnym, a więc jak nie ma dostępu do telefonu (internetu), to ... koło się zamyka!! :D

Wracając do kabelka na kominie, to jeśli już, w przypadku gdy jedyną metodą dostępu jest radio, to trzeba by było na komin raczej wyprowadzić kabel antenowy (nie telefoniczny), i to nie taki normalny jak do TV czy SAT, ale specjalny, a najlepiej od razu zamontować antenkę kierunkową (zazwyczaj typu YAGI) z odpowiednio długim kabelkiem (5, 10, 15, 20 m) tak, żeby drugi jego koniec doprowadzić do miejsca gdzie będzie stał komputer, albo (jeśli ktoś zorganizował w domu kable do sieci komputerowej) AP i ew. Router.

Ja u siebie wygospodarowałem do tego celu wnękę w holu koło komina (1 piętro), tam mam zamontowany AP i router WiFi ze switchem.

Na wsi w której wybudowałem Andromedkę niestety nie ma możliwości kablowych żeby mieć tradycyjny telefon. :(

... ale na moje szczęście jedna z okolicznych firemek świadczy tu usługi bezprzewodowego dostępu do Internetu.

Antenę typu YAGI mam zamontowaną na dachu, a we wspomnianej wnęce oprócz AP i Routera zbiegają się kabelki od gniazdek sieci komputerowej (minimum 1 gniazdko w każdym pomieszczeniu). W ten sposób każdy z komputerów stacjonarnych w domu ma niezależny dostęp do Internetu, notebooki mają dostęp przez WiFi, a na dodatek, korzystając z technologii VoIP i usług jednego z sipserviceproviderów mam "normalny" miejski numer telefonu.

Jedyna różnica to taka, że (specjalny) aparat zamiast do standardowego gniazdka telefonicznego, wpięty jest w gniazdo sieci komputerowej.

Dzwoniący do mnie ponoszą koszty normalnej rozmowy do sieci stacjonarnej i nawet nie podejrzewają, że rozmawiamy przez internet! :D

Pozdro,

Piotrek