Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Cześć Piotr

Piszesz bardzo fachowo. Nie miałem czasu sie wczoraj szerzej "rozpisać".

Ten "kabelek telefoniczny" na kominie po prostu mnie zdziwił.

Dokładnie tak jak piszesz, to "kabelek" antenowy.

Ale mniejsza o to.

W jaki sposób rozliczasz się z dostawcą?

Za jeden komputer, czy więcej?

Czy dostawca wprowadził MAC adres twojego acesa (jako Twój komputer) i nie wie że dzielisz na więcej :) ?

Czy może jakoś się z nim dogadałeś?

Pozdrawiam

Mirek

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

W jaki sposób rozliczasz się z dostawcą?

Za jeden komputer, czy więcej?

Czy dostawca wprowadził MAC adres twojego acesa (jako Twój komputer) i nie wie że dzielisz na więcej :) ?

Czy może jakoś się z nim dogadałeś?

Pozdrawiam

Mirek

Yo,

mam stałą opłatę za dostęp.

Dokładnie jest tak jak mówisz, podałem dostawcy MAC swojego AP, ale nie musiałem się jakoś specjalnie dogadywać na większą ilość komputerów, bo powiedzieli, że ich to po prostu nie interesuje. ;)

Oni mi udostępniają łącze i tyle. :)

Zresztą (przynajmniej tu w okolicy) tak działa większość providerów.

Była tu kiedyś jedna firma, co kazała sobie dopłacać za każdego kompa, ale odchodząca do konkurencji klientela szybko im te praktyki wybiła z głowy! :D

Pozdrawiam,

Piotrek

Witam wszystkich,

wreszcie oficjalnie mogę dołączyć do grona Andromedowiczów - wczoraj na działce wbito pierwszy raz łopatę w ziemię pod fundamenty. Później już koparka zrobiła swoje , a dziś ma być już zbrojenie i zalewanie.

Początki wydawały się łatwe - działkę kupiliśmy parę lat temu, przez dłuższy czas szukaliśmy odpowiedniego projektu, w międzyczasie kredyt na działkę został spłacony. Podobnie jak Wy, po ujrzeniu Andromedy olśnienie - tylko to. Projekt kupiliśmy rok temu, został dopieszczony przez znajomego architekta który podjął się również funkcji kierownika budowy.

Wybór ekipy też nie był trudny - bo i wyboru właściwie nie było dużego. Jest to znajomy, który wielu osobom, w tym również w mojej rodzinie, coś budował. Podobnie ekipy od dachu i wod-kan-c.o. Tylko elektryka wybrałem "spoza parafii" z polecenia sąsiada, który sam zajmuje się różnymi instalacjami i zna się na rzeczy.

Trochę przeciągnęły się sprawy papierowe - zwłaszcza przyłączenie prądu, oraz załatwienie kredytu na budowę (PKO SA) - 3 miesiące rozpatrywali wniosek, w międzyczasie zmieniły się podobno jakieś przepisy i nie dostaliśmy tyle ile na początku nam wyliczono zdolności. Małe przeboje również były przy opracowaniu operatu szacunkowego przez rzeczoznawcę - przekładane terminy, niby brak danych, niesłowność - zraziłem się.

Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło. Ekipa była wstępnie zamówiona na początek września, ale musieli dokończyć poprzednią budowę i przez ten czas załatwiłem: podłączenie licznika wody i prądu, zakończenie spraw papierkowych z dziennikiem budowy i zgłoszeniem budowy, zamówienie bloczków na ściany i fundamenty. W zeszłym tygodni jako bonus rozkopali nam ulicę i zrobili gaz - a już miałem w planie stawianie butli.

Tak więc Andromeda I "się" buduje - jak dużo w tym roku zależy od pogody. Plan optymistyczny - stan surowy otwarty z opapowanym dachem. Pesymistyczny - ściany parteru i strop.

Zobaczymy

Pozdrawiam wszystkich

Grzesiek.K

Aktualizacja - fundamenty uzbrojone i zalane, podobno poszło 17 m3 betonu, jeszcze nie mam faktury.

Witam wszystkich,

(...)

Początki wydawały się łatwe - działkę kupiliśmy parę lat temu, przez dłuższy czas szukaliśmy odpowiedniego projektu, w międzyczasie kredyt na działkę został spłacony. Podobnie jak Wy, po ujrzeniu Andromedy olśnienie - tylko to. Projekt kupiliśmy rok temu, został dopieszczony przez znajomego architekta który podjął się również funkcji kierownika budowy.

(...)

Witamy

Jakie zmiany zrobiłeś w projekcie ?

Witamy

Jakie zmiany zrobiłeś w projekcie ?

Niewielkie: podniesienie ścianki kolankowej o 2 bloczki, przesunięcie słupa w salonie do pierwszego stopnia schodów, dodanie za garażem pomieszczenia o szerokości 2 m i przedłużenie nad nim dachu, a w planach już w czasie budowy chcemy jeszcze zrobić stryszek, zlikwidować okno dachowe w pokoju z balkonem (będzie tam garderoba), przesunąć trochę ściankę w łazience na parterze kosztem tego pokoju od frontu, zrobić mały schowek pod schodami i.... to chyba wszystko.

Na etapie montażu instalacji c.o. mamy w planie zrobić ogrzewanie mieszane, w łazienkach, kuchni i korytarzu oraz na na linii korytarz - drzwi na taras, podłogówkę.

Jako dodatkowe informacje - na fundamenty poszło 18 m3 betonu B-15, są na tyle szerokie że majster proponuje nam zrobić ściankę fundamentową trzywarstwową - z bloczków M-6 (do pewnej wysokości od wylanych fundamentów dwie warstwy obok siebie) i wyżej na zewnątrz 3 cm styropianu oraz cegła klinkierowa. Czy ktoś ma coś podobnego?

Płyta OSB czy deski ?

Witam, u mnie sa dechy na stryszku, pewnie OSB tez sie nada ale wyjdzie drozej jak sadze... poza tym wazne jest pewnie tez to, ze podloga od strony strychu nie powinna byc zbyt szczelna, bo druga strona od sufitu jest zamknieta folia paroizolacyjna zatem szczeliny miedzy deskami automatycznie wentyluja przestrzen pod podloga

stryszek u mnie wyszedl calkiem calkiem wkrotce dodam jakas fotke poki nie jest jeszcze zagracony :))

pozdrawiam,

pawel

Witam, u mnie sa dechy na stryszku, pewnie OSB tez sie nada ale wyjdzie drozej jak sadze... poza tym wazne jest pewnie tez to, ze podloga od strony strychu nie powinna byc zbyt szczelna, bo druga strona od sufitu jest zamknieta folia paroizolacyjna zatem szczeliny miedzy deskami automatycznie wentyluja przestrzen pod podloga

stryszek u mnie wyszedl calkiem calkiem wkrotce dodam jakas fotke poki nie jest jeszcze zagracony :))

pozdrawiam,

pawel

A z czego wykonałeś konstrukcję podłogi stryszku ( do czego przybite są deski ? ).

pozdrawiam,

pawel

A z czego wykonałeś konstrukcję podłogi stryszku ( do czego przybite są deski ? ).

witam,

ja konstrukcję zrobiłem tak,

http://images6.fotosik.pl/70/38622acceb787925.jpg

a na to poszła płyta OSB.

Pozdro

Piotrek

pozdrawiam,

pawel

witam,

ja konstrukcję zrobiłem tak,

http://images6.fotosik.pl/70/38622acceb787925.jpg

a na to poszła płyta OSB.

Pozdro

Piotrek

O dzięki za zdjęcie.

Ja nie pomyslałem o tym na etapie więźby i teraz musze sie sam z tym bawić.

Jak widzę są to długie deski a pomiędzy nimi jakieś większe kawałki drewna ( kawałki krokwi ?)

O dzięki za zdjęcie.

Ja nie pomyslałem o tym na etapie więźby i teraz musze sie sam z tym bawić.

Jak widzę są to długie deski a pomiędzy nimi jakieś większe kawałki drewna ( kawałki krokwi ?)

Yo,

tak, w kierunku prostopadłym do osi części nadgarażowej to są długie deski przymocowane po obu stronach krokwi.

Jako wypełnienie między tymi deskami, a zarazem element łącznikowy są użyte długie kawałki krokwi.

W kierunku poprzecznym usztywnione to wszystko jest pojedynczymi deskami.

Jak wspomniałem na wierzchu płyta OSB.

Taka konstrukcja jest nad wyraz sztywna i wytrzymała, w pewny momencie na tym "stryszku" było 6 dorosłych osób. Jedyne odczucie to ciasnota, żadnych wyczuwalnych ugięć czy niestabilności! :D

Pozdro,

Piotrek

Dzięki Syncio za zdjątko stryszku, mam ten sam dylemat co mój poprzednik.

W oczekiwaniu na okna, drzwi i wszystko inne na co się czeka tygodniami- w tym brama garażowa 6-8 tygodni, myślę jak ten stryszek zbudować, aby to miało rączki i nóżki. Jak ma jeszcze jakieś zdjęcia w tym temacie -daj znać.

Mam pytania, które mnie nurtują od paru godzin. Chciałbym na ściany zewnętrzne Ytonga jako docieplenie nałożyć styrek. Mam nagraną ekipę, pod parą, a nie mam jeszcze tynków wewnętrznych.

Pytanie 1: Czy YTONGA mozna docieplać styropianem? Oczywiście chcę zachować jakąś mikrowentylację. Wełna jest trochę za droga.

Pytanie 2: Czy można docieplać domek przed tynkami wewnętrznymi? Patrząc za okno, to tynki zdążę położyć pod koniec listopada, albo dopiero na wiosnę. A zastanawiam się jak później ta woda z tynków wewnętrznych mi odparuje, po zrobieniu docieplenia...

Proszę jeszcze o informacje, ile "biorą" za docieplenie od m2?

Syncio, czy masz już zainstalowany reku na stryszku?

Pozdrawiam Andromedowiczów

Asik

Witam!

Czy jest ktoś w stanie podać mi ceny instalacji w andromedzie II. Przymierzam się do robienia zimą instalacji. w zasadzie to mam wstępną wycenę wod-kan na 38.000 zł z materiałami. nie wiem czy to dużo czy mało... Jeżeli chodzi o elektrykę to fachowiec, bez prowadzenia działalności powiediał, że może nam to zrobić za ok. 6.500 zł. Wydaje mi się to śmiesznie niska cena. Proszę podajcie jakieś realne kwoty. Buduję w rejonie Katowic...

m_beata

Hej m_beato, no rozbieżności co do cen są spore, ja otrzymałem dwie oferty na full instalacji C.O. wraz z kominkiem grzejnikami, podłogówką i resztą plastików z uruchomieniem wszystkiego co sluzy do c.o.w tym kotła, kominka , wody, pomp, itp, za 60 000 brutto., jeśli chodzi o elektrykę - to nie "udało" mi `się znaleźć wykonawcy za więcej niż 3500 zł co uważam jak na Wrocław i tak sporo. A u mnie za Andromedę II wykonawca krzyknął 1500zł. NIe śpiesz się- szukaj i się targuj.

P.S. Instalatorów do C.O. szukam dalej na budowach u innych budowniczych.

Pozdro

asik283

Czesc Pabloxx,

Zauważylem, że u zrobiles w scianach funamentow przsuniecia, ktore sa pewnie pod budowe z bloczkow dajacych grubosc scian 36 cm.

Jednoczesnie budowales sciany z 29P+W.

Jak to rozwiazales? wsunales sciane do srodka budynku? Czy pociagi trafily Ci w slupy?

Pozdrowienia

Czesc Pabloxx,

Zauważylem, że u zrobiles w scianach funamentow przsuniecia, ktore sa pewnie pod budowe z bloczkow dajacych grubosc scian 36 cm.

Jak to rozwiazales? wsunales sciane do srodka budynku? Czy pociagi trafily Ci w slupy?

Witaj,

Szczerze powiem, ze dokladnie nie pamietam, ale jesli chodzi o podciagi i slupy to wszystko sie spotkalo tam gdzie mialo sie spotkac. Poza tym strop mialem monolityczny i czesc belek schowala sie w grubosci stropu.

Hej.

Od kilku ładnych miesięcy obserwuję forum Andromedy.

Też budujemy z narzeconym ten domek (Andromeda I w lustrzanym odbiciu - z kilkoma ładnymi zmianami). Zaczęliśmy od maja tego roku i już mamy przygotowane wszystko pod Cieślę, ale terminy napięte i jeszcze troszkę poczekamy.

Szukam osób z woj. lubuskiego (Świebodzin, Zielona Góra) bądź z wielkopolski (Poznań, Opalenica, Nowy Tomyśl) które juz wybudowały domek i chętnie zaprosiliby nas w swoje progi. Bardzo chcemy zobaczyć Andromedę na żywo, wysłuchać cennych porad i wskazówek. My również chętni podzielimy się naszymi doświadczeniami.

Wyczytałam na forum że w Świebodzinie pani Elwira buduje Andromedę, bardzo proszę o kontakt. pozdrawiam

Dzieki. A jeszcze jedno pytanko.

Pewnie to juz bylo na forum ale gdzie umiesciliscie rozdzielnie elektryczne T0, T1, T2?

Pozdrawiam

Czesc Pabloxx,

Witaj,

Szczerze powiem, ze dokladnie nie pamietam, ale jesli chodzi o podciagi i slupy to wszystko sie spotkalo tam gdzie mialo sie spotkac. Poza tym strop mialem monolityczny i czesc belek schowala sie w grubosci stropu.

Dzieki. A jeszcze jedno pytanko.

Pewnie to juz bylo na forum ale gdzie umiesciliscie rozdzielnie elektryczne T0, T1, T2?

Ja zrobiłem jedną centralną rozdzielnię w garażu przy wejściu do pom. gospodarczego. Rozdzielnica 3x18 jest praktycznie pełna.

O czym pamietałem:

- dodatkowe obwody oświetlenia tarasu, i ogrodu

- obwód oświetlenia pomiedzy furtką a drzwiami wejściowymi

- zasilanie napędu bramy wjazdowej

- gniazdka zewnętrzne na elewacji z tyłu domu i na ogrodzie

- gniazdo na stryszku ( centrala DGP )

- gniazdo na balkonie ( światełka świąteczne )

- osobny obwód na pompę głębinową i piec C.O.

- domofon na parterze i na poddaszu