Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Gość tadeusz Freudenreich
Czy ktoś z Was zastanawiał się nad takim rozwiązaniem jak prefabrykowana więźba dachowa? Jakie są plusy i minusy wg Waszej wiedzy?

Sam o tym myślałem, jednak rozmowa z cieślą wykluczyła takie rozwiązanie. Argumentacja była typu - a jak się pomylą w wymiarach co wtedy? ponadto sam montaż wymaga dźwigu, a te konstrukcje są głownie na dachy płaskie.

Pozwolę sobie zadać pytanie odnośnie okien dachowych do Andromedy II. Czy ktoś z Forumowiczów ma jakieś doświadczenie z oknami świerkowymi firmy Langer? Sa tańsze od Veluxa i Fakro.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czesc jestem na etap;ie wykanczania andromedy 1 i mam dlemet odnsnie doboru kotla co ( kociol na ekogroszek) mzoe ktos ekspolatuje taki kociol w tego typu domu jaeli tak to jaka jest moc tego kotla

Ja posiadam i eksploatuje taki kocioł. Na andromede 2 kupiłem 24kw i w zupełności wystarcza. Obecnie mam 23C w domu, temperatura wody 45C. Dodam że dom jest nieocieplony z zewnątrz. Jednak jak to bywa z takimi kotłami, zanim ustawisz wszystkie parametry kosztować Cię to będzie parę kilo groszku :) u mnie na samym początku brał 5kg na godzinę. Mam piec Galmet z zasobnikiem.

Witam wszystkich.

Na 99% będziemy kupować projekt Andromeda II więc chciałem się przyłączyć do obecnych i przyszłych właścicieli tego domku :)

Mamy zamiar wprowadzić kilka zmian, jak chyba większość. Chciałbym się też spytać czy ktoś montował w Andromedzie ogrzewanie ścienne i jakie ściany najlepiej się nadają do tego ogrzewania ?

Jeżeli na forum byłby ktoś z okolic Torunia i chciałby się pochwalić swoim domkiem to z miłą chęcią skorzystamy z możliwości jego zobaczenia :D

Pozdrawiam wszystkich. Irek

Mam Andromedą II ale w Poznaniu. Cała wyłożona jest ogrzewaniem podłogowym i nieźle to działa. Dlaczego chcesz robić ogrzewanie ścienne? Ma to jakieś plusy w porównaniu do podłogówki?

Trak

Z tego co do tej pory wyczytałem jest lepszy rozkład temperatur, latem można wykorzystać taką instalację do chłodzenia pomieszczeń i można kłaść na podłogi co się tylko podoba :)

Podstawową wadą takiego ogrzewania jest to że nie można zastawiać meblami ścian grzejnych.

Planuję oczywiście ogrzewanie podłogowe tam gdzie jest ono najlepsze, tzn. w łazienkach, kuchni oraz holu (tam gdzie będą płytki).

Ja rowniez bede montowl podlogowke pod ceramika, a czemu nie wszedzie bo kwestaja tego ogrzewania ma tylu zwolennikow co przeciwnikow tak ze ja pozostane posrodku:)

chodzi mi o kotly na ekogroszek jaki zakupic gdzyz w przeciagu kilku tygodni bede kompletowal ogrzewnie

drugi temat to czy zakupic wymiennik do cwu (boiler) czy zasobnik pionowy zamierzam zamontowac zbiornik ok250l (planuje zakup pralki i zmywarki ktore bazuja na cieplej wodzie)

prosze opinie i spostrzezenia

Z tego co do tej pory wyczytałem jest lepszy rozkład temperatur, latem można wykorzystać taką instalację do chłodzenia pomieszczeń i można kłaść na podłogi co się tylko podoba :)

Podstawową wadą takiego ogrzewania jest to że nie można zastawiać meblami ścian grzejnych.

Planuję oczywiście ogrzewanie podłogowe tam gdzie jest ono najlepsze, tzn. w łazienkach, kuchni oraz holu (tam gdzie będą płytki).

Z tego co jeszcze pamiętam ze szkoły na lekcjach fizyki to chyba nie, ale mam prawo sie mylić. Ja mam u siebie całkowicie w całym domu łącznie z garażem podłogówkę i dodatkowo w każdym pomieszczeniu grzejniki. Nie było dla mnie istotne czy będzie ceramika na podłodze czy nie, ma być ciepło :). Odnosnie chłodzenia poprzez ogrzewania sciennego pomieszczeń, myslę że taniej i bardziej efektywnie wyjdzie jak zainstalujesz klimatyzację choćby tak jak ja w salonie i sypialni. Ciekawi mnie ilość energii która będziesz potrzebował do schłodzenia proponowanym systemem pomieszczeń? obawiam się ze po dwóch miesiącach takiego chłodzenia przejdziesz na wiatrak za 30zł z castoramy, dlatego ze inne jest przenikanie ciepła a inne zinma.

Przeciez teraz nie ma juz znaczenia co jest na podlodze. Mozna kupic panele drewniane do ogrz. podlogowego, wykladziny etc. wiec ten problem powinien zostac juz zapomniany. Ja zamierzam dawac podlogowke wszedzie oprocz garazu -nieogrzewany bedzie. Wydaje mi sie ze czasem bedzie dobrze wlaczyc obieg zimnej wody w podlodze zeby odprowadzic cieplo z nagrzab=nych od slonca podlog - ale tylko po to, nie ludze sie ze bedzie to klimatyzacja, od tego robie GWC zwirowe i wentylacje mechaniczna. Klimatyzacja ma taka przypadlosc, ze "obrabia" powietrze ciagle to samo. Mam w pracy klime i czuje jak powietrze osusza sie, dlatego otwieram okno zeby byla wymiana powietrza na swieze. W wentylacji nie istnieje ten problem, powietrez jest ciagle swieze a po przejsciu przez GWC bedzie mialo temperature prawie taka jak z klimatyzatora.Nie wyobrazam sobie zeby scienne mogo ochlodzic nagrzane podlogi od padajacego slonca -rzadko na sciane pada tyle slonca co na podlogi, majac jeszcze ceramike/kamien nagrzewa sie niemilosiernie.

Pzdr.

Jeżeli już jesteśmy przy ogrzewaniu - jaka powinna być moc kotła?

Dokopałem się na forum że obliczenia podawane w projekcie są błędne (23 lub 24).

My zamierzamy zainstalować kocioł na gaz ziemny kondensacyjny i instalator powiedział że 16- 18 KW zupełnie wystarczy...

Rozbieżność w mocach jest spora - jakie moce bierzecie pod uwagę??

Pozdrawiam

My robimy podłogówkę na dole (oprócz garażu, pom. gosp. i małego pokoju). W salonie mamy zamiar położyć drewno egzotyczne a wiadomo, że przez drewno słabo promieniuje ciepło. Dlatego dodatkowo na dwóch ścianach w salonie chcemy zrobić ścienne ogrzewanie, ponieważ na dole w salonie, hallu i kuchni nie chcemy grzejników. Też robię went. mech., ale chyba zrezygnuję z GWC, bo moi fachowcy przy wylewaniu stanu zero za płytko umieścili podejście pod GWC a też nie jestem przekonany że to faktycznie realnie ochłodzi. Też zastanawiam się na klimą w salonie i sypialni. Nawet szukam kogoś kto mi to zrobi. Jak poszedłem do jednej firmy w moim mieście, to mi zaproponowali zamiast klimy i (uwaga!) ogrzewania, pompę ciepła firmy DAIKIN, ale nie taką klasyczną pobierającą ciepło z gruntu, tylko z .... powietrza. Rzekomo to ma zapewnić ogrzewanie zimą a klimatyzację latem. Myślę, że gdyby to było pewne i bezpieczne rozwiązanie nawet na duże mrozy, to rozwiązałoby problemy energetyczne świata.

Co do mocy kotła faktycznie w projekcie jest 24 kW. Mój instalator nie radził mi tego zmieniać, bo to jednak "spora chałupa". Zresztą -wbrew temu co tu kiedyś mówiono - projektant wcale nie zmienił tej mocy, bo projekt dostałem z mocą 24 kW.

W uzupełnieniu mocy kotła. W czerwcu 2005 na tym forum ktoś pisał, że dostał nowe obliczenia z "Domusa" (ta firma już chyba od dawna tak się nie nazywa) i zgodnie z tymi nowymi obliczeniami moc kotła ma być 15,5 kW. Kiedyś ponoć było to 26 kW. Ja kupowałem projekt w II połowie 2006 cytuję (str. 17) "kocioł kondensacyjny Vitodens 222 o mocy 24kW zasilany gazem GZ-50". A więc jeszcze inaczej. Ciągle nie wiem jakiej mocy ten kocioł ma być. Czy ktoś kupował projekt w 2007 lub 2008 r. ? Jaka jest podana moc?

Nie wyobrazam sobie zeby scienne mogo ochlodzic nagrzane podlogi od padajacego slonca -rzadko na sciane pada tyle slonca co na podlogi, majac jeszcze ceramike/kamien nagrzewa sie niemilosiernie.
Nie pozwalam słońcu w upały nagrzewać czegokolwiek, po to wymyślili żaluzje i rolety :)

Jak poszedłem do jednej firmy w moim mieście, to mi zaproponowali zamiast klimy i (uwaga!) ogrzewania, pompę ciepła firmy DAIKIN, ale nie taką klasyczną pobierającą ciepło z gruntu, tylko z .... powietrza.
Planowałem wkopać rury od pompy cieplnej i przez wymiennik ciepła chłodzić wodę w instalacji, a w przypadku wysokich cen gazu podłączyć pompę do istniejących już rur.

My robimy podłogówkę na dole (oprócz garażu, pom. gosp. i małego pokoju). W salonie mamy zamiar położyć drewno egzotyczne a wiadomo, że przez drewno słabo promieniuje ciepło. Dlatego dodatkowo na dwóch ścianach w salonie chcemy zrobić ścienne ogrzewanie, ponieważ na dole w salonie, hallu i kuchni nie chcemy grzejników. Też robię went. mech., ale chyba zrezygnuję z GWC, bo moi fachowcy przy wylewaniu stanu zero za płytko umieścili podejście pod GWC a też nie jestem przekonany że to faktycznie realnie ochłodzi. Też zastanawiam się na klimą w salonie i sypialni. Nawet szukam kogoś kto mi to zrobi. Jak poszedłem do jednej firmy w moim mieście, to mi zaproponowali zamiast klimy i (uwaga!) ogrzewania, pompę ciepła firmy DAIKIN, ale nie taką klasyczną pobierającą ciepło z gruntu, tylko z .... powietrza. Rzekomo to ma zapewnić ogrzewanie zimą a klimatyzację latem. Myślę, że gdyby to było pewne i bezpieczne rozwiązanie nawet na duże mrozy, to rozwiązałoby problemy energetyczne świata.

Co do mocy kotła faktycznie w projekcie jest 24 kW. Mój instalator nie radził mi tego zmieniać, bo to jednak "spora chałupa". Zresztą -wbrew temu co tu kiedyś mówiono - projektant wcale nie zmienił tej mocy, bo projekt dostałem z mocą 24 kW.

A czy Ty przypadkowo w trakcie budowy nie zapomniałeś o kominie :)

A czy Ty przypadkowo w trakcie budowy

nie zapomniałeś o kominie :)

No wiesz, tak to poważnie zabrzmiało, że aż musiałem jeszcze raz przyjrzeć się zdjęciom. Wniosek - nie . ufff....

Wczoraj pobawiłem się nową, polską wersją darmowego programu Sweet Home 3D i oto tego efekt po półtorej godzinie klikania:

http://images30.fotosik.pl/162/0548fc4541650897m.jpg

http://images28.fotosik.pl/163/1edcc6b8a181ee4cm.jpg

Fajna sprawa, choć trochę mało gotowych elementów do umeblowania domu, nie można też zrobić skośnych ścian dachu na poddaszu, albo ja tego się nie doszukałem.

W uzupełnieniu mocy kotła. W czerwcu 2005 na tym forum ktoś pisał, że dostał nowe obliczenia z "Domusa" (ta firma już chyba od dawna tak się nie nazywa) i zgodnie z tymi nowymi obliczeniami moc kotła ma być 15,5 kW. Kiedyś ponoć było to 26 kW. Ja kupowałem projekt w II połowie 2006 cytuję (str. 17) "kocioł kondensacyjny Vitodens 222 o mocy 24kW zasilany gazem GZ-50". A więc jeszcze inaczej. Ciągle nie wiem jakiej mocy ten kocioł ma być. Czy ktoś kupował projekt w 2007 lub 2008 r. ? Jaka jest podana moc?

My kupiliśmy pod koniec 2007 i str 17. " kompaktowy kocioł kondensacyjny VITODENS 222 24KW zasilany gazem GZ-50 firmy V...NN"

Proszę o opinię jakie są w końcu "dobre" parametry dla Andromedy? :D ?

My kupiliśmy pod koniec 2007 i str 17. " kompaktowy kocioł kondensacyjny VITODENS 222 24KW zasilany gazem GZ-50 firmy V...NN"

Proszę o opinię jakie są w końcu "dobre" parametry dla Andromedy? :D ?

Witam,

wprawdzie nie używam kotła na gaz lecz eko-groszek ale podczas rozmowy w kilkoma instalatorami wszyscy jednomyślnie potwierdzili iż moc kotła 24KW jest za duża. W zupełności ponoć wystarczy 15-18KW. Ogrzewam Adromede II z podwójnym garazem, bez ocieplenia zewnętrznego i mam obecnie około 20C. Piec Galmet z zasobnikiem 24KW, suszę i wentyluję domek po listopadowych tynkach.