Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Irek ja również będę mieszkała w Andromedzie I pod Toruniem w Papowo- Osieki, przypuszczam , że Ty również :lol: Aktualnie mamy stan surowy zamnknięty.

Pozdrawiam wszystkich Andromedowiczów, pomoglście mi bardzo w garażu zostawiłam drzwi, muszę jeszcze zastanowic się nad piecem gazowym i ogrzewaniem. Nie wiedziałam , że przy parkiecie można zrobic ogrzewanie tylko podłogowe. :roll:

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich serdecznie! My kupiliśmy już projekt i budowę planujemy zacząć wiosna-lato, wszystko jest uzależnione od tzw roboty papierkowej. Bardzo jestem ciekawa czy ktoś ma Andromedę w Częstochowie lub okolicy, chciałabym chociaż z daleka zerknąć jak wygląda w rzeczywistości. Pozdrawiam wszystkich, mąż pewnie będzie tu dyskutował o bardziej technicznych sprawach

Witam,

Dotychczas przeglądałam uważnie ten wątek ale w końcu mogę cos napisać ponieważ już niedługo zaczynamy i my stawiać naszą Andromedkę.

Zakupilismy projekt Andromeda 2 z podwójnym garażem-odbicie lustrzane. Będziemy budować ją pod Krakowem.

Na razie papiery się jeszcze przerabiają, według wstępnych informacji pozwolenie ma być za 2-3 tygodnie tak więc może początkiem kwietnia ruszymy z pracami.

Co do zmian adaptacyjnych budynku to przewidujemy:

-podniesienie ścianki kolankowej

-zmiana rozmieszczenia pokoju i łazienki na poddaszu ( chodzi o te długie pomieszczenia). Wykorzystujemy ścianę szczytową do montazu zwykłego okna i tam będzie ładny pokój a łazienkę z sauną upchneliśmy bliżej schodów.

- Na dole właściwie żadnych zmian nie przewidujemy, bardzo podoba nam się takie romieszczenie pomieszczeń jakie tam jest. jedyne co to mam ochote poszerzyć drzwi balkonowe - wyjście na taras i zrobić tam drzwi przesuwne.

pozdrawiam wszystkich

Witam,

po przeglądnięciu tysiąca projektów na prowadzenie wysunęła się Andromeda i chyba ją postawimy w Szczecinie. Co prawda mamy PnB na Diunę z Archipelagu, ale koszta jej budowy zrobiły się powalające i nie ma innego wyjścia jak aneksem zmienić projekt:) I tu padło na Andromedę z podwójnym garażem. Mam jednak pytanie i zarazem prośbę czy ktoś z Was nie ma zeskanowanych dokładnych planów domu z wymiarami poszczególnych pomieszczeń? Jeżeli tak, to czy mogę prosić o przesłanie na maila?

Pozdrawiam

Witam,

po przeglądnięciu tysiąca projektów na prowadzenie wysunęła się Andromeda i chyba ją postawimy w Szczecinie. Co prawda mamy PnB na Diunę z Archipelagu, ale koszta jej budowy zrobiły się powalające i nie ma innego wyjścia jak aneksem zmienić projekt:) I tu padło na Andromedę z podwójnym garażem. Mam jednak pytanie i zarazem prośbę czy ktoś z Was nie ma zeskanowanych dokładnych planów domu z wymiarami poszczególnych pomieszczeń? Jeżeli tak, to czy mogę prosić o przesłanie na maila?

Pozdrawiam

Wymiary pomieszczeń można zobaczyć na stronie http://www.dobredomy.pl/?id_project=20&infopage=2

potem kliknąć na lupę przy napisie "parter-rzut" - w nowym oknie otworzy się rzut a potem na taką ekierkę w dolnym prawym rogu - pojawi się ekierka i można mierzyć - to samo z poddaszem.

Pozdrawiam

Witajcie.

Jak w temacie. Czy moglibyście w przypływie wolnego czasu opowiedzieć mi o swoim punkcie widzenia na montaż w domu zewnętrznych rolet? Czy warto instalować jeśli tak, to jakie, jeśli nie, to dlaczego? Firma wyceniła mi rolety na kwotę 8tys. czy to dużo, czy mało? Wszystko zależy od tego, czy warto. Rozważałem też instalację rolet tylko na parterze (około 5,5tys.)

PS: Wszystkim forumowiczom życzę wspaniałych, ciepłych, rodzinnych Świąt w gronie rodziny i znajomych. Życzę też wszystkim (sobie również), abyśmy kolejne Święta spędzili już u siebie w nowym domciu zwanym Andromedą (Amen).

Pozdrawiamy Was wszystkich, Urszula i Wojtek.

jeszcze jedno co myslicie o kombinacji kociol na ekogroszek+podlogowka+grzejnki+regulus

txh

...i my myslimy dokladnie o takim rozwiązaniu, ewentualnie dodatkowo baterie słoneczne. Wdzięczni bylibysmy za wszelkie uwagi i sugestie na temat rozwiazań ogrzewania w Andromedzie.

Przyznam, że sen z powiek spędza mi problem podgrzewania wody. Jakoś nie wydaje mi się, żeby rozwiazanie na ekogroszek do podgrzewania wody bylo opłacalne i rozsądne.

Czy ktos ma już wypracowane zdanie na ten temat?

Pozdrawiamy, Urszula i Wojtek.

Witajcie.

Jak w temacie. Czy moglibyście w przypływie wolnego czasu opowiedzieć mi o swoim punkcie widzenia na montaż w domu zewnętrznych rolet? Czy warto instalować jeśli tak, to jakie, jeśli nie, to dlaczego? Firma wyceniła mi rolety na kwotę 8tys. czy to dużo, czy mało? Wszystko zależy od tego, czy warto. Rozważałem też instalację rolet tylko na parterze (około 5,5tys.)

PS: Wszystkim forumowiczom życzę wspaniałych, ciepłych, rodzinnych Świąt w gronie rodziny i znajomych. Życzę też wszystkim (sobie również), abyśmy kolejne Święta spędzili już u siebie w nowym domciu zwanym Andromedą (Amen).

Pozdrawiamy Was wszystkich, Urszula i Wojtek.

Witam,

Rolety są wręcz niezbędne. Latem chronią przed nagrzewaniem, zimą dodatkowo izolują okna przed mrozem. W sypialni od strony wschodniej też trudno pospać nad ranem gdy nie ma rolet. Ponadto, można w nich założyć alarm, który spłoszy złodzieja zanim zniszczy okno. Najlepiej dać RKSy, są schowane w murze i nie szpecą okna. Trzeba tylko wzmocnić nad nimi wieniec, który będzie musiał przejąć funkcję nadproża. Ja dałem za rolety z silnikami ok. 10 tyś zł. No i trzeba pamiętać o centralnym sterowaniu, żeby wieczorem nie trzeba ich było zamykać po kolei.

Pozdrawiam, Wesołych Świąt,

Trak

Nie mogę uwierzyc ale wkońcu jutro mają przyjść i zacząć kopac fundamenty

A ja czytam i czytam i czytam...juz chyba z 20 raz:)

No i w końcu się mąż wciągnał i przestał zajmować tylko budową warsztatu-pyta-czemu mi nie powiedziałaś, ze tu tacy fajni ludzie??

)) Cóz ...zabiegany chłopina i jakoś szkoda mi na niego krzyczeć, że mnie nie słucha;)

Póki co-do boju!!!

Chyba że więcej śniegu upadnie i budowlańcy bałwana ulepią zamiast fundamentów....

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Czy warto instalować jeśli tak, to jakie, jeśli nie, to dlaczego? Firma wyceniła mi rolety na kwotę 8tys. czy to dużo, czy mało? Wszystko zależy od tego, czy warto. Rozważałem też instalację rolet tylko na parterze (około 5,5tys.)

Mnie rolety nadstawne do zabudowy na wszystkie okna i drzwi tarasowe i balkonowe kosztowaly 4620 zl netto (+7%), do tego 3 silniki na okno w sypialni na gorze, na taras i na to duze okno w salonie za 1050 netto. Na poddasze na okna dachowe Fakro od strony poludniowej i zachodniej dokupilem rolety zewnetrzne ARZ-H 78*160 za 4362 brutto. Moze i duzo, ale tylko w ten sposob mozna sie zabezpieczyc w upalne dni przed nadmiernym nagrzewaniem. Roletki materialowe wewnetrzne nie sa tak skuteczne.

• 2 weeks później...

Poniżej mój sposób na obniżenie okna w lukarni na piętrze - wycięcie w tym miejscu murłaty. Cieśla tak przymocował krokwię środkową, że nie będzie to psuło widoku podbitki i nie będą miały gdzie pod spodem ptaki siadać.

http://images27.fotosik.pl/190/0cc150a2b2f98453m.jpghttp://images31.fotosik.pl/207/e51578371bc135e7m.jpg

http://images31.fotosik.pl/207/4fa5d85c65b06465m.jpghttp://images32.fotosik.pl/207/1b6e332c93813705m.jpg

Witam!

Własnie dołaczyłem do szczesliwych posiadaczy projektu Andromedy - domek cudenko!

Chcialbym jednak dokonac paru zmian, a przede wszystkim:

- przesunac filar przed wyjsciem na taras w strone schodow;

- wydluzyc nieco garaz;

- sciane kolankowa do gory;

Czytalem ze wiele osob dokonalo takich zmian.

Tutaj mam pytanko.

Nie bedzie duzego z tym problemu? Mysle, ze przedluzenie garazu spowoduje problem z kominem, a z kolei ten filar to czesc nosna dachu, a jesli podnoscic scianke kolankowa to o ile zeby budynek nie stracil na swoim wygladzie...

Prosze o rady i opinie

Pozdrawiam

Witam wszystkich wiosennie!

Ja już od pół roku jestem szczęśliwą mieszkanką Andromedy w okolicy Wrocławia.

A to forum odkryłam niestety dopiero po przeprowadzce ... więc wszystkie decyzje musiałam podejmować bez "andromedowiczów".

Odnośnie zmian w projekcie to u nas faktycznie słup w salonie dało się przesunąć w stronę schodów i muszę przyznać super to wygląda (zasłania troszkę salon bo wygląda jak kawałek ściany - obudowaliśmy go w kształt prostopadłościanu) - wiem że technicznie wygląda to tak iż jeden podciąg trzyma się na drugim a słup jest kawałek dalej.

Poza tym u nas garaż został poszerzony zamiast wydłużenia, by nie zmieniać konstrukcji dachu.

Życzę wszystkich wytrwałości i cierpliwości ... bo naprawdę się opłaca :)

Wiatm.

Mam na dzień dobry pytanie: a podnosiliście ściankę kolankową? My właśnie jesteśmy w trakcie budowy i mocno bijemy się z myślami czy ją podnosić, czy nie. I raz jesteśmy zdecydowani na podnoszenie a innym razem opieramy się na rozmyślaniach Syncia09 i chcemy zostawiać tak jak jest w planie.

Daltego uwagi uzytkownika andromedki baaaaardzo będa przydatne. :)

POzdrawiam.

Joanna.

Witam wszystkich wiosennie!

Ja już od pół roku jestem szczęśliwą mieszkanką Andromedy w okolicy Wrocławia.

A to forum odkryłam niestety dopiero po przeprowadzce ... więc wszystkie decyzje musiałam podejmować bez "andromedowiczów".

Odnośnie zmian w projekcie to u nas faktycznie słup w salonie dało się przesunąć w stronę schodów i muszę przyznać super to wygląda (zasłania troszkę salon bo wygląda jak kawałek ściany - obudowaliśmy go w kształt prostopadłościanu) - wiem że technicznie wygląda to tak iż jeden podciąg trzyma się na drugim a słup jest kawałek dalej.

Poza tym u nas garaż został poszerzony zamiast wydłużenia, by nie zmieniać konstrukcji dachu.

Życzę wszystkich wytrwałości i cierpliwości ... bo naprawdę się opłaca :)

My za to dopiero zaczęliśmy. Przed nami podwójne wyzwanie, ponieważ budujemy dwie "Andromedy I" w formie blizniaka. Forum za to podczytuję sobie od ponad roku. Julki, gratuluję domku i koniecznie prosimy o jakieś zdjęcia, jeżeli to nie kłopot... :D

Pozdrawiam