Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Witam wszystkich budujących!!!

W dniu wczorajszym staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami działki,

i szukamy intensywnie projektu.

Decyzja prawie zapadła! Andromeda to nasz faworyt po drobnych zmianach.

Nie ukrywam że drodzy forumowicze bardzo pomogli nam w podjęciu decyzji.

Będziemy bardzo wdzięczni za dalsze podpowiedzi.

Pozdrawiamy - Kasia i Piotr

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich!

Śledzę ten temat na forum od.... niezłych kilku miesięcy, od kiedy zapadła decyzja, że to właśnie ANDROMEDA (lustro z podwójnym garażem). Z góry dziękuję za te informcje, które jako bierny czytacz już wykorzystałem. Od dziś sam będę pewnie komentował, podpowiadał i doradzał, choć specem budowalnym nie jestem :( No ale tak czy inaczej może komuś pomogę choć trochę.

Czekam na pozwolenie i mam nadzieję, że ruszę w czerwcu.

Pozdrawiam i ... niech się mury pną do góry ;-)

Bartek

zgodnie z prosbą ma Pan moje namiary na priva

dom stoi w Częstochowie; jesteśmy na etapie kończenia dachu i robienia instalacji więc jeżeli to pANA INTERESUJE SŁUŻĘ POMOCĄ

Czy ja również mogłabym dostać namiary do Pani?

Bardzo chciałabym zobaczyć Andromedę w rzeczywistości!

e-mail [email protected]

Witam wszystkich!

Śledzę ten temat na forum od.... niezłych kilku miesięcy, od kiedy zapadła decyzja, że to właśnie ANDROMEDA (lustro z podwójnym garażem). Z góry dziękuję za te informcje, które jako bierny czytacz już wykorzystałem. Od dziś sam będę pewnie komentował, podpowiadał i doradzał, choć specem budowalnym nie jestem :( No ale tak czy inaczej może komuś pomogę choć trochę.

Czekam na pozwolenie i mam nadzieję, że ruszę w czerwcu.

Pozdrawiam i ... niech się mury pną do góry ;-)

Bartek

Sądze że napewno będę z zaciekawieniem czytać o postępach :D

na budowie.

W tym roku planuje fundamenty a za rok........!!! poczekamy, zobaczymy.

Mogę wiedzieć gdzie stanie kolejna Andromeda?

e-mail [email protected]

zgodnie z prosbą ma Pan moje namiary na priva

dom stoi w Częstochowie; jesteśmy na etapie kończenia dachu i robienia instalacji więc jeżeli to pANA INTERESUJE SŁUŻĘ POMOCĄ

Olao, ja też bardzo proszę o kontakt na priva jeżeli mógłbym z żonką zobaczyć Wasze dzieło. Wiem że gości masz pewnie dużo, ale chciaż zza płotu .... :wink:

Jane, ja mam, kupiłem. Ale czy warto? Sądze, że nie. Ilość materiałów obliczą Ci w hurtowni, kosztorys wydaje się być w miarę aktualny. Dla mnie jedyny plus to taki, że znam poziom cen od jakiego należy zaczynać i iść w dół :wink: Pamiętaj też, że im większe zmiany do projektu wprowadzisz, tym bardziej Twoje zestawienie materiałów staje się nieaktualne. Ale widzę że tniesz koszty i rozważasz każdą złotówkę - i tak trzymaj.

A teraz pytanie:

Dostałam odpowiedź z domusa: "Koszt wybudowania domu Andromeda z podw. garażem (materiały i robocizna) w stanie wykończonym nie wliczając kosztów instalacji wewnętrznych to 214 tyś. zł netto.

Projektowane sa ściany jednowarstwowe z betonu komórkowego o gr.36cm "

214 tys? Myślicie, że to z dachem i z oknami? Co oznacza stan wykończony? Tynki? Wylewki? Elewacje?

Ktoś tu pisał, że ściany sa 2W. Zobaczcie sami - napisali mi ze 1W

Jak Wy zamierzacie budować? Jaką technologią?

Witam wszystkch miłośników Andromedy

Od momentu znalezienia Andromedy wszędzie szukałem jakichkolwiek informacji nt. realizacji tego projektu, aż w końcu znalazłem się tutaj :lol:

Dzięki za wszelkie informacje.

Ja dostałem z Domusa kosztorys na stan surowy zamkniety na kwotę 211 116.30PLN (bez instalacji wewnątrz). Jak podała Pani kosztorysancji instalację wyceniają na 30-40 tyś

Czytałem wasze wypowiedzi na forum - to kopalnia pomysów i porad. :lol: Jestesmy zachwyceni projektem Andromeda, ale czyzby nikt nie budował w okolicy Bydgoszczy? Bedziemy ze znajomymi stawiać wersję z podwójnym garażem w lustrzanym odbiciu, jedan w mieście, a drugi pod miastem. Chcielibyśmy koniecznie zobaczyć gotową Andromedę. Bedziemy bardzo wdzięczni za pokazanie domu choć z za płotu. :lol: Prosimy o kontakt :lol:

Zuważyłem że z każdym nowym postem i uczestnikiem tego forum rosną koszty. Jeżeli teraz w Domusie mówią że surowy za ponad 200kPLN to chyba coś jest nie tak. Ja myślę że podali Wam koszt całkowity bez instalacji.

Czy ktoś mógłby napisać:

1. Co to jest stan surowy otwarty (co obejmuje, a czego nie)

2. Co to jest stan surowy zamknięty (czym się różni od 1)

3. Czego, oprócz instalacji nie obejmują jeszcze koszty jakimi posługuje się Domus

Pozdrowienia

Hmm, chyba to wszystko okaże sie po wybudowaniu ;)

Z tego co ja zrozumiałam to co oni Ci podali Bartek, to stan "gotowy" łącznie z oknami, tynkami, podłogami, tarasami, dachem,... ale bez instalacji i pieca.

A ja się pochwalę, że zamówiłam Andromedę :)

Czuję się pełnoprawnym członkiem FANCLUBU Andromedy ;)

Czy ktoś mógłby napisać:

1. Co to jest stan surowy otwarty (co obejmuje, a czego nie)

2. Co to jest stan surowy zamknięty (czym się różni od 1)

3. Czego, oprócz instalacji nie obejmują jeszcze koszty jakimi posługuje się Domus

Pozdrowienia

1. To mury bez okien i dachu (jest więźba i papa, albo folia)

2. Wg mnie to 1. + dach, okna, tynki, ale tu mogę się mylić

Natomiast pojawia sie jeszcze czasem określenie "stan pod klucz" co zawiera podłogi, instalacje, glazurę, i inne tego typu

Jane - witamy w klubie!

Ja mam nadzieję, że z grubych rzeczy brakuje tyllo instalacji: ogrzewanie, woda, gaz, prąd, TV no i internet :D

Jane, tak jak Ci pisałem - jestem po rozmowie z 2 wykonawcami - zaraz jadę do kolejnego. Za kilka dni będę wiedział co i ile - dam Ci znać, bo chyba nadal Cię to dręczy.

A ja nie wiem z czego budować ściany :( Ludzie pomóżcie! 1W czy 2W?