Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

Po przejrzeniu forum i różnych gazet, skłaniam sie do 3W

Dziś przeczytałam w jakimś archiwalnym muratorze, że ściana 1W, aby miała dobre współczynniki powinna mieć 50 cm (ale nie pamietam o jakim materiale pisali ;))

W 2W nie podoba mi się to, że od zewnątrz jast "miękko". Kilka osób na forum pisało o śladach w murze po uderzeniu piłką lub od rowera.

Ja dopiero w tym zaczynam grzebać, więc może jeszcze 5 razy zmienię decyzję ;)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkch miłośników Andromedy

Od momentu znalezienia Andromedy wszędzie szukałem jakichkolwiek informacji nt. realizacji tego projektu, aż w końcu znalazłem się tutaj :lol:

Dzięki za wszelkie informacje.

Ja dostałem z Domusa kosztorys na stan surowy zamkniety na kwotę 211 116.30PLN (bez instalacji wewnątrz). Jak podała Pani kosztorysancji instalację wyceniają na 30-40 tyś

Witam Krzysztofie, gdybym mogla prosić o kosztorys :D

e-mail: [email protected]

Witam forumowiczów po dłuzszej przerwie.

Mam trzy kosztorysy na wykonanie stanu surowego przez fachowców.

Mury + dach na gotowo

Najtańszy wynosił 31 000 + Vat, najdrozszy 57 000, niestety oba odrzuciłem pierwszy okazało się że ma kiepską opinię drugi nie na moja kieszeń.

Został mi trzeci który wycenił na 35 000, ale spróbuję jeszcze u innych fachowców bo jakoś nie mogę się zdecydować.

witam serdecznie :D Fan_ów @ANDROMED-KI@juz od wczoraj pną się mury i do Góry nasza ANDROMEDA idzieu nas na północy zimno i padają deszcze. :evil: ...... ...pisałam wcześniej, to co w kosztorysie a to co się ma u siebie to dwie różne rzeczy....mamy zakupiony pełny kosztorys budowlany , służy do porównania tylko i wyłącznie no i może jeszcze do kroków jakie trzeba robić kolejno...stan taki jak obok na zdjęciu kosztował nas ok.21.000pln, natomiast wg kosztorysu to wartość 44 tys.zł. Mąż tylko swoją robociznę dal w rozsypywaniu żwiru w środku fundamentu, przed zalaniem na CITO tego fundamentu, acha i wyjmował jeszcze kamienie (takie wielkie-zdarzyły się w tym żwirze).Pełny koszt wybudowania domu wg kosztorysu dla 2Xgaraż wynosi 248.926 z dachówką ceramiczna holenderską, z oknami, podłogami-gotowy;-nie ma znaczenia czy lustrzane czy nie.Instalacje elektryczne, gazowe,grzewcze,wodne czy kanalizacyjne --wiadomo to dodatkowe koszty :cry: ...nie macie sie co łudzić...DOCHODZĄ....ale czy to wszystko ma znaczenie jak się chce TAKIEGO domu?????

Co do pustaków... my po długich rozmyslankiach i podpowiedziach fachowców wybraliśmy zgodnie z projektem beton komórkowy 36==koszty dziś może i większe ale potem ogrzewanie domu jednak mniejsze, docieplenie jeszcze ze styropianu między 5 a 8 cm. Pozdrawiam Jola :p

No ależ się Państwo rozpisali :)

Gdyby założyć że świat ma tylko cztery strony (N,E,W,S) - dla uproszczenia - to oznacza, że do naszego ukochanego domku można wchodzić/wjeżdzać właśnie z tych czterech stron świata. A każdy z nas pomyślał jakby tu ustawić swoją andromedkę żeby mu słońce przez cały dzień na garaż nie świeciło :) Więc dla połowy lepszy powinien okazać się wariant standardowy, a dla połowy lustrzany. Przy dostatecznie dużej próbie powinno się to rozłożyć 50/50. A jak czytałem to większość 'przegląda się w lustrze' :lol:

(Jezu, nie mam daru do tłumaczenia :( )

Jolcia - witaj. Czy mogłabyś zdradzić trochę szczegółów o Twoich negocjacjach z ekipą która Ci "pnie owe mury do góry"? Jak wycenili stan surowy (robocizna)? Kilka osób właśnie pracuje nad kosztorysem dla mnie i szukam argumentów na rozmowy z nimi. Ponadto wszyscy wykonawcy mówią, że mają lepsze warunki zakupu materiałów (udokumentują fakturami) niż klient z ulicy (to też akurat porównuję), co więcej, na te materiały nałożą tylko 7%VAT jeżeli umowa (upraszczając) jest na usługę czyli "wybudowanie". Więc już jest oszczędność 15%. Co Wy na to?

Najchętniej to bym budował sam, ale brakuje i czasu i wiedzy :oops: No i zresztą ... pierwszy dla wroga, a dopiero trzci dla siebie :wink:

A co do ścian. Sam już nie wiem :( podperam się trochę kalkulatorem i wychodzi z niego że MAX + 12 styropianu wcale nie jest gorsze termicznie, a słyszałem kilka razy, że dużo tańsze i dużo zdrowsze.

jane i Kazik30

wysłałem Wam kosztorys ktory otrzymałem z pracowni Domus.

Gdyby nie doszły proszę o info.

jolcia27

Czy dołożenie ocieplenia do bloczka 36 wymaga zmiany projektu czy jest to tylko decyzja budującego i nie wymaga żadnych uzgodnień z architektem??

- jakiej odmiany zastosujesz bloczek 400, 500 czy może inny??

- na jaką zaprawę będziesz murowała?? /klejową, ciepłochłonną czy cem.-wap/

- jakie tynki zewi wew.??

Czy kalkulowałaś jaki wyjdzie współczynnik przenikalności ciepła dla Twoich ścian??

Z góry dziękuję

Bartek nie mam konkretnej ceny robocizny za stan surowy....robimy etapami...za fundament zapłaciliśmy 4500,-, materiały sami kupujemy, za parter ściany i przygotowanie stropu do zalania( z gruszki) 8000,-, następne partie to następne uzgodnienia.

Na nasze warunki to są ceny dobre, a poza tym nasza grupa jest faktycznie bardzo dokładna, nie jest to żadna firma.

KrzysztofBaPustaki MAX u nas ich niestety nie mogliśmy dostać, ściągnięcie z południa jest nieopłacalne, zakupiliśmy beton komórkowy 600 SOLBET http://www.solbet.com.pl, parametry porównywalne do innych, zaprawa cemet/wapno (łatwiej się poziomuje) a nie klejowa, a z ociepleniem będzie ściana przyzwoita i ciepła. Docieplenie nie wymaga zmian przez architekta. :D Pozdrawiam

Bartek nie mam konkretnej ceny robocizny za stan surowy....robimy etapami...za fundament zapłaciliśmy 4500,-, materiały sami kupujemy, za parter ściany i przygotowanie stropu do zalania( z gruszki) 8000,-, następne partie to następne uzgodnienia.

Na nasze warunki to są ceny dobre, a poza tym nasza grupa jest faktycznie bardzo dokładna, nie jest to żadna firma.

KrzysztofBaPustaki MAX u nas ich niestety nie mogliśmy dostać, ściągnięcie z południa jest nieopłacalne, zakupiliśmy beton komórkowy 600 SOLBET http://www.solbet.com.pl, parametry porównywalne do innych, zaprawa cemet/wapno (łatwiej się poziomuje) a nie klejowa, a z ociepleniem będzie ściana przyzwoita i ciepła. Docieplenie nie wymaga zmian przez architekta. :D Pozdrawiam

A czy docieplenie wymaga zmian w fundamentach (poszerzenia)?

:lol: hehehe...służę podpowiedziami w miarę mojej i mężusia wiedzy, zaczerpniętej od fachowców i budujących inwestorów. Jak na razie to my jeszcze niewiele nabyliśmy praktyki ....to dopiero myślę WSTĘP....jak będzie już po ...to sam napisałeś: przy trzecim dla siebie będziemy ZNAWCCCCCCYYYY :wink: :D Pozdrawiam