Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

A co myślicie o projektach instalacji w Andromedzie? Dużo zmieniacie?

Nie podoba mi się rozwiązanie rury z gazem. Przechodzi przez wiatrołap w najbardziej widocznym miejscu.

Czy ktoś robi dodatkową łazienkę przy sypialni rodziców? Myślę o przerobieniu garderoby na garderobę z łazienką.

I z innej beczki:

Jakie planujecie ciekawostki wprowadzić do waszego domu?

Ostatnio grzebię w starych muratorach i bardzo mnie zaciekawił kominek z płaszczem wodnym, podgrzewanie podjazdu, automatyczne nawadnianie ogrodu, ...

Teraz tylko napad na bank i sprawa załatwiona :)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zaglądam, no ale o czym mam pisać jak nikogo nie ma :cry: A co do Twojego pytania o ciekawostki: ja sie modlę żeby się udało wybudować, a o ciekawostkach na razie nie myślę. Co do gazu... ja wogóle planuję podejście od drugiej strony budynku. A w kuchni chyba będzie elektryczna, jak do tej pory. Więc problem rury znika sam.

"Podgrzewanie podjazdu" - Boże drogi..... to już wolę nie podjeżdzać jak będzie ślisko, za to przez najbliższych 5 lat spędzać urlop na Malediwach, bo pewnie tyle to kosztuje :wink: Jane, jak tam Twoje postępy?

Ten podgrzewacz to mój pomysł.

Wynika z tego, że wstaję pierwsza i pierwsza z domu wychodzę. Musiałabym odśnieżać rano ;) A tak, to wchodzę do garażu i jadę ;)

Cen jeszcze nie znam, więc pewnie na zachwycie się skończy.

Projekt kupiony, ale o tym już pisałam, wniosek o WZ leży w gminie i czeka na swoją kolej (2-3 m-ce), akt notarialny czeka, geodeta jeszcze nie znaleziony więc nie czeka, bo nie wie, że ma czekać ;)

(oj, coś dobry humor dzisiaj mam :))

wciąż nie wiemy z czego budować. Wciąż przeglądamy tony gazet i tyle samo stron internetowych w poszukiwaniu najlepszej i najtańszej technologii budowy, przeglądam projekt setki razy zastanawiając się nad oświetleniem, kontaktami, gazem, wodą, ... szukamy alternatywy dla szamba = znów tony gazet, itp.

Tym sposobem przygotowujemy się do adaptacji projektu.

W miedzyczasie liczymy uciekający czas i dochodzimy do najgorszego z możliwych wniosku: chyba w tym roku nie postawimy stanu surowego :(

Jane to ja Ci proponuję zrób tak jak ja: nie mam czasu czekać na uzgodnienia z wodociągami gazownią i zakładem energetycznym, a że w planie w tym roku tylko stan surowy, więc postanowiłem dostać zezwolenie na budowę, ale tylko na skorupę. I tak będzie. A może w przyszłym roku wszystko będzie tuż przy ogrodzeniu ... i nie będę musiał ciągnąć mediów nie wiadomo skąd. Więc o szambie czy rurze kanalizacyjnej też nie myślę na razie.

Tak czy inaczej zimę mogę poświęcić na bieganie po urzędach i szukanie rozwiązań, a teraz - do roboty!

A czy z grupy 'kosztorysowej' ktoś ma już może jakieś wnioski? Jak wychodzi real w porównaniu z kosztorysem? Jakieś nowości od ekip? Ceny? Wyceny? Przemyślenia co taniej, a co drożej?

MOI drodzy!!!!! ja też tu bywam :cry: czyżbyscie nie zauważyli...teraz troszkę rzadziej ....robota wre na całego na budowie....więc sami rozumiecie..... :D we wtorek w końcu strop zalewmy nad garażem, jakiż to widok :roll: te podpierające deski -słupy i juz będzie hmmmm SUFIT,a nad nim już widzę pięknyyyyy pokój kąpielowy, rozświetlony i pełen pary i aromatu kąpielowego :roll: a za kilka będzie też podłoga w sypialni, gdzie stoi przy balkonie fotel bujany z rattanu, duży jasny i tak bardzo bujany 8) ...wczoraj opalałam się na "swoim" ogrodzie...hehehe tu rabata, tam drzewko a tam krzew rozłożysty....to był :wink: "widok przyszłości"Jane szamba nie instalujemy-tylko oczyszczalnię przydomową, a nawet teraz zastanawiamy się jednak nad taką z odzyskiwaniem wody, bo przecież trzeba te wszystkie KRZEWY podlewać,samochody myć, podjazdy na czyściutko utrzymać itp.koszt zwykłej oczyszczalni nie wiele większy od szamba, ale roboty przy tym mniej........POZDRawiam!!!!!!!

:D :D :D

szamba nie instalujemy-tylko oczyszczalnię przydomową, a nawet teraz zastanawiamy się jednak nad taką z odzyskiwaniem wody, bo przecież trzeba te wszystkie KRZEWY podlewać,samochody myć, podjazdy na czyściutko utrzymać itp.koszt zwykłej oczyszczalni nie wiele większy od szamba, ale roboty przy tym mniej........POZDRawiam!!!!!!!

:D :D :D

gdzie mozna o tym poczytać?

masz jakąś strone internetową na ten temat? z chęcią poczytam

Witam wszystkich sympatyków Andromedy!!! Mnie również urzekł ten projekt....ale wciąż dręczy mnie pytanie o jego funkcjonalność.... i jakie są realne koszty realizacji tego projektu. Czy ktoś buduje lub wybudował Andromedę na południu Polski, a najlepiej w okolicach Krakowa??? Będę wdzięczny za każdą informację.

Witam wszystkich sympatyków Andromedy!!! Mnie również urzekł ten projekt....ale wciąż dręczy mnie pytanie o jego funkcjonalność.... i jakie są realne koszty realizacji tego projektu. Czy ktoś buduje lub wybudował Andromedę na południu Polski, a najlepiej w okolicach Krakowa??? Będę wdzięczny za każdą informację.

Na temat kosztów jeszcze nie umiem nic powiedzieć. Mam jedynie kosztorys.

Jeśli chodzi o funkcjonalność:

wszystko zależy od czynników indywidualnych: jak duża rodzina, jakie preferencje, ile samochodów, jaki układ działki, jej wielkość, szerokość, ...

Napisz dokładniej co do czego masz wątpliwości.

Dla mnie ten projekt jest prawie idealny (zakładam, że nie ma idealnego ;)) Wszystko ma poustawiane tak jak trzeba. Ale jeśli jesteś zwolennikiem np. kuchni od strony ogrodu, to Andromeda już nie jest dla Ciebie. Albo jeśli potrzebny Ci duży gabinet albo wolisz kuchnię zamkniętą, ....

Wszystko kwestia gustu

Dziękuję, za informację. My myślimy o Andromedzie z 1 garażem. Mamy działkę 10 arów w kształcie kwadratu. Moje wątpliwości co do funkcjonalności dotyczą tego czy dom będzie przestronny i jasny. Moja działka leży na pólnocno-wschodnim zboczu góry i ze względów widokowych najlepiej by taras był właśnie na tę stronę. Zastanawiam się czy salon nie będzie trochę ciemny i myślę o dodatkowym oknie na prostopadłej ścianie do kominka?

Czy konstrukcja dachu jest skomplikowana a co za tym idzie kosztowna i czym pokryliście dach? Jak rozwiązane są instalacje wewnątrz? Jeśli możecie to będę wdzięczny za przesłanie kosztorysu na adres [email protected].

JANE wystarczy wpisać hasło na wyszukiwarce : Oczyszczalnia , przydomowa i już ... np.:

http://www.ecomotyl.pnet.pl/promocje/promocje

http://galeko.win.pl/compact.htm

http://www.navotech.com.pl/index.php?p=oo

http://republika.pl/hydro_bud/techno.htm

ta ostatnia nas coraz bardziej interesuje...

Pozdrawiam

:lol:

JANE wystarczy wpisać hasło na wyszukiwarce : Oczyszczalnia , przydomowa i już ... np.:

http://www.ecomotyl.pnet.pl/promocje/promocje

http://galeko.win.pl/compact.htm

http://www.navotech.com.pl/index.php?p=oo

http://republika.pl/hydro_bud/techno.htm

ta ostatnia nas coraz bardziej interesuje...

Pozdrawiam

:lol:

W zasadzie umiem korzystać z wyszukiwarki ;)

Pytałam o ten odzysk wody, bo nie spotkałam się z tym jeszcze

Janesorry :lol: ...napewno...nie to miałam na myśli....ostatni adres ...tam na ten temat BIOCLAR...tyle sama wiem....więcej na razie nie szukałam ..to temat na przyszły rok :D

Cougar ---najtańsze w eksploatacji jest słońce, potem kominek, a następie gaz....olej...itp...my myślimy tak...najpierw gaz i kominek a na końcu jak będzie KESZ to idziemy na kolektory słoneczne..... :p

Pozdrawiam :wink:

Witamy wszystkich Andromedki i Andromedowiczów :)))

wczoraj minął równiótki miesiąc od rozpoczęcia budowy i mozna powiedzieć że połowę mamy za sobą (nie wliczam wykończenia). W sobotę został zalany strop i cieszymy sie że ... pada :)))

Jak teraz oglądamy zdjęcia to trudno nam uwierzyć że jeszcze niedawno to była pusta działka.

Pozdrawiamy wszystkich budujących :)

C:\Moje dokumenty\2005-06 (cze)\HPIM1014.JPG[/img]

Prosze o wyjaśnienie czy podawana moc kotła gazowego 26kW przez pracownie Domus jest poprawna ? ( uwzględniają 2 funkcyjny piec). Jak to się ma do tego co można przeczytac na forum czyli około 15kW ?!?!?

26kW nie jest poprawne do czego Domus sie przyznaje :-) (jak ich przycisnac)

obecna oficjlana wartosc to 15,5 kW (podaj mi maila to Ci wysle nowe obliczenia)

No i mam kilka wycen na materiały i robociznę za stan surowy. Założenia do kalkulacji były takie, że nic mnie nie powinno interesować. Ściany MAX, dachówka cermaiczna, okna dachowe FAKRO. Wszystkie ekipy wyglądają rozsądnie, budują fajnie. Ceny brutto

1. M 100.000 + R 38.000 = 138.000

2. M 91.000 + R 39.500 = 130.500

3. M 93.000+ R 30.000 = 123.000

Co Wy na to?

Będę miał jeszcze kilka kosztorysów, ale ceny jak widać w okolicach 130.000. Dajcie znać proszę, jak wyglądają Wasze kosztorysy, a tych co już pobudowali, jakie były Wasze koszty.

Z innych pytań:

1. Strop gęstożebrowy czy płyta? Płyta podobno nie pęka, a 'Terriva' jest cieplejsza. A Wy co sądzicie?

2. Czy w Waszych 'stanach surowych' jest lub było wykonanie płyty pod posadzki na parterze?

Pozdrowienia