Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wersję Andromedy budujesz?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką wersję Andromedy budujesz?

• Odbicie lustrzane z pojedynczym gara

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bartek-Andromeda

Zgadzam się 55tyś to zdecydowanie za dużo, nawet jak na komfort związany z tym że o nic się nie muszę martwić i mam 100% gwarancję dobrej roboty.

Ale mam do WAS jedno bardzo ważne pytanie. Architekt od adaptacji zwrócił mi uwagę że pomieszczenie na parterze są niskie. Czy w rzeczywistości faktycznie tak jest.

CZY KTOŚ Z WAS PODNOSIŁ SUFIT (STROP), CZY MOŻE NIE MA TAKIEJ POTRZEBY .

BARDZO PROSZĘ O INFORMACJĘ - Jestem w trakcie adaptacji

Witam :)

Bartek, jak dla mnie pomieszczenia są spore i przestronne (poza pokoikiem na dole, ale można coś wykombinować), na górze, po podniesieniu ściany kolankowej wychodzą spore pokoje, a sypialnia i łazienka...istny luksus ... :D

Jeżeli chodzi o wysokość parteru - nisko, zwłaszcza, jeśli np. myślisz o ogrzewaniu podłogowym.

Montana

Dzięki Montana - jeden kamień spadł mi z serca, ale jest drugi: już na samym początku wydawało mi się, że przy tak długich przestrzeniach jak kuchnia/jadalnia/salon to trochę nisko. Jak uważacie, podnosić o 1 klocek? Jeżeli podniesie się parter, a później jeszcze kolankową - to można zaburzyć proporcje budynku i wyjdzie kicha, a nie Andromeda :wink:

Bartku, kicha nie wyjdzie :lol: , przynajmniej wg. mojego gustu :). Myśmy podnieśli i parter i ściankę kolankową. Wiadomo, że to zmienia proporcje budynku, ale całkiem zgrabnie. Zobacz sobie zdjęcia Działkowca - on podnosił kolankową (parteru chyba nie). U nas dach dopiero się robi, to tak do końca jeszcze nie widać... Wydaje mi się, że trzeba brać pod uwagę wszystko - to jak domek będzie wyglądał z zewnątrz ,jak i wewnątrz, czy będzie się dobrze w nim mieszkać, funkcjonować itp.

Ja jestem zachwycona :)

Montana

Witam Wszystkich, dołączyłam dopiero do użytkowników forum. Jestem w 100% zdecydowana ma Andromedę . Jest śliczna i funkcjonalna. :D Mam zamiar budować z podwójnym garażam. Chcemy podnieść ściankę kolankową o 1-2 BK, jeszcze nie wiem, może jakieś sugestie :) Czy pokój 2/6 na górze nie sprawia wrażenia "tramwaju", dlugi i wąski? Mój mąż myśli o "zabraniu" 0,5m z łazienki ale nie wiem czy to dobry pomysł. Może ktoś buduje w okolicach Warszawy Andromedę z podwójnym garażam i można by było się wprosić na oglądanie?

Pozdrawiam

A.

Ja też witam wszystkich, ja jestem na etapie oczekiwania na warunki, projekt juz kupiliśmy to Andromeda lustro. Mamy szczęscie ze jakies 15km od nas stoi już taka Andromedka i mogliśmy ją dzięki naszym naleganiom i uprzejmości gospodarza obejrzeć.

My po wizji lokalnej także mamy problem z scianką kolankową i nie wiemy o ile ponieść bo faktycznie w projekcie jest za nisko, skosy zaczynają sie prawie przy podłodze, chcemy podnieść o 2 pustaki czyli o jakies 48 cm co da w sumie około 1m scianki ale boimy sie czy dom nie straci proporcji.

Może ktoś podnosił o tyle.

Pozdrawiam :lol:

help, help, help :wink:

właśnie szukamy ekipy do dachu. ta ktorą byśmy chcieli wziąć (robią solidnie - sprawdzeni, dyspozycyjni) krzyknęła nam za robociznę średnio 50 zł z metra dachu. w to wchodzi wszystko od położenia więźby (robiona pod wymiar) do dachówki (cementowa lub ceramiczna - tłumaczą, że z blacha byłoby dużo taniej, ale nie chcemy).

czy ta cena jest ok (przynajmniej nie za bardzo daleka od ok :D ). jeśli się nie mylę, ten dach ma ok. 400 m.!!! (wersja g-2)

witam serdecznie :) .......dawno tu nie byłam.....sporo nowych fantastów naszej @ANDROMEDKI@....... :D :lol:

SORRY,ale za robociznę 55.000,- to chyba trochę słona przesada .

Nas robocizna kosztowała - stan surowy otwarty z papą na dachu (na zimę) od fundamentów po dach - 25 tys.zł.

Przypominam,że powiększyliśmy o 1 metr długość garażu, dodaliśmy wykusz w kuchni, dołożyliśmy na piętrze do ścianki kolankowej 2-a pustaki i mamy z 2-ma stanowiskami garaż(lustro).

Metraż domu więc się zwiększył i dach też.

Pozdrawiam serdecznie i NIECH SIĘ MURY PNĄ DO GÓRY

:wink: :wink: :wink:

jolcia27,

mam taka cichutką i nieśmiała propozycję żebyś założyła dziennik budowy :D Wiem, wiem do czegoś to zobowiązuje ale mozesz to przemyśleć? Ty mogłabyć sie chwalić Swoja Andomedką :D :D a dla nas to by była kopalnia wiedzy. Ja zamierzam zacząć budowę za rok i doświadczenia kogoś z placu "boju" były by cenne. Pewnie takich jak ja jest wiecej i wszyscy byli by Ci wdzięczni POMYŚLISZ ????????????????? :) :) :) :)

Jeszcze pytanie, ile zapłaciłaś za adaptacje projektu z tymi zmianami, czy jesteś w stanie podać kwoty jakie na obecnym etapie wydałaś?

Pozdrawiam i czekam na dalsze informację z budowy :wink:

A.

jolcia27,

mam taka cichutką i nieśmiała propozycję żebyś założyła dziennik budowy :D Wiem, wiem do czegoś to zobowiązuje ale mozesz to przemyśleć? Ty mogłabyć sie chwalić Swoja Andomedką :D :D a dla nas to by była kopalnia wiedzy. Ja zamierzam zacząć budowę za rok i doświadczenia kogoś z placu "boju" były by cenne. Pewnie takich jak ja jest wiecej i wszyscy byli by Ci wdzięczni POMYŚLISZ ????????????????? :) :) :) :)

Jeszcze pytanie, ile zapłaciłaś za adaptacje projektu z tymi zmianami, czy jesteś w stanie podać kwoty jakie na obecnym etapie wydałaś?

Pozdrawiam i czekam na dalsze informację z budowy :wink:

A.

Anulas

dziennik, dziennik.....nie umiem tego zrobić, bo niestety nie bardzo mam teraz czas , by nad tym poślęczeć....

Za adaptację projektu ze zmianami : architekt 2.500,- + konstruktor 1500,- + projekt instalacji wodnej 300,- = a więc kosztuje to.

Ale architekt załatwiał też wszystkie papiery potrzebne do wszelkich pozwoleń i był z nami przy ich składaniu tam gdzie trzeba.

W tej chwili u mnie jest etat piętra w budowie...za kilka dni myślę, że juz skończą .

a na razie uffff......pozdrawiam...... :D

:D :p Witajcie ADNROMEDKI :lol: :lol: :lol: co tu tak cicho??????

u nas: :evil: od kilku dni trochę się wkurzamy..bo do tej pory to wszystko szło jak należy....aż tu!!!!!!!!!!!!!!!! ......stop....komin główny wlazł nam prosto w krokiew dachu.....no i co????????postój......na budowę trzeba ściągnąć architekta, konstruktora,kierownika budowy....robotnicy zdezorientowani.....co dalej????jutro już może się w końcu wyjaśni ...co tu robić dalej, my nie chcemy się w koszty wpuścić dodatkowe,robotnicy nie chą dodatkowo coś szczególnego robić....zmiany w projekcie i taki skutek....jeden mały cymes i pfyyyyyyy :cry: ...no ale może coś z tego jutro wyjdzie i nie będzie tak źle....w końcu do tej :roll: pory było OK.

UFFFFFFFFFFFFFFF :p nie bedzie tak źle....da się ominąć KOSZOWĄ....ale komin trzeba leciutko zburzyć.....no cóż coś za coś....budowlańcy sie trochę wkurzają, ale da się zrobić.....i mam nadzieję ,że to KONIEC krachu....szło całkiem do tej pory nieźle , więc..........oby tak dalejjjj :wink: :wink: :wink: pozdrawiam......